ciasto - 162322 przepisów (strona:3398/10822)

Kajmakowa babka z prażonymi migdałami 183

ubitej masy jajecznej dodać masę kajmakową i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą łopatki. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać ciasto. Piec w 180°C, przez 45-50 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę polać sosem kajmakowym i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sernik 197

płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć. Ciasto wylać do blaszki  wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C Wykonanie: Margarynę, ser, cukier przepuścić przez maszynkę. Następnie ucierać przepuszczone przez maszynkę składniki dodawać

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Truskawkowiec 195

Pyszny delikatny kakaowy biszkopt, śmietana i truskawki :) Ciasto: 3 jajka 1/2 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 3 łyżki wody 4 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, do żółtek dosypujemy proszek do pieczenia, wlewamy olej i wodę,  powstałą masę wlewamy do ubitych białek. Delikatnie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Mini pizza 90

Dukana już skończyłam jakiś czas temu, ale nie miałam czasu żeby uzupełniać bloga, także przez jakiś czas mnie nie było, ale postaram się ten czas nadrobić :) Przepis na ciasto znalazłam na jakiejś internetowej stronie, a dodatki są według mojego uznania :) Nie miałam dzisiaj pomysłu na jakiś w miarę szybki obiad, więc postanowiłam zrobić pizze. Tylko tym razem(...)zawsze dużą, na całą blachę tylko miniaturkę :) Składniki na ciasto : 3 szkl. mąki 1 szkl. mleka 50 dag drożdży 3 łyżki oleju łyżka roztopionego masła szczypta soli Mąkę wsypujemy do miski,  dodajemy olej, sól, masło i drożdże. Mleko podgrzewamy i dodajemy do wszystkich składników. Mieszamy i zagniatamy ciasto, a następnie zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu, aby ciasto urosło

charlotte gotuje
Czekoladowa szarlotka z budyniem 200

Przepis znalazłam na jakiejś stronie internetowej,ale jak zawsze nie pamiętam na jakiej. Postanowiłam go zrobić i jestem okropnie zachwycona tym ciastem ! :) Jest przepyszne i wszystko do siebie idealnie pasuje. A oto przepis : Składniki na ciasto: 4 szkl. mąki 3/4 szkl.kakao (dałam 1/3 i też wyszło dobre) 1 szkl. cukru 4 żółtka 1,5 kostki margaryny - może być(...)żeby miała jednolity kolor. Dodać cukier i proszek do pieczenia - zamieszać. Dodać margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki,żółtka i zagnieść na jednolite ciasto.Podzielić na pół. Jedną część ciasta wkładamy do lodówki, a drugą dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy do zamrażalnika. Nadzienie: 1,5 kg jabłek 4 łyżki cukru 2 budynie waniliowe z cukrem 0,75 l. mleka

charlotte gotuje
Pierniczki 156

nawet czekać aby zmiękły, ponieważ są od razu gotowe do jedzenia :) Składniki: 1 kg mąki (tak jest w przepisie,ale według mnie powinno być jej o wiele więcej bo ciasto jest bardzo mokre - coś ok. 1,3kg - najlepiej dodawać stopniowo i samemu ocenić, czy dana ilość wystarczy) 250 g miodu (może być też sztuczny - bez różnicy) 250 g cukru (można(...)cukier i margarynę wkładamy do garnuszka i roztapiamy, a następnie przestudzamy. Na stolnicę wysypać mąkę i dodać resztę składników + oczywiście też roztopiony i ostudzony miód,cukier i margarynę. Wyrobić ciasto tak, aby było jednolite. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, odrywamy kawałek i wałkujemy na stolnicy

charlotte gotuje
Chałka z kruszonką 121

ilość jest przynajmniej jak dla mnie aż za duża, ale przynajmniej obdarowałam też babcię :)   Składniki : 2 jajka 100 g drożdży - cała kostka 2 garści cukru zapach do ciasta (ja dałam migdałowy) 1/2 kostki margaryny 3,5  szkl ciepłego mleka ok. 1 kg mąki (musiałam dodawać więcej, bo ciasto było zdecydowanie za rzadkie) kruszonka: 1/4 szkl cukru(...)szklance ciepłego mleka. Odstawiamy, żeby zaczęły rosnąć. Do zimnej margaryny dodajemy cukier, zapach, jajka i wszystko roztrzepujemy. Wlewamy do miski. Dodajemy rozpuszczone drożdże i resztę ciepłego mleka. Wyrabiamy gładkie ciasto. Jeżeli będzie za mało mąki, to dosypujemy stopniowo jeszcze (ja  myślę  że dodatkowo dosypałam jeszcze jakąś 1 szkl. bo było bardzo rzadkie). Gdy ciasto będzie dobrze zagniecione, przykrywamy

charlotte gotuje
Słodkie bułki z porzeczką, budyniem i kruszonką 162

przepis na słodkie bułeczki z czerwoną porzeczką. W sumie sezon na nią już się skończył, ale w zamrażarce mam schowaną na te dni, kiedy jej wręcz pragnę ;)  Ciasto na bułeczki jest takie same jak w przypadku jagodzianek , ale podam go jeszcze raz, aby wszystko było na miejscu ;)  Składniki na ciasto: 300 ml ciepłego mleka 60 g masła(...)roztrzepane jajka i mieszamy do czasu, aż drożdże nam się rozpuszczą. Mąkę razem z solą przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałą część cukru i mleko wymieszane z resztą składników. Wyrabiamy ciasto do czasu aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.  Gdy ciasto nam już wyrośnie, wyciągamy je na obsypaną mąką

charlotte gotuje
Dyniowy chleb 129

końca mi nie podpasował :) Wyszukałam go u mirosixgotuje.blox.pl ;) Zaczyn: 1/2szkl mąki pszennej 1/4 szkl wody 1/2 łyżeczki suchych drożdzy (ja dałam świeże - mały kawałeczek, może tak połowę 1/4 kostki) Ciasto właściwe: 3 i 1/2 szkl mąki pszennej 1 i 1/4 szkl wody 1 szkl puree z dyni 2 łyżeczki soli 1 łyżka suchych drożdży lub ok 20-30g świeżych(...)takim średnim słoiczku) i odstawiamy na 12-16 godz. w temperaturze pokojowej. Najlepiej zrobić go wieczorem, aby rano można było już się zabrać za przygotowanie chlebka ;) Wszystkie składniki na ciasto właściwe wrzucamy do miski i dokładnie zagniatamy - ciasto ma być lśniące, gładkie i powinno ładnie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, obsypujemy delikatnie mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia

charlotte gotuje
Drożdżowe ślimaki z czekoladą 115

Ciepłe bułki z samego rana jak najbardziej mogę zaliczyć do ulubionych, bo nie ma nic lepszego niż drożdżówki ze szklanką mleka :) Przepis na ciasto znalazłam na kawaiczekolada.pl Składniki na ciasto: 650 g mąki pszennej 125 g margaryny 100g cukru 50g świeżych drożdży 2 szkl mleka 2 jajka szczypta soli dodatkowo : 50g rozpuszczonej margaryny - przestudzonej 2 tabliczki posiekanej, mlecznej czekolady posiekane(...)cukrem. Do dużej miski przesiewamy mąką wraz ze szczyptą soli. Dodajemy żółtka, rozpuszczone drożdże i rozpuszczoną margarynę z mlekiem i cukrem. Wszystkie składniki dobrze zagniatamy do czasu, aż ciasto będzie nam odchodziło od ręki i będzie elastyczne. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1 -2 godz).  Po tym czasie odrywamy spory kawałek ciasta i wykładamy

charlotte gotuje
Tort Marcello 692

zrobić jakiś jasny :) Trzeba przyznać że jest dość pracochłonny jeśli chodzi o wykonanie placków, ale efekt końcowy wszystko wynagradza :) Zapraszam Was też na fanpage klik  :)  Składniki na ciasto (śr. ok 23cm) : 9 jajek  1 i 1/2 szkl mąki pszennej 100 g kakao 1 i 1/2 szkl cukru 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia zapach rumowy Krem(...)kostki masła 5 jajek 1 i 1/4 szkl cukru 100 g kakao Poncz : 1 szkl wódki 1 i 1/2 szkl wody zapach rumowy cukier do smaku Przygotowanie : Ciasto : Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy kakao, mąkę, proszek i zapach - dokładnie miksujemy. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ok 5 łyżek ciasta. Rozsmarowujemy je na cienki

charlotte gotuje
Tęczowe lizaki 178

okazji": jeśli zostanie nam trochę masy podczas robienia tęczowych babeczek na pewno jest to dobry sposób, żeby ją wykorzystać. Do przygotowania tej przekąski wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe, ciasto wystarczyło pokolorować barwnikami spożywczymi. Składniki na babeczki waniliowe + polewa czekoladowa i cukrowe koraliki do dekoracji Babeczki przygotowujemy według przepisu . Gotową masę przekładamy do 6 małych miseczek, do każdej dodajemy kilka(...)mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki

Ciastkozercy
Z cyklu do plecaka: szybkie rogaliki z wiśniami 162

lepszego niż słodki domowy dodatek do drugiego śniadania. Co jednak, kiedy nie ma za bardzo czasu, żeby go przygotować? Odpowiedzią są rogaliki z ciasta francuskiego. Gotowe ciasto francuskie to idealne rozwiązanie na szybkie i dziecinnie proste przekąski ( także na słono ). Do nadziania rogalików można wykorzystać dowolny domowy dżem (ważne, żeby był dobrze przesmażony i nie miał żelatyny) lub owoce(...)słoika. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego nadzienie (u mnie wiśnie ze słoika) Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy podsypując w razie potrzeby mąką (nie musi być rozwałkowane bardzo cienko - chodzi o to, żeby wyrównać zagniecenia). W zależności od tego jaki mamy kształt płatu ciasta kroimy wzdłuż przekątnej (koło) lub ukośnie na trójkąty (prostokąt). Musimy uzyskać długie trójkąty o podstawie

Ciastkozercy
Pszenno-żytni chleb z siemieniem na drożdżach 210

dużej misce wymieszać mąki z solą, siemieniem i otrębami. Ja dałam otręby owsiane, ale można dodać pszenne lub żytnie. Do miski z wymieszanymi składnikami dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto dodając po trochu letniej wody. Gotowe ciasto odstawić na ok godzinkę aby podwoiło objętość. Ciasto ze względu na dodatek mąki żytniej powinno być gęste i kleiste. Następnie ciasto przełożyć(...)natłuszczonych keksówek. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok 30-60 minut. Ja zerkam zazwyczaj na foremki, przed wyrośnięciem ciasta jest na wysokości ok 3/4 a gdy chlebki są już wyrośnięte i gotowe do pieczenia jest pełna foremka. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch posmarować wodą i posypać odrobiną siemienia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec

Monia miesza i gotuje
Tarta szpinakowa 162

zmorą wielu dzieci Myślę że podany w takiej formie szpinak skusi nawet osoby które nigdy go nie lubiły :)    Upieczony w tarcie jest naprawdę pyszny :) Składnik ina ciasto ;  2,5 szkl mąki i troszkę do podsypania w czasie wałkowania 4 żółtka 1 łyżeczka soli 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia 150 g margaryny Farsz; 450 g szpinaku(...)siekanego z Frosty 5 jajek sól, pieprz , czosnek do smaku 1 łyżka mąki  5 jajek Wykonanie ; Do miski na ciasto i wyrobić na grudkowatą masę mikserem. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść. Formę do tarty wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą . Ciasto rozwałkować , przełożyć do formy i spód nakłuć widelcem

Sama słodycz i szczypta chili