pudru 1 łyżka kakao 2-3 łyżki wrzątku PRZYGOTOWANIE Formę na babkę o pojemności ok. 1,7-2 L wysmaruj masłem i oprósz mąką. Silikonowej formy nie trzeba smarować, ciasto ma w sobie dużo tłuszczu. Sypkie składniki (mąkę, skrobię, kakao i proszek do pieczenia) przesiej przez sito i wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180°C (grzałka góra-dół). Jajka utrzyj(...)soli na jasną i puszystą masę. Wlej cienką strużką olej i zmiksuj. Następnie dodaj sypkie składniki w trzech turach i zmiksuj tylko do połączenia na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto przelej do formy i upiecz do suchego patyczka przez ok. 60 min. Polewa: masło rozetrzyj z cukrem pudrem i kakao, następnie wlej wrzątek i wymieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej
Słodki BlogInspiracje na ciasto szyszkowy król zaczerpnęłam ze strony Obżarciuch . Akurat miałam pod ręką potrzebne składniki więc skusiłam się aby wypróbować coś nowego. Ciasto na pewno zamakuje miłośnikom mlecznej kanapki ponieważ zawiera taką samą mleczną masę i jeszcze do tego jest również słodka masa kajmakowa a więc ciasto jest bardzo słodkie. Żeby złagodzić ta słodkość do masy dodałam mniej cukru(...)deskę. Posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć mleczną masę i ładnie wyrównać. Następnie na masie ułożyć warstwę herbatników. Odstawić. Masę kajmakową wymieszać z ryżem preparowanym i wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki do schłodzenia
Monia miesza i gotujeZastanawiasz się, jakie ciasto zabrać na piknik? Nie chcesz, by się rozpadło podczas transportu albo roztopiło w letnim słońcu? Mamy dla Ciebie kilka sprawdzonych propozycji, które nie tylko przetrwają podróż, ale też zachwycą smakiem wszystkich uczestników plenerowego spotkania. Artykuł Ciasto na piknik. Co upiec na spotkanie w plenerze? pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plUwielbiam takie ciasta, które pachną masłem i po brzegi wypełnione są bakaliami. Dlatego często piekę je w swoim domu :) Składniki: - 200 g masła - 100 g cukru - 4 jajka - 1/2 łyżeczki olejku rumowego - 4 łyżki mleka - 300 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 200 g rodzynek - 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej - szczypta soli Przygotowanie: Miękkie(...)oraz mleko. Miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie miksujemy. Bakalie zasypujemy w osobnej misce łyżką mąki i wrzucamy je do wcześniej przygotowanego ciasta. Mieszamy całość łyżką. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w 180 C przez godzinę (do tzw. suchego patyczka). Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem
Zainspirowana w kuchniidealny na każdą okazję. Połączenie kremowego sera twarogowego ze słodką białą czekoladą i kwaskowymi malinami tworzy harmonijną kompozycję smakową, która jest lekka i orzeźwiająca. Polecam! Składniki: Spód ciasta: 150g pełnoziarnistych ciastek 60g masła Masa serowa: 650g mielonego twarogu (może być z wiaderka) 1 opakowanie cukru waniliowego – 16 gram 300g białej czekolady 150g schłodzonej śmietanki 36% Dodatkowo: ok 250g(...)serową *** *** Maliny polewamy delikatnie ostudzoną galaretką, ale wylewamy tylko cienką warstwę.. Całość wkładamy na kilka minut do lodówki, aby galaretka stężała. Po tym czasie wylewamy delikatnie resztę galaretki *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Sernik
Blog z Apetytemwariacja po spróbowaniu samej dubajskiej czekolady. Spód przygotowany z maślanych ciasteczek z dodatkiem orzechów, a baza to aksamitny sernik wzbogacony białą czekoladą. Najlepsza jest jednak warstwa pistacjowa z chrupiącym ciastem kataifi , która łączy orientalne smaki z kremową delikatnością. To idealne połączenie słodyczy zachwyci niejednego miłośnika serników. Składniki na blaszkę o śr 26cm Spód: 200g rozdrobnionych maślanych herbatników 120g roztopionego(...)łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1kg twarogu sernikowego (prawdziwy, bez dodatku śmietanki itp) 120ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 tabliczki białej czekolady Warstwa pistacjowa: 100g masła 200g ciasta kataifi lub filo drobno posiekanego 200g pasty pistacjowej Dodatkowo: 1 biała czekolada 1 łyżka oleju Truskawki do dekoracji Sposób przygotowania: Składniki na spód łączymy ze sobą dokładnie, wykładamy na blaszkę
Kuchnia w czekoladzieSzybkie ciasteczka z twarożkiem Dziś mam dla Was pomysł na pyszne ciasteczka z twarożkiem . Minimalna ilość składników, szybkie przygotowanie. Uwielbiam je Takie ciasteczka z ciasta francuskiego zawsze się sprawdzą. Proste, szybkie i smaczne. Polecam do popołudniowej kawy lub herbaty Jak zrobić szybkie ciasteczka z twarożkiem? Składniki: 1 ciasto francuskie 200 g twarożku kanapkowo-sernikowego 2 łyżki cukru pudru + cukier puder(...)mnie dziś o smaku cynamonowym, ale może być waniliowy lub śmietankowy Przygotowanie: Do miseczki przekładamy cały twarożek. Dodajemy do niego żółtko, budyń i cukier puder. Całość mieszamy do połączenia. Ciasto francuskie kroimy na prostokąty. Prostokąty będziemy składać na pół. W dolnej części robimy po 3 nacięcia. Na środek górnej części nakładamy naszą masę twarogową. Składamy każdy prostokąt. Dociskamy widelcem brzegi
Słodkie okruszkiKarpatka to jedno z ciast, które od lat cieszy się dużą popularnością w polskich domach. Na pewno wiele z Was pamięta je z czasów dzieciństwa i miało okazję skosztować tego wypieku. Artykuł Karpatka pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plPierogi z mięsem z rosołu to doskonały sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa kurczaka i przygotowanie pysznego, domowego obiadu. Delikatne ciasto i aromatyczny farsz sprawiają, że to danie smakuje całej rodzinie. Czas przygotowania: 1 godzina Trudność przygotowania: średnie Ilość porcji: 3-5 osób SKŁADNIKI CIASTO: 500 g mąki pszennej 300 ml ciepłej wody 4 łyżki oleju 1 łyżeczka(...)maśle, aż się zeszkli. Dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i studzimy. 2. Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy sól, olej i stopniowo wlewamy ciepłą wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. 3. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wycinamy kółka (np. szklanką). Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu, składamy na pół i dokładnie zlepiamy
karolgotujeciepłe miejsce, aż masa trochę urośnie (około 20 – 30 minut). W międzyczasie roztopić w rondelku masło i ostudzić. Do masy dodać żółtka, sól, roztopione masło i spirytus. Wyrabiać ciasto tak długo, aż zrobi się gładkie, elastyczne i będzie się mniej kleić (musi być dobrze wyrobione!). Następnie ciasto ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę
Oryginalny smaksmażenia cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : M ąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko do większej miski. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj, zagnieć ciasto na jednolitą konsystencję . Na mocno posypaną mąką stolnicę wyłóż ciasto, rozwałkuj na grubość 1-1,5 cm. Od czasu do czasu podsyp ciasto mąką , aby nie przykleiło się do stolnicy(...)Smaż z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Gdy oponki trochę wystygną oprósz je cukrem pudrem. Rada : G dyby ciasto było zbyt rzadkie można dodać trochę więcej mąki. Smacznego
Przepisy i porady kulinarneCzekoladę kroimy na małe kawałki i odkładamy na później *** *** Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy masło oraz jajko*** *** całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy na jednolite ciasto *** *** Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość około 1 cm *** *** Z ciasta wycinamy kółka za pomocą szklanki *** *** Ciastka układamy na blaszce(...)czekoladę oraz kawałki mrożonych malin *** *** Blachę z ciastkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kruche ciasteczka z malinami i białą czekoladą pochodzi z serwisu Blog
Blog z Apetytemjajka do posmarowania rogali cukier puder do posypania *** Jajka i jogurt muszą być w temperaturze pokojowej, należy wyjąć je z lodówki na około 1 godzinę przed robieniem ciasta. Drożdże wsypujemy do jogurtu, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy *** *** Na blat wsypujemy mąkę, robimy wgłębienie w środku i wlewamy żółtka jaj *** *** Dodajemy resztę cukru i ucieramy z nim żółtka *** *** Dodajemy(...)jogurt z drożdżami oraz pokrojone na kawałki zimne masło *** *** Całość mieszamy delikatnie z mąką i siekamy nożem, aż powstanie coś na kształt kruszonki *** *** Następnie zagniatamy wszystko na gładkie ciasto *** *** Ciasta nie odstawiamy do wyrośnięcia, tylko od razu dzielimy na cztery części *** *** Każdą część rozwałkowujemy kolejno na kształt koła. Koło dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę
Blog z ApetytemSoczyste kotleciki serowo-ziołowe Kotleciki drobiowe w ziołowo serowym cieście, to pyszna i aromatyczna alternatywa dla tradycyjnych kotletów w panierce. Dzięki marynacie mięso jest bardzo delikatne i soczyste, zioła nadają mu świeży aromat, a ser gwarantuje bogaty smak, który doskonale komponuje się z kurczakiem. Składniki: 2 filety z kurczaka 1 jajko 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 pełne(...)około 2-3 centymetrowe plastry *** *** W misce umieszczamy jogurt z jajkiem i mąką, mieszamy *** *** Dodajemy przyprawy oraz tarty ser *** *** Całość ponownie dokładnie mieszamy *** *** Plastry mięsa przekładamy kolejno do powstałego ciasta i obtaczamy je dokładnie w tej marynacie. Miskę z zamarynowanym w cieście mięsem odkładamy do lodówki na minimum 1 godzi (można zostawić nawet do następnego dnia) *** *** Po tym czasie
Blog z ApetytemOdwrócona rolada z jabłkami Idealne ciasto na niedzielę, wilgotna, puszysta rolada jabłkowa na dużą blachę. Wyjątkowość tego prostego ciasta z jabłkami jest jeszcze taka, że możesz je zrobić z jabłkami świeżymi jak i prażonymi. Tak naprawdę daję owoce jakie mam, ale dziś przyszłam z ciastem z jabłkami. Rolada z jabłkami Babci Gosi Rolada z jabłkami pieczona razem to stary przepis
Dieta moja pasja