zostały Amerykańskie naleśniki „Pancakes”. Pancakes to dalecy kuzyni naszych rodzimych naleśników, które to nieco różnią się od tych polskich. Są dużo grubsze i znacznie pulchniejsze gdyż powstają z gęstego ciasta wylanego grubą warstwą na patelni. Ciasto na naleśniki 3 szklankimąki 1,5 szklankimleka 1 jajko 3 łyżkimasła 1 łyżkacukru 1 łyżkaproszku do pieczenia syrop klonowy Amerykańskie naleśniki – Pancakes Przygotowanie Rozpoczynamy(...)przygotowania ciasta na naleśniki, do dość dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie dodajemy trzy łyżki roztopionego masła, jajko oraz mleko. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, dobrze jest wykorzystać do tego celu mikser kuchenny. Wyrobione ciasto powinno być dość gęste. Następnie z odrobiną masła rozgrzewamy patelnię i umieszczamy na niej ciasto formując okrągły
NaleśnikiPieczone jabłka z dodatkiem korzennych przypraw uwielbiam w każdej postaci, a w tej wersji smakują naprawdę cudownie! Słodkie rodzynki i chrupiące migdały świetnie dopełniają całość, a ciasto, mimo, że zrobione z mąki razowej, jest bardzo delikatne. Fajny pomysł na śniadanie, może niekoniecznie to zabiegane w tygodniu, prędzej na spokojny weekendowy poranek. Składniki: Ciasto: 3 ½ szkl. pszennej mąki razowej(...)łyżeczki drożdży instant 1 ½ szkl. ciepłej wody Nadzienie: 3 duże jabłka ½ szkl. posiekanych migdałów ¾ szkl. rodzynek 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej Wszystkie składniki ciasta wymieszaj w dużej misce. Zagniataj przez ok. 8-10 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Podziel je na 8 równych części, przykryj ściereczką i pozostaw na ok. 40 min. Jabłka
Roślinna - blog wegańskiwzględem kulinarnym bywam monotematyczna, zwłaszcza, kiedy posmakuje mi jakaś potrawa. Stąd ten przepis na kolejne w ciągu ostatnich dni ciasto czekoladowe. Jednak o nieco innej konsystencji, niż to poprzednie, można powiedzieć, że cięższej i bardziej zwartej. Jeżeli lubisz brownie, to ta wersja z pewnością przypadnie Ci do gustu. Idealne dopełnienie stanowią polewa oraz świeże owoce, które przełamują intensywny czekoladowy smak(...)Zaserwowałam to ciasto podczas ostatniej wizyty mojej rodziny i byłam zdumiona, jak bardzo im posmakowało. Wszystkie kawałki rozeszły się w przeciągu pięciu minut, poza jednym, który moja kuzynka od razu kazała-nie prosiła- zapakować sobie na drogę powrotną do domu. Składniki: 1 szkl. mąki orkiszowej 1 szkl. mąki owsianej 1/3 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ tabliczki
Roślinna - blog wegańskiświeżych drożdży 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około 15 minut . Ciasto właściwe: 2 szklanki mąki 50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić szczypta soli 1 jajko 1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania rolady 5 łyżek cukru Dodatkowo : nutella ,powidła… Wszystkie składniki plus(...)wyrośnięty zaczyn wyrabiamy na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli będzie się kleić .Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę . Po tym czasie ciasto jeszcze raz chwilkę wyrabiamy ,aby pozbyć się pęcherzyków powietrza .Ciasto dzielimy na niewielkie kulki ,rozwałkowujemy wzdłuż na prostokąt ,smarujemy nadzieniem i zwijamy wzdłuż dłuższego boku w rulon .Przecinamy go ostrym nożem przez środek
Ladylaura.moim blogu nazbierało się trochę ciast. Widząc wasze interesowanie zapraszam na kilka ciekawych przepisów Shrek Szarlotka wykwintna Ciasto Fiona Fale Dunaju(...)Milki Way Sernik z brzoskwiniami Ciasto makowe Ciasto z masą jabłkową Metrowiec makowo - owocowy SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewychałka z dodatkiem mąki pełnoziarnistej stąd . Chałkę wybrała Dobrafka a przetłumaczyła Bernadeta. Ja nie dodałam takiej ilości mąki pełnoziarnistej jak w przepisie. Dodałam większą ilość mąki pszennej. Ogólnie z ciastem nie pracowało mi się za dobrze. Strasznie się kleiło i musiałam podsypywać sporą ilością mąki. Jednak chałki ładnie wyrosły a po upieczeniu są puszyste i smaczne. Podaję przepis oryginalny jednak(...)misce, wymieszać drożdże z ciepłą wodą.Wymieszać razem miód, olej, 3 jajka i sól. Dodawać mąkę po jednej filiżance na raz, mieszając po każdym dodaniu, omączyć ręce do wyrabiania ciasta. Zagnieść, aż będzie gładkie i elastyczne i się nie klei, dodając mąkę, jeśli potrzeba (wyrabiać 8-10 minut). Przykryć folią w misce lub ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia
Ala piecze i gotujeciepłej wody (nie gorącej!) 1 żółtko do posmarowania przed pieczeniem sezam do posypania Mąkę, drożdże, sól i cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy po trochu ciepłej wody i zagniatamy jednolite, miękkie ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 2 godziny - do czasu aż ciasto dwukrotnie podwoi pierwotną objętość. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę, dzielimy(...)porcji (w zależności jak duże bajgle chcemy) z których formujemy małe bułeczki, w środek których wbijamy palec i kręcimy ciastem wokół niego. Bajgle zaczną się formować w kształt, jaki mają po upieczeniu - zadbajcie o to, żeby dziurka w nich była dość duża - po tym zabiegu odkładamy bajgle na oprószoną mąką stolnicę jeszcze na około 30-40 minut. Zostawiamy je przykryte
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Zapraszam na szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego. Do przygotowania w kilka chwil. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 jabłka, 1 łyżka cukru, cynamon. PRZYGOTOWANIE: 1. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję w ósemki. 2. Ciasto francuskie rozwijam. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę cząstkę jabłka. Oprószam cukrem oraz cynamonem. Ciastko składam na pół
Tradycyjna kuchnia Kasigarście) Miód (3 łyżki) Przygotowanie: Płatki miksuje na mąkę. Orzechy miksuję w blenderze, opcjonalnie można posiekać. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszam. Miód rozpuszczam w wodzie i dolewam do ciasta, ciasto wyrabiam tak długo, aż powstanie zbita kula. Następnie z ciasta roluję mniejsze kulki i rozgniatam na kształt widoczny na zdjęciu:)-wielkość ciastek, to kwestia własnego wyboru. Ciastka wkładam(...)rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 35 minut. Niewiarygodne, ale ciastka są już gotowe!!! Rada: W trakcie wyrabiania ciasta polecam mieć po ręką miseczkę z wodą w której można zwilżyć dłonie, ciasto się strasznie klei. Smacznego
Pause Gotowanie!cukier. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Następnie wsypać część mąki, wymieszać łyżką. Wsypać resztę, wymieszać, a gdy łyżką będzie już ciężko zacząć wyrabiać rękoma. Wyrabiać około 10-15 minut. Ciasto ma być elastyczne i odrywać się od miski i rąk. Można pod koniec wyrabiania dodać odrobinę mąki (nie za dużo, gdyż więcej mąki spowoduje, że bułeczki będą twarde). Miseczkę przykryć(...)odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejce na ok. 40 minut (ja wstawiam zawsze do zimnego piekarnika z włączoną tylko żarówką – ciepło jest i zero przeciągów). Ciasto wyłożyć do stolnice oprószoną delikatnie mąką. Chwilę powyrabiać. Następnie podzielić na pół. Jedną część ciasta przykryć, aby nie wysychało a z drugiej poodrywać małe kawałki (po około 100 g). Z każdego kawałka zrobić
Moja Delicjazmielić w maszynce do mięsa razem z twarogiem półtłustym cebule drobno pokroić, posypać 1/2 łyżeczki cukru, pieprzu i na gorącym oleju zeszklić na złocisto, wystudzoną cebulę dać do ciasta i tłuczkiem wszystko połączyć ciasto wyrabiam w dużej misce, jest mnie bałaganu na stole - do ciasta dodać jajko, sól, wsypać obie mąki i wyrobić ciasto, jeśli będzie zbyt kleiste to podsypywać(...)wyczuciem mąki /zależy od gatunku ziemniaków/ wyrobione ciasto podzielić na kilka kawałków, każdy formować na wałek i kroić ukośne kopytka kopytka wrzucać porcjami na gotującą się na średnim ogniu 1 łyżeczką osoloną wodę i gotować, aż do wypłynięcia i zaraz cedzakiem wykładać na talerz boczek parzony pokrojony w kostkę podsmażyć na oleju, wsypać cebule pokrojoną, pieprz, sól do smaku
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczka cukru - 1/2 łyżeczka soli - 100g startego sera Wykonanie: W misce wymieszać mąkę cukier i sól. drożdży zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajko i wlać do ciasta razem z ciepłym mlekiem i wyrabiamy. Gdy ciasto będzie w połowie wyrobione dodajemy drożdże i wrabiamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Takie ciasto przykrywamy i ostawiamy w ciepłe miejsce(...)około 1h. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat i rękoma rozciągamy i wykrawamy nasze bułeczki. Na wierzchu, środek wciskamy ser i trochę przygniatamy go bokami ciasta, aby podczas pieczenia nam nie spadł. Pieczemy 12min w temperaturze 200stopni. Smacznego
Tanio szybko zdrowomaku II miseczka - 2 łyżki kakao III miseczka - odłożone wcześniej 2 łyżki mąki Okrągłą tortownicę natłuszczamy i delikatnie obsypujemy mąką lub bułką tartą, a następnie kolejno wykładamy : 1. Ciasto z dodatkiem kakao 2. 1/2 paczki biszkoptów 3. Dżem brzoskwiniowy 4. Ciasto z dodatkiem maku 5. Biszkopty 6. Dżem brzoskwiniowy (dałam też tutaj kilka łyżek dżemu porzeczkowego(...)miałam go akurat w lodówce) 7. Jasne ciasto Górę wyrównujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180st. C do czasu, aż boki ciasta zaczną nam odchodzić od blaszki a ciasto ładnie się zarumieni :) Studzimy i polewamy polewą. Smacznego
charlotte gotujeMałpowy sernik (czyli ciasto dla informatyków i nie tylko :) powstał on przypadkiem, gdy okazało się, że w lodówce mam niewykorzystany twaróg, któremu nie mogłam pozwolić się zepsuć ;) przepis oczywiście powstał na miejscu :) Ciasto: 100g margaryny ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 jajko 2 szklanki mąki Masa serowa: ½ kg twarogu homogenizowanego(...)delikatnie mieszając łyżka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej około 2-3 łyżki masy twarogowej i razem dobrze mieszamy. Połowę żółtej masy serowej wylewamy na ciasto, na którym robimy wzorki połową czekoladowej masy. Po czym czynność powtarzamy. Ja zrobiłam ślimaka, który bardzo mi się kojarzy z zakręconym znaczkiem @- czyli małpy. Ciasto pieczemy w 180°C, około
Smakowy RajPrzepis pochodzi od mojej mamy. Ja nieco go zmodyfikowałam. Ciasto wspaniale nadaje się na letni czas, gdyż jest leciutkie i orzeźwiające. No i można je zrobić również z innymi owocami :) Biszkopt kakaowy: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Ptasie mleczko: 900ml śmietanki kremówki 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru(...)łyżkach przegotowanej, zimnej wody. Pozostawiamy by napęczniała. Zimny biszkopt wkładamy z powrotem do blaszki wyłożonej ciasno pergaminem. By galaretka nam nie uciekła, najlepiej włożyć kawałki tekturki na boki ciasta. Do śmietany dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Ubijamy na sztywno. Żelatynę razem ze szklanką wkładamy do niewielkiego garnuszka z wrzątkiem i mieszamy by była płynna. Gdy jest już całkowicie rozpuszczona
Smakowy Raj