ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru i miksować na najwyższych obrotach miksera. Mąkę oraz kakao przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170.st.C przez 30 min. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na pół. Pierwszy blat biszkoptowy nasączyć połową(...)koniec wlać mleko z mąką ziemniaczaną, mieszać i gotować jeszcze przez 3 minuty. Gorący krem wyłożyć na biszkopt z dżemem, przykryć drugim blatem, który również nasączamy kawą i odłożyć ciasto w chłodne miejsce aż krem całkowicie wystygnie. Krem kajmakowy: Miękkie masło utrzeć do białości. Następnie dodawać po łyżce kajmaku. Masę wyłożyć na ciasto. Orzechy włoskie drobno pokroić
kulinarne odsłony patiPyszne, eleganckie ciasto z kremem, bezą i owocami. Pięknie prezentuje się na stole i super smakuje. Zrobiłam na urodziny córki - poszło raz dwa. Bardzo polecam
Prosty przepis naPyszne ciasto owocowe z dodatkiem zmielonego sera. Dzięki temu dodatkowi ciasto długo jest wilgotne. Do ciasta najlepiej sprawdzą się drobne owoce. Mogą to być jagody, maliny, borówki lub jagody kamczackie. składniki: 1 kostka mielonego sera (250 g) 2 szklanki mąki pszennej 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 4 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)minut. Po wystudzeniu polać polewą z białej czekolady- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, mleka dodajem tyle żeby czekolada swobodnie spływała z łyżki. Zamiast polewy można też ciasto posypać kruszonką. Do odmierzania składników użyłam szklanki
Monia miesza i gotujePrzepis na proste kakaowe ciasto z sezonowymi śliwkami. Szybkie do zrobienia i smakuje każdemu, szczególnie przepadają za nim dzieci. Czas przygotowania: 20 min + czas potrzebny do ostudzenia masy kakaowej Czas pieczenia: 30 min SKŁADNIKI na formę 24×24 cm, na dużą blachę 25×35 należy podwoić składniki 1/2 szklanki mleka (125 ml) 130 g cukru (ponad pół(...)Następnie wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i połącz mikserem na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszaj ubitą pianę z białek za pomocą szpatułki. Przelej gotowe ciasto do blaszki, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj połówki śliwek skórką do dołu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół) przez
Słodki Blogskładniki na spód z herbatników: 160 g herbatników 60 g masła wykonanie: Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej. Masło rozpuszczamy, wlewamy do rozdrobnionych herbatników i mieszamy, aby uzyskać
Domowy Smak Jedzeniatwarogu Przygotowanie: Wszystkie składniki na masę serową oprócz mleka umieszczam w misce i krótko miksuję do połączenia się składników. Nie ubijam. Na koniec wlewam mleko i całość krótko miksuję. Ciasto będzie rzadkie, taka konsystencja jest OK 🙂 Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni. W piekarniku umieszczam naczynie lub blaszkę takiej wielkości, aby mieściła się w niej moja tortownica z sernikiem. Zagotowuję pełen(...)większej blaszki, do której nalewam wrzącej wody do ¾ wysokości tortownicy. Sernik piekę w 150 stopniach przez 55 minut. Upieczony sernik wyciągam z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia. Następnie wstawiam ciasto do lodówki na kilka godzin. Na koniec robię polewę pistacjową. Składniki na polewę: 40 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady 40 g (1 łyżka) pasty pistacjowej (u mnie taka
Słodki sentymentcukier – 150 g * cukier puder – 150 g * cukier z wanilią – 1 łyżka * budyń waniliowy – 40 g * borówki amerykańskie – 250 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Wbijamy 4 jajka do miski. Dodajemy 3/4 szklanki cukru, ucieramy mikserem na wysokich obrotach przez nok. 10 minut. Mąkę przesiewamy do osobnej miski, dodajemy kakao. Wsypujemy proszek do pieczenia, mieszamy. Zmniejszamy obroty(...)połączenia. Wlewamy po 1 jajku( łącznie 4 sztuki ) i cały czas ucieramy. Piekarnik nagrzewamy do 170C. CAŁOŚĆ: Tak przygotowaną masę ( część masy zostawiamy w misce ) wyciągamy na przygotowane wcześniej ciasto, łyżka koło łyżki w różnych odległościach od siebie ( nie rozsmarowujemy ). Posypujemy borówkami. Do pozostałej masy dodajemy różniej kilka garstek borówek, mieszamy. Również wyciągamy na ciasto ( pomiędzy te “puste
Ostra na Słodkocukrem (budyń ma 60 g ) PRZYGOTOWANIE : Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy żółtka i chwilę ucieramy. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy lub wyrabiamy robotem ciasto. Następnie należy je podzielić na pół i rozwałkować, najlepiej na papierze do pieczenia na wielkość naszej blaszki. U mnie ma rozmiar 23/30 cm. Jabłka należy obrać, przeciąć na pół(...)wydrążyć gniazda nasienne. Na do układamy pierwsze ciasto, na to wylewamy wcześniej ugotowany budyń, następnie układamy połówki jabłek i ponownie ciasto. Lekko je nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy około 35-40 minut, temperatura 180-185 %*. Po upieczeniu studzimy je zimne posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliCzasem nachodzi nas ochota na "coś słodkiego" albo słyszymy w telefonie głos "za parę minut wpadniemy na kawę". W takich sytuacjach ratunkiem może okazać się ekspresowe ciasto z mikrofalówki! Jest to też dobre rozwiązanie dla osób, które mają ochotę na ciasto, ale nie chcą robić całej blachy (żeby nie kusiło 😆). Mug cake stało mi się szczególnie bliskie podczas studiów(...)mieszkając w akademiku nie miałam piekarnika 😄 Mug-cake - przepis na 1 porcję Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne: jajko, łyżka kakao, 2 łyżki mąki migdałowej, łyżka ksylitolu, łyżka jogurtu naturalnego, garść owoców. 1. Do miski wbij jajko, dodaj kakao, mąkę i ksylitol, po czym wszystko zmiksuj lub dokładnie wymieszaj. 2. Jeśli po "upieczeniu" chcesz wyjąć ciastko z naczynia posmaruj wcześniej
Z notatnika dietetykałyżeczka soli Przygotowanie W wodzie rozpuszczamy suche drożdże z cukrem i odstawiamy na kilka minut. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. Następnie wlewamy rozczyn. Wyrabiamy ciasto za pomocą miksera lub ręczenie. Następnie ciasto umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po upływie czasu chlebek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
Alle Dobre!Przepis nie jest jakimś moim odkryciem, gdyż pochodzi ze starego zeszytu z przepisami i ma jakieś 20 lat. Większość osób pewnie doskonale zna to ciasto :) Zrobienie tego smakołyku, przygotowanie twarożku chwilkę trwa, ale dla tego wyjątkowego smaku naprawdę warto. Polecam 🙃 SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR 26 CM: TWAROŻEK: 2 L mleka 3,2 % 0,5 l śmietany kwaśnej(...)łyżce twarożku. Pod koniec do smaku dodajemy olejek i sok z cytryny. Masę wykładamy na biszkopt. Nakładamy owoce. Zalewamy tężejącą galaretką. chowamy na całą noc do lodówki. Smacznego :) * Ciasto najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej. ZAPRASZAM NA MOJEGO TIK TOKA ---------- KLIK
Pani na deserżółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku. Suche składniki przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st C przez 30 min. Biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na dwie części. Pierwszą część biszkoptu umieścić(...)szklanki gorącej wody. Zamrożone wiśnie dodać do gorącej galaretki i mieszać aż zacznie tężeć. Jeśli używamy wiśni świeżych to należy je dodać do galaretki jak ostygnie. Najlepiej to ciasto zrobić z zamrożonych wiśni to wtedy warstwę z galaretką przygotujemy błyskawicznie. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt zabezpieczony rantem. Krem: 350 ml mleka nastawić na palnik, w pozostałym mleku rozpuścić proszek
kulinarne odsłony patiCiasto czekoladowo-śmietankowe to propozycja na niezwykle smaczny deser na każdą okazję. Wypiek pięknie prezentuje się na stole i obłędnie smakuje. Artykuł Ciasto czekoladowo-śmietankowe pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaSzybkie ciasto bez użycia miksera. Należy jednak pamiętać, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, więc należy je wcześniej wyjąć z lodówki. Składniki (blaszka 24x28cm lub tortownica 24cm): 4 jajka 3 szklanki maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z połowy cytryny 1/2 szklanki oleju 1 szklanka kefiru 1 cukier wanilinowy 3/4 szklanki cukru + dowolne owoce, u mnie(...)pomocą rózgi kuchennej albo widelca. 2. Następnie przesiać do tej samej miski mąkę, proszek, dodać cukry i całość znów wymieszać tylko do połączenia się składników. 3. Ciasto przełożyć do wybranej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu wyłożyć dowolne owoce. 4. Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec do suchego patyczka około 50 minut
Kuchnia domowa Ani