Ciastka z cebulą 351wcześniej wspominałam ciasto francuskie znakomicie smakuje zarówno na słodko jak i przygotowane w wersji wytrawnej. Proponowane przeze mnie ciastka znakomicie sprawdzają się jako przekąska np. do piwa. Zwykłe krakersy, orzeszki, czy paluszki chyba każdemu z nas już się znudziły, dlatego warto przygotować coś innego samodzielnie;). Taki smakołyk jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego(...)obieramy, kroimy w piórka. 3. Do cebuli wlewamy marynatę, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 4. Jajko wbijamy do miseczki, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie delikatnie pędzelkiem smarujemy ciasto francuskie. 5. Ciasto kroimy w niewielkie kwadraciki (np. 4cmX4cm) i wykładamy cebulę. 6. Tak przygotowane ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok 15 min. w 180*C-200*C. Smacznego
Kuchnia Pełna Pasji
Pierogi ruskie z wędzonym serem 315specyficznego smaku. Jest to potrawa dla całej rodziny. Gotowe od razu po ugotowaniu ja również smażone. Farsz do pierogów można zrobić dzień wcześniej i trzymać w chłodnym miejscu. Ciasto na pierogi Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 1 szklana letniej wody sól Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól oraz letnią wodę. Łączymy wszystkie składniki i wygniatamy ciasto(...)rękami tak aby się nie kleiło i powstały pęcherzyki powietrza. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na ok 20 minut żeby ciasto odpoczęło. Farsz Składniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg twarogu wędzonego 1 średnia cebula 1 łyżka gęsiego smalcu sól, pieprz świeżo zmielony, papryka mielona ostra Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ostudzone ziemniaki oraz twaróg mielimy w maszynce do mięsa
kgwjanczewo
Pierogi z mięsem 215Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka szczypta soli Farsz: 400 g. mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 cebule 1 ząbek czosnku do smaku: sól, pieprz, tymianek Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, pośrodku zrobić zagłębienie i wlać w nie stopniowo 100 ml ciepłej wody, zagniatając mąkę. Dodać jajka, a następnie wyrobić miękkie i elastyczne ciasto(...)Jeżeli ciasto jest zbyt mokre, to podsypywać niewielką ilością mąki. Wyrobione już ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. Mięso zemleć razem z cebulą, czosnkiem i podrobionym tymiankiem dwa razy. Doprawić solą i pieprzem, dodać około 50 ml wody, wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować. Wykroić foremką lub szklanką krążki i nakładać na nie farsz, zlepić brzegi
Passions hobbies life
Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico 170cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny. CIASTO WŁAŚCIWE 200 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych) 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania 100 g mąki pszennej razowej 1 łyżeczka soli(...)łyżka oliwy Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnicę i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem do siebie). Nie podsypywać zbyt dużo mąki, żeby ciasto nie zrobiło się
UgotujmyTo.pl
Chleb oliwkowy od serca bo z lubczykiem 144Chleb oliwkowy jest delikatny i wyjątkowy. Wystarczy kilka składników, czas na wyrośnięcie ciasta i pieczenie. Jego smak z pewnością zależy od jakości oliwy. Do wyrobienia ciasta użyłam oliwy z oliwek extra vergine Classico , która ma przyjemny aromat z delikatną nutą owoców i trawy oraz lekko pikantny smak. Idealnie połączyła się z czarnymi oliwkami(...)wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, w środku robimy wgłębienie do którego dodajemy rozczyn z drożdży, sól, lubczyk i oliwę z oliwek. Dokładnie ręką wyrabiamy ciasto, zagniatając je z zewnątrz do środka, żeby jak najwięcej ciasto złapało powietrza. Formujemy kule, którą oprószamy mąką. Ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Oliwki oprószamy
Moniki Smakołyki
Faworki 170tego przepisu ..tylko , że ja nie miałam zbytnio dużo czasu..więc poszłam na łatwiznę...i ..praktycznie wszystkie składniki przełożyłam do misy robota i hak wykonał całe zagniatanie..i ciasto nie odstawiałam do wyrastania..tylko od razu rozwałkowałam , pocięłam , zrobiłam z niego faworki i smażyłam we frytkownicy..Moje ekspresowe i smaczne faworki usmażyłam w ramach akcji prowadzonej na FB przez Amber(...)mleka • 2 łyżki cukru, • 10 dag margaryny • 5 dag drożdży • 2 jajka • 1 łyżka spirytusu Margarynę rozpuścić i wystudzić. Do mleka dodać rozkruszone drożdże, cukier oraz tyle mąki by ciasto miało konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce by podwoił swoją objętość. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, alkohol oraz jajka. Wyrabiać ciasto około 5-7 minut.Następnie dodać
Moje domowe kucharzenie
Pizza z Salami i Wędzonymi Szprotkami 229przy tym trochę mąki. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na kilkanaście minut. W momencie jak rozczyn podwoi swoją objętość w początkowej fazie mieszam wszystkie składniki łyżką, a potem wyrabiam ciasto ręką. Kiedy ciasto przestanie przyklejać się do dłoni dodaję olej z awokado i wyrabiam do momentu, aż ciasto przestanie się błyszczeć. Z ciasta formuję kulkę, odkładam na drewnianą deskę opruszoną(...)mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Placek posmarowałam sosem pomidorowym, na który mój syn poukładał sobie plasterki salami i kilka wędzonych szprotek. Wszystko zasypał serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach. Piekliśmy pizzę w piekarniku
Blondynka Gotuje
Przekąski na karnawał i nie tylko 433pojawiać pomysły na drobne przekąski na zimno i ciepło na nasze domowe imprezy. Dla przypomnienia odsyłam do ubiegłorocznego przepisu na Eleganckie mini-kanapki . Dziś natomiast proponuję Wam pieczarki w cieście naleśnikowym. PIECZARKI W SOSIE NALEŚNIKOWYM Składniki 25 dkg średniej wielkości pieczarek 1 szklanka mąki 1 jajko mleko sól i pieprz ulubione przyprawy ( u mnie zadar) olej do smażenia(...)Przygotowanie Pieczarki dokładnie myję, usuwam nóżki i nakłuwam ich kapelusze widelcem w kilku miejscach. Pozostawiam do odcieknięcia i przeschnięcia. W tym czasie przygotowuję ciasto naleśnikowe. Do miski wsypuję mąkę, dodaję jajko, sól pieprz i przyprawy dolewam mleko i miksuję. Mleko dodaję stopniowo tak aby otrzymać ciasto gęstsze niż na naleśniki (konsystencja gęstej śmietany) dlatego w składnikach nie podałam ilości mleka
Magiczna kuchnia Darii
Eklerki z kawowym budyniem 253Pyszny kawowy budyń w delikatnym ptysiowym cieście. Pyszności! Ptysiowe ciasto możecie wykorzystać również do wytrawnych dań, na przykład jako dodatek do fileta z tuńczyka. Zapraszam do pieczenia! Składniki na ciasto ptysiowe: 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mąki pszennej 50 g masła 2 jajka Składniki na budyń: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 300 ml mleka 50 g cukru 3 żółtka(...)krople aromatu waniliowego 2 krople aromatu rumowego 30 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Zaczynamy od ciasta. Do garnka wkładamy masło, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Zdecydowanym ruchem wsypujemy mąkę i szybko mieszamy, aż ciasto będzie jednolite i błyszczące. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia
My Culinary Art
Kakaowy torcik z masą serowo budyniową. 230Witajcie :) Zapraszam Was dzisiaj na kakaowy torcik z nutką kardamonu przekładany masą serowo budyniową . Połączenie kakaowego ciast z gotowanym serem z budyniem daje niesamowity smak :) Składniki na ciasto Kakaowe : 1 kopiasta szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 4 łyżki gorzkiego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kardamonu Piątnica 6 jajek(...)cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel. Dodać mąkę z proszkiem kakao kardamon i olej. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ale tylko spód. Przelać ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Masa serowa : Ser przełożyć do garnka , wlać mleko , wsypać cukier , dodać masło i na malutkim ogniu zagotować . Budynie z mąką rozpuścić
Sama słodycz i szczypta chili
Pizza na aromatycznym cieście :) 210SKŁADNIKI --> CIASTO: - 2,5 szklanki mąki - 1 jajko - 3/4 szklanki mleka - 3 dag drożdży - szczypta soli - 2 łyżki oleju "Kujawski z czosnkiem" SKŁADNIKI --> FARSZ: - 3 duże cebule - 250 g pomidorków koktajlowych - 1 papryka - 400 g pieczarek - 1 łyżka oleju "Kujawski z czosnkiem" - słoiczek koncentratu pomidorowego - przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, bazylia, majeranek, pieprz ziołowy i prawdziwy PRZYGOTOWANIE: Cebulę oczyszczamy(...)koniec dodajemy wszelkie przyprawy i solimy.Ciasto --> Mleko lekko podgrzewamy w garnku i rozpuszczamy w nim drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, jajko, olej, sól i mleko z drożdżami. Ciasto odstawiamy na ok. 20 minut do delikatnego wyrośnięcia. Następnie wyrabiamy i formujemy okrągły placek :) Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i układamy na nim ciasto. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni
Zdrowie na języku :P
Jabłkowy przekładaniec :) 211Kolejna wersja jabłecznika, ale tym razem nie co tłuściejsza :) Na ciasto kruche: - 25 dag mąki - 125 g margaryny - 1 żółtko - 1 łyżka cukru pudru Na ciasto biszkoptowe: - 3 jajka - 3 pełne łyżki cukru - 2 czubate łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na masę: - 5 średnich jabłek (obrane i pokrojone w cienkie plasterki) - 2 saszetki(...)stewii waniliowe + 2 saszetki stewii oryginalnej (lub 2 paczuszki cukru waniliowego) - 1 czubata łyżeczka cynamonu 1. Zagniatamy ciasto kruche. Schładzamy przez pół godziny w zamrażalniku, a następnie wykładamy nim obłożoną papierem do pieczenia tortownicę, tworząc podwyższone do połowy wysokości brzegi. Podpiec w mocno nagrzanym piekarniku (250 stopni). Około 10 minut. 2. Gdy ciasto się zarumieni, wykładamy na nim plasterki jabłuszek
Zdrowie na języku :P
Śmietankowiec z cukinią :) 263Mamy... Ciacho nie należy do wypieków dietetycznych, głównie za sprawą śmietany. Ale! Postarałyśmy się nieco obniżyć jego kaloryczność. Zapraszam choć na kawałeczek :) Ciasto kruche: - 3 szklanki mąki - 100 g margaryny - 3 łyżki cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 żołótek - niepełna szklanka mleka Składniki łączymy i zagniatamy ciasto, które dzielimy na dwie części. Jedną mrozimy w zamrażalce(...)ciasto było możliwe do starcia na tarce. Drugą wykładamy spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Masa śmietanowa: - 2 śmietany 12% - 5 białek - 2 budynie śmietankowe - 1 łyżka słodzika w płynie (lub szklanka cukru) - cukinia marynowana w zalewie (można zastąpić ananasem) Białka ubijamy. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę wylewamy na wyłożoną ciastem blachę, układamy cukinię, przykrywamy
Zdrowie na języku :P
Tarta z makiem i powidłami :) 198Składniki na ciasto: - 250 g mąki - 120 g margaryny - 1 żółtko - 2 łyżki cukru pudru - szczypta soli Wszystkie składniki połącz ze sobą, uformuj kulę i wstaw na 1 godzinę do lodówki. Kiedy ciasto będzie ciężko zagnieść, można dodać odrobinę mleka. Po upływie czasu, ciasto rozwałkuj i przełóż do silikonowej formy, brzegi również wyklej ciastem. Wstaw do piekarnika nagrzanego(...)piecz przez 15 minut. Masa: - powidła (np. śliwkowe, u mnie jabłkowo-aroniowe) - masa makowa Po upływie czasu, na ciasto wyłóż najpierw powidła, a następnie masę makową. Piecz jeszcze 30 minut. Odstaw do całkowitego wystygnięcia
Zdrowie na języku :P
Olej rzepakowy w dietetycznym TORCIE kakaowym z soczewicy i ryżu :) 172końcu! Zrobiłam ciasto z soczewicy, które już dawno miałam w planach, a to dzięki odbywającemu się obecnie konkursowi „BLOGERZY ODKRYWAJĄ WALORY OLEJU RZEPAKOWEGO”. Wiecie o nim? Bierzecie udział? Główna nagroda jest moim, a także mojej Mamy wielkim marzeniem. Nie ukrywam, że taki sprzęt, jak KitchenAid Artistan bardzo by się przydał w naszej skromnej kuchni :) Od razu poszerzyłby się zakres możliwości(...)ryż również blendujemy na średnio gładką masę. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i blendujemu, do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik mocno nagrzewamy w 180*, gdzie ciasto będziemy piekli 45 minut. Po wyciągnięciu maksymalnie ostudzić. Masa budyniowa: - 400 ml mleka - 1 torebka budyniu śmietankowego/waniliowego - stewia/słodzik/cukier Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Śmietankowe różyczki do przyozdobienia
Zdrowie na języku :P