wielu. U nas będzie to dżemik z pigwy, smażone wiśnie i masa serowa a wszytko po to, aby każda oderwana bułeczka była niespodzianką. Czas przystąpić do działania. Składniki na ciasto: -1 kg mąki -3 jajka -2 szklanki mleka -4 łyżki cukru -5 dkg drożdży -5 dkg margaryny -olej -aromat śmietankowy -szczypta soli Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę(...)smaku -odrobina stopionej margaryny Wszystko łączymy i gotowe. Do wyrośniętych drożdży dodajemy jajka, sól, aromat, pozostałe mleko i stopniowo mąkę. Na koniec roztopioną margarynę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wykładamy na stolnicę, wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy krążki o średnicy ok. 5-6 cm. Krążki ciasta napełniamy dżemem lub serem
Maminek kulinarnyJedno z najprostszych a jednocześnie smacznych i efektownych. Produkty na ciasto: -ok. 3 i 1/2 szklanki mąki -1-2 łyżki cukru -1 szklanka mleka -1 jajko -3 dkg margaryny -szczypta soli -aromat śmietankowy -10 dkg rodzynek -4 dkg drożdży Dodatki: -brązowy cukier -wiórki kokosowe -2 łyżki stopionego masła -1 jajko do smarowania Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy ciepłe(...)zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach odcedzamy, osuszamy, kroimy na drobniejsze cząstki i posypujemy mąką. Do wyrośniętego rozczynu drożdżowego dodajemy jajko, szczyptę soli, aromat i pozostałą mąkę. Zagniatamy ciasto, dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy i dodajemy rodzynki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Smarujemy roztopionym masłem lub olejem. Posypujemy
Maminek kulinarnyzebrane, czyli: -0,5 kg odgotowanych mrożonych opieniek ( jeśli ich nie mamy możemy wykorzystać pieczarki) -5 dkg grzybów suszonych a do tego: -3 cebule -sól, pieprz i olej Na ciasto: -4 szklanki mąki i dodatkowo mąka do posypywania -1,5 szklanki ciepłej wody -jedno żółtko -2 łyżki oleju -2 dkg drożdży -2 łyżki wody -1/4 łyżeczki cukru(...)ilością oleju, aby odparować pozostałą wodę. Farsz musi być gęsty i lekko zrumieniony. Studzimy. Farsz możemy również wykorzystać do pierogów z pieca ( są na naszym blogu). Teraz ciasto. Rozcieramy drożdże z odrobiną cukru, dodajemy 2 łyżki ciepłej wody, łyżkę mąki, mieszamy i pozostawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, wlewamy 1,5 szklanki ciepłej wody
Maminek kulinarnymięsa -6 pieczarek lub 15 dkg pieczarek mrożonych -cebula -5-7 dkg żółtego sera -sól, pieprz, przyprawa do mięs -olej lub masło klarowane do smażenia Składniki na ciasto naleśnikowe: -2 szklanki mleka -1,5 szklanki mąki -2 jajka -2 łyż ki oleju -szczypta soli i cukru -dodatkowo bułka tarta do panierowania Pieczarki i cebulę drobno kroimy(...)Kiedy pieczarki się podsmażą dodajemy nasze mięso. Chwilę smażymy razem. Przekładamy do miski i studzimy a następnie dodajemy tarty żółty ser i mieszamy. Teraz przygotowujemy ciasto na naleśniki. Miksujemy wszystkie składniki i ciasto gotowe. Na rozgrzanej patelni smażymy placki naleśnikowe. Placki przekładamy na talerz i na każdy placek nakładamy farsz
Maminek kulinarnyBabeczki można wypełnić dowolnym farszem. My dziś wykorzystamy farsz grzybowy. Składniki na ciasto: -3 szklanki mąki -10 dkg margaryny -2 solidne łyżki kwaś nej śmietany -2 żółtka i jedno całe jajko -rozczyn z 2 dkg drożdży, 1/4 łyżeczki cukru i 2 łyżek ciepłej wody -szczypta soli Składniki na farsz: -40 dkg odciśniętych, obgotowanych grzybów ( my wykorzystaliśmy ubiegłoroczne, zamrożone opieńki(...)olej Jeszce 1 roztrzepane jajko do smarowania babeczek. Do mąki dodajemy 2 żółtka i jedno jajko, margarynę, śmietanę, szczyptę soli, przygotowany rozczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do czasu przygotowania farszu. Dowolnie kroimy cebulę i świeże pieczarki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy
Maminek kulinarnypasztecików. Składniki na farsz: -70 dkg obgotowanych grzybów -5 dkg grzybów suszonych -1-2 cebule -pieprz, warzywko -olej do smażenia Składniki na ciasto: -3 szklanki mąki -10 dkg masła -2 żółtka oraz 1 całe jajko -2 łyżki kwaśnej śmietany -1 dkg drożdży -1/2 łyżeczki cukru -szczypta soli -1 łyżka wody Drożdże(...)cukier i mąkę mieszamy. Drożdże nie muszą rosnąć. Wszystkie składniki ciasta razem z drożdżami mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na czas przygotowania farszu. Cebulę kroimy w grube plastry. Suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie a następnie odciskamy. Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy
Maminek kulinarnyaromatyczny farsz grzybowy. Składniki na farsz: -40 dkg odciśniętych gotowanych grzybów -5 dkg grzybów suszonych -3 cebule -sól, pieprz -pieprz ziołowy -olej Składniki na ciasto naleśnikowe: -1,5 szklanki mąki pszennej -2 szklanki mleka -1/4 łyżeczki cukru -1 łyżka oleju -2 jajka -bułka tarta Grzyby suszone moczymy. Cebulę kroimy w grube półplastry(...)wody. Grzyby i cebulę mielimy w maszynce. Przekładamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i podsmażamy do delikatnego zrumienienia. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Składniki miksujemy. Smażymy placki naleśnikowe. Nakładamy porcje farszu. Zawijamy naleśniki. Jeśli pozostało trochę ciasta naleśnikowego, dolewamy odrobinę mleka a jeśli
Maminek kulinarnySkładniki na ciasto: 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 łyżki soli 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczka cukru 15g drożdży 1 łyżka oliwy Dodatki do pizzy: 1 gruszka orzechy włoskie ser kozi lub inny ser o intensywnym smaku, może być pleśniowy łyżka miodu pieprz kilka listków mięty Przygotowanie: W misce mieszamy drożdże z wodą, cukrem, solą. Po kilku minutach(...)dodajemy oliwę. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto stanowić będzie zwartą, sprężystą masę odkładamy je w ciepłe miejsce na około pół godziny. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy, następnie wykładamy na blaszkę (wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną oliwą). Na cieście układamy gruszkę pokrojoną w plastry, orzechy włoskie, ser i delikatnie polewamy miodem i posypujemy grubo
Smakowity Blog Kulinarnyrondlu podgrzewamy masło z miodem i cukrem, aż składniki się połączą. Do miski wsypujemy wszystkie pozostałe sypkie składniki. Następnie do mąki dodajemy przestudzone masło z miodem i jajko. Zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche dodajemy stopniowo po łyżce mleka. Z ciasta formujemy gładką kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto wyjmujemy(...)lodówki i zostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej, aby nieco zmiękło. Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów i wycinamy ulubione wzory. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 10 minut. Gotowe pierniki dekorujemy lukrem, czekoladą. Pierniki przechowujemy w szczelnym pojemniku. Z upływem czasu robią się bardziej miękkie i aromatyczne
Smakowity Blog Kulinarnyliście i łodygi) 1-2 ząbki czosnku 100 g twarogu 150 g sera typu feta 2 łyżki posiekanego koperku garść posiekanych pistacji lub orzechów włoskich łyżka masła sól, pieprz Ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej typ 500 1 szklanka ciepłej wody Masło koperkowe: 1/2 kostki masła mały pęczek koperku szczypta soli Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania farszu. Dokładnie myjemy(...)minut.Pod koniec smażenia do botwinki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Botwinkę mieszamy z twarogiem i serem feta. Doprawiamy solą i pieprzem. dodajemy pokrojony koperek i posiekane pistacje. Przygotowujemy ciasto na pierogi. Na blacie usypujemy kopczyk z mąki i wlewamy na jego środek najpierw 3/4 szklanki ciepłej wody, a kiedy w trakcie wyrabiania ciasta okaże się, że się nie klei- dodajemy
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: Ciasto do ravioli: 250 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1/2 szklanki gorącej wody 2 łyżki cukru Sos z białej czekolady: 100 g białej czekolady 150 ml śmietany kremówki Farsz: serek Almette z malinami i jagodami maliny borówki Dodatkowo: uprażone płatki migdałów listki mięty Przygotowanie: Kakao mieszamy z mąką. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i dodajemy do mąki(...)stolnicy wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około pół godziny. Po tym czasie odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy do uzyskania bardzo cienkiego płatu. Na jednej połowie w równych odstępach układamy łyżeczkę serka i owoce. Nakrywamy drugą połową ciasta i dociskamy. Ostrym nożem lub radełkiem wycinamy kwadraty ciasta z nadzieniem w środku. Ravioli gotujemy we wrzącej wodzie
Smakowity Blog Kulinarnymasło, do momentu, aż masło się roztopi. Lekko przestudzamy. Do suchych składników wlewamy ciepłą masę miodowo-maślaną, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i cytryny i mieszamy mikserem. Ciasto będzie bardzo lepkie. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia, wtedy ciasto zgęstnieje. Po tym czasie z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszkach wyłożonych papierem(...)pieczenia, w dużych odległościach od siebie. Każdą kulkę spłaszczamy łyżką. Ciasto jest bardzo klejące, dlatego przed formowaniem kulek dobrze jest zwilżyć dłonie wodą. Łyżkę którą spłaszczamy kulki także zwilżamy wodą. Pierniczki pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Lebkuchen wyciągnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać kilka minut, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Wystudzone
Smakowity Blog Kulinarnyzdrowe i doskonale rozgrzewają w chłodne dni. Jednym z tych dość czasochłonnych dań są samosy, czyli indonezyjskie pierożki wegetariańskie lub z mięsnym farszem. Klasycznie używa się do nich ciasta filo, które dostępne jest w dobrych supermarketach. Można jednak zrobić ciasto samemu. Ja postanowiłam użyć gotowego. Potrzebne(...)Poza tym: - czubata łyżeczka papryki słodkiej - opakowanie ciasta filo - pieprz, sól
W poszukiwaniu inspiracjiJako, że mój mężczyzna obchodził ostatnio urodziny, uparłam się na własnoręczne przygotowanie tortu. Przygotowałam się więc psychicznie, że spędzę pół dnia w kuchni. Miało być cudownie. I było :) Ciasto wyszło idealnie wilgotne, a smaki łączyły się w smakowitą całość. Nie był ani za słodki, ani mdły, po prostu boski. Proponuję ciasto przygotować dzień wcześniej, gdyż jest to deser raczej pracochłonny(...)dodawać po 1/3 miksując po kilka sekund po każdej porcji. Nagrzać piekarnik do 170 stopni, Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić odsłonięte i nie posmarowane. Przelać ciasto do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika. Piec około 40 minut, do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt do ostudzenia, po 10 minutach odwrócić do góry dnem i postawić
W poszukiwaniu inspiracjiŚwięta się zbliżają, więc czas na słodkie wypieki. Ja serdecznie zapraszam do spróbowania mojej tarty z serkiem mascarpone i migdałami. To połączenie kruchego ciasta, serka kremowego i chrupiących migdałów. Nie jest za słodka, ani sucha, naprawdę smakuje znakomicie. Wiem, że taka tarta smakuje najlepiej następnego dnia, ale u mnie nie było to możliwe, została od razu zjedzona. Smakowała zarówno dorosły(...)dzieciom. Serdecznie zapraszam do spróbowania. Składniki na tartę o średnicy 25 cm: ciasto: 200 g maki pszennej, 2- 3 łyżki cukru pudru, 100 g zimnego masła, 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią, 1 jajko, masa: 500 g serka mascarpone, 45 ml syropu z agawy, 3 małe jajka, 1 łyżka maki ziemniaczanej
Moniki Smakołyki