wybrać...? Ciężka sprawa... Jeszcze przed wyjazdem, tydzień temu niemal, upiekłam babkę marchewkową. Zupełnie wyjątkową, ekskluzywną wręcz. Pełną migdałowych smaków, które wspaniale komponują się z marchewkową wilgocią. Przepis znalazłam w Ciastach i deserach , nr 1/2011, i od razu wiedziałam, że będę go musiała wypróbować. Babeczka bowiem wyglądała zachwycająco, miała cudowny kolor i kusiła mnie ogromnie. Nie zawiodłam się. W składzie jest(...)marcepan, mielone migdały i amaretto. Do tego szczypta szafranu, który sprawia, że kolor ma to ciasto po prostu fenomenalny. Pachnie migdałami i szafranem właśnie, zdecydowanie odświętnie. Jest wilgotna, jak zresztą każde ciasto marchewkowe, ale nie zakalcowata. Troszkę paskowa, ale się nie kruszy. Puszysta mięciutka i pyszna. Każdy kęs to czysta rozkosz... Tak, moi drodzy - póki co to mój babkowy faworyt
Pożeraczka, czyli raz adobrzelatu szansę - oby się wysłoneczniło. Z tej jakże radosnej okazji mam dla Was dzisiaj torcik. Pyszny, delikatny, leciutki. Lżejszy już by chyba być nie mógł. Na spodzie pyszne czekoladowe ciasto, na które przepis wzięłam ze Złotej księgi czekolady , lekko go zmieniając. Musy przygotowałam na podstawie musu Ani , który zachęcił mnie delikatną strukturą na zdjęciach. Najpierw jagodowy, najciemniejszy, potem truskawkowy(...)przykryta chmurą bitej śmietany i górą pachnących truskawek, obłożona biszkoptami (których mi nie starczyło, więc sięgnęłam po waflowe rurki) i obwiązana błękitną kokardą pojechała do koleżanki. Muszę przyznać, że ciasto zrobiło odpowiednie wrażenie - wygląda ślicznie, a smakuje wybornie - lekkie, niezbyt słodkie, rozpływa się w buzi. A w dodatku z czekoladą! Idealny wakacyjny tort. Owocowy ogródek Składniki: (na tortownicę o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzekońcu na blogu Sto kolorów kuchni znalazłam przepis idealny. Owszem, wyrastanie trwa dłuższą chwilę, ale w porównaniu z innymi przepisami to właśnie tylko chwila. Zabrałam się za przygotowanie ciasta niemal od razu, i muszę przyznać, że efekt mnie nie rozczarował. Ciasto jest rzadkie, ale jeśli porządnie posypiecie mąką blat i dłonie, nie powinno być problemów z formowaniem czy przyklejaniem(...)się ciasta w niepożądanych miejscach. Efekt - naprawdę wart każdej poświęconej minuty. Bułki wychodzą idealne - miękkie, z mnóstwem dużych dziur. Kiedyś przygotuję taką prawdziwą ciabattę, jednak dla tych, którym brakuje czasu, a nie mogą oprzeć się pokusie, ta jest wybawieniem. Razem ze mną ciabatkowe wyzwanie podjęły Mirabelka i Martynosia . Szybka ciabatta Składniki: (na 2 duże sztuki) 500 g mąki
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię niebiański zapach...? Kusi i wodzi za nosy, nie pozwalając się skupić na niczym innym. Chodzę wtedy wokół piekarnika, zaglądam przez szybkę uważając, żeby nie zakłócić przytulnego, cieplutkiego miejsca. Ciasto odwdzięcza się podwojeniem swojej objętości; rośnie delikatne i puszyste. I już tylko minuty dzielą mnie od wyjęcia go z piekarnika i ukrojenia pierwszego, jeszcze ciepłego kawałka. Do tego szklanka mleka(...)się. Kruszonka sama w sobie smakuje wyśmienicie - słodko-mleczna, inaczej nie da się jej opisać. Jeśli lubicie smak mleka w proszku, zakochacie się w niej. Idealnie skomponowała się z ciastem drożdżowym Mówię Wam, niebo w buzi! Mleczna chałka z mleczną kruszonką Składniki: (na 1 chałkę) 500 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 325 ml letniego mleka 40 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzetort... Jakoś tak torty kojarzą mi się (jak pewnie również większości z Was) z ważnymi uroczystościami. Urodziny, imieniny, przyjęcia, okrągłe rocznice, wesela, chrzciny i mnóstwo innych. Tort to ciasto wyjątkowe, luksusowe, niecodzienne. Z dzieciństwa pamiętam przytłaczające słodyczą torty, z ciężkim kremem maślanym, gdzie po zjedzeniu niewielkiego kawałka człowiek nie miał siły nawet na dopicie kawy (dzieci, w tym ja - łasuch(...)może nie chciałam...? Dużo, dużo później zabrałam się za upieczenie pierwszego tortu. Było to nie lada wyzwanie, duszę miałam na ramieniu, a serce w gardle. W sumie niepotrzebnie - ciasto wyszło jak malowanie. I - jakież było moje zaskoczenie - nie było przesadnie słodkie, za to mocno cytrynowe, i zaskakująco lekkie. Delikatny biszkopt, przełożony kremem cytrynowym na bazie mascarpone - i gotowe. Bez żadnych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeobiadową z udziałem tego jakże uniwersalnego warzywa. Chciałam spróbować czegoś nowego, a pizzy z dynią jeszcze mi się jeść nie zdarzyło. Sprawa jest prosta. Najwięcej czasu zabiera oczywiście wyrastanie ciasta drożdżowego na spód, ale poza tym taka domowa pizza to nic trudnego. Wystarczy pokroić parę rzeczy, ułożyć na rozwałkowanym cieście, upiec - i gotowe. A o ile więcej możliwości mamy(...)daniach wytrawnych, można ją pominąć. Wszystkie składniki świetnie się ze sobą komponują. Myślę, że takiej pizzy nikt się nie oprze. Pizza z dynią i gruszką Składniki: (na 2 pizze) ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 250 ml letniej wody sos: 125 g serka kremowego 2 łyżki maślanki sól pieprz wierzch
Pożeraczka, czyli raz adobrzemnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą mąki, zupę cebulową i szczypiorek. Margarynę pokroić w drobną kostkę i dodać do miski z mąką. Całość wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego przez około 5 minut. Następnie dodać jogurt i wyrabiać mikserem z hakiem przez około 10 minut na średnich obrotach, aż ciasto dobrze się zagniecie. Ciasto można także wyrobić ręcznie(...)dodaniu margaryny, rozdrobnić ją palcami razem z mąką podobnie jak kruszonkę. Następnie dodać jogurt i zagnieść ciasto w jednolitą masę. Dużą, prostokątną blachę z piekarnika wysmarować olejem i położyć na niej papier do pieczenia. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 3 - 5 mm i powykrawać z niego dowolne kształty. Powstałe krakersy ponakłuwać widelcem. Krakersy piec
Gospodyni Miejskawidelcem, dodać mleko, wodę i szczyptę soli i stale miksując powoli wsypywać mąkę. Miksować, aż do połączenia się składników (aby nie było grudek). Rozgrzaną patelnię posmarować olejem, nalać porcję ciasta, rozprowadzić po patelni i smażyć z obu stron. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim na płaskim talerzu. Przygotować nadzienie. Jaja szybko polać wrzątkiem. Następnie oddzielić białka od żółtek. Ser utrzeć(...)oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 10 (patelnia o średnicy 25 cm) do 12 naleśników (patelnia o średnicy 26 cm). W przypadku wyrabiania ciasta do naleśników mikserem należy miksować tylko do połączenia składników, aby ciasto nie było zbyt napowietrzone, bo będą się w nim robić dziurki podczas smażenia. Każdorazowo, przed nalaniem ciasta naleśnikowego, patelnię
Gospodyni Miejskaszklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania; Sól; Pieprz; Olej do posmażenia cebuli. Dodatkowo: 100 g wędzonego boczku; 1 duża cebula; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Cebulę do ciasta na kopytka obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złocisty kolor na rozgrzanym na patelni oleju. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i jeszcze gorące przecinąć przez(...)cebulę i dobrze wymieszać ( ja mieszam i ugniatam tłuczkiem do ziemniaków). Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia. Do wystudzonej masy ziemniaczano-twarogowej dodać jajo, mąkę i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na kilka kawałków. Z każdego formułować wałek i kroić ukośne kopytka. Kopytka wrzucać partiami na gotującą się (bulgoczącą), lekko osoloną wodę i gotować, aż do wypłynięcia
Gospodyni Miejskakażda - waga netto po odsączeniu); 4 łyżki śmietany; 1 czubata łyżka majonezu; 4 łyżki ziaren łuskanego słonecznika; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść ciasto (ja wsypuję wszystkie składnki na ciasto do misy od miksera i wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Z zagniecionego ciasta formułować kule wielkości pięści i rozwałkowywać(...)rulonik i ukośnie przkrajać na pół. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 7 placków. Nie wiem skąd pochodzi nazwa placków, ale nie przypominają one typowego ciasta kebabowego. Do sałatki można dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Można użyć zarówno tuńczyka w kawałkach jak i rozdrobnionego, w oleju lub w sosie własnym. Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim
Gospodyni MiejskaBabeczki z tuńczykiem i kiełkami... Kruche, złociste babeczki. Wypełnione nadzieniem z tuńczyka. Udekorowane kiełkami brokułu. Pyszna ozdoba stołu! Polecam! Składniki: Ciasto: 130 g mąki; 60 g zimnego masła; 1 surowe żółtko jaja; 1 łyżka zimnego mleka; Szczypta soli. Nadzienie: Puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju (waga netto, po odsączeniu 130 g); 1/2 puszki kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu(...)tłuszczu 18%; Sól; Pieprz; 10 g kiełków (u mnie brokułu). Dodatkowo: Tłuszcz do wysmarowania foremek na babeczki; Folia spożywcza. Sposób przygotowania: Z mąki, masła, żółtka, mleka i soli zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto cieńko rozwałkować na delikatnie oprószonej mąką stolnicy i wykrawać z niego koła
Gospodyni Miejskawymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Do rozpuszczonych drożdży (zaczyn nie musi wyrastać) dodać starte buraki, oliwę, cukier, sól, ziarna słonecznika i wymieszać. Następnie dodać mąkę i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie lepić się do miski (ja wyrabiam robotem kuchennym, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie przez krótką chwilę wyrobić (u mnie robot z hakiem do ciasta drożdżowego) i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą/otrębami. Chleb przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Podrośnięty chleb posmarować po wierzchu mlekiem i piec w piekarniku
Gospodyni Miejskaprzyszłość jeszcze bardziej skróci czas przygotowania obiadu. Porcja na 4 osoby Czas przygotowania 30min SKŁADNIKI: - twaróg 400 g(dodaję półtłusty) - jajka 3 szt - mąka pszenna 1 szklanka kopiasta ( gdy ciasto jest nadal klejące do ręki dosypujemy po łyżce kolejnej mąki tak aby ciasto było sprężyste) - sól (ok 1/4 łyżeczki) - cynamon - jabłko 2szt - masło (nie całe pół kostki) - cukier brązowy(...)rozgniatam wszytko razem - stopniowo dodaję mąkę i zagniatam ciastko, ciastko nie może kleić nam się do ręki, gdy mąki jest za mało dodajemy kolejną łyżkę i dalej wyrabiamy. Gotowe ciasto rozdzielamy na części i formujemy wałeczki. - wałeczek lekko zgniatamy i kroimy nożem na np. skośne prostokąty - wrzucamy do gotującej osolonej wody i gotujemy je do wypłynięcia - gdy kluski nam się
Basia w kuchnideser jabłka z żurawiną pod cieplutką kruszonką Polecam wszystkim jadanie wspólnych choć obiadów, choć raz w tygodniu to są wyjątkowe chwile....... SKŁADNIKI: - schab b/k użyłam ok 1kg - ciasto francuskie 1 op - szpinak świeży 1op - czosnek 2 ząbki -sól, pieprz - paprykę ostrą łyżeczki - pół kostki masła - śmietanę słodką 12% - 100ml - jajko rozmącone SPOSÓB WYKONANIA: - schab umyłam osuszyłam, doprawiłam solą(...)schab obsmażyć na patelni z każdej strony na złoty kolor, po obsmażeniu odstawić przykryć folią srebrną i dać mu odpocząć, aby soki się wchłonęły - ułożyć na rozłożonym kawałku ciasta francuskiego szpinak a na to kawałek schabu, zwinąć ciasto - brzegi zasmarować rozmąconym jajkiem i posklejać brzegi - wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem - tak przygotowaną całość włożyć do nagrzanego piekarnika
Basia w kuchniznowu mam siłę gotować i jedzenie smakuję. Po tak długiej przerwie miałam ochotę na domową pizzę. Z dzieciństwa pamiętam taką puszystą z mnóstwem farszu. Dziś zrobiłam na cienkim cieście z naszymi ulubionymi składnikami. Ciasto bardzo szybko się robi, praktycznie w 40 minut mamy gotową upieczoną pizze. Ciasto jest chrupiące i bardzoooooo szybkoooo znika :) SKŁADNIKI:z tego zrobi się dwie pizze(...)paseczki solę, pieprzę , dodaję przyprawy mieszanki bazylii, czosnku, pomidora odsmażam krótko - paprykę, grzyby myję kroję w paseczki - cebulę obieram i również kroję w paseczki - pomidorki, tymianek myję - gdy ciasto już urosło uderzam pięścią, aby odgazować, kroję na pół - każdy osobno rozwałkuję, rozciągam w postać koła -układam na papierze do pieczenia -nagrzewam piekarnik do 240 stopni wraz z blachą
Basia w kuchni