ciasto - 162907 przepisów (strona:3375/10861)

Amerykańskie naleśniki – Pancakes 243

zostały Amerykańskie naleśniki „Pancakes”. Pancakes to dalecy kuzyni naszych rodzimych naleśników, które to nieco różnią się od tych polskich. Są dużo grubsze i znacznie pulchniejsze gdyż powstają z gęstego ciasta wylanego grubą warstwą na patelni. Ciasto na naleśniki 3 szklankimąki 1,5 szklankimleka 1 jajko 3 łyżkimasła 1 łyżkacukru 1 łyżkaproszku do pieczenia syrop klonowy Amerykańskie naleśniki – Pancakes Przygotowanie Rozpoczynamy(...)przygotowania ciasta na naleśniki, do dość dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie dodajemy trzy łyżki roztopionego masła, jajko oraz mleko. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, dobrze jest wykorzystać do tego celu mikser kuchenny. Wyrobione ciasto powinno być dość gęste. Następnie z odrobiną masła rozgrzewamy patelnię i umieszczamy na niej ciasto formując okrągły

Naleśniki
Jabłka zapiekane w cieście 230

Pieczone jabłka z dodatkiem korzennych przypraw uwielbiam w każdej postaci, a w tej wersji smakują naprawdę cudownie! Słodkie rodzynki i chrupiące migdały świetnie dopełniają całość, a ciasto, mimo, że zrobione z mąki razowej, jest bardzo delikatne. Fajny pomysł na śniadanie, może niekoniecznie to zabiegane w tygodniu, prędzej na spokojny weekendowy poranek.  Składniki: Ciasto: 3 ½ szkl. pszennej mąki razowej(...)łyżeczki drożdży instant 1 ½ szkl. ciepłej wody Nadzienie: 3 duże jabłka ½ szkl. posiekanych migdałów ¾ szkl. rodzynek 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej Wszystkie składniki ciasta wymieszaj w dużej misce. Zagniataj przez ok. 8-10 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Podziel je na 8 równych części, przykryj ściereczką i pozostaw na ok. 40 min. Jabłka

Roślinna - blog wegański
Czekoladowe ciasto z tofu 166

względem kulinarnym bywam monotematyczna, zwłaszcza, kiedy posmakuje mi jakaś potrawa. Stąd ten przepis na kolejne w ciągu ostatnich dni ciasto czekoladowe. Jednak o nieco innej konsystencji, niż to poprzednie, można powiedzieć, że cięższej i bardziej zwartej. Jeżeli lubisz brownie, to ta wersja z pewnością przypadnie Ci do gustu. Idealne dopełnienie stanowią polewa oraz świeże owoce, które przełamują intensywny czekoladowy smak(...)Zaserwowałam to ciasto podczas ostatniej wizyty mojej rodziny i byłam zdumiona, jak bardzo im posmakowało. Wszystkie kawałki rozeszły się w przeciągu pięciu minut, poza jednym, który moja kuzynka od razu kazała-nie prosiła- zapakować sobie na drogę powrotną do domu.  Składniki: 1 szkl. mąki orkiszowej 1 szkl. mąki owsianej 1/3 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ tabliczki

Roślinna - blog wegański
Drożdżówki z nutellą i serem. 240

świeżych drożdży 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około 15 minut . Ciasto właściwe: 2 szklanki mąki 50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić szczypta soli 1 jajko 1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania rolady 5 łyżek cukru Dodatkowo : nutella ,powidła… Wszystkie składniki plus(...)wyrośnięty zaczyn wyrabiamy na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli będzie się kleić .Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę . Po tym czasie ciasto jeszcze raz chwilkę wyrabiamy ,aby pozbyć się pęcherzyków powietrza .Ciasto dzielimy na niewielkie kulki ,rozwałkowujemy wzdłuż na prostokąt ,smarujemy nadzieniem i zwijamy wzdłuż dłuższego boku w rulon .Przecinamy go ostrym nożem przez środek

Ladylaura.
Pyszne ciasta na moim blogu 584

moim blogu nazbierało się trochę ciast. Widząc wasze interesowanie zapraszam na kilka ciekawych przepisów                                                                             Shrek Szarlotka wykwintna Ciasto Fiona Fale Dunaju(...)Milki Way Sernik z brzoskwiniami Ciasto makowe Ciasto z masą jabłkową Metrowiec makowo - owocowy SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Chałka 215

chałka z dodatkiem mąki pełnoziarnistej stąd . Chałkę wybrała Dobrafka a przetłumaczyła Bernadeta. Ja nie dodałam takiej ilości mąki pełnoziarnistej jak w przepisie. Dodałam większą ilość mąki pszennej. Ogólnie z ciastem nie pracowało mi się za dobrze. Strasznie się kleiło i musiałam podsypywać sporą ilością mąki. Jednak chałki ładnie wyrosły a po upieczeniu są puszyste i smaczne. Podaję przepis oryginalny jednak(...)misce, wymieszać drożdże z ciepłą wodą.Wymieszać razem miód, olej, 3 jajka i sól. Dodawać mąkę po jednej filiżance na raz, mieszając po każdym dodaniu, omączyć ręce do wyrabiania ciasta. Zagnieść, aż będzie gładkie i elastyczne i się nie klei, dodając mąkę, jeśli potrzeba (wyrabiać 8-10 minut). Przykryć folią w misce lub ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia

Ala piecze i gotuje
Bajgle 123

ciepłej wody (nie gorącej!) 1 żółtko do posmarowania przed pieczeniem sezam do posypania Mąkę, drożdże, sól i cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy po trochu ciepłej wody i zagniatamy jednolite, miękkie ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 2 godziny - do czasu aż ciasto dwukrotnie podwoi pierwotną objętość. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę, dzielimy(...)porcji (w zależności jak duże bajgle chcemy) z których formujemy małe bułeczki, w środek których wbijamy palec i kręcimy ciastem wokół niego. Bajgle zaczną się formować w kształt, jaki mają po upieczeniu - zadbajcie o to, żeby dziurka w nich była dość duża - po tym zabiegu odkładamy bajgle na oprószoną mąką stolnicę jeszcze na około 30-40 minut. Zostawiamy je przykryte

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasteczka francuskie z jabłkiem 150

Zapraszam na szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego. Do przygotowania w kilka chwil.  SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 jabłka, 1 łyżka cukru, cynamon. PRZYGOTOWANIE: 1. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję w ósemki.  2. Ciasto francuskie rozwijam. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę cząstkę jabłka. Oprószam cukrem oraz cynamonem. Ciastko składam na pół

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciastka owsiane z żurawiną 247

garście) Miód (3 łyżki) Przygotowanie:  Płatki miksuje na mąkę. Orzechy miksuję w blenderze, opcjonalnie można posiekać. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszam. Miód rozpuszczam w wodzie i dolewam do ciasta, ciasto wyrabiam tak długo, aż powstanie zbita kula. Następnie z ciasta roluję mniejsze kulki i rozgniatam na kształt widoczny na zdjęciu:)-wielkość ciastek, to kwestia własnego wyboru. Ciastka wkładam(...)rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 35 minut.  Niewiarygodne, ale ciastka są już gotowe!!!  Rada: W trakcie wyrabiania ciasta polecam mieć po ręką miseczkę z wodą w której można zwilżyć dłonie, ciasto się strasznie klei. Smacznego

Pause Gotowanie!
Szwedzkie bułeczki Lussekatter – Szafranowe kotki na dzień św. Łucji 138

cukier. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Następnie wsypać część mąki, wymieszać łyżką. Wsypać resztę, wymieszać, a gdy łyżką będzie już ciężko zacząć wyrabiać rękoma. Wyrabiać około 10-15 minut. Ciasto ma być elastyczne i odrywać się od miski i rąk. Można pod koniec wyrabiania dodać odrobinę mąki (nie za dużo, gdyż więcej mąki spowoduje, że bułeczki będą twarde). Miseczkę przykryć(...)odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejce na ok. 40 minut (ja wstawiam zawsze do zimnego piekarnika z włączoną tylko żarówką – ciepło jest i zero przeciągów). Ciasto wyłożyć do stolnice oprószoną delikatnie mąką. Chwilę powyrabiać. Następnie podzielić na pół. Jedną część ciasta przykryć, aby nie wysychało a z drugiej poodrywać małe kawałki (po około 100 g). Z każdego kawałka zrobić

Moja Delicja
smaczne ruskie kopytka okraszone boczkiem z cebulką... 185

zmielić w maszynce do mięsa razem z twarogiem półtłustym cebule drobno pokroić, posypać 1/2 łyżeczki cukru, pieprzu i na gorącym oleju zeszklić na złocisto, wystudzoną cebulę dać do ciasta i tłuczkiem wszystko połączyć ciasto wyrabiam w dużej misce, jest mnie bałaganu na stole - do ciasta dodać jajko, sól, wsypać obie mąki i wyrobić ciasto, jeśli będzie zbyt kleiste to podsypywać(...)wyczuciem mąki /zależy od gatunku ziemniaków/ wyrobione ciasto podzielić na kilka kawałków, każdy formować na wałek i kroić ukośne kopytka kopytka wrzucać porcjami na gotującą się na średnim ogniu 1 łyżeczką osoloną wodę i gotować, aż do wypłynięcia i zaraz cedzakiem wykładać na talerz boczek parzony pokrojony w kostkę podsmażyć na oleju, wsypać cebule pokrojoną, pieprz, sól do smaku

W Mojej Kuchni Lubię
bułki z żółtym serem 143

łyżeczka cukru - 1/2 łyżeczka soli - 100g startego sera Wykonanie:  W misce wymieszać mąkę cukier i sól. drożdży zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajko i wlać do ciasta razem z ciepłym mlekiem i wyrabiamy.  Gdy ciasto będzie w połowie wyrobione dodajemy drożdże i wrabiamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Takie ciasto przykrywamy i ostawiamy w ciepłe miejsce(...)około 1h. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat i rękoma rozciągamy i wykrawamy nasze bułeczki. Na wierzchu, środek wciskamy ser i trochę przygniatamy go bokami ciasta, aby podczas pieczenia nam nie spadł. Pieczemy 12min w temperaturze 200stopni. Smacznego

Tanio szybko zdrowo
Kantyczka 252

maku II miseczka - 2 łyżki kakao III miseczka - odłożone wcześniej 2 łyżki mąki  Okrągłą tortownicę natłuszczamy i delikatnie obsypujemy mąką lub bułką tartą, a następnie kolejno wykładamy : 1. Ciasto z dodatkiem kakao  2. 1/2 paczki biszkoptów 3. Dżem brzoskwiniowy 4. Ciasto z dodatkiem maku  5. Biszkopty 6. Dżem brzoskwiniowy (dałam też tutaj kilka łyżek dżemu porzeczkowego(...)miałam go akurat w lodówce) 7. Jasne ciasto Górę wyrównujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180st. C do czasu, aż boki ciasta zaczną nam odchodzić od blaszki a ciasto ładnie się zarumieni :)  Studzimy i polewamy polewą. Smacznego

charlotte gotuje
Zakręcony małpowy sernik, czyli sernik z nutą czekolady na kruchym kakaowym spodzie 187

Małpowy sernik (czyli ciasto dla informatyków i nie tylko :) powstał on przypadkiem, gdy okazało się, że w lodówce mam niewykorzystany twaróg, któremu nie mogłam pozwolić się zepsuć ;) przepis oczywiście powstał na miejscu :) Ciasto: 100g margaryny ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 jajko 2 szklanki mąki Masa serowa: ½ kg twarogu homogenizowanego(...)delikatnie mieszając łyżka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej około 2-3 łyżki masy twarogowej i razem dobrze mieszamy. Połowę żółtej masy serowej wylewamy na ciasto, na którym robimy wzorki połową czekoladowej masy. Po czym czynność powtarzamy. Ja zrobiłam ślimaka, który bardzo mi się kojarzy z zakręconym znaczkiem @- czyli małpy. Ciasto pieczemy w 180°C, około

Smakowy Raj
Kakaowe ciasto z truskawkami, galaretką i ptasim mleczkiem 1181

Przepis pochodzi od mojej mamy. Ja nieco go zmodyfikowałam. Ciasto wspaniale nadaje się na letni czas, gdyż jest leciutkie i orzeźwiające. No i można je zrobić również z innymi owocami :) Biszkopt kakaowy: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Ptasie mleczko: 900ml śmietanki kremówki 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru(...)łyżkach przegotowanej, zimnej wody. Pozostawiamy by napęczniała. Zimny biszkopt wkładamy z powrotem do blaszki wyłożonej ciasno pergaminem. By galaretka nam nie uciekła, najlepiej włożyć kawałki tekturki na boki ciasta. Do śmietany dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Ubijamy na sztywno. Żelatynę razem ze szklanką wkładamy do niewielkiego garnuszka z wrzątkiem i mieszamy by była płynna. Gdy jest już całkowicie rozpuszczona

Smakowy Raj