ciasto - 163312 przepisów (strona:3390/10888)

Gdy zlapie nas “zachciewajka” ...na troszke grubsza owocowa tarte 188

Składniki: Na ciasto: 2 żółtka 1 szklanka mąki pszennej 125g masła (margaryny) – zimne cukier waniliowy 16 g Owoce świeże lub mrożone, całkowita dowolność Ja dalam swieze wisnie Galaretka (pod kolor do owoców) rozpuszczona w połowie ilości wody podanej na opakowaniu Ciasto: Z podanych składników zagnieść (do dokładnego połączenia składników, nie wyrabiać). Wstawić ciasto na 1h do lodówki Okragla f ormę(...)tarty posmarować tłuszczem i wylepić kruchym ciastem. Ponakłuwać ciasto widelcem. Piec przez około 8 min w 180 st. C Wyciagnac z piekarnika. Posmarowac dzemem w moim wypadku wisniowym i wlozyc na 10 minut do piekarnika. Upieczone odstawić do ostygnięcia. Nastepnie nalozyc galaretke i do lodowki aby galaretka sie sciela a tarta przegryzla

Z Kuchni Do Kuchni
Pierogi ruskie z pesto rosso 189

miesa - zarumieniona na zloto drobno posiekana cebulka -sol -pieprz oraz - pesto rosso     Z podanych skladnikow "wyrabiamy" farsz, przykrywamy sciereczka, wkladamy do lodowki Nastepnie bedziemy robic ciasto na pierogi - u mnie bedzie tak -maka tortowa ( badz maka typu 00 ) - maka z pszenicy durum - 1 jajko -wrzatek -olej badz oliwa z oliwek -sol Obydwie maki oraz olej i jajko(...)mieszamy drewnianymi lyzkami w duzej misie.  Dolewamy wrzatek i robimy "ciepla kluche " :-) Nastepnie dosypujemy maki "na oko" i ciagle mieszamy lyzka badz obydwoma lyzkami. Kiedy ciasto bedzie juz scalone wykaldamy na stolnice i wyrabiamy rekoma gladka i lsniaca kule. Dzielimy ciasto na porcje , odkrawamy tyle ile nam jest potrzebne a reszte ciasta przykrywamy sciereczka aby nie wyschlo . Wykrawamy kolka

Z Kuchni Do Kuchni
Proste ciasto z truskawkami na oleju rzepakowym 182

Jest ważny dla osób , którzy nie tolerują tłuszczu zwierzęcego z różnych powodów, dla osób dbających o sylwetkę. Polecany osobom z chorobami serca, i układu krążenia. Stąd mój pomysł na ciasto które mogą zjeść wszyscy! 1 szklanka naturalnego jogurtu ...lejącego, nie gęstego..gdyż ciasto nie może być za cieżkie ½ szklanki mleka 1½ – 2 szklanki truskawek lub innych owoców - można użyć mrożonych(...)papieru do pieczenia . Składniki na kruszonkę wsypać do miski i zagnieść kruszonkę. Powinna być dobrze połączona, ale sypka.Ja zrobiłam kruszonkę w Cookin Chef i wyszedł piaseczek idealny . Suche składniki ciasta: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól mieszamy w jednej misce. Mokre składniki łączymy w drugiej misce. Najpierw roztrzepujemy jajka, dodajemy następnie, jogurt i mleko, a na końcu olej rzepakowy. Połączone mokre

Z Kuchni Do Kuchni
Ucieraniec z truskawkami na deser 205

Propozycja ciasta prostego jak drut. Ciasta, które może zrobić każdy, kto potrafi uzywać miksera. Przepis bierze udział w konkursie FABRYKA FORM- KONKURS-KLIK! Składniki proste, bo w prostocie tkwi esencja smaku,nieprawdaż? Ciasto jest idealne do pracy, na wynos, w podróży, na plażę, na piknik..wszędzie...zamiast kupowania snacków po drodze. Jest tak banalne w wykonaniu, zawsze wychodzi(...)wtedy powstanie jednolita masa, a nie piasek grudkowaty. Kiedy masło z cukrem równomiernie się połączy, dodaj mąkę i nadal urabiaj to wszystko widelcem. Kruszonkę włóż do lodówki. Wykonianie ciasta- Stopić margarynę. Ubić jaja z cukrem na puszystą masę.Dodać mąkę, i wymieszać mikserem, następnie wlać roztopiona margarynę. Wymieszać mikserem. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.wypłukane i osuszone truskawki

Z Kuchni Do Kuchni
NIE-zwykły chleb 181

przeanalizuję następnym razem. Bez paniki, jak się nie da białek to będzie lux bez problemu! Oczywiście pomógł mi CCMajor Kenwood w tej całej robocie. Niesamowity jest hak do ciasta, miesza, kroi, przekłada, tańczy, wyrabia,unosi, napowietrza....wyrabia idelanie. Wykonanie Najpierw podgrzej wodę do 37 stopni C i rozrób drożdże z wodą. Do misy z zaprawą drożdżową dodaj mąkę, sól, cukier(...)miekkie masło , no i te białka. Ja o nich, jak pisałam, zapomniałam ! I wyrabiaj ciasto. Jeśli masz CCMajor-a to ustaw na pozycje mieszania I i czas 5 minut. Pod koniec wyrabiania dodaj ziarna i dokładnie je wmieszaj w ciasto. Odłóż misę w ciepłe miejsce na półtorej do dwóch godzn. Ja przykrywam ściereczką, zakładam gumkę recepturkę i kladę na nasłonecznione

Z Kuchni Do Kuchni
Tarta ze szpinakiem 189

szpinak świeży lub mrożony, ja mam świezy -3 pokazne ząbki czosnku -pół szklanki sosu pomidorowego -3 łyżki śmietany -2 jaja -sól,pieprz,masło Na wierzch ser Ze składników na ciasto , wyrób kulę i oblep ciastem formę do tarty uprzednio nasmarowaną masłem i posypana bułka tartą. Włóż do zamrażarki na10 minut.  Przygotuj farsz. Na maśle uduś czosnek, dodaj sos pomidorowy(...)duś pod przykryciem. Następnie 2 jaja i śmietanę zmiksuj i dodaj do szpinaku aby powstała masa, odstaw do ostygnięcia. Nie zapomnij posolić i popieprzyć do smaku ! Schłodzoną formę z ciastem włóż do piekarnika i piecz 15 minut w 200 stopniach. Następnie wyciąg i ostudz ciasto. Gdy podpieczone ciasto będzie chłodne , połóż jeśli chcesz kilka plasterków dobrej szynki, ale niekoniecznie

Z Kuchni Do Kuchni
Szarlotka na kruchym cieście 206

przepis na szarlotkę na kruchym cieście, wykonaną z pamięci, w ekstremalnych dla mnie niemal warunkach, bez prawie miar i wag, bez sprzętu elektrycznego i robotów i bez piekarnika. Była pieczona w piecu, czyli „pod kuchnią” na wsi u mojej babci. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 margaryna szczypta soli ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok. Dodać cukier i cynamon, wynieszać odstawić aż puści sok i znów wycisnąć. Wykonanie całości:   Z podanych składników na ciasto, należy wszystko zagnieść w jednolitą całość,  podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.  Blaszkę o wymiarach

Z Kuchni Do Kuchni
BUŁKI ORKISZOWO - JOGURTOWE 200

jest zbędny, drożdże wyrastają bez niego), zmniejszyłam także ilość drożdży. Początkowo zaczynałam od 400g mąki orkiszowej i 100g żytniej, jednak stopniowo musiałam jeszcze dosypać 40g mąki orkiszowej, tak by ciasto się nie kleiło. Ilość mąki zależy m.in.od rodzaju użytej mąki, jej wilgotności, itp. I piekłam je troszkę dłużej niż w przepisie. Polecam, bardzo szybko się je przygotowuje a efekt jest(...)rozbełtane jajko z pozostałym jogurtem i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrobić do połączenia składników. Ja dałam na początku 400g mąki orkiszowej, jednak w trakcie wyrabiania dodałam jeszcze 40g tak, by ciasto się nie kleiło. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem i odstawiamy na ok.40 minut (pod przykryciem), w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony

Smaczne Zdrowe
Ciasto francuskie -ślimaczki 200

Ciasto francuskie możemy wykorzystywać na słodko do przekąsek oraz wielu innych dań. Warto w lodówce mieć gotowe ciasto, a wtedy na pewno szybko coś zrobimy. Dziś polecam ślimaczki z pesto. oczywiście nadzienie może być przeróżne. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki pesto 1 jajko WYKONANIE Płat ciasta francuskiego posmarować pesto. Wycinać długie pasy i zwijać w ślimaczki. Ciasto posmarować

W kuchennym oknie Ewy
Dietetyczna tarta z kurczakiem, brokułem i serem Comte 670

Comte (twardy, żółty ser o niezbyt intensywnym smaku) szczypta majeranku sól pieprz   nać pietruszki     Mąkę, jogurt naturalny, jajo, sól oraz kminek zagniatamy i formujemy kulkę. Owijamy ciasto folią i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Pierś kurczaka opruszamy solą i pieprzem i grillujemy na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony. Brokuł gotujemy w nieosolonej(...)wodzie przez 10 minut. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy, układamy w formie do pieczenia tarty i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 12 minut. Wcześniej ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Po tym czasie wyciągamy upieczone ciasto i układamy na nim na przemian brokuł z kurczakiem pokrojonym w plastry. Jaja mieszamy z jogurtem naturalnym, solą, pieprzem i majerankiem

Mango Papaja
BUŁKI MAKOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 223

uwielbia. By pieczywo się nie nudziło, co jakiś czas wymyślamy nowe smaki. Dziś padło na bułki z makiem ale nie takie obsypane makiem (które bywają dość często) tylko na ciasto makowe w kształcie bułek. :-)) Dosłownie, bo maku w nich sporo, do tego ziarno słonecznika, trochę mąki pełnoziarnistej i smaczne, pełnowartościowe bułeczki gotowe. Polecam, ja uwielbiam piec bułki i to chyba(...)kubeczka, dodać 2 łyżki mąki, dolać letniej wody i dokładnie rozmieszać, odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałe mąki, dodać wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto ma być elastyczne ale dość gęste, nie powinno się kleić. Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.30-40 minut, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto odgazować (uderzając pięścią

Smaczne Zdrowe
Sernik dyniowy z orzechami 351

sernik powstał w oparciu o puree z innej odmiany, więc jego wnętrze nie jest tak intensywnie pomarańczowe. Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik dyniowy z orzechami Składniki: ciasto 65g mąki pszennej 35g masła 30g cukru pudru 1 żółtko 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli masa serowa 500g twarogu trzykrotnie zmielonego 250g puree z dyni 100g cukru 3 jajka(...)łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki (30g) mąki ziemniaczanej polewa orzechowa 75g orzechów włoskich 50g cukru 60g śmietanki słodkiej (30%) 35g masła duża szczypta cynamonu Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę przesiać, dodać sól, cukier puder, cynamon oraz zimne masło, składniki razem posiekać - dodać żółtko, wyrobić gładkie ciasto, schłodzić je przez 1 godzinę w lodówce - tortownicę wyłożyć na dnie papierem

Smakołyki Bereniki
Klasyk, czyli ruskie pierogi 257

ziemniakami. Odmian tego farszu jest pewnie tyle ile kucharek... Wiem, że np. na południu Polski robi się ten farsz z przewagą ziemniaków. Klasyk, czyli ruskie pierogi Składniki na ciasto pierogowe: ok. 700 g mąki pszennej 450 lub 550 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli ok. 500 ml gorącej wody wymieszanej pół na pół z mlekiem Składniki(...)białego tłustego sera 2 duże cebule 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 15 dag słoniny sól, pieprz Dodatkowo do okraszenia pierogów: 1 kubek śmietany 18% słonina  1 cebula Wykonanie ciasta: Ciasto zagniatamy z wyżej podanych składników. Ilość płynów może się wahać, w zależności od mąki jakiej użyjemy. Ciasto powinno być sprężyste, elastyczne i nie za twarde. Po zagnieceniu ciasto okrywamy

Kulinarne przygody Gatity
Chleb lniany na zakwasie 195

Chleb lniany na zakwasie Składniki zaczynu: 360 g mąki żytniej razowej 290 ml wody 5 łyżek zakwasu Składniki namoczka: 80 g nasion lnu 70 g otrębów żytnich woda Składniki ciasta chlebowego 180 g mąki żytniej 720 360 mąki chlebowej 200 g wody 2 i 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Składniki zaczynu  mieszamy i zostawiamy w misce pod przykryciem(...)godzin. Składniki namoczki zalewamy wodą, tak aby je przykryła, mieszamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12-14 godzin. Po tym czasie zaczyn, namoczkę oraz składniki ciasta chlebowego, oprócz soli, mieszamy do połączenia. Ilość użytej wody jest zależna od mąki jakiej użyjemy. Jeśi uważamy, że ciasto jest za twarde, można dodać więcej wody. Zagniecione ciasto zostawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi ze szpinakiem i fetą 238

Pierogi ze szpinakiem i fetą Składniki na ciasto pierogowe: ok. 700 g mąki pszennej 450 lub 550 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli ok. 500 ml gorącej wody wymieszanej pół na pół z mlekiem Składniki na farsz: 1 kg mrożonych brykietów szpinakowych 25-30 dag fety 3 ząbki czosnku sól, świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie(...)ciasta: Ciasto zagniatamy z wyżej podanych składników. Ilość płynów może się wahać, w zależności od mąki jakiej użyjemy. Ciasto powinno być sprężyste, elastyczne i nie za twarde. Po zagnieceniu ciasto okrywamy lnianą ściereczką i odkładamy na bok. Wykonanie farszu: Brykiety wsypujemy na patelnię i podgrzewamy do całkowitego rozmrożenia i odparowania wody. Czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy do szpinaku, przyprawiamy. Patelnię

Kulinarne przygody Gatity