Przepis na proste kakaowe ciasto z sezonowymi śliwkami. Szybkie do zrobienia i smakuje każdemu, szczególnie przepadają za nim dzieci. Czas przygotowania: 20 min + czas potrzebny do ostudzenia masy kakaowej Czas pieczenia: 30 min SKŁADNIKI na formę 24×24 cm, na dużą blachę 25×35 należy podwoić składniki 1/2 szklanki mleka (125 ml) 130 g cukru (ponad pół(...)Następnie wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i połącz mikserem na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszaj ubitą pianę z białek za pomocą szpatułki. Przelej gotowe ciasto do blaszki, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj połówki śliwek skórką do dołu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół) przez
Słodki Blogskładniki na spód z herbatników: 160 g herbatników 60 g masła wykonanie: Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej. Masło rozpuszczamy, wlewamy do rozdrobnionych herbatników i mieszamy, aby uzyskać
Domowy Smak Jedzeniatwarogu Przygotowanie: Wszystkie składniki na masę serową oprócz mleka umieszczam w misce i krótko miksuję do połączenia się składników. Nie ubijam. Na koniec wlewam mleko i całość krótko miksuję. Ciasto będzie rzadkie, taka konsystencja jest OK 🙂 Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni. W piekarniku umieszczam naczynie lub blaszkę takiej wielkości, aby mieściła się w niej moja tortownica z sernikiem. Zagotowuję pełen(...)większej blaszki, do której nalewam wrzącej wody do ¾ wysokości tortownicy. Sernik piekę w 150 stopniach przez 55 minut. Upieczony sernik wyciągam z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia. Następnie wstawiam ciasto do lodówki na kilka godzin. Na koniec robię polewę pistacjową. Składniki na polewę: 40 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady 40 g (1 łyżka) pasty pistacjowej (u mnie taka
Słodki sentymentcukier – 150 g * cukier puder – 150 g * cukier z wanilią – 1 łyżka * budyń waniliowy – 40 g * borówki amerykańskie – 250 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Wbijamy 4 jajka do miski. Dodajemy 3/4 szklanki cukru, ucieramy mikserem na wysokich obrotach przez nok. 10 minut. Mąkę przesiewamy do osobnej miski, dodajemy kakao. Wsypujemy proszek do pieczenia, mieszamy. Zmniejszamy obroty(...)połączenia. Wlewamy po 1 jajku( łącznie 4 sztuki ) i cały czas ucieramy. Piekarnik nagrzewamy do 170C. CAŁOŚĆ: Tak przygotowaną masę ( część masy zostawiamy w misce ) wyciągamy na przygotowane wcześniej ciasto, łyżka koło łyżki w różnych odległościach od siebie ( nie rozsmarowujemy ). Posypujemy borówkami. Do pozostałej masy dodajemy różniej kilka garstek borówek, mieszamy. Również wyciągamy na ciasto ( pomiędzy te “puste
Ostra na Słodkocukrem (budyń ma 60 g ) PRZYGOTOWANIE : Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy żółtka i chwilę ucieramy. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy lub wyrabiamy robotem ciasto. Następnie należy je podzielić na pół i rozwałkować, najlepiej na papierze do pieczenia na wielkość naszej blaszki. U mnie ma rozmiar 23/30 cm. Jabłka należy obrać, przeciąć na pół(...)wydrążyć gniazda nasienne. Na do układamy pierwsze ciasto, na to wylewamy wcześniej ugotowany budyń, następnie układamy połówki jabłek i ponownie ciasto. Lekko je nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy około 35-40 minut, temperatura 180-185 %*. Po upieczeniu studzimy je zimne posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliCzasem nachodzi nas ochota na "coś słodkiego" albo słyszymy w telefonie głos "za parę minut wpadniemy na kawę". W takich sytuacjach ratunkiem może okazać się ekspresowe ciasto z mikrofalówki! Jest to też dobre rozwiązanie dla osób, które mają ochotę na ciasto, ale nie chcą robić całej blachy (żeby nie kusiło 😆). Mug cake stało mi się szczególnie bliskie podczas studiów(...)mieszkając w akademiku nie miałam piekarnika 😄 Mug-cake - przepis na 1 porcję Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne: jajko, łyżka kakao, 2 łyżki mąki migdałowej, łyżka ksylitolu, łyżka jogurtu naturalnego, garść owoców. 1. Do miski wbij jajko, dodaj kakao, mąkę i ksylitol, po czym wszystko zmiksuj lub dokładnie wymieszaj. 2. Jeśli po "upieczeniu" chcesz wyjąć ciastko z naczynia posmaruj wcześniej
Z notatnika dietetykałyżeczka soli Przygotowanie W wodzie rozpuszczamy suche drożdże z cukrem i odstawiamy na kilka minut. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. Następnie wlewamy rozczyn. Wyrabiamy ciasto za pomocą miksera lub ręczenie. Następnie ciasto umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po upływie czasu chlebek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
Alle Dobre!Przepis nie jest jakimś moim odkryciem, gdyż pochodzi ze starego zeszytu z przepisami i ma jakieś 20 lat. Większość osób pewnie doskonale zna to ciasto :) Zrobienie tego smakołyku, przygotowanie twarożku chwilkę trwa, ale dla tego wyjątkowego smaku naprawdę warto. Polecam 🙃 SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR 26 CM: TWAROŻEK: 2 L mleka 3,2 % 0,5 l śmietany kwaśnej(...)łyżce twarożku. Pod koniec do smaku dodajemy olejek i sok z cytryny. Masę wykładamy na biszkopt. Nakładamy owoce. Zalewamy tężejącą galaretką. chowamy na całą noc do lodówki. Smacznego :) * Ciasto najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej. ZAPRASZAM NA MOJEGO TIK TOKA ---------- KLIK
Pani na deserżółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku. Suche składniki przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st C przez 30 min. Biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na dwie części. Pierwszą część biszkoptu umieścić(...)szklanki gorącej wody. Zamrożone wiśnie dodać do gorącej galaretki i mieszać aż zacznie tężeć. Jeśli używamy wiśni świeżych to należy je dodać do galaretki jak ostygnie. Najlepiej to ciasto zrobić z zamrożonych wiśni to wtedy warstwę z galaretką przygotujemy błyskawicznie. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt zabezpieczony rantem. Krem: 350 ml mleka nastawić na palnik, w pozostałym mleku rozpuścić proszek
kulinarne odsłony patiCiasto czekoladowo-śmietankowe to propozycja na niezwykle smaczny deser na każdą okazję. Wypiek pięknie prezentuje się na stole i obłędnie smakuje. Artykuł Ciasto czekoladowo-śmietankowe pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaSzybkie ciasto bez użycia miksera. Należy jednak pamiętać, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, więc należy je wcześniej wyjąć z lodówki. Składniki (blaszka 24x28cm lub tortownica 24cm): 4 jajka 3 szklanki maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z połowy cytryny 1/2 szklanki oleju 1 szklanka kefiru 1 cukier wanilinowy 3/4 szklanki cukru + dowolne owoce, u mnie(...)pomocą rózgi kuchennej albo widelca. 2. Następnie przesiać do tej samej miski mąkę, proszek, dodać cukry i całość znów wymieszać tylko do połączenia się składników. 3. Ciasto przełożyć do wybranej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu wyłożyć dowolne owoce. 4. Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec do suchego patyczka około 50 minut
Kuchnia domowa Aniszybkie do przygotowania – zawsze wychodzą! Idealny pomysł na odżywcze śniadanie, posiłek na wynos lub deser! Polecam także jagodzianki z mojego przepisu . Składniki – drożdżówki z serem (6 sztuk) Ciasto 55 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej (ilość zależy od wielkości jajek) 20-25 g łupin/łuski babki jajowatej ( ilość zależy od wielkości jajek) 4 średniej wielkości(...)łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu Nadzienie 200g twarogu chudego 50 g erytrolu 2 żółtka szczypta wanilii lub/i kilka kropli aromatu waniliowego / migdałowego Przygotowanie Odważyć wszystkie składniki na ciasto a następne dokładnie wymieszać. W razie potrzeby, gdy jajka są większe i konsystencja zbyt rzadka należy dosypać błonnika bambusowego lub/i łupin babki jajowatej. Ciasto ma być lepkie i wilgotne
Ola la LCHFjeszcze lepiej. Trudno się oprzeć pokusie i gwarantuję, na jednym kawałku się nie skończy. Forma 11/35 cm może być też trochę większa, ponieważ wchodzi na styk. Składniki: Ciasto kruche: 15 dag mąki pszennej tortowej 2 dag ciemnego kakao 12 dag masła 5 dag cukru pudru 1 żółtko jaja Szczypta soli Nadzienie panna cotta: 250 ml mleka(...)łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka żelatyny+ 1 łyżka wody Sposób przygotowania: Mąkę pszenną wymieszać z wszystkimi suchymi składnikami, dodać masło oraz żółtko jaja, zagnieć jednolite kruche ciasto.. Rozwałkować na prostokąt wielkości foremki, gdy będzie się kleiło, podsypać lekko mąką i na wałku przenieść do formy, wylepić spód i boki AK aby ciasto było równomiernie rozprowadzone. Schłodzić
Wanilia i KardamonBardzo smaczne ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką. Łatwe w wykonaniu i efektowne, jest to ciasto babkowe. SKŁADIKI : 200 g masła 3/4 szklanki cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml ) 100 g gęstej śmietany 18 % 3 jajka 2 i 1/2 szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej(...)PRZYGOTOWANIE : Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka i śmietanę, dalej ucieramy. Wsypujemy mąki i proszek do pieczenia, miksujemy. Ciasto jest gęste. Wykładamy je na blaszkę 30 /23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równo je rozsmarowujemy. Wciskamy w nie truskawki. Z zimnego masła, mąki i cukru robimy kruszonkę, posypujemy nią ciasto. Pieczemy je około 35-40 minut, funkcja
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki : ciasto francuskie truskawki serek mascarpone Przygotowanie : Arkusz ciasta wyjąć z lodówki, pokroić wg uznania, u mnie prostokąty Posmarować serkiem, umyte i pokrojone truskawki rozłożyć na każdym kawałku ciasta Wstawić natychmiast do piekarnika nagrzanego do 200*C (piekłam ok. 20 min.) Gdy ciasto się zarumieni wyjąć, po ostudzeniu posypać cukrem pudrem, ja przed włożeniem do piekarnika posypałam grubym cukrem
Proste Potrawy