ciasto - 163312 przepisów (strona:3378/10888)

Brzydale, czyli rzecz o rozpuszczaniu 150

świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 300 ml letniej wody 35 g masła 60 g pestek dyni dodatkowo: 3 łyżki mleka 10 g płatków owsianych Płatki do ciasta dokładnie zmielić. Wymieszać z przesianą mąką. Zrobić dołek, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać 50 ml wody. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu wlać resztę wody, zagnieść(...)ciasto. Dodać pestki, wlać masło, wyrobić gładkie, nielepiące ciasto. Z ciasta uformować kulę, umieścić w dużej misce, odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 12 równych części, uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut do napuszenia. Bułeczki posmarować mlekiem, naciąć na krzyż, obsypać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zakochaj się w pączku! 140

zgrabne jak jej... Ale bardzo się starałam, i te starania właśnie zostały docenione poprzez wchłonięcie połowy na jedno posiedzenie.  Uroczy kształt pożyczyłam od Ani, ale przepis na ciasto wzięłam od  Doroty  - z tej prostej przyczyny, że nie chciałam, żeby zostały mi bezpańskie białka. Proporcje jednak pozmieniałam tak, że z oryginalnym przepisem mają już niewiele wspólnego... Wyszły bardzo(...)wkruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru i zalać połową mleka wymieszanego z wodą. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu dodać resztę płynów, jajka, sól, wódkę i pozostały cukier. Zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i ostudzić. Dodać do ciasta, wyrobić. Ciasto może się nieco lepić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1,5-2 cm. Wykrwać foremką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na pyszne śniadanie we dwoje 226

domu miałam kolorową paprykę, postanowiłam ją również wykorzystać. Bułeczki naprawdę świetnie smakują z żółtym serem i pomidorem - mówię Wam, nikt się nie oprze. Idealne na leniwe śniadanie we dwoje. Ciasto nieco się klei - ja odrobinę podsypywałam mąką, ale moim zdaniem nie warto dodawać jej więcej do ciasta - dzięki temu bułeczki będą lżejsze i bardziej puszyste.  Pszenno-żytnie bułki(...)miski, wymieszać. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać połowę mleka wymieszanego z wodą. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać sól, pozostałe płyny, wbić jajko. Zagnieść ciasto. Dodać paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ser dobry na wszystko. Nawet na brak Świąt... 240

wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże. Posypać cukrem, zalać połową mleka wymieszanego z wodą, odstawić na 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę płynów, mleko w proszku i sól. Zagnieść ciasto.  Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do ciasta. Dokładnie wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, cebulę drobno posiekać(...)Wymieszać z tymiankiem. wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm, posmarować farszem. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku w ciasny rulon. Przekroić wzdłuż na pół, zwinąć farszem na wierzch. Uformować wieniec.  Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Wyrośnięty wieniec opędzlować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać dodatkowo solą i pieprzem.  Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
World Baking Day! 229

poproszeni o przygotowanie stu przepisów na różnym poziomie trudności. Wchodząc na stronę można wybrać swój poziom, a wtedy zostaniemy skierowani do odpowiednich przepisów. Ja zdecydowałam się na poziom 87 - ciasto truskawkowe Kivilcim Namli Iren . Dlaczego? Po pierwsze - truskawki. Nie mogę się ostatnio oprzeć tym czerwonym pięknościom, więc stwierdziłam, że ciacho z nimi w roli głównej z pewnością będzie cieszyć się(...)żeby podjąć wyzwanie, ale skoro przepis został oznaczony tak wysokim numerem uznałam, że musi być w nim coś wyjątkowego. Tak naprawdę nie jestem do końca zadowolona. Kruche ciasto byłoby lepsze to, które przygotowuję zazwyczaj - bez cukru, bo krem jest naprawdę słodki. Poza tym wyszło nieco zbyt lepkie, i wałkowanie okazało się koszmarem - bez dwóch arkuszy papieru do pieczenia nie warto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowa inauguracja sezonu rabarbarowego 205

Postanowiłam przygotować wersję mini, czyli pojedyncze, słodkie bułeczki. Co prawda zrosły mi się na blasze, ale moim zdaniem dodaje im to tylko rustykalnego uroku. Są naprawdę pyszne - mięciutkie, puchate ciasto, kwaśny, ale rozpływający się w ustach rabarbar i słodka, delikatnie chrupiąca kruszonka, która została nieco unowocześniona odrobiną kardamonu. Naprawdę - nie można chcieć więcej. W tajemnicy powiem, że poczęstowałam nimi Tatę(...)drożdże, zasypać 1 łyżeczką cukru i zalać połową mleka wymieszanego z wodą. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę płynów i cukru, sól oraz jajko, i zagnieść ciasto. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło, zagnieść gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Rabarbar pokroić w 1centymetrowe kawałki, zasypać cukrem i odstawić na 30 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gwiazda: świeża mięta 181

lubię bardzo, ale pasuje mi bardziej jako dekoracja deserów niż ich właściwy składnik. Nie wiem dlaczego, ale obawiam się miętowego smaku, choć w kupnych słodyczach i przygotowanych przez innych ciastach zazwyczaj mi odpowiada. Jedyne połączenie, do którego mam uraz z dzieciństwa, to mięta z jabłkiem - no po prostu nie mogę! Pamiętam soki o tym właśnie smaku, po spróbowaniu których(...)kakao, jakoś podejrzanie lekkie. Wsypuję do mąki, i co się okazuje...? Że tam raptem szesnaście gram... Szesnaście! A gdzie pozostałe dwieście trzydzieści cztery z opakowania? Gdzie pięćdziesiąt, potrzebne do ciasta...?! Nie ma... Zła okrutnie, odstawiłam wszystko do kąta i poszłam czytać książkę. Pożaliłam się C. na okrutny żart losu, i z samego rana wysłałam biedaka do sklepu po potrzebny składnik

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ziołami pachnące pyszności 112

cudownie i nęcą okrutnie, więc ciągle tylko myślę o tym, gdzie by je dodać. I kiedy przyszedł czas na pieczenie weekendowych bułeczek, pomyślałam, że ziołowe sprawdzą się idealnie. Kiedy ciasto wyrastało pomyślałam, że nadam mu nieco inną formę - i tak powstał uroczy, zawijany chlebek. Miałam w domu akurat jeszcze czosnek niedźwiedzi i natkę pietruszki, wszystko posiekałam i wrzuciłam do ciasta(...)środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać połową mleka wymieszanego z wodą. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie do zaczynu dodać resztę płynów i sól, zagnieść ciasto. Wlać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Uformować kulę, włożyć do natłuszczonej miski i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Zioła posiekać, wymieszać. Masło rozpuścić. Wyrośnięte ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Duńskie bułeczki z makiem 207

uroku. Gwarantuję, że zachwycą każdego.  Tebirkes Składniki: (na 10-12 bułeczek) zaczyn: 20 g świeżych drożdży 400 ml letniego mleka 300 g mąki pszennej 1 łyżka cukru ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 50 g masła dodatkowo: 75 g masła 2 łyżki wody 15 g maku Drożdże rozmieszać w mleku, dodać cukier i mąkę. Dobrze wymieszać - najlepiej(...)miksować kilka minut mikserem z hakami. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać sól i partiami wsypywać mąkę aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji - ciasto powinno być nielepiące, miękkie i sprężyste. Wlać rozpuszczone i ostudzone masło, dobrze wyrobić. Odstawić na 10-15 minut. Dodatkowe masło rozpuścić i przestudzić. Ciasto rozwałkować na prostokąt 30x40 cm. Posmarować masłem, złożyć wzdłuż

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wakacje! I prowiant na drogę 171

Bułki z mąką kukurydzianą Składniki: (na 4 duże bułki) zaczyn: 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 300 ml letniej wody 100 g mąki kukurydzianej 200 g mąki pszennej ciasto właściwe: 2 łyżeczki proszku z owoców dzikiej róży 2 łyżeczki soli 50 ml oleju 50 ml płynnego miodu 200 g mąki pszennej dodatkowo: 10 g mąki kukurydzianej Drożdże rozetrzeć(...)cukrem, wymieszać z wodą. Mąki przesiać, wymieszać, dodać drożdże. Całość dokładnie wymieszać łyżką, odstawić na 1 godzinę w cipłe miejsce. Po tym czasie dodać pozostałe składniki na ciasto, wszystko wymieszać i zagnieść. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i nielepiące. Uformować z ciasta kulę, włożyć do natłuszczinej miski i odstawić na 30 minut. Potym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspomnienie lata 215

Australian women's weekly znalazłam boskie brownie. Tam było z malinami, które kolorystycznie może i lepiej się komponują, ale jeżyny smakują tu wybornie. Świetnie przełamują ciężki, czekoladowy smak. Bo ciasto, choć pyszne, jak dla nas jednak zbyt czekoladowe (nigdy w życiu bym nie pomyślała, że takie słowa wyjdą mi spod palców). Mnóstwo czekolady w cieście, i do tego ganache (które(...)trochę mi się zważyło, ech ). Zamiast polewy następnym razem ubiję kremówkę - ciasto będzie lżejsze, chyba nawet bardziej letnie. Z drugiej strony - teraz odkrywam w sobie ogromne zapotrzebowanie na czekoladę... Może dziś smakowałoby mi bardziej...? Brownie z czekoladowym ganache i jeżynami Składniki: (na formę o średnicy 21 cm) 35 g kakao 80 ml gorącej wody 150 g ciemnej czekolady

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na zakończenie sezonu dyniowego: chleb 139

Piątek, a więc pieczywko. Mniam. I jednocześnie ostatni już dyniowy przepis w tym sezonie. Były ciasta, była kawa, była zupa, a jeszcze więcej przepisów niż się pojawiło, zostało zapisanych i skrzętnie ukrytych na sezon kolejny. Może lepiej zmieszczę się wtedy w czasie. To cudo znalazłam na blogu  Antenki , i od razu się w nim zakochałam. Ma boski kolor(...)przetestowaliście już poolish, czas na kolejny krok. Chleb dyniowy na zaczynie Składniki: (na keksówkę 22x11 cm) zaczyn: 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki żytniej 100 ml letniej wody ciasto: 10 g drożdży 200 g puree z dyni 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli 150 ml letniej wody dodatkowo: 2 łyżki wody Mąki i wodę na zaczyn dokładnie wymieszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Powrót do codzienności - chleb na poolish 177

gram.  W chlebach na poolish zakochałam się od pierwszej próby - są po postu przepyszne i wyjątkowe! Nie tak trudne jak na zakwasie, dostępne zwykłym śmiertelnikom. Wystarczy odrobina cierpliwości - ciasto potrzebuje duuużo czasu - i wyciągniemy z piekarnika cudnie pachnący bochenek z niesamowicie chrupiącą skórką i zwartym, sycącym miąższem. W takim chlebie dziury wyglądają niemal jak w zakwasowcach. Gwarantuję - jeśli(...)Spróbujcie koniecznie - dajcie szansę chlebom na poolish Chleb z ziarnami na poolish Składniki: (na 1 bochenek) poolish: 3 g świeżych drożdży 150 ml letniej wody 150 g mąki pszennej ciasto: 3 g świeżych drożdży 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli 150 ml letniej wody 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zmiany, zmiany... I rustykalny chleb 191

ogromne, to był naprawdę świetny pomysł! Rustykalny chleb hiszpański Składniki: (na 1 bochenek) starter: 150 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 5 g świeżych drożdży 125 g mąki pszennej ciasto: 150 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 5 g świeżych drożdży 225 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy dodatkowo: 2 łyżki(...)godzinach: Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z wodą, odstawić na 10-15 minut. Do dużej miski przesiać mąki, wymieszać z solą. Dodać starter, rozpuszczone drożdże i oliwę. Wyrobić gładkie ciasto - będzie się lepić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta uformować bochenek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, boki podeprzeć czystymi ściereczkami, żeby nie rozlało

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pączki parzone. Z wanilią 191

istniały. Na blogu możecie znaleźć przepis na te jedyne, najlepsze, i to je co roku smażę, już sama. Ale lubię też eksperymenty, szukam więc nowych, ciekawych pomysłów. W książeczce Ciasta domowe , wydanie specjalne nr 5/2008 znalazłam przepis na pączki parzone, który mnie zaintrygował. Przeszukałam internet - okazuje się, że parzenie mąki, czyli zalewanie jej wrzącą wodą lub mlekiem ma na celu(...)wspomaganie drożdży - takie ciasto powinno lepiej rosnąć, a także wydłuża świeżość wypieku. Hmm... Nie wiem, czy to działa. Ciasto owszem, wyrosło bardzo ładnie, ale czy lepiej niż zawsze - nie mam pojęcia. Co do świeżości, nie było nam dane się przekonać, bo zniknęły tego samego dnia. Kilka zjedliśmy jeszcze cieplutkich, reszta pojechała do koleżanki. Nadziałam je powidłami śliwkowymi z czekoladą - pyszności

Pożeraczka, czyli raz adobrze