ciasto - 162907 przepisów (strona:3384/10861)

Obrączki francuskie z cukrem. 139

Składniki : 1 kg ciasta francuskiego   ( może być mrożone ) 1 jajko 25-30 dkg grubego cukru kryształu mąka pszenna do podsypywania Przygotuj również : szklankę  malutki kieliszek lub rurkę o średnicy 1 i 1/2 cm    Sposób wykonania : Ciasto francuskie rozwałkowujemy podsypując co pewien czas przesianą mąką na grubość 2 milimetrów. Z ciasta wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Brzegi(...)szklanki co pewien czas zanurzamy w mące,aby szklanka nie kleiła się do ciasta. Kółka wykrawamy jedno obok drugiego,tak aby było jak najmniej ścinek. Jeśli chcemy możemy zagnieść wszystkie ścinki pozostałe po wykrawaniu,rozwałkować i wyciąć kółka. Gdy mamy już wykrojone duże kółka z całego ciasta,wykrawamy teraz małe kółeczka w środku każdego dużego kółka, za pomocą malutkiego kieliszka

Przepisy i porady kulinarne
Jak i czym smarować blaszki na ciasto parzone. 186

Alessio Orrù - Fotolia.com     Ptysie same zjechały z blaszki  :-) Aby ciasto parzone zawsze nam bez problemów odchodziło po upieczeniu od blaszki na której było pieczone, należy blaszki smarować gęstym tłuszczem np. smalec, planta, margaryna itp ( nie smarujmy blaszek olejem ponieważ wtedy bardzo często ciasto się przykleja ). Konsystencja tłuszczu powinna być półpłynna,  taka jak kwaśna śmietana. Blaszki(...)smarujemy za pomocą zwykłego pędzla do malowania, zanurzamy pędzel w tłuszczu i cienko smarujemy czystą blaszkę na której będziemy odpiekać ciasto parzone ( eklery, ptysie paluszki czy groszek ptysiowy ). Gdy posmarujemy blaszkę gęstym tłuszczem ciasto się nam nie przyklei do niej , oraz będzie nam je wygodniej szprycować, nie będzie się ślizgać po blaszce.  Gdy blaszkę posmarujemy zbyt rozgrzanym tłuszczem możemy

Przepisy i porady kulinarne
Naleśniki z serem i cynamonem 205

tłustym czwartku czas na odpoczynek dla naszego żołądka. Naleśniki  z białym serem polane jogurcikiem na pewno będą dobrą alternatywa dla wczorajszych pączków.    SKŁADNIKI  Na ciasto 2 szklanki maki pełno ziarnistej 2 jajka szklanka mleka woda mineralna gazowana olej i masło do smażenia szczypta soli i szczypta cukru Nadzienie: 1/2 kg twarogu 3-4 łyżki cukru ( tutaj(...)jogurtu naturalnego do rozrzedzenia WYKONANIE  Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy mleko i wodę, dodajemy żółtka. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę. Mieszamy aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Dodajemy sól, cukier  oraz pianę z białek i ponownie dokładnie Mieszamy. Ciasto odstawiamy  na ok pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Twaróg rozdrabniamy

W kuchennym oknie Ewy
Domowy makaron 137

theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szklanka mąki pszennej 1 jajko gorąca woda " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Mąkę mieszamy z jajkiem i zalewamy niewielką ilością gorącej wody. Mieszamy dokładnie, ciasto ma mieć dość zwartą konsystencję. Kiedy wyrobimy ciasto tak, że jest jednolite wkładamy je do woreczka foliowego i odkładamy na kilka minut. Dzięki temu ciasto łatwo będzie się wałkować. Krok(...)Ciasto wyjmujemy z torebki i bardzo cienko rozwałkowujemy. Posypujemy dużą ilością mąki aby się nie sklejało. Zawijamy ciasto w rulonik i kroimy na cieniutkie nitki. Krok 3 Gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Po ugotowaniu makaron przelewamy zimną wodą. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp

CoolinarniePL
Domowe pączki. 138

odstawić na około 10 min. W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy cukier i ucieramy do białości. Wsypujemy mąkę, wlewamy podrośnięte drożdże oraz resztę mleka i wyrabiamy ciasto rękami aż będzie odchodzić od ręki. Roztopione masło wlewamy do ciasta, dodajemy rumu i chwilę wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno ono przynajmniej podwoić(...)objętość. Urywamy kawałek ciasta, rozklepujemy na dłoni, nakładamy około łyżeczkę marmolady i sklejamy tworząc kuleczkę. Następnie układamy pączki na stolnicy wysypanej mąką. Teraz wrzucamy do rondla smalec i roztapiamy. Odpowiednia temperatura tłuszczu jest wtedy, gdy po wrzuceniu kawałeczka ciasta od razu wypłynie na powierzchnię. Strząsamy z pączka mąkę, kładziemy na powierzchni smalcu i smażymy około 2-3 min. Następnie odwracamy

Symfonia smakowa
Pączki z nierafinowanym olejem palmowym 202

cytryny oraz gotowy zaczyn. Wyrabiam ręką , ąż cisto będzie jednolite. Na końcu dodaję olej kokosowy i ciągle intensywnie wyrabiam, ąż do momentu gdy cały olej się wchłonie, a ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoja objętość (jeżeli chcecie aby "rośnięcie" przebiegło szybciej wstawcie miskę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 35 stopni(...)Kiedy ciasto jest wyrośnięte delikatnie wyrabiam je jeszcze raz przez krótką chwilę. Następnie łyżką nabieram ciasto, rozpłaszczam na d ło ni i nakładam na krążek łyżeczkę konfitury. Całość dokładnie sklejam i formuję pączka. Odkładam na opruszoną mąką deskę. Kiedy wszystkie pączki są gotowe przykrywam ściereczka i zostawiam do ponownego wyrośnięcia (podwojenia objętości). Gotowe pączki smażę na oleju rozgrzanym

Magiczna kuchnia Darii
Wegańskie PĄCZKI PIECZONE + patent na lepienie pączków :) 254

Pamiętacie przepis na ciasto drożdżowe, z którego da się zrobić wszystko, KONKRETNIE TEN ? :) Otóż dziś z tego ciasta mamy pączki z piekarnika, potrzebna była tylko drobna modyfikacja: - wodę zamieniamy na mleko (najlepsze sojowe z Biedronki, może ma nieciekawy skład ale tu akurat jest to plusem - słodkie i z gumą ;) ) - nie dajemy ziół :P - cukru można trochę więcej ale w sumie(...)będzie jeszcze słodkie nadzienie, - drożdży też można trochę więcej, jeśli ktoś lubi mocno pachnące drożdżami ciasto, ale my zostawiliśmy tę samą ilość, jak zawsze. Ciasto szykujemy dokładnie w ten sam sposób i kiedy dochodzimy już do rozwałkowanego placka (tylko niezbyt cienkiego, pamiętajcie, że to mają być jednak pączki), wykorzystujemy patent mojej Babci na klejenie pączków :) Na połowie rozwałkowanego ciasta zaznaczamy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Walentynkowe DIY - inspiracje 250

mogło zabraknąć pizzy w kształcie serca to już tradycja :)) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ryżowe serca ,   Ażurowe naleśniki  , Ziemniaczane serduszka ,   Pizze małe serca, Lody truskawkowe , Ciasto z sercem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Faworki 153

był dość męczący. Właśnie dlatego obiecany przepis na faworki ląduje na blogu dopiero dzisiaj. To były moje pierwsze faworki w życiu. Wyszły smaczne, choć za grube. Niestety, po wybijaniu ciasta zabrakło mi już siły na cieniutkie rozwałkowanie go. Dlatego polecam użycie maszynki do makaronu, będzie Wam dużo wygodniej, a faworki wyjdą cienkie i chrupiące. Z tego przepisu wyszła mi spora(...)szklanki mąki pszennej - 2 łyżki wódki - szczypta soli - 5 żółtek - 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% *dodatkowo: - olej rzepakowy do smażenia - cukier puder Przygotowanie: Z przygotowanych składników zagnieść ciasto, tak aby było gładkie. Zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut (w temp. pokojowej). Następnie rozwałkować, złożyć w kopertę i tłuc wałkiem, żeby wtłoczyć w ciasto powietrze. Czynności powtarzać

W poszukiwaniu inspiracji
Pieczone pączki z konfiturą 308

sobie zbędnych kalorii to przygotujcie te pieczone pączki. Jako że nie ociekają tłuszczem ze smażenia to można żyć złudną nadzieją, że być może ten dzień nie zrujnuje dotychczasowej diety. Ciasto: 50 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru pół szklanki mleka 400 g mąki 3 jajka kostka masła szczypta soli + słoik konfitury różanej/powideł śliwkowych jajko i mleko do posmarowania(...)mieszamy i zostawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce - masa powinna zwiększyć swoją objętość ponad dwukrotnie.     Do miski dodajemy mąkę, jajka i sól, wyrabiamy hakami do ciasta drożdżowego przez kilka minut. Dolewamy rozpuszczone i lekko przestudzone masło, wyrabiamy dłuższą chwilę. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję i nie kleić się do rąk. Kulę przykrywamy ściereczką i zostawiamy

sama złodycz
Pączki z migdałami 375

cukru pozostawiamy do wyrośnięcia. Mikserem ucieramy żółtka oraz 2 całe jajka z cukrem i masłem na pianę. Wyrośnięte drożdże dodajemy do masy wsypujemy mąkę, sól wlewamy kieliszek spirytusu, Wyrabiamy ciasto około 30 minut następnie dodajemy mielone migdały i startą skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto ponownie przez parę minut, po wyrobieniu posypujemy z wierzchu cukrem przykrywamy ściereczką , pozostawiamy do wyrośnięcia(...)wyrośniętego ciasta formujemy pączki nadziewamy dżemem, pozostawiamy do powtórnego wyrośnięcia. Smażymy dwustronnie na wrzącym smalcu z dodatkiem kieliszka spirytusu (pod przykryciem ). Osączamy na ręczniku papierowym posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym. Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową. Smacznego

kgwjanczewo