ciasto - 164325 przepisów (strona:3393/10955)

Sernik piernikowy 280

Połączenie moich dwóch ulubionych ciast świątecznych w jedno to spełnienie marzeń wewnętrznego łasucha i wewnętrznego lenia - zamiast sernika i piernika można przygotować na Wigilię jeden sernikopiernik! Spód: 220 g pierniczków (bez nadzienia) pół kostki masła Sernik: 1 kg twarogu 5 jajek szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 pomarańcza   2 łyżki przyprawy do piernika + masa cukrowa do dekoracji(...)grudek. Jajka rozbełtujemy w oddzielnej miseczce i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy dokładnie, wylewamy na wcześniej przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Ciasto pieczemy 50-60 minut, studzimy przy otwartych drzwiczkach.       Masę cukrową ugniatamy przez chwilę, by zrobiła się bardziej miękka i  plastyczna. Podsypując cukrem pudrem rozwałkowujemy na blacie spory

sama złodycz
Pierniczki lebkuchen 252

pierniczki. Miękkie, lukrowane, z cytrynową i pomarańczową nutką. Doskonałe i proste do zrobienia. Inspiracja   Moje wypieki . Pierniczki lebkuchen Proporcje na 30 ciasteczek Czas przygotowania: 240 minut Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 550 85 g zmielonych migdałów 3 łyżeczki   przyprawy do piernika   lub  domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku(...)wody Wykonanie: W garnuszku z grubym dnem rozpuszczamy masło i miód. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, masa powinna być letnia. Do miski wsypujemy pozostałe składniki, dodajemy masę miodową i wyrabiamy. Ciasto będzie klejące, ale nie należy dosypywać więcej mąki. Ciasto przykrywamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy ciasto zgęstnieje formujemy z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe zawijasy z kiszoną kapustą i pieczarkami 272

świetnie smakują z czystym barszczem czerwonym, idealne na kolację wigilijną.  Do farszu użyłam pieczarek, zamiast grzybów, dzięki temu bez obaw mogą je jeść dzieci.  Składniki: ciasto: 50 g świeżych drożdży, szczypta cukru, 1 jajka, 200 ml wody, 500 g maki pszennej, 1 ½   łyżeczki soli, żółtko do posmarowania, szczypta kurkumy,   farsz: 500 g kiszonej kapusty (bez marchwi(...)drobna kostkę pieczarki i całość smażymy. Z pieczarek powinna odparować woda. Dodajemy kapustę, całość przesmażamy często mieszając. Doprawiamy 1 łyżką kminku, solą i pieprzem świeżo mielonym. Odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto: Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 50 g mąki. Przykrywany i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. Mąkę, kurkumę, sól, jajko dodajemy do zaczynu drożdżowego i wyrabiamy ciasto

Moniki Smakołyki
Chleb pszenno-żytni z czosnkiem niedźwiedzim i ziarnami 251

mikserem na najniższych obrotach do momentu wymieszania wszystkich składników. Później dodajemy ziarna słonecznika i 4 liście czosnku niedźwiedziego drobno pokrojonego i miksujemy na najszybszych obrotach przez 5 minut. Zostawiamy ciasto w tej misce pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i formujemy podłużny wałek i wkładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki o wymiarach 25x11x7. Przykrywamy ściereczką(...)odstawiamy na 60 minut aż ciasto podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasta na wierzch układamy ziarna słonecznika i dyni. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piecyka w 200 - 220 stopniach C na środkowy poziom i pieczemy 50 minut.Do piekarnika wstawiamy także pojemnik z wodą w celu nawilżenia chleba. Chlebek wyszedł idealny :) taaaa daaaammmm... :-P Chlebek pszenno - żytni akcja zielnik

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza z kozim serem, figami, kurkami i szpinakiem 238

bogato.....ale pizza się zjarała ;/ nie dopilnowałam jej ponieważ w ogrodzie grabiłam liście :) ale to nic, dodatki do pizzy były niebiańskie i wynagradzały mi zbyt chrupki spód :) Składniki na ciasto: 400 g mąki 30 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) pół łyżeczki soli szczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek(...)dodatki do ciasta oczywiście wedle indywidualnego podniebienia: 150 g sera koziego 3 świeże figi ok 200 g świeżego szpinaku (ewentualnie mrożony w liściach) 200 g kurek 2 ząbki czosnku 1 mały kartonik pasty pomidorowej suszone oregano świeża bazylia sól, pieprz granulowany czosnek oliwa łyżka masła sos: do pasty pomidorowej dodajemy łyżkę oliwy oraz suszone oregano. szpinak smażymy na oliwie

Bon Appetit Małgorzaty
Wigilijny barszcz z uszkami 240

przecedzonym wywarem buraczanym .Doprawić octem, cukrem, sola i pieprzem. Następnie nie gotować tylko podgrzać i podawać z uszkami. Składniki na uszka: Ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka woda Nadzienie: około 20 suszonych grzybów 1 duża cebula łyżka masła sól, pieprz Farsz na uszka: Grzyby namoczyć w zimnej wodzie około 30 minut(...)następnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Wymieszać ze zmielonymi grzybami. Doprawić sola i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia.  Ciasto na uszka: Z mąki i jajek i letniej wody zagnieść ciasto. Wodę dolewamy po troszku i sprawdzamy na bieżąco jak nam się wyrabia ciasto. Jak jest zbyt suche dolewamy jeszcze

Bon Appetit Małgorzaty
Paszteciki z pleśniowym serem i szynką prosciutto 207

Propozycja sylwestrowo - karnawałowa. Paszteciki robi się szybko bo są z ciasta francuskiego. Idealnie smakują z barszczykiem :)  Składniki: 1 gotowe ciasto francuskie kilka plasterków szynki prosciutto / parmeńskiej 1 ser pleśniowy parę plasterków suszonych pomidorów ciasto kroimy w kwadraty o wymiarach: 6 cm x 6 cm. Na każdy kwadracik kładziemy plasterek sera, pomidorów(...)szynki. Cztery końce rogów ciasta zwijamy do siebie. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach C. Idealnie smakują z barszczykiem.  paszteciki z ciasta francuskiego

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza ze szparagami i gorgonzolą (lekko zjarana ale smaczna) ;) 244

przypiekły ;) tym razem zagadałam się przez telefon. O 5 minut za długo była w piekarniku. Ale w sumie i tak była dobra, a to za sprawą szparagów :) Składniki na ciasto: 400 g mąki 30 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) pół łyżeczki soli szczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek(...)Dodatki do ciasta: wiązanka szparagów (u mnie białe) 6 plasterków sera mozzarella 300 g szpinaku (u mnie mrożony w liściach) kilka pomidorków suszonych ze słoika z oliwą 100 g sera gorgonzola pół słoiczka przecieru pomidorowego suszone oregano świeża bazylia do dekoracji pół czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia sól, pieprz Szpinak smażymy na oliwie

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżowe pierogi z kaczką 222

zmniejszyłam czas pieczenia, więc bez obaw, możecie mi zaufać :) Mięso kaczki mam z poprzedniego dnia z obiadu. Więc to znowu obiad z cyklu: recykling jest fajny! :-P Składniki na ciasto 180 ml mleka  300 g mąki  20 g drożdży świeżych  5 g cukru  2 żółtka  40 gram masła  Składniki na farsz(...)ugotowanego albo upieczonego mięsa z kaczki 2 cebule 2 łyżki masła 1 łyżeczka suszonego majeranku sól, pieprz opcjonalnie 1 żółtko Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania 1 łyżeczka suszonego tymianku Ciasto. Zaczyn: robimy z drożdży, niewielkiej iloś ci  ciepłego mleka  i łyżeczki cukru. Odstawiamy pod przykryciem ze ściereczki na 15 minut do wyrośnięcia. Mlekiem zalewamy mąkę i mieszamy

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżówki z jagodami i serem 259

blog Galeria chleba i tam znalazłam fajną recepturę. Polecam wszystkim, którzy lubią połączenie drożdży z serem i jagodami! Przepis podaję z moimi modyfikacjami. Składniki: (wyszło mi 8 drożdżówek) Ciasto: 250 g mąki pszennej - dałam troszkę więcej do podsypania 20 g świeżych drożdży 1 jajko 125 ml letniego mleka 1/4 szklanki cukru - w oryginale miód 50 g masła sól(...)dodajemy 1 łyżkę mąki - mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól, cukier, roztopione letnie masło. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto - podsypujemy mąką, jeśli ciasto jest kleiste lub za rzadkie. Gładkie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. 3. Składniki na masę serową miksujemy. Pamiętajmy, aby zostawić trochę rozbełtanego jajka

Kuchnia domowa Ani
Pizza mięsna uczta 344

czyli coś dla wielbicieli mięsa :) Składniki: Ciasto:   1,5 szklanki mąki   0,5 szklanki ciepłej wody   1 łyżeczka cukru   szczypta soli   30 g drożdży   3 łyżki oleju   1 łyżeczka suszonej bazylii Farsz:   150 g boczku wędzonego w plastrach mięso z udka z kurczaka z rosołu kawałek cienkiej kiełbasy 2-3 ogórki kiszone(...)Boczek, kiełbasę kroimy i rumienimy delikatnie na patelni. Dodajemy mięso z kurczaka i chwilę razem smażymy. 2. Ogórki kiszone kroimy w plasterki, a cebulkę w piórka. 3.  Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty

Kuchnia domowa Ani
Pizza familijna 353

nasza ulubiona pizza rodzinna. W ubiegłym tygodniu robiłam ją 2 razy na obiad - robi się szybko, a smakuje wprost rewelacyjnie! Polecam do pizzy podać domowy sos czosnkowy :) Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru szczypta soli 30 g drożdży 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonej bazylii Sos: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka(...)piórka, ogórka kiszonego ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a oliwki i pomidory kroimy na plasterki. 3. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. 4.  Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn

Kuchnia domowa Ani
Buchty z marmoladą 182

dużej miski, na środku robimy wgłębienie, dodajemy jajko, żółtka, cukier, pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier z wanilią i skórkę z cytryny. Całość  zalewamy wyrośniętym zaczynem drożdżowym. Wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz dobrze wyrabiamy i dzielimy na równe części, ilość zależna  wielkości(...)bułeczek jakie chcemy uzyskać. Z podzielonego ciasta formułujemy kule, w każdej z nich robimy wgłębienie,   dodajemy marmoladę i ciasto zlepiamy. Buchty układamy   jedną koło drugiej do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia. Układamy stroną zlepioną do dołu. Buchty przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 15 min. Masło topimy, studzimy i smarujemy nim buchty, co zapewni

Moniki Smakołyki
Uszka wigilijne z grzybami 237

Wigilię tylko ugotować. Składniki (na ok. 100 sztuk): Na farsz: 3 garści suszonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki) 3 średnie jajka (M) bułka tarta (opcjonalnie) sól, pieprz Na ciasto: 150 g mąki 1 jajko ciepła woda sól Przygotowanie: Grzyby na farsz namaczamy na kilka godzin lub na noc . Gotujemy aż będą miękkie - ok. 1 godziny na małym ogniu. 2 jajka także(...)soli. Mieszamy przy użyciu widelca powoli wlewając wodę, aż do uzyskania jednolitej, dosyć rzadkiej masy. Wszystko przekładamy na stolnicę podsypaną resztą mąki i wyrabiamy ok. 4-5 minut aż ciasto będzie jędrne i gotowe do wałkowania. Ciasto dzielimy na 2 części i jedną z nich wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy lub blacie na grubość ok. 1 mm. Następnie, przy użyciu

Zakręcony Widelec

Proponowane wyszukiwania