ciasto - 162907 przepisów (strona:3385/10861)

Faworki (chrusty), Róże Karnawałowe 251

nasiona z 1/4 laski wanilii. Utrzeć wszystko do białości. Do puszystej masy dodać śmietanę, masło, sól, ocet i spirytus, Dokładnie wymieszać i stopniowo dosypywać mąkę, powinno mieć konsystencje ciasta makaronowego. Wyrobione ciasto powinno być gładkie, lśniące i zwarte.Ciasto rozwałkowywać składać wielokrotnie je składając i ponownie wyrabiając (co najmniej 15min), a na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza. Podzielić(...)części i każdą przykryć miską. Smalec rozpuścić w głębokiej patelni lub szerokim płaskim garnku. Każdy kawałek ciasta rozwałkować (tak jak makaron), kroić na kawałki długości 15-20 cm i szerokości 4-5 cm w każdym zrobić nacięcie i przeciągnąć jeden jego koniec.Wrzucić chrusta jak  się szybko zarumieni, wrzucać następne i przewracać na drugą stronę.  Za pomocą dwóch

Konrad Gotuje
Ciasteczka z Serduszkami na Walentynki 290

barwnik w proszku Ciasteczka z Serduszkami na Walentynki - Sposób przygotowania: Masło miksujemy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto dzielimy na 2 części i do jednej z nich dodajemy odrobinę barwnika - wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasta zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut(...)czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy jasne ciasto na grubość ok. 0,5 cm i za pomocą szklanki wycinamy ciasteczka - przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Podobnie postępujemy z różowym/czerwonym ciastem. Ze środka ciasteczek za pomocą wykrawaczki w kształcie serca wycinamy porcje ciasta. Różowe serduszka umieszczamy w środku jasnych ciasteczek i na odwrót. Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną

Słodka Strona
Mięso mielone w cieście francuskim 164

Kolejny mój przepis z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Tym razem mielone w cieście francuskim z oliwką. Tak pokombinowałam i okazało się, że oliwka nawet nieźle współgra z mielonym, a dodatkowo ładnie wygląda. Polecam SKŁADNIKI 1/2 kg mięsa mielonego 1 płat ciasta francuskiego ok 10 oliwek sól pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki majeranek jedna sucha(...)Wyrabiamy masę mięsną. Z masy zmoczona dłonią formujemy kule. Wielkość dowolna , ale nie za duże. Raczej takie jak na kotlety , tylko nie spłaszczamy. W środek każdej wkładamy oliwkę. Z ciasta francuskiego wycinamy pasy i owijamy nimi kotlety .Wzór owijania dowolny.Ja robiłam na rożne sposoby. Płaty ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto smerfetka 394

jest smerfów świat- zapewne każdy z Was kojarzy tę melodię;) Smerfy to moja ulubiona bajka z dzieciństwa;)  Jak tylko zobaczyłam to ciasto to wiedziałam, że muszę je zrobić.  Przykuło ono moją uwagę nie tylko ze względu na nazwę ale także ze względu na wygląd.  Kolory Smerfetki bardzo zachęcają do zjedzenia. Z wielką ochotą sięgną po nią również(...)dzieci.   Ciasto jest bardzo dobre, nie za słodkie, dla mnie takie w sam raz. Dodatek borówek idealnie przełamuje słodkość bitej śmietany i masy serowej. Smerfetka to taki serniczek na zimno ale niezwykle pyszny i urodziwy.  Przepis pochodzi ze strony"  Bernika mój kulinarny pamiętnik " z moimi zmianami.   Polecam bardzo;)  Składniki biszkopt: 5 jajek

Krakowskie smaki Ani
Churros con chocolate 219

cały rok. Mnóstwo kalorii niestety, ale jak to w Karnawale, możemy sobie poszaleć. Dietę zaczniemy po Ostatkach.  Churros con chocolate Czas przygotowania: 60 minut Składniki na ciasto: 250 ml wody 225 g mąki pszennej 500 szczypta soli 1 łyżka rozpuszczonego masła olej do smażenia Składniki na sos czekoladowy 100 g czekolady  7 łyżek mleka(...)domowej esencji waniliowej Wykonanie: Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy do niej mąkę i szczyptę soli, dodajemy masło i energicznie mieszamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto na chwilkę odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie w szerokim garnku podgrzewamy olej. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w formie gwiazdki i gdy olej będzie już gorący wyciskamy partiami

Kulinarne przygody Gatity
Tortillo Burrito Mexico po mojemu :D 143

oliwek 1 łyżka curry sól i pieprz 1 łyżka przyprawy do burrito 2 puszki krojonych pomidorów Przygotowanie tortilli: Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy wodę z solą. Zaczynamy wyrabianie ciasta. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut. Wyrobione ciasto dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy na stolnicy, do przezroczystości. Smażymy placki tortilli na suchej, teflonowej lub ceramicznej patelni(...)uzyskania brązowych, rumianych plamek. Gorące placki nadziewamy farszem i zawijamy. Zimne placki tracą swoją elastyczność, dlatego przed zawijaniem należy podgrzać je na gorącej, suchej patelni. Lub też po wyrobieniu ciasta i uformowaniu, na surowe ciasto nakładamy farsz i smażymy na patelni. Możemy także użyć grilla elektrycznego. Ja wybrałam formę zawijania jak na krokiety

ClauditteMissCooking
Croissanty bananowo-czekoladowe z ciasta francuskiego. 118

kupuje dziecku gotowego croissanta maślanego, ale zmusiłam się i zrobiłam mu domowe takie na wypasie. Po napełnieniu brzuszków rundka rowerem 17 km po mieście.  Croissanty  Składniki: gotowe ciasta francuskie - wyjdzie z tego 6 croissantów 2 banany 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady cukier puder 1 jajko- do glazury Przygotowanie: Ciasto należny dobrze schłodzić. Powrót ze sklepu do domu niemalże zniszczył(...)ciasto w tejże afrykańskiej temperaturze. także na kilka chwil ciasto ląduje w zamrażarce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z opcją góra i dół. Ciasto rozwijamy i dzielimy na 6 części (6 kwadratów). Na każdej części na środku układamy pokrojone w kostkę banany lub zgniecione na papkę, na to dodajemy pokruszoną gorzka czekoladę. Zawijamy w dowolny i wygodny sposób. Croissanty przekładamy

ClauditteMissCooking
Ciasto piankowe z wiśniami bez pieczenia 558

Ostatnio bardzo często goszczą u nas ciasta, których smak pamiętam z dzieciństwa:) Jednym z takich ciast jest ta właśnie pianka z dodatkiem wiśni. Mama bardzo często ją robiła, zresztą do dziś ją robi:) Teraz ja przygotowuję ją dla mojego synka, który też nie przejdzie obojętnie obok tego ciasta...   foremka 25 x 36 cm Składniki:   szklanka cukru,  250g(...)Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ostudzoną galaretką. W pianę nawrzucać odsączone wiśnie. Wylać na ciemną masę.Schłodzić. Pozostałe dwie galaretki zalać 2 szklankami wrzątku, przestudzić. Na cieście rozłożyć trochę odsączonych wiśni i zalać tężejącą galaretką. Schładzać najlepiej całą

Z miłości do słodkości
Rogaliki 196

małe co nieco do kawy, herbaty.. 20 dkg  mąki 20 dkg margaryny 20 dkg twarogu [ zmielonego] Dodatkowo dowolne nadzienie  Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.Blat/stolnicę oprószyć mąką.Ciasto [ połowę ciasta] rozwałkować tak, aby można było wyciąć koło o średnicy 32 cm . Koło(...)przeciąć na połowę. Każdą połowę przecinać na połowę, aż wyjdzie 16 równych trójkątów. Każdy trójkąt posmarować nadzieniem i zwijać począwszy od podstawy trójkąta. Tak samo zrobić z resztą ciasta. [ja do robienia rogalików wykorzystałam rogalomanię -ciasto podzieliłam na kilka części, rozwałkować na kształt koła , następnie przełożyłam na rogalomanię , wycięłam trójkąty, nałożyłam farsz i zwinęłam rogaliki] .Blachę od piekarnika wyłożyć papierem

Moje domowe kucharzenie
Churros 154

zagotowujemy wodę, masło, cukier, sól, do roztopienia się masła i rozpuszczenia cukru. Do wrzątku wsypujemy mąkę wymieszaną z cynamonem oraz cukrem waniliowym. Zdejmujemy z ognia, ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. Studzimy Do ostudzonej masy wbijamy jajka, jedno po drugim, miksujemy dokładnie za każdym razem jak dodamy jajko. Ciasto powinno być gładkie i gęste(...)rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki, przekładamy ciasto, wyciskamy na papier pergaminowy posmarowany olejem na długość ok 12 cm. Olej rozgrzewamy do temperatury 175ºC,  smażymy po 2 minuty z każdej strony do złotego brązu Po usmażeniu oprószamy cukrem pudrem i podajemy z sosem czekoladowym. . Sos czekoladowy Składniki: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 łyżeczki dobrego kakao

kgwjanczewo
Szarlotka 164

Mąkę przesiać i posiekać z masłem, dodać cukier waniliowy, cukier kryształ i proszek do pieczenia. W miseczce roztrzepać żółtka ze śmietaną, dodać je do suchych składników. Wyrobić tak aby ciasto było gładkie. Połowę ciasta wyłożyć na wysmarowaną masłem blaszkę i ponakłuwać widelcem, odstawić do lodówki na 30 minut.Drugą część ciasta owinąć w folię i schować do zamrażalki. W między(...)czasie na drobnych oczkach zetrzeć jabłka, dodać do nich około 2 łyżki bułki tartej, wymieszać, wyłożyć je na schłodzone w lodówce ciasto. Drugą połowę ciasta zetrzeć na grubych oczkach i rozprowadzić na jabłkach. Piec 25- 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wystudzone posypać cukrem pudrem

Krakowskie smaki Ani
Najłatwiejsze ciasto w świecie 138

Naprawdę najłatwiejsze ciasto w świecie;) Pyszne mięciutkie, idealnie komponują się z nim wszystkie owoce. Moje dzisiejsze z truskawkami bo przecież to ich sezon;) Serdecznie polecam.  Dzieci kiedyś o nim śpiewały tak: Najłatwiejsze ciasto świata Przepis pochodzi ze stronki MojeWypieki Składniki: 7 jajek 1 i 1.4 szklanki cukru drobnego do wypieków 210 ml oleju  2.5 szklanki mąki 2.5 łyżeczki(...)wlewamy strużką olej. Do tak przygotowanej piany dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Na sam koniec wlewamy 2 łyżki ekstraktu waniliowego, mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Przepołowione truskawki układamy na surowym cieście. Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez około godzinę bądź do tzw suchego patyczka. Przestudzone opruszamy cukrem pudrem

Krakowskie smaki Ani
Jesienne bułeczki z dynia 161

Macie w domu małego niejadka? Jeżeli tak, to jesteście w dobrym miejscu;) Mięciutkie w środku i chrupiące z wierzchu, jednym słowem idealne. Mowa o bułkach dyniowych, wyglądem przypominających dynie;) Ciasto jest bardzo elastyczne, pracuje się z nim wprost idealnie, nie jest skomplikowane ani kłopotliwe. Sezon na dynie w pełni, więc koniecznie się w nią zaopatrzcie i przygotujcie je w domu(...)jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułek kilka włoskich orzechów Wykonanie: Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki a na sam koniec masło. Ciasto dokładnie wyrobić aby było gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto delikatnie przerobić i podzielić je na 10 części

Krakowskie smaki Ani
Jabłkowo - serowa rozkosz 199

potrafi oprzeć się połączeniu orzechów, cynamonu, jabłek i puszystemu kremowi śmietankowemu? Myślę, że nie ma takich;) Pyszne jesienne ciasto, z dużą ilością jabłek, to coś co na pewno nie jednemu posmakuje;) Nam smakowało bardzo, ciekawe czy i Wam przypadnie do gustu? Przepis zaczerpnięty z jednego z czasopism. Składniki ciasto: 2 jajka 40 gram masła roztopionego, ostudzonego  100 gram cukru(...)pieczenia. Delikatnie wymieszać mikserem do połączenia się składników. 24 cm tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem (spód i boki) oraz delikatnie obsypać mąką. Do przygotowanej tortownicy przełożyć ciasto i piec je przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni bądź do tzw. suchego patyczka. Składniki masa serowa: 350 gram białego sera zmielonego  szczypta startej drobno laski wanilii czubata

Krakowskie smaki Ani
Pampuchy 169

Wykonanie: Z połowy mleka, drożdży i 2 łyżeczek cukru robimy rozczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy wyrośnięte drożdże, mąkę resztę mleka i wyrabiamy ciasto. Mąkę należy dodawać stopniowo bo może się okazać, że wystarczy jej mniej. Ciasto jest dobrze wyrobione gdy odchodzi od ręki. Na końcu do ciasta dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy(...)ciasto. Gotowe zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość formujemy z niego kulki i czekamy aż ponownie podrosną. Gotujemy na parze przez około 6- 10 minut. Z podanych proporcji wyszło mi 12 pampuchów wielkości ręki.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani