nadal ubijamy. Mąkę przesiewamy z kakaem, a następnie dodajemy po 1 łyżce do ubitych białek i delikatnie mieszamy – robimy to za pomocą drewnianej łyżki ( użycie miksera sprawi , że ciasto wyjdzie niższe ). Dokładnie wymieszane wylewamy do tortownicy wyłożonej TYLKO na dnie papierem do pieczenia. Boków NICZYM nie smarujemy. Wkładamy do nagrzanego na 170 C piekarnika na ok. 20 minut ( pieczemy(...)chodzi z tym rzucaniem? Po upieczeniu rzucamy gorącym o podłogę – sprawi to , że biszkopt nie opadnie!!! A dlaczego? Podczas pieczenia wytwarzają się bańki powietrza , zapiekają się one w cieście , ale nie znikają. Gdy rzucimy nim o podłogę bańki pękną , a ciasto pozostanie na miejscu tak wysokie jak się upiekło. Gdy nie rzucimy biszkopt podczas stygnięcia zacznie opadać , ponieważ zaczną
Ostra na SłodkoPrawdą jest na pewno to , że smakują wyśmienicie! Dziś mam dla Was inny przepis z wykorzystaniem właśnie tego obłędnego sosu pomarańczowego. Zamiast naleśników – zrobiłam z makaronowego ciasta pierożki zwane Agnolotti . Nadziałam je delikatnym , francuskim serem śmietankowym coeur a la crème , lekko osłodzonym i podałam tak jak się podaje naleśniki Suzette – podpalane … z odrobiną alkoholu i karmelizowanymi pomarańczami(...)Tego nie da się opisać – tego trzeba spróbować! Ja ze swojej strony powiem jedno : niebo w gębie!!! SKŁADNIKI : CIASTO MAKARONOWE NA PIEROŻKI: * mąka pszenna ( durum ) – 200 g * jajko – 2 szt * oliwa extra virgin – 1 łyżka * sól – 1 szczypta SOS POMARAŃCZOWY : * małe pomarańcze – 2 szt * masło – 25 g * cukier trzcinowy
Ostra na Słodkojuż się za nie biorę tak wszystko idzie sprawnie , jak najlepszej kucharce. Dziś mam dla Was przepis na wersję mniej spotykaną , co absolutnie nie oznacza , że mniej smaczną. Delikatne ciasto wypełnione przepysznym farszem z łososia , sera gorgonzoli i lekkiego sosu na bazie bazylii wręcz zachwyca! Przysmażone na smalczyku Smakowita Pajda z dodatkiem ziół ogrodowych są daniem , którego nie powstydziłaby się(...)najlepsza restauracja. SKŁADNIKI: CIASTO : ** mąka pszenna – 2 szkl ** jajko L – 1 szt ** ciepła woda – 125 ml ** sól – 1 szczypta FARSZ: ** łosoś ( ze skórą ) – 300 g ** gorgonzola – 80 g ** skórka cytrynowa – 1 łyżeczka ** natka pietruszki – 1 pęczek ** oliwa – 4 łyżki ** sól ** pieprz ** gałka muszkatołowa SOS: ** bazylia – 1 pęczek ** śmietana 30% – 50 ml ** sól morska ** pieprz ** czosnek – 1 malutki ząbek ** śmietana
Ostra na SłodkoZebra zebra zebra …. o jaką zebrę chodzi? A no o ciasto! Pyszne , łatwe i niesamowicie szybkie , które po rozkrojeniu zaskakuje swoim wyglądem przypominającym właśnie zebrę w paseczki! Nie ma tu żadnej magii i absolutnie nie są potrzebne niezwykłe zdolności manualne – wystarczy chwila pracy i cierpliwości , a po kilkudziesięciu minutach będziemy się cieszyć smakiem pyszne , mięciutkie ciacha! SKŁADNIKI : * oranżada(...)dodajemy kakao , a do drugiej pozostałe 2 łyżki mąki – dokładnie mieszamy. Masy wylewamy do lekko wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Na sam środek lejemy 3 łyżki ciemnego ciasta … na to 3 łyżki jasnego ciasta …. 3 ciemnego … 3 jasnego … – cały czas lejemy na środek! Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika ( z termoobiegiem
Ostra na SłodkoOstatnio coraz bardziej lubię się z ciastem drożdżowym . Tzn. może inaczej! Osobiście ciasto drożdżowe kocham najmocniej jak tylko się , ale ono zdecydowanie nie kochało mnie ;) Na wyrośnięcie musiałam czekać i czekać i nigdy nie było takie jak chciałam. Współpracować ze mną nie chciało totalnie – aż do niedawna. I teraz gości u mnie w kuchni coraz częściej. Dziś(...)obiadu. Mięciutkie , puszyste … pycha! Polecam! SKŁADNIKI : ( ok. 6-8 szt ) ROZCZYN: * drożdże – 15 g * cukier – 10 g * mąka – 25 g * mleko – 75 ml CIASTO: * mąka – ok. 180 g * sól – 1 szczypta * masło – 50 g * małe żółtko – 1 szt FARSZ : * pieczarki – 400 g * cebula – 2 szt * olej do smażenia * mleko
Ostra na Słodkotort jest mój autorski! Przyszedł mi do głowy zupełnie spontanicznie … w nocy … a przepisy z książki były poniekąd pewną inspiracją i dały kopa do działania! ____________________________________________________________________________________________ Delikatne czekoladowe ciasto z chrupiącymi orzechami laskowymi … przełożone fantastycznym kremem z mlecznej czekolady i frużeliną z czarnej porzeczki, dla przełamania słodkich smaków. Ganache – czyli czekoladowa polewa jest dopełnieniem całości, która sprawia(...)już po 1 kęsie każdy poczuje się jak w 7 niebie! Z przyjemnością sięgnie też po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * żółtka – 70 g * białka – 80 g * cukier – 80 g * mąka pszenna – 40 g * kakao – 15 g * podprażone orzechy laskowe ( grubo posiekane, nie mielone ) – 30 g * masło ( roztopione ) – 35 g FRUŻELINA Z CZARNEJ PORZECZKI
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was kolejny przepis na sernik! A właściwie to ciasto serowo – czekoladowo – kokosowe. Połączenie tych 3 smaków tworzy fantastyczną całość , której nikt się nie oprze! Serowo – kokosowe kulki przykryte delikatnym czekoladowym ciastem zachwycają nie tylko oczy , ale i podniebienie. Idealny pomysł nie tylko na Święta! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 cm ) CIASTO CZEKOLADOWE: * jajko(...)odstawiamy do chłodzenia ( albo zamrażarki ) na ok. 10 minut. Po tym czasie mokrymi rękami formujemy kulki i układamy je na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki. CIASTO CZEKOLADOWE: Białka oddzielamy od żółtek, żółtka ubijamy z połową cukru do białości. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , studzimy i mieszamy z ubitymi żółtkami. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia
Ostra na Słodkomasy czekoladowej. Jeśli chcecie, żeby pozostały chrupiące należy je przechowywać w pudełku lub słoiku i posmarować masą przed podaniem. Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Czas przygotowania: 80 minut Składniki Ciasto: 130 g margaryny Palma w złotym opakowaniu 110 g cukru 3-4 łyżki gęstej śmietany 2 żółtka 350 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)mascarpone w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki domowej esencji waniliowej Wykonanie: Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojoną w kosteczkę margarynę i śmietanę. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać więcej śmietany. Po wyrobieniu ciasta jeszcze chwilę je zagniatamy, będzie wtedy bardziej elastyczne. Z ciasta formujemy wałek, zawijamy
Kulinarne przygody Gatityobiad. Jeśli połączy się siły, to gotowy będzie szybkiej niż trwałoby ugotowanie ziemniaków. I tak też zrobiłyśmy tym razem - w czasie gdy uwieszona na telefonie starsza kucharka bawiła się ciastem, to młodsza wgapiona w szklany ekran wyczarowywała nadzienie. Nasza 2-osobowa ekipa spisała się na medal - tak nas (a w zasadzie dzieło nasze) oceniono. Nawet nie zauważyłyśmy kiedy chlebki były(...)oliwek, - łyżka masła, - czarnuszka łyżka, - pieprz ziołowy łyżeczka, - sezam czarny , - sezam, WYKONANIE: /Ciasto: Do miski wsypujemy mąki i mieszamy, dolewamy ciepłe mleko z wodą, solą, cukrem, drożdżami, wyrabiamy ciasto, dodajemy olej i masło i wyrabiamy ręcznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki (można również posiłkować się mikserem). Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Gdy ciasto potroi objętość, wykładamy na stolnicę podsypaną
Wypisz Wymalujłyżka soli garść pestek ze słonecznika garść pestek dyni Wszystkie składniki zmiksowałam, przełożyłam do pojemnika od maszyny do chleba, włączyłam program dough - 1,5 godziny wyrabiania i rośnięcia ciasta. Później ciasto przełożyłam do natłuszczonej i wysypanej kaszką manną formy i zostawiłam do wyrośnięcia na około 6 godzin..... to znaczy chciałam zostawić na tyle, ale było już późno, ja zapomniałam(...)usnęłam i zrobiło się rano..... ciasto wyrastało około 15 godzin.... Stwierdziłam, że co ma być to będzie, nie będę marnowała ciasta i je upiekę, najwyżej będzie zakalec. Nagrzałam piec do 250 stopni i włożyłam ciasto na 10-15 minut z parą. Po tym czasie wypuściłam parę, zmniejszyłam temperaturę do 210 stopni i piekłam jeszcze około 30 minut. Wyjęłam i wystudziłam
Z butelką mleczka w tleSama nie wiem, czemu nie robię ich częściej. Są dobrą alternatywą, gdy mamy ochotę na pizze a w pobliżu nie ma pizzerii, lub nie chce się nam bawić z ciastem drożdżowym. Ta tarta jest bardzo pizzowa. Spód zrobiłam jak zwykle: 1 szklanka mąki 1/2 kostki zimnego masła (125g) 1 jajko sól Siekam wszystko nożem aż pozostaną maleńkie kawałeczki masła, potem(...)szybko zagniatam. Do zamrażarki ciasta nie wkładam, ale jak ktoś chce to proszę bardzo, niech sobie te pół godzinki poczeka. Natłuszczam formę, posypuję kaszką manną lub mąka razową i wykładam dość cienko ciastem (razem ze ściankami). Podpiekam kilka minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku po czym nakładam nadzienie: 1 niewielka cukinia pokrojona w plasterki mieszanka suszonych pomidorów, papryki
Z butelką mleczka w tleMoich dwóch synów póki co zabiera mi większość doby, mam nadzieję, że z czasem proporcje czasu wolnego i tego poświęconego obowiązkom się wyrównają. Tymczasem zapraszam na ucztę dla podniebienia. Ciasto do którego możemy użyć wszelkich owoców: malin, truskawek, jagód, borówek, czy co tam ktoś jeszcze lubi. Idealne w upalny dzień prosto z lodówki, lekkie, nie za słodkie, pyszne po prostu(...)lubię ciast, gdzie trzeba się namęczyć i wychodzi nam kilka porcji, dlatego u mnie standardowo przepis na dużą blachę, bez męczenia się. Najpierw przygotowujemy galaretkę, gdyż potrzebuje ona dużo czasu na ścięcie się, w tym czasie my będziemy robić pozostałe składowe ciasta. 2 galaretki o dowolnym smaku (najlepiej pasujące smakiem i kolorem do naszych owoców) robimy pomniejszając ilość wody łącznie
Z butelką mleczka w tleBardzo lubię struclę makową, nie mogłam się powstrzymać i jeszcze gorącą ukroiłam, smakowała rewelacyjnie:) Strucla z makiem SKŁADNIKI: Składniki na 2 strucle CIASTO: żółtka - 3 szt cukier waniliowy- 1 szt margaryna Palma w złotym opakowaniu - 0,5 kost cukier - 3/4 szkl drożdże - 5 dag mąka 50 dag mleko -1 szkl MASA MAKOWA: masa makowa - 1 puszka POLEWA(...)dodać łyżeczkę cukru i połowę mleka, wymieszać odstawić do wyrośnięcia. Margarynę przełożyć do rondla, roztopić. Mąkę przesiać dodać cukier waniliowy, cukier , żółtka, masło roztopione i rozczyn. Ciasto wyrabiać, dolewając resztę mleka. Jak ciasto będzie elastyczne, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek, posmarować masą makową, zrolować. Formę do ciasta
Kuchnia Danusimieszka lub bywa w Krakowie doskonale zna "pierogi szwedzkie" z ul. Długiej. Drożdżowe ciasto z grzybowym farszem i charakterystycznym posmakiem czarnuszki, a wszystko w formie charakterystycznego długiego pieroga/piroga. Całość daje tej potrawie niezwykle oryginalnego i wyjątkowego smaku, który osobiście UWIELBIAM. Polecam zrobić pierogi szwedzkie w domu. Mimo, że wymagają trochę pracy - na prawdę warto. Pierogi Szwedzkie -Składniki: Ciasto(...)ugotować dzień wcześniej, aby zaoszczędzić czas). Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy miód, 2 łyżki mąki i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę. Pieczarki siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle/margarynie. Dzielimy na dwie części, do jednej wrzucamy pieczarki, do drugiej kapustę
Słodka Stronarównież użyć wiśni z dowolnych przetworów lub dowolnej konfitury) cukier puder olej lub smalec do smażenia Róże Karnawałowe - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy ciasto. Następnie przykrywamy miską, tak aby ciasto nie miało dostępu powietrza i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2-3 części i rozwałkowujemy (bardzo cienko(...)ciasta wykrawamy 3 wielkości kółek. Następnie każde z nich przecinamy wzdłuż krajów, tak aby powstały "płatki". Na blacie oprószonym mąką kolejno kładziemy: największy, średni, najmniejszy i mocno dociskamy, aby skleić róże. Podobnie postępujemy z resztą ciasta. Faworkowe róże smażymy w rozgrzanym oleju/smalcu płatkami do dołu. Gdy się zrumienią odwracamy i chwilę smażymy z drugiej strony. Odsączamy z nadmiaru
Słodka Strona