Ciastka Francuskie Robiłem pierwszy raz i zdziwiłem się smakiem. Nie przepadam za ciastem francuskim, ale te ciastka mi bardzo zasmakowały ;) Składniki: (na 60-70 sztuk) - 2 szklanki mąki pszennej - kostka margaryny 250g - 2 jajka - 3 łyżki śmietany - cukier do posypania Sposób przygotowania: 1. Margarynę dzielimy nożem na mniejsze cząstki. Mąkę wsypujemy do miski z margaryną, dodajemy śmietanę(...)żółtka (białko odkładamy na później). Myjemy rączki i zabieramy się za ugniatanie ciasta. Gdy masa będzie już jednolita, i nie będzie przylepiać się do rąk, zawijamy w folię i wkładamy na 2 godziny do lodówki. 2. Po dwóch godzinach wykładamy ciasto. Nastawiamy piekarnik na 210 C. Blat lub stolnicę posypujemy mąką. Bierzemy część ciasta i wałkujemy na placek o grubości
Gotuj Z Muzykąminut aż zaczyn podrośnie. W misie miksera umieścić pozostałą mąkę, dodać sól, stopione, letnie masło i ciepłą (nie gorącą) wodę oraz wyrośnięty zaczyn i przy użyciu haka wyrobić gładkie ciasto. Można także ręcznie. Ciasto będzie się lekko kleić. Przekładamy je do przesmarowanej olejem miski (najlepiej pomóc sobie plastikową szpatułką), uformować kulę i odstawić pod przykryciem do wyrastania w ciepłe miejsce(...)podwoi swoją objętość. U mnie trwa to ok.30 minut. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką lub ziarnami blat, rozpłaszczamy dłońmi i składamy w kopertę, czynność powtarzamy jeszcze 1-2 razy. Następnie dzielimy ciasto na 4 części i z każdej formujemy wałeczek, rozciągając go na szerokość blaszki i dowolnie okręcając. Podsypujemy mąką lub ziarnami (ciasto lekko się klei). Odkładamy na blaszkę
Smaczne Zdrowedawna ,a przepis na nią znajdował się w jednym ze starych numerów tygodnika Chwila dla Ciebie. Wolną sobotę postanowiłam wykorzystać do zaspokojenia swoich kulinarnych zachcianek. Przyznaję : BYŁO WARTO! A ciasto zniknęło w ciągu 15 minut od wyciągnięcia z piekarnika! SKŁADNIKI: ( tortownica o średnicy 25cm) * jabłka – 800 g * jajko – 4 szt * cukier – 1 szklanka * mąka – 1 szklanka(...)olejek do ciast śmietankowy – 1 szt * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * skórka cytrynowa – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jabłka obieramy. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na grubsze plasterki. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier oraz olejek i nadal ubijamy. Dodajemy żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypujemy skórkę z cytryny. Dokładnie
Ostra na Słodkoserem. Można przyrządzac je na kilka sposobów, m.in. : - chaczapuri adżaruli – chaczapuri adżarskie ( z serem i jajkiem ) - chaczapuri imeruli – chaczapuri imeretyńskie ( w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym lub z pastą z czerwonej fasoli ) Może być podawane również z dodatkami, na przykład z sosem adżika. Ja pierwsze chaczapuri jadłam ok.8-9 lat temu , kiedy to dopiero wchodziła(...)Krakowa moda na gruzińskie restauracje . Dziś zrobiłam najprostszą wersję ( zarówno ciasta , jak i nadzienia ). SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka – 2 szkl * sól – 0,5 łyżeczki * cukier – 0,5 łyżeczki * kefir – 220 ml * proszek do pieczenia – 1 szczypta FARSZ: * słony ser – 400 g ( np. feta ) * jajko – 1 szt * mąka – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na Słodkowiem jak Wy , ale ja uwielbiam ucierane ciasta . Ucierane na kefirze lub na maślance … Z dodatkiem owoców …. Takie prosto z piekarnika , kiedy to jeszcze gorące rozpływają się w ustach! Takie je właśnie to! Niesamowicie puszyste i delikatne! A co najważniejsze ? Ekspresowe do przygotowania! Do ciasta możemy dodać dowolne owoce sezonowe – zawsze się udaje! SKŁADNIKI: - maślanka(...)bułka tarta – do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukier ubijamy z jajkami , dodajemy maślankę i olej , mieszamy. Mąkę z proszkiem i cukier waniliowym wsypujemy do masy , mieszamy. Owoce myjemy, osączamy. Ciasto wylewamy na blachę. Przez sitko posypujemy bułką tartą , układamy owoce. Pieczemy ok. 45 minut
Ostra na Słodkodawnego zaboru rosyjskiego. Ja mam dziś dla Was przepis na pielmieni z suszonymi grzybami i jajkiem. Przyrumienione na cebulce tworzą fantastyczne danie, któremu nikt się nie oprze! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka pszenna – 2 szklanki - jajko – 1 szt - ciepła woda – 3/4 szklanki - sól – 1 łyżeczka - olej – 1 łyżka FARSZ: - jajka – 5 szt - suszone grzyby(...)cebula – 3 szt - masło – 50 g - sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy. Wbijamy do niej jajko. Solimy i małymi porcjami wlewamy wodę i olej. Zarabiamy ciasto za pomocą noża. Wyrobione ciasto pozostawiamy przykryte na ok. 20 minut. FARSZ: Namoczone wcześniej i ugotowane grzyby kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na masełku. Cebulę drobno kroimy
Ostra na Słodkoktórzy mnie znajdą doskonale wiedzą , że z pizzy to ja najbardziej lubię ciasto. Im grubsze – tym lepsze! Mięciutkie , delikatne , puszyste – takie najbardziej mi smakuje i takie też najczęściej przygotowuję. Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione pizzerinki – z szynka i warzywami. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 6 szt ) CIASTO: - mąka – 200 g - letnia niegazowana woda mineralna(...)wrzucamy pomidory. Doprawiamy solą i podgrzewamy aż pomidory się rozpadną. Kiedy pomidory będą już ” kremowe ” dodajemy oregano i bazylię. Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze odrobiną soli. CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. W letniej wodzie mineralnej rozpuszczamy drożdże razem z cukrem. Sól zalewamy łyżką wody i odstawiamy na około 3 minuty. Do mąki na stolnicy wlewamy drożdże, wodę
Ostra na Słodkolubię na słodko ;) Mus nie jest gładkim kremem , a bardzo widoczne i wyczuwalną są kawałki ( dośc spore ) jabłek. Jest mnóstwo sposobów na ich wykorzystanie : - naleśniki - omlety - szarlotki - w cieście francuskim - strudel - sakiewki naleśnikowe - ciasta ucierane - muffinki i co tylko nam fantazja podpowie! Składniki: ( 12 szt ) Ciasto : - margaryna – 40 g – drobny cukier – 150 g – mąka pszenna(...)żółtko – 2 szt – cukier – ok. 100 g – mąka – 15 g – mąka kukurydziana – 15 g – śmietana 30 % – 100 ml Sposób przyrządzenia: Ciasto : Margarynę , cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon ucieramy mikserem na niskich obrotach, aż powstanie drobna, grudkowa masa ( przypominająca bułkę tartą ). W osobnym garnku mieszamy mleko z jajkami
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was przepis na jedne z moich ulubionych pierogów ! Delikatne ciasto wypełnione po brzegi aromatyczny farszem – wędzony boczek , jajko i złota cebulka. Przysmażone na prawdziwym masełku są rewelacyjnym pomysłem na obiad! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka ( u mnie z pełnego ziarna ) – 200 g - sok z cebuli – 3 łyżki - jajko – 1 szt - żółtko(...)jajka na twardo – 3 szt - surowe jajko – 1 szt - bułka tarta – 1 łyżka - olej – 1 łyżka - sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy ze szczypta soli. Dodajemy jajko i żółtko i wlewamy sok z cebuli. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok 15 – 20 minut. FARSZ: Cebulę siekamy i podsmażamy
Ostra na Słodkonadal ubijamy. Mąkę przesiewamy z kakaem, a następnie dodajemy po 1 łyżce do ubitych białek i delikatnie mieszamy – robimy to za pomocą drewnianej łyżki ( użycie miksera sprawi , że ciasto wyjdzie niższe ). Dokładnie wymieszane wylewamy do tortownicy wyłożonej TYLKO na dnie papierem do pieczenia. Boków NICZYM nie smarujemy. Wkładamy do nagrzanego na 170 C piekarnika na ok. 20 minut ( pieczemy(...)chodzi z tym rzucaniem? Po upieczeniu rzucamy gorącym o podłogę – sprawi to , że biszkopt nie opadnie!!! A dlaczego? Podczas pieczenia wytwarzają się bańki powietrza , zapiekają się one w cieście , ale nie znikają. Gdy rzucimy nim o podłogę bańki pękną , a ciasto pozostanie na miejscu tak wysokie jak się upiekło. Gdy nie rzucimy biszkopt podczas stygnięcia zacznie opadać , ponieważ zaczną
Ostra na SłodkoPrawdą jest na pewno to , że smakują wyśmienicie! Dziś mam dla Was inny przepis z wykorzystaniem właśnie tego obłędnego sosu pomarańczowego. Zamiast naleśników – zrobiłam z makaronowego ciasta pierożki zwane Agnolotti . Nadziałam je delikatnym , francuskim serem śmietankowym coeur a la crème , lekko osłodzonym i podałam tak jak się podaje naleśniki Suzette – podpalane … z odrobiną alkoholu i karmelizowanymi pomarańczami(...)Tego nie da się opisać – tego trzeba spróbować! Ja ze swojej strony powiem jedno : niebo w gębie!!! SKŁADNIKI : CIASTO MAKARONOWE NA PIEROŻKI: * mąka pszenna ( durum ) – 200 g * jajko – 2 szt * oliwa extra virgin – 1 łyżka * sól – 1 szczypta SOS POMARAŃCZOWY : * małe pomarańcze – 2 szt * masło – 25 g * cukier trzcinowy
Ostra na Słodkojuż się za nie biorę tak wszystko idzie sprawnie , jak najlepszej kucharce. Dziś mam dla Was przepis na wersję mniej spotykaną , co absolutnie nie oznacza , że mniej smaczną. Delikatne ciasto wypełnione przepysznym farszem z łososia , sera gorgonzoli i lekkiego sosu na bazie bazylii wręcz zachwyca! Przysmażone na smalczyku Smakowita Pajda z dodatkiem ziół ogrodowych są daniem , którego nie powstydziłaby się(...)najlepsza restauracja. SKŁADNIKI: CIASTO : ** mąka pszenna – 2 szkl ** jajko L – 1 szt ** ciepła woda – 125 ml ** sól – 1 szczypta FARSZ: ** łosoś ( ze skórą ) – 300 g ** gorgonzola – 80 g ** skórka cytrynowa – 1 łyżeczka ** natka pietruszki – 1 pęczek ** oliwa – 4 łyżki ** sól ** pieprz ** gałka muszkatołowa SOS: ** bazylia – 1 pęczek ** śmietana 30% – 50 ml ** sól morska ** pieprz ** czosnek – 1 malutki ząbek ** śmietana
Ostra na SłodkoZebra zebra zebra …. o jaką zebrę chodzi? A no o ciasto! Pyszne , łatwe i niesamowicie szybkie , które po rozkrojeniu zaskakuje swoim wyglądem przypominającym właśnie zebrę w paseczki! Nie ma tu żadnej magii i absolutnie nie są potrzebne niezwykłe zdolności manualne – wystarczy chwila pracy i cierpliwości , a po kilkudziesięciu minutach będziemy się cieszyć smakiem pyszne , mięciutkie ciacha! SKŁADNIKI : * oranżada(...)dodajemy kakao , a do drugiej pozostałe 2 łyżki mąki – dokładnie mieszamy. Masy wylewamy do lekko wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Na sam środek lejemy 3 łyżki ciemnego ciasta … na to 3 łyżki jasnego ciasta …. 3 ciemnego … 3 jasnego … – cały czas lejemy na środek! Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika ( z termoobiegiem
Ostra na SłodkoOstatnio coraz bardziej lubię się z ciastem drożdżowym . Tzn. może inaczej! Osobiście ciasto drożdżowe kocham najmocniej jak tylko się , ale ono zdecydowanie nie kochało mnie ;) Na wyrośnięcie musiałam czekać i czekać i nigdy nie było takie jak chciałam. Współpracować ze mną nie chciało totalnie – aż do niedawna. I teraz gości u mnie w kuchni coraz częściej. Dziś(...)obiadu. Mięciutkie , puszyste … pycha! Polecam! SKŁADNIKI : ( ok. 6-8 szt ) ROZCZYN: * drożdże – 15 g * cukier – 10 g * mąka – 25 g * mleko – 75 ml CIASTO: * mąka – ok. 180 g * sól – 1 szczypta * masło – 50 g * małe żółtko – 1 szt FARSZ : * pieczarki – 400 g * cebula – 2 szt * olej do smażenia * mleko
Ostra na Słodkotort jest mój autorski! Przyszedł mi do głowy zupełnie spontanicznie … w nocy … a przepisy z książki były poniekąd pewną inspiracją i dały kopa do działania! ____________________________________________________________________________________________ Delikatne czekoladowe ciasto z chrupiącymi orzechami laskowymi … przełożone fantastycznym kremem z mlecznej czekolady i frużeliną z czarnej porzeczki, dla przełamania słodkich smaków. Ganache – czyli czekoladowa polewa jest dopełnieniem całości, która sprawia(...)już po 1 kęsie każdy poczuje się jak w 7 niebie! Z przyjemnością sięgnie też po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * żółtka – 70 g * białka – 80 g * cukier – 80 g * mąka pszenna – 40 g * kakao – 15 g * podprażone orzechy laskowe ( grubo posiekane, nie mielone ) – 30 g * masło ( roztopione ) – 35 g FRUŻELINA Z CZARNEJ PORZECZKI
Ostra na Słodko