ciasto - 164325 przepisów (strona:3385/10955)

PĄCZKI 235

Mięciutkie puszyste rozpływające się w ustach pączki , karnawał w pełni, podczas jego trwania nie może ich zabraknąć. Przepis na te pączki pochodzi z książki "Domowe Ciasta i Ciasteczka" SKŁADNIKI 50 dag mąki 8-10 dag cukru, 2 łyżki oleju, 4-5 żółtek, 1 szklanka mleka, 5 dag drożdży, 1/2 słoika powideł lub dżemu, 1 łyżka spirytusu lub octu, szczypta soli(...)połowy letniego mleka sporządzić rozczyn i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Do rozczynu dodać przesianą mąkę, mleko, żółtka, sól i ocet lub spirytus. Wyrabiać ciasto do momentu ukazania się w nim pęcherzyków. Pod koniec dodać olej i wyrabiać ciasto dalej tak długo, aż będzie odstawać od ręki. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte

RAROSSA
Tarta z jabłkami z ciasta francuskiego 360

Uwielbiam gotowe ciasto francuskie. Można z niego przygotować mnóstwo rzeczy - tarty słodkie i słone, ciasteczka, strudle, wiatraczki, zapiec pod nim kurczaka lub zupę cebulową, nadziać warzywami lub serem. Dzisiaj przedstawiam przepis na tartę z twarogiem, jabłkami i cynamonem. Jest delikatna i słodziutka. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Przepisy Majki . Zapraszam do przygotowań! Składniki na jedną tartę: 1/2 opakowania ciasta(...)łyżeczka esencji waniliowej CZAS PRZYGOTOWANIA: 35-40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na masę twarogową umieszczamy w misce i mieszamy aż do całkowitego połączenia składników. 2. Z ciasta francuskiego wycinamy koło (u mnie o średnicy 25 cm) i wyklejamy nim dno formy na tartę i boki na wysokość około 1 cm. 3. Jabłka myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki

My Culinary Art
Szwedzkie bułeczki z przemyconym włoskim smakiem. 202

się w kuchni czerpie z różnych stron inspiracje. Moimi głównymi źródłami, poza poznanymi w świecie smakami, są książki i programy kulinarne. Ostatnio widziałem jak Rachel Khoo robiła szwedzkie bułeczki. Ciasto i sposób przygotowania zachęciły mnie do stworzenia czegoś własnego. Do szwedzkiej podstawy przemycę zatem troszkę moich włoskich smaków. Czego użyłem? Do ciasta: -400 gram mąki pszennej TYP450 -30 gram drożdży(...)kilkoma łyżkami ciepłego mleka, maks 39 stopni. Podsypujemy cukrem, mieszamy do jednolitej konsystencji i odstawiamy na kwadrans. Zaczyn łączymy z mąką, pozostałym, bardziej podgrzanym mlekiem, solą. Wyrabiamy na elastyczne ciasto, podsypując mąką do momentu, aż przestanie się kleić. Odstawiamy na godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu. Ciasto, po godzinie wyrabiamy i podsypując mąką rozwałkowujemy na prostokąt o grubości

BaRepas
Sałatka jarzynowa w koszyczkach 224

kroimy w kostkę. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Łączymy składniki. Dodajemy majonez oraz dużą łyżkę musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy(...)około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki do tarteletek i odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach C przez 20 minut. Koszyczki z kruchego ciasta napełniamy sałatka i dekorujemy natka pietruszki

Pyry na Gaz
Bezglutenowe ciasto marchewkowe z kremem czekoladowo-kokosowym 270

zdecydowanie najlepsze bezglutenowe ciasto jakie robiłam i jadłam! Marchewkowe ciasto przełożone naturalnym serkiem a wszystko polane obłędnie smakującym kremem czekoladowo-kokosowym. Poza użyciem gorzkiej czekolady nie dodawałam do ciasta ani grama cukru. Nawet na diecie możecie sobie pozwolić na kawałek tego pysznego deseru :) szklanka mąki gryczanej 1/3 szklanki mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu(...)kokosowe chwilę miksujemy aby nie było grudek. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej wraz z masłem. Roztopioną powoli dodajemy do mleczka i miksujemy 5 minut na największych obrotach. Kremem polewamy ciasto i całość wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp

Mienta blog
Sernik z brzoskiwniami 224

Jednak wróciłam do nałogu czyli do fajek.. no cóż nikt nie jest idealny . Dzisiaj przepis na sernik z brzoskwiniami.. Jeszcze cieplutki a już znika.. ;-) Składniki na ciasto: 1 kostka masła lub margaryny 3 łyżki  cukru pudru 2 łyżki czubate kakao 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki Składniki na masę serową(...)budyniu waniliowego 125 g masła lub margaryny w temperaturze  pokojowej 3 jajka 1 szklanka cukru Łyżeczka zapachu waniliowego Ponadto: 1 puszka brzoskwiń 1 gorzka czekolada Sposób wykonania ciasta:  Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na blasze, u mnie 25 x 40 i podpiec w temperaturze 180 stopni ok. 10 minut. Wyjąć, ostudzić. Drugą

Na słodko lub wytrawnie
Jabłka pieczone w cieście wg Christophera 192

przywitanie naszej złotej jesieni. Jako, że Christopher jest mistrzem kuchni, poprosiłam go, żeby to  on przedstawił jakiś swój  przepis. Wybór padł na  nadziewane jabłka w cieście. Efekt.. wspaniały, czegoś tak wspaniałego jeszcze nie jadłam. Dzięki Christopher za ten wspaniały przepis, na pewno wrócę do niego nie raz :) A teraz zdjęcia Christchopera:  i moje a teraz(...)5szkl. śmietany 18% 2 dag drożdży 1 łyżeczka cukru konfitura wiśniowa migdały płatki cukier cynamonowy jabłka,najlepiej antonówki,reneta,kruche. ( u mnie 6 sztuk bo na tyle starczyło ciasta ) Sposób wykonania: Jabłka wydrążyć i nadziać konfiturą. Tłuszcz posiekać z mąką,dodać drożdże ze śmietaną i cukrem. Ciasto zagnieść i rozwałkować.Pokroić na kwadraty 2x większe od jabłek. Na każdy kwadrat

Na słodko lub wytrawnie
Kruche babeczki z budyniem 201

babeczki więc prezentuję tylko te waniliowe..  Chociaż nie wyglądają za okazale to i tak szybko zniknęły... To może nie było aż tak źle ;-) Podaję przepis :  Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka 20 g masła lub margaryny. Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić(...)lodówki. Roztopić odrobinę masła i maczając w nim pędzelek natłuścić foremki.  Można rozwałkować ciasto i wykroić foremkami ciasto, ja natomiast wylepiam ciastem foremki bez żadnego rozwałkowywania. Gotowe foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni C ok. 12 minut. Przygotować budyń: 2 budynie mleko cukier Każdy budyń ugotować oddzielnie, dodając pół szklanki mniej mleka ( jeżeli przepis

Na słodko lub wytrawnie
Krajanka serowo - dyniowa 197

więc z  TEJ strony przepis. Wprawdzie jest pracochłonny, ale efekt końcowy przerósł moje najśmielsze oczekiwania.   Wspaniałe w smaku.. jedno z najlepszych jakie robiłam :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka jasnego brązowego cukru 230 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki szczypta soli 1 i 1/2 szklanki orzechów pekan (lub włoskich) 1 i 1/2 szklanki(...)płatków owsianych Sposób wykonania: Orzechy drobno posiekać. Z podanych składników zagnieść ciasto do momentu aż zaczną się tworzyć wilgotne grudki. Z przygotowanych wilgotnych okruszków odłożyć 2  szklanki przygotowanego „ciasta”. Pozostałą ilość okruszków wyłożyć na posmarowanej tłuszczem dużej blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temperaturze  180 stopni C. Odłożone dwie szklanki okruszków podpiec na rumiano oddzielnie

Na słodko lub wytrawnie
Mazurek pomarańczowy 198

razem mazurek pomarańczowy. Nie powiem wam jak smakuje bo jestem uczulona na cytrusy, ale ładnie wygląda i pachnie ;-) Przepis wzięłam z jednego z numerów miesięcznika Burda. Składniki na ciasto: 350 g mąki krupczatki 200 g masła lub margaryny 2 jajka 100 g cukru pudru ½ łyżeczki esencji arakowej Masa: 3 pomarańcze (około 45 dag) 1 cytryna ( około(...)dżemu można przybrać  przybrać także gotową masę marcepanową Masa marcepanowa: 25 dag migdałów 250 g cukru sok z 1 cytryny ½ łyżki octu ½ szklanki wody Sposób wykonania: Przygotować ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto a następnie zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm i ułożyć

Na słodko lub wytrawnie
Jagodzianki z kruszonką 184

dobrze, bo można chwilę odetchnąć. W wolnej chwili podam przepis na jagodzianki z kruszonką. Przepis wzięłam z  TEJ strony. Składniki na 10 – 12 jagodzianek ( w zależności od wielkości). Ciasto : ·          2 szklanki mąki pszennej ·          50 g rozpuszczonego masła lub margaryny(...)rozmącone jajko. Sposób wykonania: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Przesiać mąkę, dodać do niej mleko z drożdżami, cukier, rozpuszczone i schłodzone masło lub margarynę oraz jajka. Całość dokładnie wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Gotowe ciasto włożyć do głębokiej miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia 2 godziny, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przygotować farsz:  jagody

Na słodko lub wytrawnie
Grissini 180

oliwek 2 łyżeczki suszonych drożdży 2 łyżeczki kminku 1 czubata łyżeczka granulowanego czosnku Dodatkowo: 2 łyżki oliwy do smarowania paluszków. Sposób wykonania: Połączyć wszystkie składniki i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, dzielić na niewielkie części z których należy wałkować paluszki(...)podsypując mąką. Paluszki muszą być dość cienkie, należy pamiętać, że ciasto urośnie podczas pieczenia. Długość paluszków powinna być trochę krótsza nić długość blachy. Gotowe wałeczki układać w małych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować paluszki olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 minut w temperaturze 200 stopni C. Gdy się lekko przyrumienią wyjąć

Na słodko lub wytrawnie
Róże chrustowe 190

przybrania: cukier puder marmolada z róży Sposób wykonania Mąkę przesiać, dodać do niej masło lub margarynę, żółtka, jajko, śmietanę i rum i szczyptę soli i dokładnie zagnieść jednolite ciasto. Gdy ciasto będzie elastyczne należy kilka minut je zbić wałkiem aby ciasto się napowietrzyło. Z gotowego ciasta odłożyć część do wałkowania a resztę zawinąć w folię, żeby nam nie wyschło. Rozwałkować(...)ciasto bardzo cienko podsypując mąką. Wykrawać kolejno najpierw duże, średnie i małe kółka a następnie je ponacinać w kilku miejscach na brzegach. Wykrojone kółka składać po trzy. Najpierw duże, na nie położyć średnie i na wierzch najmniejsze. Docisnąć palcem pośrodku, żeby się skleiły ze sobą. Olej rozgrzać dobrze w garnku. Można sprawdzić kawałkiem ziemniaka, czy już jest wystarczająco gorący

Na słodko lub wytrawnie
Baba drożdżowa 210

Już dawno nie piekłam ciast drożdżowych, postanowiłam więc, że upiekę babę drożdżową. Przepis wzięłam z tej strony. . Z podanego przepisu wychodzą dwie średniej wielkości babki. Początkowo miałam zmniejszyć ilość składników o połowę, ale całe szczęście, że tego nie zrobiłam bo babka zniknęła w dwa dni. Jest tak delikatna i puszysta, że nie mogliśmy się jej oprzeć :-) Składniki na dwie babki(...)cukier i sól i wszystko wymieszać. Dodać rozmącone żółtka i jajko, mleko, ekstrakt cytrynowy i rozpuszczone, schłodzone masło lub margarynę. Całość zmiksować bardzo dokładnie. Pod koniec miksowania dodać rodzynki. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 1 – 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze raz i przełożyć do dobrze natłuszczonych i posypanych bułką tartą

Na słodko lub wytrawnie
Pączki z miodem 223

pokruszyć i wymieszać z ciepłą śmietaną, suszone drożdże także i pozostawić na około 15 minut. Mąkę przesiać, dodać masę jajeczną, drożdże oraz pozostałe składniki i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 1 godzinę, po tym czasie ponownie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 2 – 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować na placek(...)grubości ok 1,5 cm, podsypując lekko mąką. Szklanką wykrawać krążki. Gotowe krążki pozostawić do napuszenia się ok 20 minut. Nie za długo, żeby ciasto nie było przerośnięte. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz ( powinien mieć temperaturę około 180 stopni). Smażyć pączki z obu stron do momentu aż się zarumienią. Jeszcze ciepłe nadziewać marmoladą za pomocą szprycy. Ja rozrzedzam trochę marmoladę

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania