Orzechowe galette z truskawkami i borówkami amerykańskimi Orzechowe galette z truskawkami i borówkami amerykańskimi, to pyszna rustykalna tarta pełna aromatycznych owoców. Jej bazą jest kruche ciasto, które urozmaiciłam mielonymi włoskimi orzechami. Muszę przyznać, że to jest bardzo pyszne połączenie. Jeśli masz inne orzechy one także wspaniale zdadzą tu egzamin. Pamiętaj, że przy robieniu kruchego ciasta składniki powinny być zimne(...)powinno się je zagniatać szybko i krótko. Ja do tego wykorzystuje malakser, kilka chwil i ciasto mam gotowe. Potem wkładam je do lodówki, żeby jeszcze się schłodziło. Dzięki temu ciasto w tarcie będzie kruche. Ta tarta może mieć kształt okrągły albo kwadratowy, ale nie musisz się zbytnio przykładać, żeby te kształty były idealne. To tarta rustykalna, czyli chrupiąca placek, którego
Kulinarne przygody GatityPrzepis na ciasto, którego bazą są biszkopty, dzięki czemu oszczędzisz czas potrzebny na pieczenie biszkoptu. Ciasto jest lekkie i bardzo łatwe w przygotowaniu, doskonale sprawdzi się na upalny dzień. Czas przygotowania: 25 min + czas potrzebny do wystudzenia galaretki Czas chłodzenia przed podaniem: min. kilka godz., najlepiej cała noc SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24 cm) ok. 300 g podłużnych
Słodki BlogPRZYGOTOWANIE : BISZKOPT - białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka, cukier i miksujemy. Wlewamy olej, mieszamy i przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Ciasto pieczemy około 35 minut, temperatura 180 % , funkcja termoobieg. ŚMIETANA - bardzo zimną śmietanę wlewamy do misy robota, wsypujemy cukier i ubijamy na sztywno uważając aby nie przebić śmietany. Następnie dodajemy mascarpone, mieszamy(...)wsypujemy zagęstniki. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki. Mieszamy. Biszkopt przecinamy na dwie połówki, umieszczamy w tortownicy i smarujemy dżemem, na to połowa masy i przykrywamy ciastem. Ponownie dżem i masa. Tort odkładamy do lodówki na kilka godzin. Ponownie ubijamy 1 śmietanę z cukrem waniliowym, na koniec dodajemy zagęstnik do śmietany i nią dekorujemy ciasto oraz dowolnymi owocami
Kulinarne Fantazje MarioliZapraszam Was serdecznie do mojego najnowszego wpisu na blogu, w którym przygotuję dla Was pyszne ciasto na zimno z truskawkami inspirowane książką "102 ciasta z owocami"! 🍓🍰 Ten przepis jest prawdziwą ucztą dla podniebienia i idealnie sprawdzi się na letnie dni, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego i orzeźwiającego. Przygotowanie tego deseru jest proste, a efekt końcowy zachwyci(...)kulinarne doznania? Zapraszam do przepisu i odkrycia, jak łatwo można stworzyć coś wyjątkowego w swojej kuchni! Smacznego! 🍴✨Przepis jest ulepszony, odcukrzony tradycyjnie. W książce jest błąd podane jest żeby ciasto robić w tortownicy jednak składników jest za dużo i ciasta wyszło na styk w blaszce o wymiarach 25 cm x 35 cm Czytaj więcej
PychotkaaaSłodka zapiekanka z jabłkami to świetny sposób na wykorzystanie ciasta, słodkich bułeczek, rogali, których nikt nie chce już jeść, troszkę obeschły i bardziej zaczynają przypominać sucharki niż miękkie i puszyste pieczywo. Oczywiście można się pokusić o zrobienie kolejnych bajaderek albo cake popsów , ale taka zapiekanka serwowana na ciepło z lodami, bitą śmietaną czy czekoladą z pewnością będzie miłą odmianą 🙂 Uwaga(...)szklanka 200 ml Składniki: 300 g ciasta, słodkich bułeczek, rogali 750 g jabłek Przygotowanie: Pieczywo kroję w kostkę, mniej więcej wielkości 1 cm. Blaszkę 24-26 cm wykładam papierem do pieczenia (również boczki). Pieczywo wsypuję do blaszki, wyrównuję i lekko ugniatam. Jabłka myję, obieram, wydrążam środek i kroję w kostkę. Następnie wsypuję jabłka do blaszki, w której czeka już pokrojone
Słodki sentymentproste ciasto z rabarbarem jest super! Do jego przygotowania mikser jest zbędny, wystarczy łyżka i miski. Wystarczy wszystko razem wymieszać i ciasto gotowe. Rabarbar super łączy się kardamonem i pomarańczą. Jeżeli lubicie kardamon, możecie do ciasta dodać więcej, myślę, że 1 łyżeczka będzie w … The post Proste ciasto rabarbarowe z nutą pomarańczy i kardamonem appeared first on Polska
Polska Zupaskładniki: 1 opakowanie wafla 200 g masła (w oryginale jest 250 g margaryny) 150-250 g cukru (w oryginale jest ok. 500 g) 100 ml mleka
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj przepis na bardzo smaczny serniczek na zimno o wyglądzie jak jajko sadzone. CIASTO : 200 g mrożonego szpinaku 1/2 szklanka oleju 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka 1/2 szklanka mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej SER : 5 łyżek żelatyny + trochę(...)żółtka, mieszamy. Po chwili wsypujemy cukier, mieszamy i dodajemy szpinak, mieszamy a po chwili wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia. Na blaszkę o rozmiarze 23/ 33 cm, wykładamy ciasto i pieczemy je 35 minut w temperaturze 180 %*. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Brzoskwinie odcedzamy i wycinamy żółtka. Zimną śmietanę wlewamy do misy robota, wsypujemy cukry i ubijamy
Kulinarne Fantazje Mariolipapierem do pieczenia, lekko ugniatamy. Pieczemy ok. 15 minut w 170C. RABARBAR: Rabarbar ( umyty ) kroimy na małe kawałki ( starsze łodygi obieramy ). Obsypujemy 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. MASA: 4 jajka łączymy z cukrem, miksujemy na puch. Do ubitej masy dodajemy twaróg łyżka po łyżce. Wsypujemy budyń, wlewamy 100g roztopionego i przestudzonego masła. Krótko miksujemy(...)góra/dół. Studzimy w zamkniętym piekarniku. Ps. na spód piekarnika możemy ustawić naczynie z gorącą wodą – para z całą pewnością dobrze mu zrobi. Smacznego! ! Zobaczcie też inne ciasta z rabarbarem na blogu! Ps. jeśli chcecie być na bieżaco z moimi kulinarnymi poczynaniami zapraszam na IG – TUTAJ ! The post Sernik z rabarbarem – ciasto w 20 minut! first
Ostra na SłodkoPrzepis na szybkie i bardzo efektowne ciasto, którym na pewno zaskoczycie gości. Robi się je błyskawicznie dzięki użyciu gotowych biszkoptów i ciastek bezowych. Jedyny czas jaki będzie potrzebny, to ten na wystudzenie rozpuszczonej galaretki. Ciasto znane jest również jako wiśniowa chmurka odpowiednik słynnego wypieku malinowa chmurka. Czas przygotowania: 30 min Czas chłodzenia przed podaniem: min. kilka godzin SKŁADNIKI * na foremkę
Słodki BlogPewnie na Majówkę fajnie jest zjeść jakiś pyszny kawałek ciasta i ja dziś taki brylancik proponuję. Ciasto jest delikatne, bardzo wilgotne i zdecydowanie jeden kawałek to za mało. Dzisiaj jednak można sobie pozwolić bo przecież dziś pospacerujemy, pobiegamy czy pojeździmy rowerem. Pamiętacie jeszcze czym różni się jabłecznik od szarlotki? no ciekawa jestem kto mi napisze. Ciasto robi się szybko, sprawnie
Moje Małe Czarowaniemniej więcej w promieniu 20 metrów, a dalej… lepiej nie mówić! Sycylia na słodko Na koniec nie może oczywiście zabraknąć słodkiego akcentu. Specjalnością Sycylii jest Cannolo. Rewelacyjna rurka z ciasta przypominającego nasze ciasto faworkowe nadziana kremem z ricotty. Trochę się naszukaliśmy dobrego Cannoli. Moim skromnym zdaniem najlepsze, jakie zjadłam w ciągu tych 2 miesięcy na Sycylii było w Katanii
Słodki sentymentNastępnie powoli wlewać olej i miksować na średnich obrotach miksera. Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę przesiać i dodać do masy jajecznej i zmiksować na małych obrotach do połączenia. Ciasto wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Rabarbar umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na cieście. Rabarbar posypać cynamonem. Ciasto piec w 170 st. C przez(...)Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia, a następnie posypać cukrem pudrem. Przepis znaleziony na stronie: https://www.kwestiasmaku.com
kulinarne odsłony patisezonie na rabarbar, tego ciasta nie może zabraknąć w moim domu. Zapraszam na przepis na pyszne ciasto z rabarbarem i kremem śmietankowym na biszkopcie. Artykuł Ciasto z rabarbarem na biszkopcie pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cuda