jego smakiem. Natomiast dzisiejsze babeczki podpatrzyłam na blogu Smaczny Kąsek . Nie dawałam na wierzch śmietany, gdyż chciałam je zabrać na wynos, a wtedy byłoby to kłopotliwe. Są słodkie od ciasta i kwaskowate za sprawą frużeliny – jednym słowem dla mnie idealne! Składniki na 7 sztuk o śr. 10 cm: Ciasto: 2 szklanki mąki 120g masła 1 jajko 2 łyżki cukru(...)łyżeczka cukru waniliowego 2 szczypty soli Frużelina: 550g rabarbaru Cukier do smaku – ja dałam 2 łyżki 2-3 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku Przygotowanie: Podane wyżej składniki na ciasto zagnieść. Wstawić na ok. 20 minut do zamrażalnika. Podsypać mąką Rozwałkować. Wyciąć koła większe od foremek. Wysmarowane foremki wylepić ciastem. Piec w 180C ok. 15 minut, do zrumienienia ciasta. Wystudzić
Fabryka pomysłówPolecam pyszne pierożki z serem i kwiatami szczypiorku oraz samym szczypiorkiem. Można zajadać zaraz po ugotowaniu polane masełkiem lub odsmażyć na oleju rzepakowym. składniki: ciasto 700 g mąki pszennej 400 ml wrzącej wody 4 łyżki margaryny szczypta soli farsz 850 g twarogu (użyłam taki z kostki) 2 jajka ok 20 kwiatków szczypiorku mały pęczek szczypiorku sól z pieprzem Kamis olej(...)rzepakowy do smażenia Przygotowac farsz. Twaróg przełożyć do miski. Dodać jajka, posiekany szczypiorek i rozdrobnione kwiatki szczypiorku. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą z pieprzem. Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli. Dodać goracą wodę z margaryną i wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Potem rozwałkować
Monia miesza i gotujedziecko, w końcu dziś Dzień Dziecka :) Babeczki złożyłam z kilku przepisów. Miodowy spód babeczki: wzorowałam się na przepisie Pracowni Cukierniczej , od siebie dodałam miód i trochę śmietany. Ciasto wyszło świetne, jak nigdy idealnie plastyczne i jednolite :) Składową kremu są uwielbiane przez wszystkich cukierki Michałki- oryginalny przepis znalazłam na blogu Zjem to! . Polecam bo jest wspaniały(...)przepisu wyszło mi 40 babeczek. Składniki: Kruche ciasto miodowe: 3 szklanki mąki 1 masło 3/4 szklanki cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Krem : 300 g cukierków Michałki- u mnie białe 2 śmietany kremówki 36% ( u mnie z Piątnicy 2x 200g) Do dekoracji M&M's Wykonanie: Krem lepiej przygotować
Czerwona PorzeczkaPrzymierzałam się do tego przepisu już jakiś czas. W końcu nadarzyła się taka okazja- absolutorium studiów inżynierskich. Kransekake jest standardowym norweskim ciastem świątecznym ale także popularne jest na wesela. Składa się z krążków pieczonego marcepana charakteryzującego się ciągliwym środkiem i chrupiącą skórką. Każdy łasuch będzie zadowolony jeżeli dostanie takie słodkości. Zanim zdążyłam zrobić zdjęcie pierwsze krążki już zniknęły dlatego zamieszcza(...)maszynkę do mięsa otrzymując jednolitą masę. Całość schładzamy w lodówce przez co najmniej 12 godzin. Jeżeli posiadamy specjalne formy do pieczenia Kransekake smarujemy je masłem i opruszamy mąką. Z ciasta formułujemy krążki, rolując na blacie lekko oprószonym cukrem pudrem, umieszczamy w foremce i zlepiamy końce. Krążki powinny mieć grubość palca. Jednak jeżeli nie posiadamy takich form damy radę bez nich
Pudełko rozmaitościJajka, palma, cukier mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty, grudki mają być. Wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mikserem tylko chwilę połączyć składniki na dość gęste ciasto. Tortownica 22 cm z papierem do pieczenia i dać do formy jabłka z kisielem, na jabłka wyłożyć ciasto. Z airfyera wyjąć kosz z pojemnikiem i dno wstawić tortownicę(...)Airfryer na 160C, 25 minut, następnie w 140C, 15 minut, ciasto dobrze wystudzić aby kisiel stężał, formę nakryć talerzem i odwrócić, z jabłek usunąć papier do pieczenia, można posypać pudrem cukrem - ciasto jest proste, łatwe i jest bazą do wielu owoców.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięodrobiną likieru i cukru, a następnie podać z lodami waniliowymi. Ciasteczka Aperol i marcepanowe ciasteczka maślane są idealne do popołudniowej kawy. Myślę, że zasmakuje Ci też nasze ulubione ciasto do kawy w 5 minut . .kg-gallery{display:flex;flex-wrap: wrap; gap: 10px;margin-top: 20px;align-items:center}.kg-image-container{width:calc(50% - 5px);flex: 0 0 auto(...)image-container span {display:block;padding:0 5px 15px 5px}@media screen and (max-width: 900px){.kg-image-container{width:100%;flex: 0 0 auto ;}} Marcepanowe ciasteczka maślane Ciasto do kawy w 5 minut Dlaczego warto zrobić deser Aperol Spritz? Spodobał Ci się koktajl Aperol Spritz przepis, który niedawno znalazłam na portalu WinnicaLidla.pl? Jeśli tak, to deser z Aperolem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataspieni i przestygnie, wlewamy śmietankę i ubijamy aż lekko zgęstnieje, wlewamy do rękawa cukierniczego i wstawiamy do lodówki. Jak zrobić Kruche babeczki z owocami najlepsze z airfryer Suche składniki ciasta mieszamy ręcznie lub hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Układamy foremki na tartaletki. Ciasto nie trzeba schłodzić w lodówce. Odrywamy po kawałku(...)ciasta i wyklejamy nim dokładnie foremki, ale nie grubo. Układamy foremki w aifryer lub na blasze. Pieczemy kruche babeczki w temperaturze 160 C około 15 minut. Nie powinny być zbytnio przypieczone. Gorące foremki delikatnie odwracamy, babeczki same wypadają. Układamy wszystkie babeczki obok siebie i napełniamy musem z galaretki i śmietanki. Babeczki z musem obkładamy dowolnymi owocami, u mnie granat
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięodstawić, aż rozczyn zacznie pracować. 2. W międzyczasie mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, jajko, żółtko, miękkie masło i szczyptę soli. Dodać wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto - wyrobiłam mikserem z hakami. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut do podwojenia objętości. 3. W międzyczasie umyte truskawki pokroić w ćwiartki, a rabarbar obrać(...)pokroić w kawałki. 4. Wyrośnięte ciasto przyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć truskawki i rabarbar. Przykryć ponownie ściereczką i odstawić na 15 minut. 5. Wszystkie składniki kruszonką rozetrzeć w palcach. Posypać wierzch ciasta. 6. Piec w 180*C przez 40 minut. Smacznego
Kuchnia domowa Anipracę w kuchni na etapy. Jak się pracuje dużo, to nie ma innej opcji, żeby wszystko pogodzić 😉 Dlatego takie przepisy jak ten są dla mnie idealne! Wieczorem przygotowuję sobie ciasto, a rano wyjmuję z lodówki, ocieplam, formuję i ... buch do piekarnika. Polecam gorąco kochani! Bułeczki są pyszne, mocno maślane, delikatne, nie mocno słodkie, więc posypałam je dodatkowo słodką kruszonką. Oczywiście(...)mleka - do posmarowania kruszonka, mak suchy lub sezam - do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Ubijamy hakiem około 6-8 minut. aż powstanie jednolite ciasto. Następnie przekładamy ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 8-10 godzin. Rano ciasto wyjmujemy z lodówki, przekładamy na blat lekko posypany
Walijskie PichcenieDziś polecam przepyszne, bardzo truskawkowe ciasto, które świetnie sprawdzi się również na święta. Ciasto jest orzeźwiając, i lekkie i bardzo proste do wykonania. Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki ksylitolu/cukru 4 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 250 ml śmietanki kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 1 galaretka truskawkowa Mus truskawkowy(...)gdyby wyszła za gęsta dolać trochę wody), następnie wsypać dwie galaretki truskawkowe, dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia. Gdy mus z truskawek przestygnie i zacznie tężeć wylać na krem. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą
Healthy food explorerróż – maliny – kuleczki z białej czekolady Przygotowanie: Przygotowujemy formę o wymiarach (35cm x 11cm) na mazurka. Formę smarujemy tłuszczem. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, wodę i mąkę. Połączyć ciasto. Następnie uformować z ciasta kulę i włożyć na 20 minut do lodówki. Następnie schłodzone ciasto wyciagamy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Wkładamy do naszej formy(...)obciążenie i pieczemy jeszcze ok. 10 minut na złoty kolor. Wyciągamy i studzimy. W tym czasie przygotować nadzienie. Czekoladę rozpuścić z kremem pistacjowym i śmietanką. Nasze nadzienie wylewamy na ciasto. Czekamy aż masa lekko stężeje i wtedy dekorujemy mazurka pistacjami, malinami i kuleczkami czekoladowymi. Następnie mazurek chłodzimy ok. 2 godziny w lodówce Gotowe ! Smacznego Artykuł Mazurek pistacjowy pochodzi z serwisu
I LOVE LIFEWykwintny, elegancki sernik na specjalne okazje. Pyszny i wilgotny sernik w mocno orzechowym cieście z kremem na bazie kwaśnej śmietany. Składniki: Biszkopt: 100 g zmielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 6 jajek 100 g masła szczypta soli Masa serowa: 1 kg białego sera (trzykrotnie zmielonego) lub dobrego(...)koniec stopniowo dodajemy cukier. Nie przestając miksować dodajemy po jednym żółtku. Wlewamy przestudzone masło. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz orzechami, dodajemy stopniowo do masy, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut. Przestudzone ciasto dzielimy na dwa blaty. Miękkie masło ucieramy z cukrem
Podróż w kulinariaytrawna "colomba "drożdżowa z serem – puszyste, aromatyczne i idealne ciasto na świąteczny stół. Składniki (forma do colomby ok. 750–1000 g): 500 g mąki typu 00 lub pszennej do wypieków 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 200 ml ciepłego mleka 3 jajka (w temp. pokojowej) 70 g miękkiego masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 80 g startego(...)mąkę z solą. Dodaj jajka, rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać. Stopniowo dodawaj masło, aż masa będzie elastyczna i gładka. Na końcu dodaj starty ser, zioła i ewentualne dodatki Przykryj ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5–2 godziny, aż podwoi objętość. Przełóż ciasto do formy w kształcie colomby (można też użyć zwykłej keksówki .Wciśnij kostki sera do środka
Zakamarki mojej kuchniplasterków jalapeno z zalewy 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki pieetruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1/4 słodkiej papryki sól i pieprz do smaku Do tego 1 opakowanie ciasta francuskiego liście natki pietruszki na łodyżkach Sposób przyrządzenia: 1. Ugotowane jajka i jalapeno bardzo drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę i przełóż do miski. 2. Dodaj zioła i przyprawy oraz majonez(...)smaku solą i pieprzem (możesz też dolać trochę zalewy z jalapeno dla podbicia smaku). 4. Nadziewaj upieczone rożku i ozdabiaj łodyżkami natki pietruszki, imitując nać marchewki. Rożki: 1. Ciasto francuskie potnij wzdłuż krótszego boku na paski szerokości ok. 1cm. 2. Owijaj paski wokół foremek do rożków lub uformuj rożki z papieru do pieczenia i na nich owijaj ciasto. 3. Piecz
Kuchnia w Słońcu SkąpanaMagda Jak raz zakochacie się w cieście typu chlebek, tak wierzcie mi, będzie kombinować na wszelaki sposób z nowymi smakami i dodatkami. Ja tak zdecydowanie mam, a co kolejnych chlebek za który się zabiorę musi być inny niż poprzedni. Policzyłam, że ten będzie już 10-tym na Smacznej i to nie jest moje ostatnie słowo. Co w tym mamy wyjątkowego(...)mąkę, sól oraz proszek do pieczenia – mieszamy łyżką do dokładnego połączenia. Pistacje i czekoladę siekamy na średniej wielkości kawałki. 2/3 posiekanych orzechów z czekoladą dodajemy do ciasta i mieszamy do połączenia. Ciasto wlewamy do formy do pieczenia. Na wierzch robimy zygzaki z kremu pistacjowego – polecam go odrobinę podgrzać, wtedy jest płynniejszy. Posypujemy wierzch pozostałą czekoladą z pistacjami
Smaczna Strona