obiad. Jeśli połączy się siły, to gotowy będzie szybkiej niż trwałoby ugotowanie ziemniaków. I tak też zrobiłyśmy tym razem - w czasie gdy uwieszona na telefonie starsza kucharka bawiła się ciastem, to młodsza wgapiona w szklany ekran wyczarowywała nadzienie. Nasza 2-osobowa ekipa spisała się na medal - tak nas (a w zasadzie dzieło nasze) oceniono. Nawet nie zauważyłyśmy kiedy chlebki były(...)oliwek, - łyżka masła, - czarnuszka łyżka, - pieprz ziołowy łyżeczka, - sezam czarny , - sezam, WYKONANIE: /Ciasto: Do miski wsypujemy mąki i mieszamy, dolewamy ciepłe mleko z wodą, solą, cukrem, drożdżami, wyrabiamy ciasto, dodajemy olej i masło i wyrabiamy ręcznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki (można również posiłkować się mikserem). Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Gdy ciasto potroi objętość, wykładamy na stolnicę podsypaną
Wypisz Wymalujłyżka soli garść pestek ze słonecznika garść pestek dyni Wszystkie składniki zmiksowałam, przełożyłam do pojemnika od maszyny do chleba, włączyłam program dough - 1,5 godziny wyrabiania i rośnięcia ciasta. Później ciasto przełożyłam do natłuszczonej i wysypanej kaszką manną formy i zostawiłam do wyrośnięcia na około 6 godzin..... to znaczy chciałam zostawić na tyle, ale było już późno, ja zapomniałam(...)usnęłam i zrobiło się rano..... ciasto wyrastało około 15 godzin.... Stwierdziłam, że co ma być to będzie, nie będę marnowała ciasta i je upiekę, najwyżej będzie zakalec. Nagrzałam piec do 250 stopni i włożyłam ciasto na 10-15 minut z parą. Po tym czasie wypuściłam parę, zmniejszyłam temperaturę do 210 stopni i piekłam jeszcze około 30 minut. Wyjęłam i wystudziłam
Z butelką mleczka w tleSama nie wiem, czemu nie robię ich częściej. Są dobrą alternatywą, gdy mamy ochotę na pizze a w pobliżu nie ma pizzerii, lub nie chce się nam bawić z ciastem drożdżowym. Ta tarta jest bardzo pizzowa. Spód zrobiłam jak zwykle: 1 szklanka mąki 1/2 kostki zimnego masła (125g) 1 jajko sól Siekam wszystko nożem aż pozostaną maleńkie kawałeczki masła, potem(...)szybko zagniatam. Do zamrażarki ciasta nie wkładam, ale jak ktoś chce to proszę bardzo, niech sobie te pół godzinki poczeka. Natłuszczam formę, posypuję kaszką manną lub mąka razową i wykładam dość cienko ciastem (razem ze ściankami). Podpiekam kilka minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku po czym nakładam nadzienie: 1 niewielka cukinia pokrojona w plasterki mieszanka suszonych pomidorów, papryki
Z butelką mleczka w tleMoich dwóch synów póki co zabiera mi większość doby, mam nadzieję, że z czasem proporcje czasu wolnego i tego poświęconego obowiązkom się wyrównają. Tymczasem zapraszam na ucztę dla podniebienia. Ciasto do którego możemy użyć wszelkich owoców: malin, truskawek, jagód, borówek, czy co tam ktoś jeszcze lubi. Idealne w upalny dzień prosto z lodówki, lekkie, nie za słodkie, pyszne po prostu(...)lubię ciast, gdzie trzeba się namęczyć i wychodzi nam kilka porcji, dlatego u mnie standardowo przepis na dużą blachę, bez męczenia się. Najpierw przygotowujemy galaretkę, gdyż potrzebuje ona dużo czasu na ścięcie się, w tym czasie my będziemy robić pozostałe składowe ciasta. 2 galaretki o dowolnym smaku (najlepiej pasujące smakiem i kolorem do naszych owoców) robimy pomniejszając ilość wody łącznie
Z butelką mleczka w tleBardzo lubię struclę makową, nie mogłam się powstrzymać i jeszcze gorącą ukroiłam, smakowała rewelacyjnie:) Strucla z makiem SKŁADNIKI: Składniki na 2 strucle CIASTO: żółtka - 3 szt cukier waniliowy- 1 szt margaryna Palma w złotym opakowaniu - 0,5 kost cukier - 3/4 szkl drożdże - 5 dag mąka 50 dag mleko -1 szkl MASA MAKOWA: masa makowa - 1 puszka POLEWA(...)dodać łyżeczkę cukru i połowę mleka, wymieszać odstawić do wyrośnięcia. Margarynę przełożyć do rondla, roztopić. Mąkę przesiać dodać cukier waniliowy, cukier , żółtka, masło roztopione i rozczyn. Ciasto wyrabiać, dolewając resztę mleka. Jak ciasto będzie elastyczne, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek, posmarować masą makową, zrolować. Formę do ciasta
Kuchnia Danusimieszka lub bywa w Krakowie doskonale zna "pierogi szwedzkie" z ul. Długiej. Drożdżowe ciasto z grzybowym farszem i charakterystycznym posmakiem czarnuszki, a wszystko w formie charakterystycznego długiego pieroga/piroga. Całość daje tej potrawie niezwykle oryginalnego i wyjątkowego smaku, który osobiście UWIELBIAM. Polecam zrobić pierogi szwedzkie w domu. Mimo, że wymagają trochę pracy - na prawdę warto. Pierogi Szwedzkie -Składniki: Ciasto(...)ugotować dzień wcześniej, aby zaoszczędzić czas). Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy miód, 2 łyżki mąki i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę. Pieczarki siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle/margarynie. Dzielimy na dwie części, do jednej wrzucamy pieczarki, do drugiej kapustę
Słodka Stronarównież użyć wiśni z dowolnych przetworów lub dowolnej konfitury) cukier puder olej lub smalec do smażenia Róże Karnawałowe - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy ciasto. Następnie przykrywamy miską, tak aby ciasto nie miało dostępu powietrza i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2-3 części i rozwałkowujemy (bardzo cienko(...)ciasta wykrawamy 3 wielkości kółek. Następnie każde z nich przecinamy wzdłuż krajów, tak aby powstały "płatki". Na blacie oprószonym mąką kolejno kładziemy: największy, średni, najmniejszy i mocno dociskamy, aby skleić róże. Podobnie postępujemy z resztą ciasta. Faworkowe róże smażymy w rozgrzanym oleju/smalcu płatkami do dołu. Gdy się zrumienią odwracamy i chwilę smażymy z drugiej strony. Odsączamy z nadmiaru
Słodka StronaOryginalna włoska pizza charakteryzuję się bardzo cienkim chrupiącym ciastem. Klasyczna Margherita składa się z pomidorów, mozzarelli, bazylii, oliwy z oliwek, niekiedy również z oliwek. Najlepsza mąka na pizze to typ 0 lub 00. Jeśli jednak nie uda nam się takiej zdobyć można użyć chlebowej, ewentualnie tortowej. Oryginalna Włoska Pizza - Margherita - Składniki: ciasto: 600 g mąki typu 0, 00 lub chlebowej(...)sól, pieprz Oryginalna Włoska Pizza - Margherita - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie wraz z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 10 minut. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami ciasta i zagniatamy. Ciasto powinno być dobrze wyrobione. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h ) Po tym czasie formujemy cienkie placki starając się aby ich grubość
Słodka StronaKlasyczne ciasto na pizze z dodatkami typowymi dla znanego tureckiego fast food'a. Kiedyś nie wyobrażałam sobie pizzy z innymi składnikami jak pieczarki, ser, ewentualnie szynka. Dzisiaj natomiast "pizza Kebab" (dobra pizza kebab!) jest jedną z moich ulubionych. Mimo, że przygotowanie jej w domu jest dość czasochłonne - naprawdę warto. Pizza Kebab - Składniki: (ok. 3 pizze) ciasto(...)Pizza Kebab - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w mleku wraz z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze zagniatamy ciasto (powinno się je ugniatać minimum 10 minut). Następnie umieszczamy ciasto w miseczce oprószonej mąką i odstawiamy do podwojenia objętości (minimum 1 h). Po tym czasie formujemy okrągłe placki zostawiając szersze
Słodka StronaMini pizze to idealny pomysł na przekąskę zarówno na ciepło jak i zimno. Świetnie sprawdzi się jako przystawka podczas kinderbali lub przyjęć dla dorosłych. Mini Pizze - Składniki: ciasto: 500 g mąki tortowej 1/2 szklanki letniego mleka 1/2 szklanki letniej wody 30 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka(...)Mini Pizze - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w mleku wraz z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze zagniatamy ciasto (powinno się je ugniatać minimum 10 minut). Następnie umieszczamy ciasto w miseczce oprószonej mąką i odstawiamy do podwojenia objętości (minimum 1 h). Do sosu pomidorowego dodajemy po szczypcie przypraw
Słodka Stronacałością konfiturą z czarnych porzeczek. Słodycz kremu w cudowny sposób przełamana lekko kwaskowatymi porzeczkami do tego delikatny, puszysty biszkopt makowy, a wszystko pokrywa czekoladowa polewa lekko oprószona kokosem - Ciasto Poezja. Tort Makowy z Masą Budyniową i Konfiturą z Czarnych Porzeczek - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku(...)jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodawać po łyżce budyniu. Na dno tortownicy z obręczą kładziemy dolny biszkopt. Smarujemy konfiturą i wykładamy połowę kremu. Następnie kładziemy środkowy krążek ciasta, znów smarujemy porzeczkami, wykładamy masę i kładziemy kolejny biszkopt od wewnątrz pokryty konfiturą. W takiej postaci ciasto powinno spędzić kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce (do zgęstnienia kremu
Słodka Stronakawałkami orzechów laskowych, mleczna masa na bazie mleka w proszku, czekolada i dużo, dużo orzechów laskowych - poezja dla podniebienia... Mazurek z Nutellą, Mleczną Masą i Orzechami Laskowymi - Składniki: ciasto: 120 g mąki pszennej 80 g mąki krupczatki 100 g zimnego masła 75 g cukru 2 żółtka łyżka śmietany pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy odrobina soli masa mleczna(...)orzechów laskowych polewa: 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej 40 g masła Mazurek z Nutellą, Mleczną Masą i Orzechami Laskowymi - Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie formę o wielkości ok. 20 x 28 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni
Słodka StronaAromatyczne, niezwykle charakterystyczne w smaku babeczki lawendowe z nutą cytrynową i migdałową. Muffinki idealne dla koneserów oryginalnych smaków i poszukiwaczy nowych, ciekawych składników w kuchni. Ciasto Lawendowe z Cytryną i Migdałami - Składniki : (ok. 20 babeczek) Ciasto: 6 gałązek lawendy 70 g zmielonych migdałów 250 g mąki pszennej 200 cukru pudru 160 g masła 4 jajka skórka starta z jednej cytryny(...)łyżeczka proszku do pieczenia 25 ml soku z cytryny szczypta soli Glazura: 140 g cukru pudru sok z jednej cytryny odrobina barwnika fioletowego i niebieskiego (opcjonalnie) Ciasto Lawendowe z Cytryną i Migdałami - Sposób przygotowania: Masło ubijmy na puszystą masę i ciągle mieszając powoli wsypujemy cukier puder. Dodajemy skórkę cytrynową i nadal ubijając wbijamy po jednym jajku. Następnie powoli, po jednej
Słodka StronaSkładniki: ok. 1kg skrzydełek z kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku chilli w proszku (pieprz cayenne) pieprz sól ok. szklanka mąki (lub więcej) na panierkę ciasto: 2 jajka szklanka mąki tortowej ok. 150 ml mleka pół łyżeczki soli chili w proszku (pieprz cayenne) pieprz olej do smażenia Domowe Hot Wings jak z KFC - Sposób przygotowania: Kurczaka myjemy(...)cayenne)). Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Skrzydełka umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc). Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, wbijamy jajka i doprawiamy niewielka ilością chili, soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło
Słodka StronaCiasta na zimno sprawdzają się chyba w każdej sytuacji. Szczególnie takie, które są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Takie jest właśnie to ciasto - szybkie i baaaardzo smaczne! Zaś chrupiące płatki migdałowe są pysznym zwieńczeniem ciasta... foremka 23x33 cm Krem budyniowy: 1litr mleka, szklanka mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, jajko, budyń waniliowy, 250g(...)cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wrzątku, ostudzić i dodać do śmietany. Masę wyłożyć na ciastka. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, ostudzić i posypać wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce. Źródło: Cukierenka Klementynki
Z miłości do słodkości