Propozycja na proste, smaczne i ekspresowe w przygotowaniu ciasto z dużą ilością maku z dodatkiem rodzynek. To ciacho idealne sprawdzi się na okres świąteczny, ale także na co dzień. Można zabrać je ze sobą do pracy, szkoły lub zjeść na podwieczorek ze szklanką mleka. Przepis na makowiec z rodzynkami jest bardzo łatwy i szybki. Wystarczy połączyć odpowiednie składniki i upiec
Alle Dobre!oleju 1 budyń waniliowy 2 szklanki mleka 1 kg twarogu mielonego Przygotowanie: Wszystkie składniki na masę serową umieszczam w misce i krótko miksuję do połączenia się składników. Nie ubijam. Ciasto będzie lejące. Masę serową wylewam na spód ciasteczkowy i wstawiam sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piekę 60 minut. Upieczony sernik wyciągam z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia. Następnie(...)wstawiam ciasto do lodówki na kilka godzin. Sernik możecie przyozdobić czekoladą, owocami, lukrem… U mnie zwyciężyły truskawki. Sernik z mlekiem gotowy. Smacznego Artykuł Sernik z mlekiem pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentCiasto filo z serem na słodko to bardzo ciekawa przekąska, która idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Artykuł Ciasto filo z serem na słodko pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaPrzepis na sernik ze śliwkami i kruszonką nie jest skomplikowany, dlatego nawet amator pieczenia sobie z nim poradzi. Sernik jest bardzo lekki i delikatny, a dodatek śliwek sprawia, że ciasto jest soczyste i ma cudowny, owocowy smak. Jeśli tak jak ja lubicie serniki, to koniecznie spróbujcie tego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SERNIK ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ PRZEPIS Składniki Spód(...)czas miksując, stopniowo dodawać jajka. Gotową masę serową przelać na podpieczony spód. Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wyciągnąć pestki. Poukładać na masie. Całość posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 75 minut, druga półka od dołu. Po upieczeniu sernik studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle
Przepiski.plJapońska metoda wypieku chlebów i ciast drożdżowych " Tangzhong" ciekawiła mnie od dawna. W wielkim skrócie polega ona na przygotowaniu wstępnie gęstej pasty (tzw. zasmażki wodnej) z mąki i wody (ewentualnie mleka) w proporcji 1:5, który po wystudzeniu do temperatury pokojowej dodajemy do naszego właściwego ciasta drożdżowego. Wypiekane przy użyciu tej metody chleby, bułki, drożdżówki mają mięciutki(...)Uważamy, aby nie doprowadzić masy do wrzenia, utrzymując stałą temperaturę . Ugotowany kleik (zasmażkę wodną) odstawiamy pod przykryciem do wystygnięcia (czas odstania to minimum 30 minut) Składniki na ciasto właściwe (na 9 bułeczek): 500 g mąki pszennej wystudzony tangzhong 100 g cukru 200 g ciepłego mleka szczypta soli 1 duże jajko 60 g miękkiego masła 7 g drożdży
Walijskie PichcenieCiasto dyniowe, które zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie, jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Pięknie pachnie, ładnie prezentuje się na stole i jest pyszne. Artykuł Szybkie ciasto z dyni pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cudamasy dodaję mielone orzechy i całość mieszam łopatką. Na koniec dodaję bakalie i całość ponownie mieszam łopatką. Blaszkę 30 cm x 25 cm wykładam papierem do pieczenia, przelewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piekę 15 minut. Następnie wyciągam blaszkę z piekarnika i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Na koniec kroję ciasto w dowolnej wielkości batony. Batony brownie
Słodki sentymenttemperaturze pokojowej, cały czas ucierając. Wsyp dwoma partiami przesianą mąkę , ucieraj do połączenia się składników, lecz nie za długo. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno. Dodaj do ciasta wymieszaj lekko do połączenia się składników. Gotowe ciasto wyłóż do przygotowanej formy, wyrównaj łyżką . Jeżyny oprósz mąką , poukładaj na wierzchu ciasta. Piec przez około 45 - 50 minut w temperaturze(...)Ciasto powinno się ładnie zarumienić na złoty kolor. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia, posyp cukrem pudrem. Smacznego
Przepisy i porady kulinarneTarta z truskawkami i rabarbarem, kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem, ciasto z truskawkami, ciasto z rabarbarem - Kolorowy Przepisownik, sprawdzone przepisy Artykuł Tarta z truskawkami i rabarbarem pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy PrzepisownikSKŁADNIKI Ciasto mąka pszenna 255 g proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka zimne masło lub margaryna 185 g cukier 110 g cukier waniliowy 1/2 łyżeczki 3 żółtka beza + porzeczki 3 białka szczypta soli cukier 220 g porzeczki bez gałązek 330 g ew. płatki migdałowe Tortownica 22 cm, wysmarowana tłuszczem. Wszystkie składniki ciasta zmiksować w robocie kuchennym na gładką masę(...)Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ( min. 40 minut ). Potem ciastem wylepić spód tortownicy i piec 20 minut w 200 C . Białka z solą ubić na sztywno, powoli wsypując cukier. Gotową pianę delikatnie wymieszać z porzeczkami. Ciasto wyjąć z piekarnika nałożyć pianę, posypać płatkami. Piec jeszcze 20 minut w 200 C. Przestudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. O ile wytrzymacie
Smaczne mojeCiasto mąka pszenna 170 g mąka ziemniaczana 30 g ciemne kakao 15 g cukier 210 g 6 jajek Masa śmietankowa śmietana 30 % 1 litr serek mascarpone 500 g cukier puder ok. 100 g żelatyna 2 łyżki + odrobina wody cukier waniliowy 5 g Poncz woda 250 ml wódka 125 ml cukier 100 g kawa rozpuszczalna lub Inka 4 łyżki czekolady mlecznej(...)czekolady gorzkiej 100 g Dodatkowo podłużne biszkopty ok. 200 g zmielone orzechy do posypania Blaszka 20 X 30 cm, wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto, biszkopt. W misce wymieszamy obie mąki i kakao. Jajka z cukrem ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w 170 C ok. 20 minut. Studzimy. Poncz
Smaczne mojeNiebo w gębie! Mięciutkie, wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z owocami lata-węgierkami, w sumie dobór owoców jest dowolny, świetnie smakuje z borówkami, malinami,wiśniami.... ja najbardziej lubię w tej wersji. Cieszcie się tym słodkim ciastem popijając popołudniową kawę! Blaszka o wym 25/30 cm lub podobna: Składniki: 20 dag miękkiego masła 20 dag drobnego cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka migdałowego ekstraktu 80 dag śliwek węgierek Sposób przygotowania: Wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę pokojową. To gwarancja mięciutkiego puszystego ciasta. Mąkę tortową wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao oraz startą na wiórka deserową czekoladą. W dużej misce umieścić miękkie masło, wysypać cukier razem z cukrem z wanilią, ubić
Wanilia i Kardamonubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej, mieszamy. Wykładamy na zastygniętą galaretkę z kiwi, odstawiamy do tężenia. GALARETKA CYTRYNOWA: Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, mieszamy, studzimy. Tężejącą zalewamy ciasto, odstawiamy na noc do lodówki. Smacznego! Zobacz inne ciasta z kiw i na blogu! The post Sernik z kiwi, pianką i cytrynową galaretką – bez pieczenia first appeared on Ostra
Ostra na Słodko