ciasto - 162907 przepisów (strona:3442/10861)

Rogaliki Krucho Drożdżowe Z Pastą Orzechową 48

powiem zajadaliśmy się tymi rogalikami były pyszne, a że nie muszą wyrastać to szybciutko je wykonacie w domu z dowolnym nadzieniem ;) Składniki na około pół blaszki od piekarnika Ciasto: 150 g mąki 2 łyżki cukru pudru 50 g zimnego masła 12 g drożdży 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 jajko kl M ( odłóżmy odrobinę do posmarowania rogalików ) kilka kropel esencji waniliowej(...)dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka. 2. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajko oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto. 3. Jeśli wasza pasta jest twarda zbita bo na przykład ktoś nieświadomy (mąż) wylał olej z wierzchu pasty i pasta stała się twarda to możemy dodać miodu lub/oraz łyżeczkę kwaśnej

Gotowanie...to proste !
Sernik z białą czekoladą i malinami 143

Delikatny, kremowy sernik na co dzień i na specjalne okazje. Rozkosz podniebienia dla każdego miłośnika połączenia białej czekolady i malin. Oprócz polewy z białej czekolady również

Świat Ciasta
Ciasto kokosowo- kajmakowe 47

ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru i miksować na najwyższych obrotach miksera. Mąkę oraz kakao przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170.st.C przez 30 min. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na pół. Pierwszy blat biszkoptowy nasączyć połową(...)koniec wlać mleko z mąką ziemniaczaną, mieszać i gotować jeszcze przez 3 minuty. Gorący krem wyłożyć na biszkopt z dżemem, przykryć drugim blatem, który również nasączamy kawą i odłożyć ciasto w chłodne miejsce aż krem całkowicie wystygnie.  Krem kajmakowy:  Miękkie masło utrzeć do białości. Następnie dodawać po łyżce kajmaku. Masę wyłożyć na ciasto.  Orzechy włoskie drobno pokroić

kulinarne odsłony pati
Królowa 83

Pyszne, eleganckie ciasto z kremem, bezą i owocami. Pięknie prezentuje się na stole i super smakuje. Zrobiłam na urodziny córki - poszło raz dwa. Bardzo polecam

Prosty przepis na
Ciasto serowe z borówkami 131

Pyszne ciasto owocowe z dodatkiem zmielonego sera. Dzięki temu dodatkowi ciasto długo jest wilgotne. Do ciasta najlepiej sprawdzą się drobne owoce. Mogą to być jagody, maliny, borówki lub jagody kamczackie. składniki: 1 kostka mielonego sera (250 g) 2 szklanki mąki pszennej 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 4 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)minut. Po wystudzeniu polać polewą z białej czekolady- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, mleka dodajem tyle żeby czekolada swobodnie spływała z łyżki. Zamiast polewy można też ciasto posypać kruszonką.  Do odmierzania składników użyłam szklanki

Monia miesza i gotuje
Murzynek ze śliwkami 59

Przepis na proste kakaowe ciasto z sezonowymi śliwkami. Szybkie do zrobienia i smakuje każdemu, szczególnie przepadają za nim dzieci. Czas przygotowania: 20 min + czas potrzebny do ostudzenia masy kakaowej Czas pieczenia: 30 min   SKŁADNIKI na formę 24×24 cm, na dużą blachę 25×35 należy podwoić składniki 1/2 szklanki mleka (125 ml) 130 g cukru (ponad pół(...)Następnie wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i połącz mikserem na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszaj ubitą pianę z białek za pomocą szpatułki. Przelej gotowe ciasto do blaszki, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj połówki śliwek skórką do dołu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół) przez

Słodki Blog
sernik z malinami na spodzie z herbatników 135

składniki na spód z herbatników: 160 g herbatników 60 g masła wykonanie: Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej. Masło rozpuszczamy, wlewamy do rozdrobnionych herbatników i mieszamy, aby uzyskać

Domowy Smak Jedzenia
Sernik z kąpieli wodnej 78

twarogu Przygotowanie: Wszystkie składniki na masę serową oprócz mleka umieszczam w misce i krótko miksuję do połączenia się składników. Nie ubijam. Na koniec wlewam mleko i całość krótko miksuję. Ciasto będzie rzadkie, taka konsystencja jest OK 🙂 Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni. W piekarniku umieszczam naczynie lub blaszkę takiej wielkości, aby mieściła się w niej moja tortownica z sernikiem. Zagotowuję pełen(...)większej blaszki, do której nalewam wrzącej wody do ¾ wysokości tortownicy. Sernik piekę w 150 stopniach przez 55 minut. Upieczony sernik wyciągam z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia. Następnie wstawiam ciasto do lodówki na kilka godzin. Na koniec robię polewę pistacjową. Składniki na polewę: 40 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady 40 g (1 łyżka) pasty pistacjowej (u mnie taka

Słodki sentyment
Łaciaty sernik z jagodami 54

cukier – 150 g * cukier puder – 150 g * cukier z wanilią – 1 łyżka * budyń waniliowy – 40 g * borówki amerykańskie – 250 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Wbijamy 4 jajka do miski. Dodajemy 3/4 szklanki cukru, ucieramy mikserem na wysokich obrotach przez nok. 10 minut. Mąkę przesiewamy do osobnej miski, dodajemy kakao. Wsypujemy proszek do pieczenia, mieszamy. Zmniejszamy obroty(...)połączenia. Wlewamy po 1 jajku( łącznie 4 sztuki ) i cały czas ucieramy. Piekarnik nagrzewamy do 170C. CAŁOŚĆ: Tak przygotowaną masę ( część masy zostawiamy w misce ) wyciągamy na przygotowane wcześniej ciasto, łyżka koło łyżki w różnych odległościach od siebie ( nie rozsmarowujemy ). Posypujemy borówkami. Do pozostałej masy dodajemy różniej kilka garstek borówek, mieszamy. Również wyciągamy na ciasto ( pomiędzy te “puste

Ostra na Słodko
JABŁECZNIK Z BUDYNIEM I POŁÓWKAMI JABŁEK + FILMIK 56

cukrem (budyń ma 60 g )      PRZYGOTOWANIE :   Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy żółtka i chwilę ucieramy. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy lub wyrabiamy robotem ciasto. Następnie należy je podzielić na pół i rozwałkować, najlepiej na papierze do pieczenia na wielkość naszej blaszki. U mnie ma rozmiar 23/30 cm.  Jabłka należy obrać, przeciąć na pół(...)wydrążyć gniazda nasienne.  Na do układamy pierwsze ciasto, na to wylewamy wcześniej ugotowany budyń, następnie układamy połówki jabłek i ponownie ciasto.  Lekko je nakłuwamy widelcem.  Ciasto pieczemy około 35-40 minut, temperatura 180-185 %*. Po upieczeniu studzimy je zimne posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Mug-cake - ciasto z mikrofalówki 47

Czasem nachodzi nas ochota na "coś słodkiego" albo słyszymy w telefonie głos "za parę minut wpadniemy na kawę". W takich sytuacjach ratunkiem może okazać się ekspresowe ciasto z mikrofalówki! Jest to też dobre rozwiązanie dla osób, które mają ochotę na ciasto, ale nie chcą robić całej blachy (żeby nie kusiło 😆). Mug cake stało mi się szczególnie bliskie podczas studiów(...)mieszkając w akademiku nie miałam piekarnika 😄 Mug-cake - przepis na 1 porcję Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne: jajko, łyżka kakao, 2 łyżki mąki migdałowej, łyżka ksylitolu, łyżka jogurtu naturalnego, garść owoców. 1. Do miski wbij jajko, dodaj kakao, mąkę i ksylitol, po czym wszystko zmiksuj lub dokładnie wymieszaj. 2. Jeśli po "upieczeniu" chcesz wyjąć ciastko z naczynia posmaruj wcześniej

Z notatnika dietetyka
Chleb tostowy z 5 składników 84

łyżeczka soli Przygotowanie W wodzie rozpuszczamy suche drożdże z cukrem i odstawiamy na kilka minut. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. Następnie wlewamy rozczyn. Wyrabiamy ciasto za pomocą miksera lub ręczenie. Następnie ciasto umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po upływie czasu chlebek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego

Alle Dobre!
SERNIK WARZONY - Z DOMOWEGO TWAROŻKU 55

Przepis nie jest jakimś moim odkryciem, gdyż pochodzi ze starego zeszytu z przepisami i ma jakieś 20 lat. Większość osób pewnie doskonale zna to ciasto :) Zrobienie tego smakołyku, przygotowanie twarożku chwilkę trwa, ale dla tego wyjątkowego smaku naprawdę warto. Polecam 🙃 SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR 26 CM: TWAROŻEK: 2 L mleka 3,2 % 0,5 l śmietany kwaśnej(...)łyżce twarożku. Pod koniec do smaku dodajemy olejek i sok z cytryny. Masę wykładamy na biszkopt. Nakładamy owoce. Zalewamy tężejącą galaretką. chowamy na całą noc do lodówki. Smacznego :) * Ciasto najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej. ZAPRASZAM NA MOJEGO TIK TOKA   ---------- KLIK

Pani na deser
Czekoladowo wiśniowe 39

żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku. Suche składniki przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st C przez 30 min. Biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na dwie części. Pierwszą część biszkoptu umieścić(...)szklanki gorącej wody. Zamrożone wiśnie dodać do gorącej galaretki i mieszać aż zacznie tężeć. Jeśli używamy wiśni świeżych to należy je dodać do galaretki jak ostygnie. Najlepiej to ciasto zrobić z zamrożonych wiśni to wtedy warstwę z galaretką przygotujemy błyskawicznie. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt zabezpieczony rantem.  Krem: 350 ml mleka nastawić na palnik, w pozostałym mleku rozpuścić proszek

kulinarne odsłony pati