tego samego ciasta co na faworki możemy zrobić śliczne róże karnawałowe. Będą pięknie prezentowały się na stole. Składniki : * 30dag maki pszennej * 4 żółtka * 1 jajko * 5 łyżek kwaśnej śmietany * 1 łyżka spirytusu * szczypta soli * cukier puder * twarda marmolada różana * olej bądź smalec do smażenia Przygotowanie : Do mąki dodać żółtka, jajko, śmietanę, szczyptę soli i spirytus(...)Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odchodziło od ręki. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką i wałkiem uderzać ciasto tak, aż powstaną bąbelki powietrza. Cienko rozwałkować. Przygotować trzy różne okręgi, wycinać z ciasta kółka i każde nadciąć delikatnie w kilku miejscach nożem. Zlepić kółeczka za pomocą białka i smażyć na złoty kolor od strony tego
Magiczne Życie Martymiodzie i z aromatycznymi przyprawami. Dzisiaj proponuję piernik prosty, którego przygotowanie nie wymaga zbyt dużego nakładu czasu; bez miodu ale z dodatkiem jabłek oraz przyprawy korzennej, która nadaje temu ciastu smak i charakter piernika. Piernik z jabłkami Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 12,5 dag margaryny 2 jajka 50 dag startych jabłek 2 łyżeczki przyprawy do piernika(...)stopić i lekko przestudzić - żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo jabłka, margarynę, mąkę z sodą i przyprawami, wymieszać - białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem - ciasto piec w 170-180 stopniach przez około 60 minut
Smakołyki Berenikiopakowanie) 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki cukru 40g drożdży 2 duże banany Wykonanie: - składniki dokładnie wymieszać, drożdże rozkruszyć i zmieszać z resztą składników, powstałe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany - banany pokroić w dość grube plasterki, wymieszać z ciastem - smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, nakładając łyżką ciasto tak, by w każdym placku było kilka(...)Racuchy najlepiej smakują na gorąco, ponieważ banan pod wpływem wysokiej temperatury rozpuszcza się tworząc pyszną masę. Z podanych proporcji wychodzi około 15-16 racuchów, w zależności od ilości nakładanego ciasta
Smakołyki BerenikiPora rozpocząć przygotowania do słodkich Świąt, każdy z nas ma swoje ulubione przepisy na bożonarodzeniowe ciasta i ciasteczka, mam i ja ;) Cykl świątecznych przepisów rozpoczną ciasteczka korzenne, czyli to, co każdy mniejszy lub większy łasuch i fan przypraw korzennych lubi podjadać nie tylko w okresie świątecznym. Pokażę Wam dwa rodzaje ciasteczek, lekko korzenne z wyraźną nutą cynamonu i dość słodkie(...)Wykonanie: - mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukry, przyprawy, mieszamy składniki suche - dodajemy żółtka i margarynę, którą siekamy z pozostałymi składnikami - wszystko mieszamy nożem, wyrabiamy ciasto dłonią do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji ciasta - ciasto schładzamy w lodówce lub zamrażarce - schłodzone ciasto dość mocno podsypujemy mąką i delikatnie rozwałkowujemy na cienki placek, wycinamy ciasteczka foremkami i układamy
Smakołyki BerenikiCiągle powiększającą się grupę serników na moim blogu poszerzę dziś o przepis na sernik brzoskwiniowy. Jest to sernik ciężki i bardzo wilgotny. Z racji, że do większości ciast staram się dawać niezbyt dużą ilość cukru, sernik nie jest mocno słodki, dzięki czemu jedząc go można delektować się delikatnym smakiem brzoskwiń. Sernik składa się z warstwy kruchego ciasta, brzoskwiniowej masy serowej(...)oraz musu z tychże owoców, który zwieńcza górę wypieku. Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik brzoskwiniowy Składniki: ciasto kruche 80g mąki pszennej 40g masła lub margaryny 40g cukru pudru 1 żółtko masa serowa 400g twarogu 3-krotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka 300g brzoskwiń z puszki 60g masła 3 jajka 100g cukru pudru skórka otarta
Smakołyki Berenikiugotowane, w granulowanej postaci itd. Aby chlebkowi dodać charakteru, zdecydowałam się połączyć czosnek z tymiankiem i rozmarynem. Nieskromnie stwierdzam, iż wyszła obłędna kompozycja zapachowa! Dodatkowo dodałam do ciasta oleju rzepakowego i tymże olejem smarowałam chleb przed pieczeniem - co dało w efekcie błyszczącą i chrupiącą skórkę - nie ma to jak nasza rodzima "oliwa Północy" :) Olej rzepakowy jest naturalnym(...)czosnku - a następnie pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć krótko na oleju. Odstawić do ostudzenia. Do dużej miski przesiać mąkę - wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, cukier, drożdże suche, olej, podsmażony czosnek, zioła i stopniowo wodę. Zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi
Grunt to przepis!parówek (u mnie drobiowe) 1. Do mąki dodajemy drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie, następnie sól i olej. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odkładamy na ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia ciasta. 2. Po wyrośnięciu ciasta wykładamy na stolnicę, lekko podsypujemy mąką, zagniatamy kilka razy i wałkujemy. Wycinamy z ciasta kwadraty o grubości 4-5 mm i zawijamy w nie kawałki parówek(...)lekko zrumienić. Podawać z ketchupem lub z sosem czosnkowym. * Moje paróweczki podzieliłam na 2 partie: jedną z nich wzbogaciłam o plastry sera, w które owinęłam parówki nim okleiłam je ciastem drożdżowym. ** Do ciasta dosypałam suszony granulowany czosnek - hot dogi wyszły mocno czosnkowe, zyskują tym samym na smaku i aromacie ;] Smacznego
W kuchni Karmel-itkiosiedlu, gdzie mieści się sklep już wiedzą, że gotuję i prowadzę bloga. Nim się obejrzałam, dostałam od Pana przepis na intrygujące pierniki. Są to pierniki dobowe, gdzie przygotowane ciasto zostawiamy na dobę. Nie byłam zbyt do nich przychylna, ale.. Zostałam mile zaskoczona. Tak mięciutkich pierniczków w życiu nie jadłam! (chyba,że te kupne). Wręcz jak biszkopciki. I co najważniejsze(...)kogel mogel. Wymieszałam je z mąką i kakao. 2 łyżeczki amoniaku Amoniak rozpuściłam dokładnie w odrobinie gorącej wody, wystudzić. Wszystkie składniki wrzuciłam razem do miski, wyrobiłam luźne, klejące ciasto. Zostawiłam na dobę, przykryte płócienną ściereczką. W tym czasie ciasto zgęstnieje, stwardnieje. Na obficie posypanej mąką stolnicy wykładałam porcje ciasta, posypywałam mąką tak, aby podczas wałkowania ciasto nie lepiło
W kuchni Karmel-itkitanecznych imprezach, gdzie tłum ludzi szaleje na parkiecie. słodkości mają tu swoje miejsce. Też najlepiej, kiedy są to małe słodycze, łatwe do wzięcia i zjedzenia w rytmie muzyki. Ciasta owszem, mogą być również, ale kiedy przewidujemy jakąś przerwę na kawę. W przypadku szaleństwa tanecznego warto pamiętać, by przyrządzić takie rarytasy, aby nasi goście nie musieli odrywać się od zabawy(...)Ważne też, by zachować karnawałowy charakter. W imię tego, co podsumowałam powyżej, dziś zapraszam na... MINI-PTYSIE Z KREMEM AJERKONIAKOWYM. / ptysie tradycyjne, źródło: Moje Wypieki , krem autorsk i ;/ ciasto: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka W rondelku zagotowałam wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypałam mąkę, energicznie mieszając, by całość się
W kuchni Karmel-itkimąki. Resztę wody podgrzewam tak, by była letnia, rozpuszczam w niej drożdże, dosypuję łyżeczkę mąki i odstawiam. Po 15 minutach, kiedy nieco zwiększy swoją objętość, dodaję do ciasta, dokładnie urabiam i zostawiam na1,5h, aby ciasto urosło. Następnie ponownie je wyrabiam, dodając olej. Ciasto powinno łatwo oklejać się od rąk. Dużą, płaską blachę wykładam papierem do pieczenia(...)posypuję mąką. Z ciasta, przy pomocy mąki, formuję bułeczki, układam w odstępach od siebie, aby mogły urosną. Każdą z nich nacinam na wierzchu. Zostawiam je na kolejny kwadrans. Po tym czasie, rozgrzewam piec do 200 stopni. Każda bułeczkę smaruję na wierzchu wodą i wkładam blachę do piekarnika. Piekę ok. 25 minut tak, aby bułeczki ładnie zbrązowiały. SMACZNEGO! Można podawać
W kuchni Karmel-itkisztywną pianę, dodając pod koniec ubijania partiami cukier. Musi powstać sztywna i lśniąca piana. Następnie dodaję po kolei żółtka, ciągle ubijając. Dodaję suche składniki, delikatnie mieszam je z ciastem za pomocą szpatułki, by składniki się połączyły. Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm wykładam papierem do pieczenia, przy czym boków niczym nie smaruję. Delikatnie przekładam ciasto(...)Piekę w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyciągam z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuszczam je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Boki biszkoptu oddzielam nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu. Kroję na 3 blaty. krem: Naparem z kawy zalewam agar. Czekam
W kuchni Karmel-itkizajadać się nimi bez końca, tak samo, jak kremami z warzyw. Przedstawiam Wam moją propozycję na temat pierogów. Wegetariańskich. PIEROGI Z SOCZEWICĄ, BIAŁYM SEREM I MIĘTĄ. /własny farsz; ciasto - Moje Wypieki ./ ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju farsz: 1/2 szklanki soczewicy zielonej 1 kostka białego sera 2 łyżki serka(...)kremowego sól, pieprz, posiekany pęczek mięty ciasto: z podanych składników zagniatam dość elastyczne ciasto. Jeśli jest zbyt twarde, dodaję wody, a jeśli zbyt miękkie - mąki. Następnie rozwałkowuję je nie za cienko (ok. 2-3 mm grubości), podsypując mąką i wycinam szklaną koła. farsz: Soczewicę gotuję do miękkości, odcedzam i studzę.Ser rozgniatam widelcem, dodaję serek kremowy, posiekaną
W kuchni Karmel-itkipotrzebują tłuszczu ani papierowych papilotek, babeczki bez problemu odchodzą od foremek. A na dodatek bardzo łatwo się je myje :) Żeby nieco "odchudzić" muffiny zamiast zwykłego białego cukru do ciasta dodałam cukier trzcinowy, a do budyniu 3 pastylki słodzika. Polecam również kakao marki Decomorreno, ze względu na małą zawartość tłuszczu. MUFFINY KAKAOWE Z BUDYNIEM (składniki na 12 babeczek) - szklanka mąki tortowej(...)śmietankowy Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej zrobić go samemu, ja tym razem użyłam gotowego. Wybrałam śmietankowy, zależało mi na jasnym kolorze budyniu, żeby kontrastował z brązowym ciastem, ale oczywiście to jest kwestia gustu :). Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy a następnie dodajemy składniki mokre. Mieszamy energicznie do uzyskania gładkiej masy. Można użyć miksera, ale w zupełności
Zgrabne Gotowaniecukru 1 łyżeczka soli 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej 75 g masła 120 g startego na małych oczkach sera żółtego 1/2 szklanki zimnej wody sól do oprószenia Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto powinno wyjść gładkie, elastyczne, miękkie. Owinąć folią folią spożywczą i umieścić w lodówce na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na nienatłuszczonej blaszce lub na papierze do pieczenia, albo(...)silikonowym podkładzie do pieczenia na grubość około 1 mm (miejscami może nawet prześwitywać). Im ciasto cieniej rozwałkowane, tym krakersy smaczniejsze i bardziej chrupiące. Można lekko podsypywać mąką, jeśli jest to konieczne. Radełkiem albo okrągłym nożem do pizzy lub zwykłym pokroić ciasto na kwadraty, prostokąty lub trójkąty, ponakłuwać każdy krakers widelcem. Przed pieczeniem oprószyć solą. Piec w temperaturze 220°C przez
Blondynka Gotujeciasto piekłam na Święta Bożego Narodzenia - w domu zrobiło furrorę wśród męskiej części rodziny. Zniknęło do ostatniego okruszka w ciągu dwóch dni:) SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju Wszystkie składniki powinny byc w temperaturze pokojowej. Białka ubić(...)sztywna pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłozyć do formy o wymiarach 25*34 cm (wcześniej wyłożona papierem do pieczenia) i piec około 20-25 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. SKŁADNIKI NA MLECZNA MASĘ
Blondynka Gotuje