związany jest z delikatną mimozą. W tym dniu dosłownie całe miasteczka przystrojone są na żółto, witryny sklepowe i kwiaciarniane pełne są gałązek mimozy i żółtych kokard. Cukiernie oferują pyszne ciasta koniecznie z „mimozowym” akcentem: marcepanowymi gałązkami z żółtymi kuleczkami, lub z pokruszonym biszkoptem, imitującym kwiatuszki mimozy. W tym dniu wiele imprez jest organizowanych specjalnie dla kobiet, a parki, muzea(...)Kobietom, aby zawsze czuły się kochane i szanowane przez partnerów i społeczeństwo. Zapraszam na pyszne biszkoptowe babeczki z lekkim kremem budyniowym pasticcera i kawałeczkami ananasa, którymi dołączam do akcji „Ciasto na niedzielę”. Babeczki mimoza na Dzień Kobiet Składniki na 12 babeczek: 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka (żółtka i białka osobno) 150 g cukru
Mia Cucina SofietaAromatyczne, ucierane ciasto jogurtowe z pomarańczami dzisiaj w roli torciku z okazji...... .........np. Dnia Kobiet Jest to proste , popularne ciasto odwracane czyli zapiekane z owocami ułożonymi na dnie foremki. Składniki: /na małą tortownicę ok.22 cm/ 2 pomarańcze /najlepiej bio/ 1 łyżka mielonych migdałów 150 g miękkiego masła /+ 30g do formy(...)dodając stopniowo /po jednym/jajka, aromat waniliowy i sól. -Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do utartej masy. -Jogurt wymieszać z sokiem i delikatnie połączyć z ciastem. -Masę przełożyć do foremki z pomarańczami, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. -Piec ok.40 minut w temp.170-180 st.C -Przestudzone ciasto przełożyć na półmisek /owoce powinny być
Zakamarki mojej kuchniDzień Kobiet zaserwowałam sobie ciasto czekoladowe z malinami, które zostało oficjalnie moim (zaraz po serniku) ulubionym deserem. Przepis znalazłam na blogu Eksperymentalnej kuchni i popieram słowa autorki - ciasto robi się bardzo szybko a jeszcze szybciej znika z talerza. Mocno czekoladowe plus maliny, dla mnie lepszego połączenia nie mogło być - po prostu jest pyszne! Składniki 120g maki pszennej 100g(...)ostudzenia. Do ostudzonej masy dodać jajko i zmiksować. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masę czekoladową i miksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelać do foremki (użyłam okrągłej o średnicy 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać górę ciasta malinami i dać do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec
pink envelopeciemne chmury znad głowy :) Słonecznej Niedzieli!:)) Proponuje zrobić z połowy porcji, bo z podanych proporcji wychodzi baaaardzo dużo takich kuleczek. Przepis zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki . Składniki: 900g pokruszonych ciast, ciasteczek, herbatników (bez mas, żelatyny, owoców) pół szklanki mleka pół szklanki cukru (jeśli ciasta były słodkie - pominąć)* pół szklanki suszonych moreli pokrojonych w kostkę 1 słoik dżemu, marmolady, powideł(...)powinien być gęsty), około 350 - 400 g 125g masła 3 - 4 łyżki kakao (jeśli użyliście dużo ciemnych /czekoladowych resztek ciast można dać mniej) wiórki do obtoczenia Mleko razem z cukrem*, masłem i kakao doprowadzamy do wrzenia. Studzimy lekko. Mieszaniną z garnuszka zalewamy pokruszone ciastka. Dodajemy marmoladę i morele. Mieszamy. Jeśli ciasto jest za rzadkie można dodać więcej ciastek (najlepiej
Czerwona Porzeczkamiejsce, najlepiej pod przykryciem. Masło rozpuszczamy. Kiedy zaczyn zwiększy objętość, dodajemy go do przesianej mąki, razem z mlekiem, jajkiem, cukrem i solą. Mieszamy, dodajemy rozpuszczone masło i rum. Otrzymane ciasto stawiamy w ciepłym, spokojnym miejscu pod ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość (nie zaglądamy zbyt często, żeby nie opadło:)). Kiedy ciasto urośnie, wylewamy je na stolnicę i wyrabiamy(...)warto mieć w pogotowiu mąkę i co jakiś czas oprószać stolnicę. Z ilością mąki trzeba jednak uważać, bo jeśli jest jej za dużo to pączki wychodzą zbyt twarde. Wyrobione ciasto formujemy w wałek grubości 2cm (nie jest to takie proste, bo jest ono dość sprężyste:)) i dzielimy na 4-5cm kawałki. Kawałki przykrywamy ścierką i zostawiamy na 10min
les mirabellesdomyślacie, do zrobienia quiche użyłam kwiatków z ogrodu rodziców. Pomidorów na naszej szklarni jest na razie niewiele- dodałam kupnych QUICHE Z KWIATAMI JUKI I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI Na ciasto 300g mąki 100g masła (w pokojowej temperaturze) szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 łyżki lodowatej wody Na nadzienie 250g śmietany 12% 3 jajka ok 100g startego(...)żółtego sera ok 250g pomidorów koktajlowych 15-20 kwiatów juki sól i pieprz do smaku Ciasto przygotowujemy dokładnie tak samo jak do tarty lotaryńskiej , czyli... Przesiewamy mąkę, dodajemy szczypty proszku i soli. Na kopczyk sypkich składników kładziemy masło i nożem kroimy je na drobne kawałki. Dodajemy bardzo zimną wodę i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy z niego kulę
les mirabellesarchetypowym fotelu z archetypową herbatą. Ja jednak chciałabym wszystkich przekonać, żeby w ferworze jesiennych porządków pozostawić trochę chaosu i nieładu. Gwarantuję jeszcze większy spokój sumienia nad jesienną herbatą i ciastem marchewkowym. Na początek chciałbym zacytować zacną instytucję "Royal Horticultural Society", która to w wydanej przez siebie książce "Grow your own: Kitchen Garden Year" stwierdziła, że jednym z głównych powodów(...)oceńcie sami czy warto. Do promocji akcji można się przyczynić również kulinarnie- robiąc jakiś smakołyk z miodem. Nie byłabym sobą, gdybym nie skorzystała na takiej okazji:) Zapraszam na: WILGOTNE CIASTO MARCHEWKOWE Z MIODEM 4 jajka 1,5 szklanki cukru 4 pełne łyżki miodu 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli
les mirabellessmakiem i pięknym aromatem bzowych kwiatków. Od jakiegoś czasu zastanawiałam się w jaki sposób połączyć te dwa składniki, bo miałam podejrzenie, że kombinacja będzie bezbłędna. I tak powstało to ciasto, które nie dość że świetnie smakuje to jeszcze wygląda jak bukiet. Idealne na Dzień Mamy. No to bierzemy się do roboty- w ferworze zajęć łatwiej zapomnieć, że dziś kolejny(...)dodanych gruszek. Kiedy masa jest jednolita wlewamy ją do tortownicy na pokruszone ciastka. Z kiści bzu obrywamy kwiatuszki (bez małej zielonej szypułki) i wtykamy je w masę serową. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej 3 godziny. Początkowo nakładając uważamy, żeby nie zniszczyć ciasteczkowego spodu- z czasem robi się bardziej zbity i nakłada się wygodniej. Jeszcze w tortownicy, tuż
les mirabellesJuż kolejny raz podczas klęski urodzaju (no dobra, nie jest jeszcze tak źle) ratuje mnie ciasto z angielska chlebem zwane. Rok temu, kiedy zasypały nas brzoskwinie, zrobiłam je właśnie z nimi. W tym roku mamy wersję cukiniową. I jest to wersja absolutnie doskonała. Chleb brzoskwiniowy był w porządku- aromatyczny, wilgotny, bardzo smaczny. Ciekawych odsyłam do przepisu . Wersja cukiniowa ma plus(...)dziesięć do charyzmy z powodu tekstury- ciasto jest bardzo miękkie, delikatne, wilgotne, ale nie mokre. Cudowna, pachnąca cynamonem gąbka. Ja użyłam do pieczenia żółtej cukinii, bo ta owocuje u nas jako pierwsza, reszta się jeszcze zbiera. A przepis podejrzałam u Marthy Stewart . No to do roboty! CIASTO Z CUKINIĄ (ZUCCHINI BREAD) 200g cukinii 120g białego cukru 120g brązowego cukru 125ml
les mirabellessodę i przyprawę korzenną. Łączymy suche składniki z mokrymi i dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę i staramy się, żeby kawałki czekolady były rozłożone równomiernie w cieście. Tak przygotowane ciasto chowamy do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180*C, formę do pieczenia ciasta wykładamy papierem. Ciasto wyjmujemy łyżką i formujemy z niego kulki. Umieszczamy(...)jeszcze szybko poprawić kształt- one niech w międzyczasie stygną na formie. Ciastka jemy na zimno, ale polecam podkraść jedno jeszcze ciepłe. Gwarantuję niebiańskie przeżycia, przy wgryzaniu się w delikatne ciasto, w którym gdzieniegdzie znajdziecie płynną jeszcze czekoladę. Mnie to powaliło na łopatki i mentalnie leżałam i kwiczałam ze szczęścia na podłodze w kuchni:) Po kilku godzinach ciastka są wciąż lekko
les mirabellesceny -:). Jednak jest kilka dań w cenie do 25zł (np. zupa miso tofu to wakame – 11zł ). Dodatkowy plus – szeroki wybór dań wege i japońskie desery: smażone lody w cieście tempura, słodkie pierożki z ciasta filo i lody z zieloną herbatą. Niestety restauracja nie bierze już udziału w programie OpenCard. Wielka szkoda…. Tomek i Karolina Rafał Karolina(...)małe, wysokie krążki) - temaki (rożki z alg nori) - gunkan maki (łódeczki) - nigiri (formowane w dłoni małe paluszki). Może Ci się również przydać poniższy mini-słownik: filo cienkie warstwowe ciasto, wyglądem przypomina ciasto francuskie kampyo suszona tykwa kabayaki węgorz japoński miso tradycyjna zupa japońska, w składzie: bulion dashi, pasta miso, wodorosty wakame, tofu oshinko marynowana rzepa sashimi sposób serwowania
Qlinarnie i Qlinarniefont-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejny smaczny pomysł na jarmuż (pierogi są dość suche - sos konieczny). Przepis na świetne kruche ciasto stąd . Składniki na 7 pierogów: 1/2 kostki masła (z 200g) 3 łyżki jogurtu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki olej 2 duże kiście jarmużu(...)filiżanek posiekanego jarmużu) olej 4-5 ząbków czosnku 1 i ½ opakowania fety pieprz Miękkie masło wymieszaj w misce z jogurtem, solą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dosypując mąki, zagnieć ciasto. Powinno być dość tłuste, ale nie lepić się do rąk. Jeżeli się lepi, wgnieć w nie jeszcze odrobinę mąki. Nagrzej piekarnik do 180°C. Z ciasta utocz wałek. Podziel
Qlinarnie i QlinarnieCiasto wychodzi idealnie pulchne na zewnątrz, a w środku jest ciężkie i wilgotne – właśnie takie, jak ma być brownie. Przepis zmieniony od Susan . Dzięki! Składniki na ciasto: 1 szklanka daktyli bez pestek 3/4 szklanki gorącej wody olej do natłuszczenia formy 2/3 szklanki dżemu jabłkowego bez żelfixu (lub innego) 2 szklanki mąki 1/2 szklanki kakao 1 szklanka brązowego cukru(...)łyżeczki soli 2 szklanki startej i odsączonej cukinii opcjonalnie: 1/4 szklanki orzechów laskowych Składniki na polewę: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki ulubionego mleka 3 łyżki masła orzechowego Ciasto: zalej daktyle gorącą wodą i odstaw na około pół godziny. Nagrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj formę olejem. Zblenduj daktyle, wodę i dżem. Odstaw. Wymieszaj w misce: mąkę, kakao, cukier, sodę
Qlinarnie i QlinarnieKulebiak-to potrawa kuchni kresowej. Jest to duży pieróg nadziewany farszem z mięsa , lub farszem z ryb. Potrawa pochodzi z Ukrainy. Składniki: 500 g ciasta francuskiego 700 g filetów z mintaja 1 l bulionu warzywnego 500 g pieczarek 3 jajka 1 żółtko 1 szklanka ugotowanego ryżu sok z 1 cytryny 2 cebule 2 łyżki masła klarowanego sól(...)ryby. Jajka ugotować na twardo i drobno pokroić, dodać do farszu, a następnie posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Jeden płat ciasta wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem. Odciąć pasek ciasta , który nam posłuży do zrobienia dekoracji. Wyłożyć farsz zostawiając margines 2 cm po bokach. Przyłożyć drugim płatem ciasta i skleić ze wszystkich stron
O kuchni z uczuciemciepłej wody +1 jajko, sezam, siemię lniane Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę, rozpuszczamy w niej cukier i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy mąkę z solą i wyrabiamy ciasto. Masło rozpuszczamy i kiedy nie jest już gorące dodajemy do ciasta. Wyrabiamy do połączenia składników - ciasto powinno być błyszczące i nie powinno się kleić do rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia(...)około 1 godzinę przykryte czystą ściereczką. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przygotowujemy sezam i len (lub inne ziarenka) i roztrzepane widelcem jajko. Z ciasta formujemy w dłoniach kulki, wałkujemy z jednej strony na cienkie wałeczki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczamy. Smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy około
Ciastkozercy