łyżki mąki pszennej, zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby "ruszyły". Pozostałą mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski, dodać sól, mleko, olej i zaczyn. Wyrobić elastyczne i miękkie ciasto (ok 5 minut hakiem). W razie konieczności dodać mąki lub oleju. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na całą noc (ciasto podwoi swoją objętość). Rano(...)wyłożyć ciasto na blat, podzielić na 12-16 części (jeśli chcecie mini bułeczki) lub 8-10 części (żeby otrzymać bułeczki wielkości tradycyjnej kajzerki). Każdą kulkę ciasta rozwałkować i zapleść bułeczkę (patrz tutorial). Ułożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220C (bez termoobiegu). Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem
CookYourselfMoże nie jest tak pyszne jak drożdżowiec mojej Babci, ale smak ma podobny. Obiecuję, że jak dojdę do perfekcji i w końcu uda mi się upiec drożdżowe ciasto takie jak piekła moja Babcia, podzielę się z Wami przepisem. Podczas pieczenia w domu unosił się tak boski zapach, że myślałam, że zjem ciasto przez okienko od piekarnika ;) Ahhh ta kruszonka :) 'ciasto(...)łyżki mąki, 1 łyżki cukru i drożdży zrobić zaczyn i odstawić, aby "ruszył". Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, jajka, roztopione masło i zaczyn. Dokładnie i długo wyrobić ciasto (będzie lepkie). Przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Ze zimnego masła (100g), mąki i cukru zrobić kruszonkę. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem
CookYourselfCoś pysznego! Coś chrupiącego! Coś ze szpinakiem! Pyszne to "coś". Powstało pod wpływem chwili, z resztek jakie znalazłam w lodówce. Termin ciasta francuskiego dobiegał końca, więc należało je jak najszybciej wykorzystać. Nie chciałam robić kolejnych ciasteczek z czekoladą/owocami. Zachciało mi się coś wytrawnego. I oto powstały. Przepyszne rożki francuskie ze szpinakiem, marchewką, mozzarellą i pestkami słonecznika. Można je zrobić(...)czystym sumieniem. Od teraz szpinak w większości przypadkach będę robić z marchewką, która nadaje mu słodkawy smak. 'rożki francuskie ze szpinakiem, marchewką, mozzarellą i pestkami słonecznika' Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 0,5 opakowania mrożonego szpinaku w liściach lub 2-3 szklanki świeżego baby - 1 średniej wielkości marchewka - 1 mała cebula - 1 opakowanie mozzarelli - 1 ząbek czosnku - papryka słodka, ostra
CookYourselfMasło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i dokładnie je wmiksować w maślaną masę. Stopniowo dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, do uzyskania jednolitego miękkiego ciasta ( w razie konieczności dodać więcej mąki - ciasto nie może się kleić do rąk). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i umieścić na 5 minut do zamrażalki. Ze schłodzonego ciasta formować kulki(...)wielkości orzecha włoskiego. Kulki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w średnich odstępach - ciasta trochę urosną. Każda kulkę delikatnie spłaszczyć palcami i ułożyć na nich po 3-4 sztuki M&M'sów. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 15 minut. Studzić na kratce. Smacznego! * przepis pochodzi z bloga ' A good life blog' ____________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu
CookYourselfCiasto, które swoim wyglądem, zaskoczy Waszych gości. Jest bardzo truskawkowe i do tego z wyglądu, można powiedzieć, że przypomina igloo. W internecie znajdziecie je również pod nazwą "truskawkowe iglo" czy po prostu "ciasto z truskawkami". U mnie występuje jako wykwintny truskawkowiec. Niestety przy robieniu tego ciasta, potrzebujemy trochę czasu, aby galaretka nie wsiąkła nam w biszkopt. Ale uwierzcie mi-warto(...)wsiąknie w biszkopt!). Pozostałe truskawki ułożyć na biszkopcie i zalać tężejącym musem z truskawek. Odstawić do lodówki na min. 2-3 godziny (ja odstawiłam na całą noc) Przed podaniem ciasto wyłożyć na talerz i oderwać z wierzchu papier. Oprószyć cukrem pudrem lub polać delikatnie polewą. Smacznego! * przepis pochodzi ze strony 'Moje ciasto
CookYourselfszklance ciepłej wody, z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, aby ruszyły. Do miski wsypać mąkę i sól. Wlać pozostałą wodę i zaczyn. Wyrabiać ciasto, przez ok. 5 minut, do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1-1,5h). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką(...)równych kawałków. Każdy kawałek uformować w kulę i zrobić w niej, po środku otwór o szerokości ok 3-4 cm (najlepiej zrobić to omączonym palcem, najpierw jednym palcem, kręcimy ciasto wokół palca, a jak się rozszerzy - to dwoma - patrz tutorial ). Pszenne bajgle. Z każdą kulką ciasta postąpić tak samo. Tak przygotowane bajgle ułożyć na oprószoną mąką powierzchnię i zostawić
CookYourselfKruche, cynamonowe i rozpływające się w ustach gwiazdki.Praca przy tych ciasteczkach, to sama przyjemność. Ciasto po schłodzeniu wyśmienicie się rozwałkowuje, nie wspomnę już o wykrawaniu. Zachowują swój kształt po upieczeniu, więc nie ma obaw, że przy wycinaniu za pomocą skomplikowanych foremek, kształt ciastek rozpłynie się podczas pieczenia. 'kruche cynamonowe gwiazdki, maślane ciastka' Składniki (na ok.30 gwiazdek): - 100g zimnego masła(...)łyżeczki proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i jajko. Utrzeć gładkie ciasto. Ciasto przełożyć na folię spożywczą, formując dysk. Wsadzić do lodówki na min.25 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanej mąką, stolicy na grubość ok 1mm. Wycinać dowolne kształty (z ciasta, które zostało
CookYourselfWitajcie w nowym roku! Szczęścia dla Wszystkich! Ojj! czemu ja na ten przepis trafiłam dopiero teraz? Chlebek ten jest przepyszny! Ciasto jest idealne do wyrabiania. Nie klei się do rąk i pięknie się wałkuje. Podczas pieczenia pięknie pachnie czosnkiem i ziołami :) U nas, sprawdził się idealnie, jako przystawka na sylwestrową imprezę. Jeśli próbowaliście ten chlebek ( przepis(...)również Wam zasmakuje. 'odrywany chlebek ziołowo-serowy' Składniki: * ciasto: - 3 szklanki mąki - 15g świeżych drożdży (lub 1 op-7g suchych) - 100g masła - 250ml mleka - 2 jajka - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka (płaska) soli * dodatkowo: - 100g roztopionego masła - czosnek granulowany - suszone oregano i suszona bazylia - ser żółty, mozzarella - wg uznania Mleko podgrzać. Drożdże rozpuścić w 100ml ciepłego mleka, dodać 1 łyżkę
CookYourselfPrzepyszne ciasto, które może udawać tort urodzinowy. Ale nie z tego powodu nosi taką nazwę. Oszukaniec - ponieważ zawiera w sobie tylko 1 jajko. Pewnie pomyślicie, że jak to, że tylko jedno jajko? Tak. A smakuje jak jakieś wyśmienite ciacho z kremem. Polecam z czystym sumieniem. Najlepiej smakuje po nocnym leżakowaniu w lodówce. Przepis ten dostałam od swojej Przyjaciółki(...)bardzo dziękuję. 'oszukaniec' * ciasto: - 100g masła/margaryny - 1 szklanka mleka - 3/4 szklanki cukru - 2 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajko - 2 łyżki kakao - 1-2 łyżki dżemu/konfitury (opcjonalnie) * krem: - 0,5 l mleka - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej - 1,5 łyżki mąki pszennej - 1/3 szklanki cukru pudru - 200g masła - laska wanilii - rodzynki - 2 łyżki kakao * polewa
CookYourselfMoje pierwsze w życiu, własnoręcznie robione jagodzianki. Pyszne, miękkie i wypełnione po brzegi jagodami. Coś pysznego. Idealne na trwający sezon jagodowy. Ciasto na bułeczki jest delikatne w smaku i rozpływa się w ustach. Chyba na jakiś czas zostanę przy tym przepisie. 'jagodzianki, bułki z jagodami' Składniki: (na ok 10 sporej wielkości jagodzianek): - 550g mąki pszennej - 250 ml mleka(...)cukru i mąki przygotować zaczyn wg tego przepisu . Do misy przesiać mąkę, dodać 4 łyżki cukru, wlać ciepłe mleko z masłem, wbić jajka i dodać zaczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie konieczności dodać więcej mąki. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Jagody dokładnie umyć i delikatnie wysuszyć. Dodać cukier (ja dodałam 2 łyżki
CookYourselfzdobycia. Z pomocą przyszła moja Teściowa, która w swoim warzywniaku ma min. cukinie. Dostałam zarówno "żeńską" odmianę cukinii oraz "męską". Postanowiłam, na pierwszy raz, zrobić je tradycyjnie, w cieście naleśnikowym. Ale żeby nie było to zwykłe ciasto, postanowiłam dodać piwo zamiast wody. Wyszło pysznie. Idealna przekąska do piwa oraz jako dodatek do obiadu. Polecam. Kwiaty cukinii są delikatne w smaku(...)rozpływają się w ustach. Polecam każdemu, kto się waha. 'kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym z piwem' Składniki: - kwiaty cukinii - 2 jajka - 1 szklanka mąki - ulubione piwo (użyłam ciemnego) - sól, pieprz - olej Kwiaty cukinii umyć i usunąć z nich słupek. Dokładnie odsączyć na ręczniku papierowym. Do miski wbić jajka, wsypać mąkę i mieszając dodawać piwo, tak aby otrzymać gęste ciasto naleśnikowe
CookYourselfprzesiać do miski i dodać pokrojone i zimne masło. Posiekać nożem. Dodać drożdże instant*, cukier puder, jogurt i jajka (z żółtkami). Dokładnie wyrobić do uzyskania elastycznego, lekko klejącego się ciasta (w razie konieczności podsypać mąką). Ciasto owinąć w folię spożywczą i spłaszczyć. Umieścić w zamrażalce na 30 minut (lub w lodówce na całą noc). Ciasto musi się schłodzić(...)można było je rozwałkować. W międzyczasie obrać jabłka i pokroić je na ósemki i każdą ósemkę jeszcze na pół. Po wyjęciu z lodówki odrywać kawałki ciasta, pozostałe umieścić w lodówce, i rozwałkować na grubość ok 3-4 mm (w razie konieczności podsypywać delikatnie mąką). Kieliszkiem od wina wycinać krążki. Na środek każdego krążka umieścić jabłko, oprószyć cynamonem. Zlepiać środki ( patrz
CookYourselfrodzaje mąk połącz ze sobą, dodaj do nich resztę cukru i szczyptę soli. Wlej drożdżowy zaczyn, dodaj olej kokosowy i otartą skórkę pomarańczową. Wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie wyrób ciasto . Powinno dobrze się zagniatać i przypominać tradycyjne ciasto drożdżowe. Ciacho podziel w proporcji 1:2 i do tej mniejszej części dodaj łyżkę kakao. Zagnieć ponownie, aby składniki się połączyły. Obie(...)porcje ciasta odstaw na 2h w ciepłe miejsce do miski przykrytej ściereczką. Wyrośnięte ciasto powkładaj do foremek na babeczki, odrywając po kawałku raz ciemnego, raz jasnego ciasta. (Jeśli używasz foremek silikonowych, to nie musisz ich smarować uprzednio olejem. W przypadku metalowych warto to jednak zrobić). Piecz 20 minut w 180 ° C . Odstaw do wystudzenia i powyjmuj z foremek. Babeczki możesz
Food SquareKiedy byłam mała jadłam chałkę z masłem, a że nie było to jakimś częstym rytuałem traktowałam to trochę jak święto. Słodkie ciasto, posypane kruszonką, które cudnie się rwało. Chałka z masłem, truskawki z cukrem, leniwe z bułką tartą. Stęskniłam się za dawnymi prostymi smakami. Przepis, który dziś prezentuję nadaje się świetnie, żeby zastąpić codzienne bułeczki. Chałka to jeden z flagowych(...)pierwotnie piekli takie bochenki, a Żydzi w średniowieczu włączyli je do swojej tradycji. Pierwotnie challah, oznaczało w kulturze żydowskiej fragment, kawałek pieczywa, który odrywany było od wszelkich ciast i spalany. Później mianem challah, czyli chałki zaczęto nazywać nie tylko odrywany kawałek, ale rodzaj pieczywa. Jeszcze później, chałka razem ze społecznością żydowską trafiła do Polski. Dziś traktujemy ją jak część naszej
W kuchni wieczoremniedzielny obiad. Robiłam ja pierwszy raz i jestem mile zaskoczona smakiem. Idealnie wszystkie składniki do siebie pasują. Delikatny ser biały z mozzarella i pomidory z kaszą. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 150g masła 2 łyżki mleka szczypta soli 1 jajko Farsz: 1 kulka mozzarelli 0,5kg sera twarogowego imbir 1 duża cebula czerwona 2 pomidory 1 szklanka kaszy jaglanej(...)gładką masę. Wstawić do lodówki na ok 20 min. Kasze płuczemy by nie miała posmaku goryczy i gotujemy w 2 szkl. wody przez 20 min. W tym czasie jak ciasto jest w lodówce przygotowujemy farsz. Cebule kroimy bardzo drobno tak sami jak 5 cm kawałek imbiru. Wsypujemy na patelnie i wstawiamy na gaz. Smażymy aż do zeszklenia się cebuli. Pomidory
Panda i jej świat