ciasto - 164325 przepisów (strona:3362/10955)

Racuszki drożdżowe z jabłkami 185

minut do wyrośnięcia. Potem rozczyn drożdżowy wlać do mąki, dodać jaja utarte z cukrem, resztę mleka, sól, roztopiony tłuszcz i dobrze wymieszać trzepaczką lub rózgą, aż ukażą się na cieście pęcherzyki powietrza. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut do podrośnięcia. W tym czasie obrać jabłka i pokroić w drobną kostkę. Przygotowane(...)jabłka i spirytus dodać do podrośniętego ciasta i lekko wymieszać. Ciasto nabierać dużą łyżką, kłaść na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Uwaga: Racuszki smażymy na niedużym ogniu, żeby za szybko się nie rumieniły, bo mogą być potem surowe w środku

In my kitchen
Rolada szpinakowa z łososiem 314

papier wyłożyć masę szpinakową, delikatnie rozsmarować na całej powierzchni blaszki i piec 15 minut w temperaturze 190 st.C.  Po upieczeniu zaraz po wyjęciu z piekarnika oderwać od ciasta papier pergaminowy. Upieczone, lekko przestudzone ciasto delikatnie zrolować razem z papierem (tym co było na nim pieczone ciasto) w rulon (jak na roladę). Wystudzić. Po wystudzeniu należy rozwinąć ciasto szpinakowe, następnie(...)posmarować je twarożkiem na całej powierzchni, posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami i wyłożyć plastry łososia. Ciasto zwinąć w rulon (jak roladę) i ciasno zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na kilka godzin., aby rolada zastygła. Uwagi: - ja użyłam w tym przepisie serka śmietankowego, który wymieszałam z chrzanem ze słoiczka. Według mnie serek z dodatkiem chrzanu jest lepszy, gdyż rolada

In my kitchen
Ma'amoul 147

smakuje:) Tak serio to ciastka rozpływają się w buzi i mają bardzo ciekawy smak. Podczas pieczenia skorzystałam trochę z przepisu Atinki, a trochę z innych zagranicznych blogów. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej; 1 szklanka semoliny lub grysiku; 2 łyżeczki ziarenek mahlab*; 200 g miękkiego masła; 0,5 szklanki ciepłej wody; 2 łyżeczki wody różanej; Wykonanie: Mąkę wymieszać(...)semoliną lub grysikiem i drobno utłuczonym mahlabem, dodać masło, przemieszać mikserem, dodać wodę i wodę różaną, całość dokładnie wymieszać. Następnie ciasto wyrobić na stolnicy, aż osiągnie gładką konsystencję. Jeżeli ciasto będzie wyraźnie twarde należy dodać odrobinę więcej ciepłej wody i jeszcze raz je wyrobić. Składniki na nadzienie: 1,25 szklanki mielonych orzechów włoskich; 0,75 szklanki cukru pudru; 1 łyżeczka

In my kitchen
Makowiec śnieżny (Siostry Anastazji) 465

Kolejne ciasto Siostry Anastazji, na którym się nie zawiodłam:) Pyszne, wbrew pozorom wcale nie za słodkie, świąteczne. Podbiło serca moich gości, to i może Waszych też podbije?:) Polecam. Upiec cienki jasny biszkopt. Masa makowa: 25 dkg maku mielonego; 10 dkg cukru kryształu; 3 białka; 2 łyżki miodu; 125 ml słodkiego mleka; olejek migdałowy (kilka kropli); 20 dkg bakalii (rodzynki, płatki(...)mielonych; 125 ml mleka; 3 żółtka; spirytus (do smaku); Mleko zagotować, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, przestudzone orzechy i spirytus. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożenie ciasta: Biszkopt - masa makowa - masa śmietanowa - masa orzechowa - polewa. Moje uwagi: Upiekłam jasny biszkopt z 6 jaj i przekroiłam go na pół. Jedną część biszkopta dałam na spód ciasta, natomiast drugą

In my kitchen
Rolada z kremem adwokatowym i truskawkami 227

Rolada... Ciasto i miłe dla oka i miłe dla podniebienia:) Do niedzielnej kawki i nie tylko:) Rozpływa się w ustach i szybko znika:) Polecam:) Składniki na biszkopt: 4 jajka; 0,5 szklanki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 0,75 szklanki mąki pszennej; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier kryształ i cukier(...)wymieszać, dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia (u mnie ta z kuchenki duża i płaska) wyłożyć papierem pergaminowym, wylać ciasto biszkoptowe, delikatnie wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 st.C około 12 minut do leciutkiego zrumienienia. Ciasta na roladę nie można "przesuszyć" zbyt długim pieczeniem, bo przy rolowaniu

In my kitchen
Tartaletki z mascarpone i truskawkami 210

Pyszne tartaletki z kruchego ciasta z dżemem truskawkowym, serkiem mascarpone i świeżymi truskawkami. Warto je upiec w sezonie truskawkowym, bo cieszą oko, są delikatne w smaku i błyskawicznie znikają ze stołu:) Polecam. Składniki na ciasto kruche: 450 g mąki pszennej; 220 g margaryny; 120 g cukru pudru; 5 żółtek; 1 opakowanie cukru waniliowego (16g); 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie); Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder dobrze roztrzepać trzepaczką. Mąkę, proszek do pieczenia, margarynę posiekać nożem, dodać roztrzepane żółtka z cukrem, śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Foremki na tartaletki o średnicy 8 cm wysmarować rozpuszczoną margaryną. Schłodzone ciasto rozwałkować, nałożyć do foremek, przycisnąć, wylepić dokładnie foremki

In my kitchen
Kopciuszek 528

razem zaglądnęłam do książki siostry Anastazji " 100 nowych ciast". Zaglądnęłam i ... upiekłam Kopciuszka. Pyszne ciasto, delikatne i zarazem mocne od rumu. Polecam to ciacho! Przepis oczywiście lekko zmodyfikowałam. M.in. nasączyłam biszkopty herbatą z rumem:) Przepraszam za jakość zdjęcia, ale robiłam je 7 lat temu, kiedy zaczynałam prowadzić mojego poprzedniego bloga "Pysznie, pyszniutko":) Jacież... ale ten czas leci:)  Biszkopt jasny(...)cukier waniliowy i nadal ubijać. Kiedy w pianie cukier nie będzie wyczuwalny, to dodać żółtka i delikatnie zamieszać. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wylać na formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Piec w temp. 160-180 0 C ok. 30-40 minut. Biszkopt z makiem: Pieczemy tak samo jak biszkopt jasny, dodając

In my kitchen
Ciastko francuskie z kremem malinowym 194

Lekkie, smaczne, do kawki na jeden kęs:) Składniki na ciasto: 2 opakowania ciasta francuskiego; białko z 1 jaja; Ciasto rozmrozić (jeżeli używasz mrożonego), nakłuć widelcem po całej powierzchni i pokroić na kwadraty o boku długości foremki do rurek. Foremki do rurek delikatnie posmarować masłem lub margaryną. Foremkę ułożyć na kwadracie ciasta po przekątnej, następnie zlepić ze sobą dwa przeciwległe rogi(...)ciasta. Rogi te wcześniej posmarować białkiem, by się zlepiły. Tak przygotowane ciastka włożyć do nagrzanego do temperatury 200-210 st.C piekarnika i piec około 15 minut. Trzeba obserwować by się za bardzo nie spiekły. Ciastka mają być w kolorze złota, a nie mocnego brązu. Po upieczeniu lekko przestudzić, zdjąć delikatnie z foremek i odstawić do całkowitego ostudzenia. Składniki na krem

In my kitchen
Francuskie rożki z pieczarkami 212

Interesująco, imprezowo, wytrawnie i pysznie:) Uwielbiam te rożki i bardzo Wam je polecam. Przepis wyłowiony na blogu "W kuchni Usagi" . Składniki na 8 rożków: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g); 300 g pieczarek; 100 g orzechów włoskich; 10 szalotek lub 1 cebula; 1 ząbek czosnku; 1 łyżka octu balsamicznego; 1 łyżka śmietany; natka pietruszki; szczypta rozmarynu; szczypta bazylii (lub zioła prowansalskie(...)posiekaną pietruszkę i orzechy, doprawić do smaku solą i pieprzem, zamieszać kilka razy aż śmietana zgęstnieje i zdjąć z ognia. Odstawić do przestudzenia. W tym czasie wyjąć z lodówki ciasto francuskie (jeżeli mamy ciasto mrożone to wyjmujemy je przed smażeniem pieczarek, by się rozmroziło). W miseczce rozrobić widelcem jajko. Piekarnik nagrzać do 200 st.C. Gdy farsz wystygnie, rozwinąć ciasto francuskie

In my kitchen
WIOSENNA TARTA CIECIORKOWO- OWSIANA Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM 251

Całość zatopiona w śmietanowo-jajecznym sosie z dodatkiem tymianku i natki pietruszki. Tarta jest delikatna, a smaki łączą się w niej  doskonale. Jest po prostu pyszna! :) Oprócz chłodzenia ciasta, tartę robi się bardzo szybko. Koniecznie wypróbujcie ją na obiad lub kolację:) SKŁADNIKI NA SPÓD: 1 puszka Cieciorki - użyłam Cieciorki Bonduelle "Gotowane na Parze" 1 szklanka płatków owsianych górskich(...)masę w blenderze (mogą pozostać niezmielone drobinki). Płatki owsiane zmiel na mąkę (ja zmieliłam w malakserze, pozostawiając niewielkie okruszki). Do cieciorki dodaj wszystkie pozostałe składniki  i zagnieć ciasto, ręcznie lub hakiem miksera. Ciasto owiń w folię i wsadź na 30 minut do lodówki lub na 10-15 minut do zamrażalnika. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C. Schłodzonym ciastem

Słodko-Słony Świat Ilony
Chleb naan 223

soli 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 i pol łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki masła klarowanego (masło ghee), można je zastąpić dwoma łyżkami oleju.  ewentualnie odrobina wody mleka jeśli ciasto jest zbyt twarde ewentualnie do posypania: nasiona czarnuszki Przygotowanie Drożdże rozpuścić w ciepłej, ale nie gorącej wodzie i odstawić na ok. 10 minut, żeby sfermentowały. Mąkę dokładnie wymieszać z sodą(...)solą, a następnie stopniowo dodawać jogurt i olej.i wyrabiać  przez 10- 12 minut gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, jeśli jest zbyt twarde można dodać odrobinę wody lub mleka. Zagniecione ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 3-4  godziny, żeby podwoiło swoją objętość. Po upływie tego czasu ciasto wyjać, uderzyć kilka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 243

geograficzną, ale..... zdarza się, że w danym momencie (zazwyczaj wtedy kiedy są do czegoś bardzo potrzebne) nie mamy ich w lodówce. Jajecznicy na podanych niżej zamiennikach nie usmażymy, ale ciasto lub chleb możemy upiec. Przelicznik na 1 jajko - wybierany jeden z poniższych zamienników 1/2 łyżki octu jabłkowego i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 szklanki zmiksowanych dojrzałych bananów (pasuje do wypieków(...)proporcjach: zmielony czosnek, cynamon i imbir lub zmieloną trawę cytrynową. Karob - proszek i melasa z drzewa świętojańskiego Doskonale zastępuje kakao i czekoladę. Melasę możemy traktować jako naturalny słodzik do ciast, sosu czekoladowego, pieczywa (zarówno słodkiego jak i wytrawnego) oraz napojów. Proszek natomiast to możemy wykorzystać do wypieku ciast i przygotowywania polewy (np. do piernika). Karob nadaje potrawom i napojom ciemniejszą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zapiekanka z kurczakiem wędzonym i warzywami na cieście francuskim 286

dobrze mieć ciasto francuskie pod ręką, bo ono zawsze ratuje mnie wtedy, kiedy nie mam weny twórczej :) Dziś, właśnie z braku weny, powstało to ekspresowe w przygotowaniu danie obiadowe, gdyż składa się praktycznie z samych gotowych produktów- kurczaka wędzonego, mrożonych warzyw oraz- wspomnianego już- ciasta francuskiego więc samo jego przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut! A smak... no właśnie, mimo(...)niewielkiego wkładu pracy smak jest fantastyczny! * ciasto francuskie- 1 płat * wędzony kurczak- 250 g * mini marchewka- 150 g * fasolka szparagowa zielona- 150 g (wykorzystałam ugotowaną na parze Bonduelle) * jajka- 3 sztuki * ser żółty- 80 g * oliwki- 10 szt. * przyprawy- sól, pieprz, papryczka chili, świeża bazylia i szczypta gałki muszkatołowej * szczypiorek- do posypania Piekarnik nastawić na 200 stopni. Marchewkę oraz fasolkę

Kraina Miodem Płynąca
Ciastka francuskie z jabłkami 299

mamy w lodówce opakowanie gotowego ciasta francuskiego, niespodziewani goście nas nie zaskoczą. Jabłka zazwyczaj w domu są, cukier również, więc 20 minut i ciastko do kawy jest gotowe. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 średnie jabłko cukier trzcinowy lub zwykły Wykonanie: Jabłko obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę. Ciasto francuskie po wyjęciu z lodówki pokroić w kwadraty(...)wymiarach około 7 x 7 cm. Dwa przeciwległe brzegi wyciętego kwadratu zawijamy do środka, tak by powstała rynienka na włożenie jabłek. Na środek każdego kawałka ciasta położyć jabłek i posypać je 1/2 łyżeczki cukru (proponuję trzcinowy). Ciastka wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy około 1 cm między sobą. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około

Kuchcik gotuje
Chleb żytni na zakwasie- przepis Piotra Kucharskiego 267

żytnia tego nie lubi. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 8-12 godzin do pierwszego wyrastania. W tym czasie drożdże zaczną działać i spulchniać ciasto. Dokładny czas zależy od temperatury i od tego, jak silny zakwas wyhodowaliśmy. Zazwyczaj młody zakwas potrzebuje więcej czasu. Gdy ciasto będzie już miało gąbczastą strukturę, smarujemy masłem dwie keksówki(...)wymiarach 20 cm i zwilżonymi dłońmi przekładamy do każdej połowę ciasta. Zwilżoną dłonią dociskamy i delikatnie wyrównujemy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc (około 8-12 godzin) do tzw. garowania. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni C. Przed włożeniem foremek z chlebem do piekarnika należy go spryskać wodą, aby wytworzyła się para. Przyda nam się do tego spryskiwacz, który

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania