ciasto - 162907 przepisów (strona:3439/10861)

Wielkanocne rożki z pastą jajeczną na ostro 24

plasterków jalapeno z zalewy 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki pieetruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1/4 słodkiej papryki sól i pieprz do smaku Do tego 1 opakowanie ciasta francuskiego liście natki pietruszki na łodyżkach Sposób przyrządzenia: 1. Ugotowane jajka i jalapeno bardzo drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę i przełóż do miski. 2. Dodaj zioła i przyprawy oraz majonez(...)smaku solą i pieprzem (możesz też dolać trochę zalewy z jalapeno dla podbicia smaku). 4. Nadziewaj upieczone rożku i ozdabiaj łodyżkami natki pietruszki, imitując nać marchewki. Rożki: 1. Ciasto francuskie potnij wzdłuż krótszego boku na paski szerokości ok. 1cm. 2. Owijaj paski wokół foremek do rożków lub uformuj rożki z papieru do pieczenia i na nich owijaj ciasto. 3. Piecz

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chlebek bananowy z pistacjami i czekoladą 24

Magda Jak raz zakochacie się w cieście typu chlebek, tak wierzcie mi, będzie kombinować na wszelaki sposób z nowymi smakami i dodatkami. Ja tak zdecydowanie mam, a co kolejnych chlebek za który się zabiorę musi być inny niż poprzedni. Policzyłam, że ten będzie już 10-tym na Smacznej i to nie jest moje ostatnie słowo. Co w tym mamy wyjątkowego(...)mąkę, sól oraz proszek do pieczenia – mieszamy łyżką do dokładnego połączenia.   Pistacje i czekoladę siekamy na średniej wielkości kawałki. 2/3 posiekanych orzechów z czekoladą dodajemy do ciasta i mieszamy do połączenia. Ciasto wlewamy do formy do pieczenia. Na wierzch robimy zygzaki z kremu pistacjowego – polecam go odrobinę podgrzać, wtedy jest płynniejszy. Posypujemy wierzch pozostałą czekoladą z pistacjami

Smaczna Strona
Babka czekoladowa 22

pudru 1 łyżka kakao 2-3 łyżki wrzątku PRZYGOTOWANIE Formę na babkę o pojemności ok. 1,7-2 L wysmaruj masłem i oprósz mąką. Silikonowej formy nie trzeba smarować, ciasto ma w sobie dużo tłuszczu. Sypkie składniki (mąkę, skrobię, kakao i proszek do pieczenia) przesiej przez sito i wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180°C (grzałka góra-dół). Jajka utrzyj(...)soli na jasną i puszystą masę. Wlej cienką strużką olej i zmiksuj. Następnie dodaj sypkie składniki w trzech turach i zmiksuj tylko do połączenia na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto przelej do formy i upiecz do suchego patyczka przez ok. 60 min. Polewa: masło rozetrzyj z cukrem pudrem i kakao, następnie wlej wrzątek i wymieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej

Słodki Blog
Ciasto szyszkowy król 22

Inspiracje na ciasto szyszkowy król zaczerpnęłam ze strony Obżarciuch . Akurat miałam pod ręką potrzebne składniki więc skusiłam się aby wypróbować coś nowego. Ciasto na pewno zamakuje miłośnikom mlecznej kanapki ponieważ zawiera taką samą mleczną masę i jeszcze do tego jest również słodka masa kajmakowa a więc ciasto jest bardzo słodkie. Żeby złagodzić ta słodkość do masy dodałam mniej cukru(...)deskę. Posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć mleczną masę i ładnie wyrównać. Następnie na masie ułożyć warstwę herbatników. Odstawić. Masę kajmakową wymieszać z ryżem preparowanym i wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki do schłodzenia

Monia miesza i gotuje
Ciasto na piknik. Co upiec na spotkanie w plenerze? 30

Zastanawiasz się, jakie ciasto zabrać na piknik? Nie chcesz, by się rozpadło podczas transportu albo roztopiło w letnim słońcu? Mamy dla Ciebie kilka sprawdzonych propozycji, które nie tylko przetrwają podróż, ale też zachwycą smakiem wszystkich uczestników plenerowego spotkania. Artykuł Ciasto na piknik. Co upiec na spotkanie w plenerze? pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Maślane ciasto z bakaliami 17

Uwielbiam takie ciasta, które pachną masłem i po brzegi wypełnione są bakaliami. Dlatego często piekę je w swoim domu :) Składniki: - 200 g masła - 100 g cukru - 4 jajka - 1/2 łyżeczki olejku rumowego - 4 łyżki mleka - 300 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 200 g rodzynek - 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej - szczypta soli Przygotowanie: Miękkie(...)oraz mleko. Miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie miksujemy. Bakalie zasypujemy w osobnej misce łyżką mąki i wrzucamy je do wcześniej przygotowanego ciasta. Mieszamy całość łyżką. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w 180 C przez godzinę (do tzw. suchego patyczka). Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem

Zainspirowana w kuchni
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami 54

idealny na każdą okazję. Połączenie kremowego sera twarogowego ze słodką białą czekoladą i kwaskowymi malinami tworzy harmonijną kompozycję smakową, która jest lekka i orzeźwiająca. Polecam!     Składniki: Spód ciasta: 150g pełnoziarnistych ciastek 60g masła Masa serowa: 650g mielonego twarogu (może być z wiaderka) 1 opakowanie cukru waniliowego – 16 gram 300g białej czekolady 150g schłodzonej śmietanki 36% Dodatkowo: ok 250g(...)serową *** *** Maliny polewamy delikatnie ostudzoną galaretką, ale wylewamy tylko cienką warstwę.. Całość wkładamy na kilka minut do lodówki, aby galaretka stężała. Po tym czasie wylewamy delikatnie resztę galaretki *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny *** *** SMACZNEGO ***   Polecam również: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Sernik

Blog z Apetytem
Sernik dubajski 28

wariacja po spróbowaniu samej dubajskiej czekolady. Spód przygotowany z maślanych ciasteczek z dodatkiem orzechów, a baza to aksamitny sernik wzbogacony białą czekoladą. Najlepsza jest jednak warstwa pistacjowa z chrupiącym ciastem kataifi , która łączy orientalne smaki z kremową delikatnością. To idealne połączenie słodyczy zachwyci niejednego miłośnika serników.   Składniki na blaszkę o śr 26cm Spód: 200g rozdrobnionych maślanych herbatników 120g roztopionego(...)łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1kg twarogu sernikowego (prawdziwy, bez dodatku śmietanki itp) 120ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 tabliczki białej czekolady Warstwa pistacjowa: 100g masła 200g ciasta kataifi lub filo drobno posiekanego 200g pasty pistacjowej Dodatkowo: 1 biała czekolada 1 łyżka oleju Truskawki do dekoracji Sposób przygotowania: Składniki na spód łączymy ze sobą dokładnie, wykładamy na blaszkę

Kuchnia w czekoladzie
Szybkie ciasteczka z twarożkiem 33

Szybkie ciasteczka z twarożkiem Dziś mam dla Was pomysł na pyszne ciasteczka z twarożkiem . Minimalna ilość składników, szybkie przygotowanie. Uwielbiam je Takie ciasteczka z ciasta francuskiego zawsze się sprawdzą. Proste, szybkie i smaczne. Polecam do popołudniowej kawy lub herbaty Jak zrobić szybkie ciasteczka z twarożkiem? Składniki: 1 ciasto francuskie 200 g twarożku kanapkowo-sernikowego 2 łyżki cukru pudru + cukier puder(...)mnie dziś o smaku cynamonowym, ale może być waniliowy lub śmietankowy Przygotowanie: Do miseczki przekładamy cały twarożek. Dodajemy do niego żółtko, budyń i cukier puder. Całość mieszamy do połączenia. Ciasto francuskie kroimy na prostokąty. Prostokąty będziemy składać na pół. W dolnej części robimy po 3 nacięcia. Na środek górnej części nakładamy naszą masę twarogową. Składamy każdy prostokąt. Dociskamy widelcem brzegi

Słodkie okruszki
Karpatka 28

Karpatka to jedno z ciast, które od lat cieszy się dużą popularnością w polskich domach. Na pewno wiele z Was pamięta je z czasów dzieciństwa i miało okazję skosztować tego wypieku. Artykuł Karpatka pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Pierogi z mięsem z rosołu 30

Pierogi z mięsem z rosołu to doskonały sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa kurczaka i przygotowanie pysznego, domowego obiadu. Delikatne ciasto i aromatyczny farsz sprawiają, że to danie smakuje całej rodzinie. Czas przygotowania:  1 godzina Trudność przygotowania:  średnie Ilość porcji:  3-5 osób SKŁADNIKI CIASTO: 500 g mąki pszennej 300 ml ciepłej wody 4 łyżki oleju 1 łyżeczka(...)maśle, aż się zeszkli. Dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i studzimy. 2. Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy sól, olej i stopniowo wlewamy ciepłą wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. 3. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wycinamy kółka (np. szklanką). Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu, składamy na pół i dokładnie zlepiamy

karolgotuje
Pączki pistacjowe 34

ciepłe miejsce, aż masa trochę urośnie (około 20 – 30 minut). W międzyczasie roztopić w rondelku masło i ostudzić. Do masy dodać żółtka, sól, roztopione masło i spirytus. Wyrabiać ciasto tak długo, aż zrobi się gładkie, elastyczne i będzie się mniej kleić (musi być dobrze wyrobione!). Następnie ciasto ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę

Oryginalny smak
Oponki serowe. 29

smażenia cukier puder do dekoracji  Sposób wykonania :    M ąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko do większej miski. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj, zagnieć ciasto na jednolitą konsystencję . Na mocno posypaną mąką stolnicę wyłóż ciasto, rozwałkuj na grubość 1-1,5 cm. Od czasu do czasu podsyp ciasto mąką , aby nie przykleiło się do stolnicy(...)Smaż z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Gdy oponki trochę wystygną oprósz je cukrem pudrem.   Rada :   G dyby ciasto było zbyt rzadkie można dodać trochę więcej mąki.         Smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Kruche ciasteczka z malinami i białą czekoladą 31

Czekoladę kroimy na małe kawałki i odkładamy na później *** *** Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy masło oraz jajko*** *** całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy na jednolite ciasto *** *** Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość około 1 cm *** *** Z ciasta wycinamy kółka za pomocą szklanki *** *** Ciastka układamy na blaszce(...)czekoladę oraz kawałki mrożonych malin *** *** Blachę z ciastkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Kruche ciasteczka z malinami i białą czekoladą pochodzi z serwisu Blog

Blog z Apetytem
Puszyste rogaliki jogurtowe 29

jajka do posmarowania rogali cukier puder do posypania     *** Jajka i jogurt muszą być w temperaturze pokojowej, należy wyjąć je z lodówki na około 1 godzinę przed robieniem ciasta. Drożdże wsypujemy do jogurtu, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy *** *** Na blat wsypujemy mąkę, robimy wgłębienie w środku i wlewamy żółtka jaj *** *** Dodajemy resztę cukru i ucieramy z nim żółtka *** *** Dodajemy(...)jogurt z drożdżami oraz pokrojone na kawałki zimne masło *** *** Całość mieszamy delikatnie z mąką i siekamy nożem, aż powstanie coś na kształt kruszonki *** *** Następnie zagniatamy wszystko na gładkie ciasto *** *** Ciasta nie odstawiamy do wyrośnięcia, tylko od razu dzielimy na cztery części *** *** Każdą część rozwałkowujemy kolejno na kształt koła. Koło dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę

Blog z Apetytem