roztopić. Następnie wszystkie składniki połączyć razem w naczyniu i wyrabiać około 5 minut (fot.1) . Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Po tym czasie formować bułeczki. Ponieważ ciasto jest bardzo klejące najlepiej formować je zwilżonymi w wodzie dłońmi. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia i dodatkowo oprószonej mąką blaszce (fot.2) . Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia
Świat Ciastacukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jajka i wlać mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki. Rozwałkować na grubość około 3 mm i wyciąć następujące części domku (fot.1) : 1. Podstawę 2. Front 3. Tył 4. Ścianki
Świat Ciastadrugiej miski wlać mleko, jajka, margarynę i esencję waniliową. Zamieszać, a następnie połączyć składniki z obu misek - energicznie mieszając. Przygotować foremkę do donuts. Lekko nasmarować wgłębienia tłuszczem i wlewać ciasto łyżką do połowy wysokości zagłębienia (fot.1) . Piec w temp. 200ºC przez około 20 minut. Następnie wyjąć, ostudzić na kratce. Polukrować i ozdobić posypką wg uznania (fot.2
Świat Ciastautrzeć na puch. Następnie dodać sok z wyciśniętej połówki pomarańczy, skórkę pomarańczową i roztrzepane jajko. Mąkę razem z proszkiem przesiać i dodać do masła z cukrem. Wyrobić miękkie ciasto. Rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Powycinać foremką kształt ciasteczek, koniecznie z okienkiem w środku (fot.1) . Teraz każde ciasteczko nabić na drewniany patyczek, tak aby tworzyło ozdobę w rodzaju lizaka
Świat Ciastawlewać mleko, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Następnie połączyć wszystkie suche składniki z mokrymi, mieszając tylko do połączenia. Przygotować formę do muffinek. Wyłożyć ją papilotkami a następnie napełniamy je ciastem do ¾ wysokości (fot.1) . Piec w temperaturze 190ºC przez około 25-30 minut. Teraz przygotowujemy krem. Przesianą mąkę wymieszać z mlekiem i podgrzać na małym ogniu. Mieszać do momentu, aż mikstura
Świat Ciastadrugiej jajka, mleko, olej i miód. Następnie dosypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać. Pod koniec dosypać rodzynki. Przygotować foremkę do muffinek. Wyłożyć ją papilotkami i wypełnić ciastem, prawie do pełna wgłębień. Piec przez około 15-20 minut w temperaturze 200ºC. Po tym czasie upewnić się patyczkiem, czy muffinki są już upieczone. Wystudzić. W trakcie pieczenie przygotować dekorację
Świat Ciastaproszkiem do pieczenia. Dodać do masy. Na koniec dodać esktakt waniliowy i wiórki czekoladowe. Mieszać tylko do połączenia się składników. Przygotować blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami, które wypełnić ciastem do 3/4 wysokości (fot.1) . Piec około 20-25 minut w temperaturze 180ºC. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wystudzone babeczki ozdobić najpierw śmietaną (fot.2) a następnie jajeczkami
Świat Ciastawszystkie suche składniki, a do drugiej - mokre. Zawartość obu misek szybko połączyć (tylko do połączenia się składników). Przygotować formę do muffinek, którą należy wyłożyć papilotkami. Napełnić je ciastem do 3/4 wysokości (fot.1) . Piec w 180°C przez 20-25 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Teraz przygotować krem. Serek i śmietanka powinny być mocno schłodzone. Składniki na krem
Świat Ciastaśmietany kremówki (30%) ziarenka z 2 lasek wanilii + łyżeczka ekstraktu waniliowego rodzynki lub/i kandyzowana skórka pomarańczowa, ok. 1/2 - 3/4 szklanki Każdy z nas na pewno ma swój ulubiony rodzaj ciast. Jednym z moich jest - sernik. Bardzo chętnie wypróbowuje nowe przepisy, żeby znaleźć ten jeden jedyny. Muszę przyznać, że właśnie ten przepis stanął na mojej liście w chwili obecnej zdecydowanie
Świat CiastaSkładniki na krem: 9 żółtek 240 g cukru kryształu 750 g serka mascarpone 1 opakowanie podłużnych biszkoptów kakao do dekoracji 1/2 szklanki wody Składniki na poncz
Świat Ciastaolej i kilka kropli aromatu. Teraz w osobnej misce ubić na sztywno białka. Na koniec wcześniej przygotowaną masę połączyć delikatnie łyżką, z ubitą pianą z białek (fot.1) . Gotowe ciasto nalewać porcjami na rozgrzaną gofrownicę (fot.2) i piec do osiągnięcia ładnego złotego koloru. Upieczone gofry układać na kratce do wystudzenia. Teraz zostało nam już tylko ubicie śmietany
Świat CiastaSkładniki: 600 g twarogu 300 g białej czekolady 330 g śmietany kremówki 30% (350 ml) 2 łyżki żelatyny 1 galaretka truskawkowa 150 g herbatników 70 g
Świat Ciastaciepły, wlewamy do mąki. Bierzemy łyżkę i mieszamy miód z mąką. Następnie dodajemy cukier, sodę, przyprawy, masło i 2 jajka. 2. Myjemy rączki i bierzemy się za wyrobienie ciasta. Trochę musimy się namęczyć. Masa będzie gotowa dopiero wtedy kiedy nie będzie przylepiała się do palców i będzie gładka. Jak już długo się męczymy a masa będzie za mokra, dosypujemy(...)trochę mąki , a gdy za sucha, dodajemy jedno jajko lub łyżkę masła. 3. Gotowe ciasto odkładamy na bok pod ściereczką. Przygotowujemy stolnice lub blat i podsypujemy małą ilością mąki. Piekarnik nastawiamy na 170C. Oraz przygotowujemy dwie blaszki i kładziemy na nie papier do pieczenia. 4. Odrywamy trochę ciasta, formujemy kulkę i rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości
Gotuj Z MuzykąCiastka Francuskie Robiłem pierwszy raz i zdziwiłem się smakiem. Nie przepadam za ciastem francuskim, ale te ciastka mi bardzo zasmakowały ;) Składniki: (na 60-70 sztuk) - 2 szklanki mąki pszennej - kostka margaryny 250g - 2 jajka - 3 łyżki śmietany - cukier do posypania Sposób przygotowania: 1. Margarynę dzielimy nożem na mniejsze cząstki. Mąkę wsypujemy do miski z margaryną, dodajemy śmietanę(...)żółtka (białko odkładamy na później). Myjemy rączki i zabieramy się za ugniatanie ciasta. Gdy masa będzie już jednolita, i nie będzie przylepiać się do rąk, zawijamy w folię i wkładamy na 2 godziny do lodówki. 2. Po dwóch godzinach wykładamy ciasto. Nastawiamy piekarnik na 210 C. Blat lub stolnicę posypujemy mąką. Bierzemy część ciasta i wałkujemy na placek o grubości
Gotuj Z Muzykąminut aż zaczyn podrośnie. W misie miksera umieścić pozostałą mąkę, dodać sól, stopione, letnie masło i ciepłą (nie gorącą) wodę oraz wyrośnięty zaczyn i przy użyciu haka wyrobić gładkie ciasto. Można także ręcznie. Ciasto będzie się lekko kleić. Przekładamy je do przesmarowanej olejem miski (najlepiej pomóc sobie plastikową szpatułką), uformować kulę i odstawić pod przykryciem do wyrastania w ciepłe miejsce(...)podwoi swoją objętość. U mnie trwa to ok.30 minut. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką lub ziarnami blat, rozpłaszczamy dłońmi i składamy w kopertę, czynność powtarzamy jeszcze 1-2 razy. Następnie dzielimy ciasto na 4 części i z każdej formujemy wałeczek, rozciągając go na szerokość blaszki i dowolnie okręcając. Podsypujemy mąką lub ziarnami (ciasto lekko się klei). Odkładamy na blaszkę
Smaczne Zdrowe