ciasto - 162322 przepisów (strona:3370/10822)

Ciasto makowo – jabłkowe 286

margaryny lub masła 9 łyżek grysiku ½ proszku do pieczenia bakalie Żółtka, cukier mączkę, margarynę utrzeć do białości. Ucierając dodać grysik wymieszany z proszkiem do pieczenia. Następnie do ciasta dodać mak, starte jabłka, bakalie lekko oprószone mąką i dokładnie wymieszać łyżką. Białka ubić i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Piec w 180 stopniach C ok 1 godziny. Po wystudzeniu ciasto oblać(...)polewą czekoladową i dowolnie udekorować.     Kategoria: Ciasta

kuchcikownia
Śmietankowo-kokosowe babeczki sernikowe 117

jaką dodamy do środka zależy od naszych upodobań. Składniki: (3 duże i 8 małych babeczek) Masa serowa: 150 g sera białego półtłustego 2 łyżeczki budyniu waniliowego (czubate) 1 żółtko Ciasto na babeczki: 1/3 szklanki śmietany kremówki 30% 2/3 szklanki mleka 4 łyżeczki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru 2 1/2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1/2 kostki masła(...)całe jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Masa serowa: Biały ser, żółtko oraz 2 czubate łyżeczki budyniu waniliowego mieszamy w misce widelcem, aż do połączenia składników. Ciasto na babeczki: Przesianą mąkę pszenną mieszamy drewnianą łyżką wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i wiórki kokosowe, wszystko mieszamy. Potem do naszych suchych składników dodajemy bardzo miękkie

Słodkie okruszki
Chałka drożdżowa z powidłami 371

podgrzej w rondelku, dorzuć do mleka masło pokrojone w małe kawałki. Mąkę, sól, cukier i drożdże wsyp do miski. Dodaj jajko, wlej mleko z masłem i zagnieć elestyczne, błyszczące ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Podziel na dwie równe części. Każdą rozwałkuj w prostokąt(...)Obie części posmaruj powidłami, ale brzegi zostaw czyste. Powstałe w ten sposób paski ciasta zwiń w rulony wzdłuż dłuższego boku. Końce wszystkich rulonów zlep rozłóż rolony tak , by powstał krzyż. Prawy rulon przełóż na lewą stronę ponad dolną częścią krzyża, a lewy na prawą stronę. Górny przełóż na dół, żeby przykrywał splot, dolny zaś przełóż na górę (nico ukośnie). Ponownie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buchty drożdżowe z powidłami lub czekoladą 137

także mak lub biały ser. Wszystko zależy od naszych upodobań. Buchty prezentowane dziś na blogu są dziełem mistrzyni wypieków drożdżowych - mojej Mamy :) Najlepsze na świeżo ze szklanką mleka! Ciasto : 500 g mąki 50 g drożdży 250 ml mleka 3 żółtka 80 g cukru 20 g cukru waniliowego sól 60 g miękkiego masła Kruszonka: 70 g mąki 50 g zimnego masła(...)ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość . W misce umieszczamy pozostałe składniki, powoli wlewamy rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki), aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Chocolate Muffin Blog
Keks 298

Przepis na bardzo szybkie ciasto – keks. Zawsze robimy je przed wyjazdem na dłuższą wycieczkę. Świetnie sprawdza się w trasie ;) 20 dkg mąki 4 jajka 15 dkg cukru 10 dkg margaryny 15 dkg bakali 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy 3- 4 łyżki mleka Cukier, cukier wanilinowy, żółtka, margarynę utrzeć, dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać mleko(...)całość dokładnie wymieszać następnie dodać ubite białka delikatnie mieszając. Na koniec dodać bakalie oprószone mąką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą podłużnej blaszki. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto posypać cukrem mączką lub polać lukrem. Kategoria: Ciasta

kuchcikownia
Kruche ciasteczka - jajka z cytrynowym kremem lemon curd 286

Przepis na ciastka pochodzi z książki "100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji". Siostra Anastazja upiekła ciasteczka w kształcie orzeszków, ja w kształcie połówek jajek. Ciasteczka z tego przepisu wychodzą kruche i delikatne, idealnie nadają się do przekładania kremami. Wczoraj pokazałam je Wam na fanpage'u i od razu dostałam kilka wiadomości o przepis, więc oto jest :) Składniki: 300 g mąki(...)cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia i tłuszcz posiekać nożem, dodać utarte z cukrem żółtka i zagnieść szybko ciasto. (Ciasto nie powinno być ogrzewane rękami zbyt długo, gdyż potem straci na kruchości.) Przełożyć je do woreczka i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut. Foremki natłuścić i wyłożyć ciastem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mazurek jaglany z czekośliwką 135

azurek jaglany to moja pierwsza propozycja na wegański i co więcej bezglutenowy  wielkanocny wypiek. Mieszanina mąk: jaglanej, kukurydzianej oraz skrobi ziemniaczanej dała całkiem fajny rezultat. Ciasto jest idealnie kruche i nawet ma lekko maślany aromat. Oczywiście masła w nim nie znajdziesz - zamiast niego jest olej kokosowy . Nadzienie to po prostu znane nam powidła śliwkowe z odrobiną kakao . Jeśli szukasz(...)prostego, nieprzesłodzonego i zdrowego mazurka, to ta propozycja będzie jak znalazł. Ciasto: 200 g mąki jaglanej 50 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki kukurydzianej 2 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżki siemienia lnianego + pół szklanki wrzątku (125 ml) 100 g oleju kokosowego (lub margaryny roślinnej) Czekośliwka: 200 g powideł śliwkowych 1 czubata łyżka kakao Dodatkowo: ulubione bakalie do ozdoby

Food Square
Wielkanocna baba drożdżowa szafranowa 185

sitku. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Wsypać mąkę, wlać wyrośnięty zaczyn z drożdży. Wyrabiać ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego przez około 15 minut. Wyrabiając dalej, stopniowo wlewać ostudzone, ale lekko ciepłe masło. Następnie dodać wódkę z szafranem (wymieszać przed wlaniem) oraz rodzynki. Wyrabiać kolejne 15 minut, aż ciasto(...)będzie elastyczne i przestanie się kleić do rąk lub misy miksera. Wyrobione ciasto drożdżowe przełożyć do formy na babkę, tak mniej więcej do połowy jej wysokości. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów (wstawiam do zimnego piekarnika z włączoną tylko żarówką), aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość (około 1,5 h). Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C (grzałka góra-dół), (jeśli ciasto

Moja Delicja
wielkanocna babka pomarańczowo – serowa 285

kisielem oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do utartej masy. Następnie dodajemy sok z pomarańczy, mieszamy a na koniec dodajemy serek, mieszamy, aż połączy się z masą. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy z kominem. Pieczemy ok. 60 min. w 170 st. C. składniki na lukier pomarańczowy: 100 g cukru pudru 10 g soku z pomarańczy

Domowy Smak Jedzenia
Moje propozycje na świąteczny stół 160

Ciasta: szwedzkie ciasto z jabłkami szybki biszkopt z jabłkami muffiny super czekoladowe błyskawiczne ciasto pomarańczowe ciasto kawowe z czekoladą,orzechami i gruszkami puchaty sernik Helenki ciasto czekoladowe na białkach Mięsa: karkówka Adama kurczak na butelce roladki drobiowe boczek pieczony w folii wieprzowina w carry karczek pieczony w rękawie pieczeń z selera  - dla tych co nie jadają mięsa klops

Proste Potrawy
Drożdżówki z truskawkami 114

znów truskawki, bo uwielbiam truskawki. Najbardziej gdy są w cieście świeże, nie pieczone, jednak dla tych drożdżówek jestem w stanie się poświęcić :-) Są puszyste, wilgotne od owoców... po prostu pyszne. Kruszonka 100 g mąki pszennej 60 g posiekanego masła 1 opakowanie cukru waniliowego (8g) 5 łyżek cukru Składniki na kruszonkę wsypać do mocnego woreczka. Szybko zagnieść (przez woreczek), żeby się(...)ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Drożdże suszone po prostu mieszamy z mąką. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i rozczyn, wyrabiamy. Jajka roztrzepujemy ze szczyptą soli i dodajemy do ciasta i wszystko razem zagniatamy. Na koniec dodajemy masło i jeszcze chwilę zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, nie lepkie. Zagniecione ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce (np. do piekarnika

Pełny talerz
Tarta z grzybami leśnymi 156

swój smak zawdzięcza w większości aromatycznym i świeżym grzybom, a nie jakimś moim magicznym zabiegom. Ale najważniejsze, że jest pysznie i ciężko powstrzymać się przed kolejnym kawałkiem. Kruche ciasto 250g mąki krupczatki 125g zimnego masła 3 łyżki lodowatej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz grzybowy 400g miesznych grzybów (u mnie borowik, kozaki, kurki) 2 łyżki masła 2 cebule 4 łyżki bulionu(...)łyżeczka posiekanego tymianku 2 szczypty soli 2 szczypty gałki muszkatołowej 2 szczypty pieprzu Mąkę wymieszać z solą, dodać masło w kawałkach, posiekać nożem. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Grzyby oczyścić, jeżeli trzeba szybko opłukać i osączyć. Pokroić na mniej więcej równe kawałki. Cebule

Pełny talerz
Bardzo puszyste białe bułeczki 151

łyżki mleka i 3 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać zaczyn, mleko i jajko. Wyrobić ciasto. Na koniec w ciasto wgnieść miękkie masło. Jeszcze raz mocno zagnieść. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi objętość (około godziny). Po tym czasie(...)ponownie krótko zagnieść ciasto, aby je odpowietrzyć. Podzielić na 12 części. Z każdej uformować bułeczkę. Bułki odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub specjalną matą*. Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na 35-40 minut.** Piekarnik rozgrzać do 200°C. Bułki posmarować śmietanką lub mlekiem skondensowanym. Blachę z bułkami włożyć do piekarnika i piec 20 - 25 minut. Wystudzić

Pełny talerz
Ruchanki 1994

racuchy  musiały być najpierw dobrze wyrobione i wyrośnięte, czyli "wyruchane" i stąd właśnie pochodzi ich nazwa. Początkowo ruchanki przyrządzano z mąki żytniej. A właściwie z ciasta chlebowego na zakwasie. Gospodynie część ciasta na chleb smażyły w postaci okrągłych placków i podawały z cukrem. Obecnie częściej przyrządzane są z mąki pszennej oraz drożdży i w takiej wersji przedstawiam je dzisiaj(...)kostkę. Mieszankę mleczną wlać do miski z mąką, wymieszać drewnianą łyżką. W dalszym ciągu mieszając dodać jaja (po jednym) i stopione masło. Wsypać pokrojone jabłka, dodać rozczyn, dobrze zamieszać. Ciasto przykryć ściereczką odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na rozgrzany na patelni olej nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać posypane cukrem pudrem. * w oryginalnym przepisie

Pełny talerz
Chlebki do żurku i nie tylko 129

cycki! ;) Dlatego w drugiej wersji dodałam uchwyty tylko do dwóch... Myślę, że już wyglądają ok., a wszelkie inne skojarzenia są przypadkowe i nie były zamierzeniem autorki przepisu ;) Z tym ciastem pracuje się bardzo dobrze. Żeby chlebki miały identyczny kształt, można upiec je w naczyniach żaroodpornych. Innym sposobem jest odważenie takich samych porcji ciasta. Ja upiekłam 2 w naczyniach(...)letniej wody 2-3 łyżki oleju Melasę rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Stopniowo dolewać wodę z melasą, cały czas wyrabiając ciasto. Zagnieść elastyczne ciasto. Pod koniec dodać olej, wyrabiać aż zostanie całkowicie wchłonięty. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny. Gdy podwoi objętość, podzielić na 4 porcje

Pełny talerz