ciasto - 162907 przepisów (strona:3410/10861)

Pizza z szynką, oliwkami i serem 195

każdy może przygotować swój kawałek z ulubionymi dodatkami:) Tym razem zrobiłam bardzo "włoską" pizzę z bazyliowym pesto, szynka, oliwkami, suszonymi pomidorami i startym parmezanem. Wyszła pyszna!!! Ciasto:  250g mąki pszennej, 150ml letniej przegotowanej wody, 15 g świeżych drożdży, łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki cukru, łyżka oliwy z oliwek Olitalia. Drożdże wymieszać z w letniej wodzie z cukrem. Odstawić(...)minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać sól, oliwę z oliwek i rozpuszczone drożdże. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie rozwałkować. Ja piekłam pizzę na prostokątnej blasze o wym. 37x42cm. Farsz: 250g kiełbasy, 3 łyżki sosu pesto Grand' Italia - bazylia

Z miłości do słodkości
Ciasteczka z wróżbą na Andrzejki 364

cóż, naleśniki :) Składniki na ciastka z wróżbą: (około 12-15 sztuk) 1 białko 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki masła 3 łyżeczki wody 4 łyżki mąki Ciasto naleśnikowe: Ciasta naleśnikowego nigdy nie robiłam inaczej jak "na oko" - do ciastek z wróżbą powinno mieć dosyć płynną konsystencję. Przed przygotowaniem ciasta na cienkich paskach papieru wypisujemy wróżby. Oddzielamy białko(...)dodajemy masło i wodę, miksujemy. Dodajemy mąkę i też miksujemy do połączenia się składników. Na papierze do pieczenia odrysowujemy ołówkiem kółka o średnicy około 7 cm. Nakładamy płaską łyżkę ciasta i rozsmarowujemy. Ważne, żeby nie piec jednocześnie więcej niż 2 -3 ciastek, ponieważ po wyciągnięciu z pieca trzeba je od razu zawinąć. Jeśli będą leżały na blaszce wysuszą się

Ciastkozercy
Złota szarlotka 167

szarlotka jest niesamowita, a warstwa orzechowa najlepsza pod słońcem. Bardzo Was zachęcam do jej upieczenia! Ciasto: 250 g zimnego masła 3 żółtka 1 jajko 2-3 łyżki śmietany 3 kopiate szklanki mąki, najlepiej krupczatki 2/3 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: ok. 2 kg jabłek, a najlepiej odmiany Golden Delicious(...)Masło pokroić w kostkę, połączyć z przesianą mąką, wymieszaną z cukrem pudrem, proszkiem i solą. Zrobić w rękach kruszonkę. Następnie dodać żółtka, jajko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Obie zawinąć w folię spożywczą i i chłodzić w lodówce minimum 1 godzin, by odpoczęło. Przygotować warstwę orzechową. Cukier stopić na patelni lub grubym rondelku na jasny

Czerwień i błękit
Drożdżowe Rogaliki z Nutellą 316

resztę mąki, olej i 3/4 rozbełtanych jajek do wcześniejszych składników, zamieszać łyżką i odstawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przez około 10 minut.  Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i zacząć je rozrabiać rękoma. Ciasto drożdżowe lubi jak się je uderza o blat, rozrywa, napowietrza. Jeżeli będzie zbyt klejące, należy podsypać odrobiną mąki. Ciasto nie może kleić(...)trójkątów (jak pizzę). Na każdy z trójkątów nałożyć Nutellę lub marmoladę (zwykłe dżemy nie nadają się, ponieważ są zbyt rzadkie). Następnie od "podstawy" trójkąta do "wierzchołka zwinąć ciasto i uformować na kształt rogalika. Z drugą kulką ciasta postąpić tak samo.  Zwinięte rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch rogalików resztą rozbełtanego jajka.  Piec w piekarniku

Anielska Kuchnia Ani
Drożdżowe zawijaki z bakaliami 215

Bułeczki drożdżowe z syropem trzcinowym i bakaliami nazwałam zawijakami, do ciasta niewielką ilość cukru brązowego dodałam, a rodzynki, migdały i skórki z pomarańczy z syropem trzcinowym zmieszałam. Ciasto z słodkimi bakaliami w roladę zwinęłam i na krążki je pocięłam. Chwila czekania, chwila pieczenia i gotowe bułeczki były już do zjedzenia. Delikatne ciasto słodyczą wypełnione to są drożdżówki mojej rodziny ulubione(...)pozostawiamy na 10 min. do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy 1 jajko i połowę mąki, całość miksujemy (można miksować zwykłym robotem z końcówką świdrem). Dodajemy pozostałą część mąki i wyrabiamy ciasto, żeby było gładkie i elastyczne. Migdały, rodzynki, skórki z pomarańczy mieszamy z 2 łyżkami syropu trzcinowego. Z ciasta formułujemy  płaski prostokąt o wymiarach

Moniki Smakołyki
602. Angielska muffina. 150

szczypta sody oczyszczonej Płyny mieszamy z miodem i olejem, rozpuszczamy w nich drożdże. Mąkę przesiewamy do drugiej miseczki i wlewamy do niej mokre składniki, mieszamy łyżką, aż otrzymamy jednolite ciasto. Przykrywamy i wsadzamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy i pozostawiamy na jakieś 10min, aby ciasto się ociepliło. Sodę rozpuszczamy w cieplej wodzie i dodajemy do ciasta. Miksujemy/mieszamy łyżką(...)pozostawiamy na kilkanaście minut, aż trochę podrośnie(ok.10min). Patelnię smarujemy oliwą/masłem i oprószamy mąką kukurydzianą. Ciasto podsypujemy mąką kładziemy na lekko rozgrzanej patelni i kształtujemy na kształt koła. "Smażymy" na najmniejszym ogniu przez ok.12min, przewracamy na drugą stronę i smażymy drugie tyle. *ciasto jest lepiące i dłońmi go nie wyrobicie, tak więc polecam łyżką, albo specjalnymi wiertłami

More food, love and dreams
Cynamonowe palmiery 285

Jeden z najprostszych przepisów na wykorzystanie ciasta francuskiego. Wystarczy trochę cukru i cynamon. Banalnie proste i zaskakująco pyszne, małe ciasteczka. Idealne do pochrupania przy filiżance kawy lub herbaty. Ich zrobienie, razem z upieczeniem nie zajmuje więcej jak pół godziny. Co ciekawe samemu można wymyślić nadzienie, np. posmarować nutellą, budyniem, dżemem lub rozłożyć starte jabłka. Możliwości jest bardzo dużo(...)Przepis pochodzi z książki "Mała wielka uczta".  SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 łyżeczka cynamonu 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 łyżeczki mielonego imbiru Cynamon, cukry oraz imbir połączyć ze sobą. Ciasto francuskie rozwinąć. Mieszankę rozsypać równomiernie na całą powierzchnię ciasta. Boki, wzdłuż dłuższych krawędzi, zwinąć do środka. Kroić na plasterki o szerokości ok. 1 cm. Ułożyć

Złote przepisy
Bajgle tureckie - simit 316

letniej wody 1 łyżka syropu trzcinowego Diamant Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy miksera, wsypać drożdże, cukier, sól, wbić jajko i dodać letnie mleko i wodę. Za pomocą końcówki do ciast drożdżowych "haka"wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż zrobi się elastyczna kulka. Ciasto pozostawić w misie, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejscu do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć(...)stolnicę wysypaną mąką i podzielić na 8 równych części. Z każdej części ciasta uformować wałek o długości około 60-70 cm. Wałek zwinąć na pół, skręcić i uformować bajgla dokładnie sklejając by się nie rozwinął. Bajgle ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową, robimy odstępy bo bajgle urosną. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około

Ala piecze i gotuje
Prawdziwa włoska pizza 258

szklanki (około 1/4 szklanki), wsypujemy do niej łyżkę mąki, 1/2 łyżeczki cukru i pokruszone drożdże. Odstawiamy na bok na 10 minut. Następnie wsypujemy do dużej miski resztę składników na ciasto i przygotowany zaczyn. Zagniatamy minimum 15 minut. Ciasto po kilku minutach robi się bardzo sprężyste i ugniatanie staje się dziecinnie proste :) Nakrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)którym należy zacząć rozgrzewać piekarnik. Ustawiamy temperaturę na 250-265 stopni. Wraz z piekarnikiem nagrzewamy kamień lub blaszkę, na której będziemy piec. Blaszkę należy posmarować odrobiną tłuszczu, żeby ciasto się nie przykleiło. 4. Na blat podsypany mąką wyciągamy nasze ciasto. Ugniatamy jeszcze przez chwilę i kroimy na dwie równe części. Każdą kulkę zaczynamy rozciągać lub podrzucać ;) , aż osiągnie rozmiar

My Culinary Art
jogurtowy sernik z winogronami pieczony... 210

sztywno szybko mikserem ubitą pianę - ważne, aby jajka były świeże żółtka, cukier, cukier waniliowy utrzeć mikserem na kogel-mogel do "białości" ze sparzonej dużej cytryny zetrzeć skórkę do ciasta dodać jogurty greckie po 330 gram każdy, wsypać kaszkę manną, budyń i mikserem wymieszać z 2 minuty następnie dodać pianę i delikatnie łyżką wmieszać do ciasta - duże, umyte winogrona przekroic(...)pół i jeśli są pestki to je usunąć - obsypać połówki winogron mąką i dodać je do ciasta lekko mieszając tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować - wlać ciasto i piec w 200C około 45-50 minut zupełnie wystudzone ciasto dopiero wyjąć z blaszki i posypać cukrem pudrem - jogurtowy sernik jest bardzo delikatny i wilgotny.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Urodziny! 194

każdych urodzinach główną atrakcją jest tort. Tort zrobiłam śmietanowo - czekoladowy obłożony masą cukrową i przyozdobiony na wierzchu kwiatami. Również na mojej imprezie pojawiły się parówki w cieście francuskim i sałatka ziemniaczano - buraczana.  Tort  śmietanowo - czekoladowy : masa śmietanowa -  http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/09/tort-smietanowy-na-biszkopcie-rzucanym.html masa czekoladowa -  http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/09/tort-czekoladowo-smietanowy.html biszkopt - http://www.uwielbiamgotowac.com/2013/04/biszkopt-na-tort.html#.VHI0t4vz1qg Sałatka ziemniaczano - buraczana : 6 ziemniaków(...)smaku  Na sam koniec zaprawiamy 4 dużymi łyżkami majonezu  Warto przed podaniem sałatkę włożyć do lodówki na ok 1 godzinę, aby smaki się połączyły  Parówki w cieście francuskim : ciasto francuskie gotowe  10 parówek małych Ciasto rozkładamy na stolnicy  Kroimy je na 10 kwadracików  Każdą  parówkę kładziemy na jednym kwadraciku z ciasta

Klaudynkowa kuchnia
Chleb razowy żytni 80% 177

mąki żytniej razowej)   100 g gotującej się wody Mąkę zalej gorącą wodą, przykryj szczelnie folia i pozostaw razem z zaczynem na 14-16 godzin w temperaturze pokojowej . Ciasto chlebowe: 125 g maki żytniej razowej 90 g maki pszennej 550 200 g zaparzonej mąki (patrz wyżej) 325 g zaczynu (patrz wyżej) 150 g wody 5 g świeżych drożdży (1/4 łyżeczki(...)instant) 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie chleba W dzień wypieku wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Ciasto powinno być dosyć luźne, jednak mocno klejące z powodu malej ilości maki pszennej.  Po lekkim wyrobieniu ciasto powinno odpoczywać przykryte około 30 minut. Z całości uformuj jeden okrągły bądź podłużny bochenek, który powinien wyrastać w formie lub koszyku do wyrastania około 1 godziny

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb Hokkaido mleczny na Tang Zhongu 233

jajko), następnie dodaj suche składniki (sól, cukier, mleko w proszku i drożdże. Wymieszaj dokładnie, tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły, następnie dodaj masło ostudzone do temperatury pokojowej. Wygniataj ciasto aż do uzyskania struktury gładkiej i sprężystej.  Umieść ciasto w natłuszczonej misce, przykryj i pozostaw do wyrastania przez około 40-50 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość), najlepiej(...)temperaturze 28 ° C i wilgotności 75%. Przenieś  ciasto na oprószoną mąką stolnicę, podziel na 6 równych części, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej. Rozwałkuj każdą część na potrójną szerokość formy, następnie złóż w 1/3 od góry do środka i dociśnij palcami założoną krawędź, następnie złóż w 1/3 od dołu do środka i dociśnij palcami

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb razowy żytni 70% Detmolder 189

Chleb z udziałem 70% mąki żytniej na 3-fazowym cieście zakwaszanym. Przepis bazuje recepturze opracowanej przez Jeffreya Hamelmana. Zaczyn I etap: 1 łyżeczka dojrzałego zakwasu żytniego 8 g mąki żytniej razowej 12 g wody Całość zagnieć i pozostaw do przefermentowania na 5-6 godzin w temperaturze ok. 25 °C. Zaczyn II etap: 24 g zaczynu z etapu(...)Zaczyn III etap: 200 g zaczynu z II etapu. 242 g maki żytniej 242 g wody Po wymieszaniu składników pozostaw na 3-4 godziny w temperaturze 29 °C.   Ciasto chlebowe: 680 g zaczynu z III etapu. 350 g mąki żytniej razowej 300 g mąki pszennej wysokoproteinowej 420 g wody 10 g świeżych drożdży (opcjonalnie) 1 łyżka soli Przygotowanie chleba

Grahamka, weka i kajzerka