blog Galeria chleba i tam znalazłam fajną recepturę. Polecam wszystkim, którzy lubią połączenie drożdży z serem i jagodami! Przepis podaję z moimi modyfikacjami. Składniki: (wyszło mi 8 drożdżówek) Ciasto: 250 g mąki pszennej - dałam troszkę więcej do podsypania 20 g świeżych drożdży 1 jajko 125 ml letniego mleka 1/4 szklanki cukru - w oryginale miód 50 g masła sól(...)dodajemy 1 łyżkę mąki - mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól, cukier, roztopione letnie masło. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto - podsypujemy mąką, jeśli ciasto jest kleiste lub za rzadkie. Gładkie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. 3. Składniki na masę serową miksujemy. Pamiętajmy, aby zostawić trochę rozbełtanego jajka
Kuchnia domowa Aniczyli coś dla wielbicieli mięsa :) Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru szczypta soli 30 g drożdży 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonej bazylii Farsz: 150 g boczku wędzonego w plastrach mięso z udka z kurczaka z rosołu kawałek cienkiej kiełbasy 2-3 ogórki kiszone(...)Boczek, kiełbasę kroimy i rumienimy delikatnie na patelni. Dodajemy mięso z kurczaka i chwilę razem smażymy. 2. Ogórki kiszone kroimy w plasterki, a cebulkę w piórka. 3. Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty
Kuchnia domowa Aninasza ulubiona pizza rodzinna. W ubiegłym tygodniu robiłam ją 2 razy na obiad - robi się szybko, a smakuje wprost rewelacyjnie! Polecam do pizzy podać domowy sos czosnkowy :) Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru szczypta soli 30 g drożdży 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonej bazylii Sos: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka(...)piórka, ogórka kiszonego ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a oliwki i pomidory kroimy na plasterki. 3. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. 4. Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn
Kuchnia domowa Anidużej miski, na środku robimy wgłębienie, dodajemy jajko, żółtka, cukier, pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier z wanilią i skórkę z cytryny. Całość zalewamy wyrośniętym zaczynem drożdżowym. Wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz dobrze wyrabiamy i dzielimy na równe części, ilość zależna wielkości(...)bułeczek jakie chcemy uzyskać. Z podzielonego ciasta formułujemy kule, w każdej z nich robimy wgłębienie, dodajemy marmoladę i ciasto zlepiamy. Buchty układamy jedną koło drugiej do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia. Układamy stroną zlepioną do dołu. Buchty przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 15 min. Masło topimy, studzimy i smarujemy nim buchty, co zapewni
Moniki SmakołykiWigilię tylko ugotować. Składniki (na ok. 100 sztuk): Na farsz: 3 garści suszonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki) 3 średnie jajka (M) bułka tarta (opcjonalnie) sól, pieprz Na ciasto: 150 g mąki 1 jajko ciepła woda sól Przygotowanie: Grzyby na farsz namaczamy na kilka godzin lub na noc . Gotujemy aż będą miękkie - ok. 1 godziny na małym ogniu. 2 jajka także(...)soli. Mieszamy przy użyciu widelca powoli wlewając wodę, aż do uzyskania jednolitej, dosyć rzadkiej masy. Wszystko przekładamy na stolnicę podsypaną resztą mąki i wyrabiamy ok. 4-5 minut aż ciasto będzie jędrne i gotowe do wałkowania. Ciasto dzielimy na 2 części i jedną z nich wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy lub blacie na grubość ok. 1 mm. Następnie, przy użyciu
Zakręcony WidelecPierogi z Kapustą i Grzybami to kolejna propozycja idealna zarówno na Wigilijną kolacje jak i pożywny codzienny obiad. Delikatne, aksamitne ciasto i wyśmienity farsz z gotowanej kapusty oraz suszonych grzybów to i dealne połączenie smaków w szczególności dla fascynatów leśnych, aromatycznych grzybów. Pierogi z kapustą i grzybami to niezwykle smaczne danie, któremu ciężko się oprzeć w szczególności podczas Wigilijnej(...)Grzybami - Składniki: farsz: nieduża główka kapusty (ok. 1 kg) ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej borowików) 3 nieduże cebulę masło do smażenia (ok. 50 g) sól pieprz ciasto: 600 g mąki ponad szklanka wody (ok. 1 i 1/4) 2 łyżki oleju szczypta soli duża cebula + masło na omastę Pierogi z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania: Farsz: Grzyby
Słodka Stronaorzechów , 4 łyżki kakao , szczypta soli . Masło, cukier puder i sól połączyć razem, można to zrobić mikserem lub drewnianą pałką. Dodać mąkę i orzechy wyrobić na gładkie ciasto i podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Obie porcje wyrobić dokładnie - oczywiście oddzielnie :) Można to ciasto przygotować również inaczej: od początku wyrabiać oddzielnie obie porcje. Ciasto zawinąć(...)folię i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Z jasnego ciasta odciąć połowę, podsypując stolnice mąką (żeby ciasto nie kleiło się do niej i do wałka) rozwałkować na placek o grubości około pół cm i wykrawać dowolne kształty. Ja użyłam zestawu różnej wielkości gwiazdek. Układać na blasze włożonej papierem
Codzienna kuchnia niecodziennapianę dodawać po jednym żółtku i ubijać aż masa będzie sztywna. Miksując na wolnych obrotach dodać przesianą mąkę, zimną masę miodową, śmietanę i zmiksować na jednolitą masę. Misę z ciastem nakryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować na grubość około 4-5 mm i podzielić ciasto na połowę. Na jednej części układać(...)pół łyżeczki powideł śliwkowych w odstępach aby pomiędzy nie zmieściła się foremka. Przykryć drugą częścią ciasta i dociskać delikatnie ciasto palcami w miejscach wokół powideł. Wycinać foremkami ciastka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w 180*C. Pozostałe ciasto zagnieść, rozwałkować i robić tak jak poprzednio. Polewa Żelatynę wsypać do zimnej wodzie
Ala piecze i gotujetylko lekko przesmażoną kiszoną kapustą z grzybami, ale najlepsze pierogi są z tej długo duszonej, na którą podawałam niedawno przepis. To o takich pierogach marzę przez cały rok. Ciasto musi być koniecznie bardzo cienkie. Najlepiej podawać je z rozpuszczonym masłem lub z cebulką podsmażoną na smalcu/oleju. I muszę się pochwalić. W końcu nauczyłam się robić falbanki – dotychczas umiała(...)pierogu. Myślałam, że nigdy mi się nie uda, ale po prostu trzeba było ćwiczyć – jak opanuję do perfekcji metodę chyba nagram jakiś instruktaż. Efekty mojej pracy na zdjęciach. Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki (430 g) 1 jajko pół łyżeczki soli 1 łyżka masła ok. 3/4 szklanki gorącej wody (tyle ile wchłonie mąka) opcjonalnie: 1/3 łyżeczki suchych drożdży (ciasto
Poezja smakuprzepis znalazłam na blogu Kuchnia pod wulkanem To przepis na pierożki brazylijskie, pyszne, bardzo podobne jadłam w Portugalii, ciasto pierożków było takie samo (rissois to nazwa portugalska) inne było nadzienie składniki: na ok 20 pierożków ciasto: 120 g mąki 200 ml wody łyżka masła szczypta soli nadzienie - mozzarella pokrojona w kosteczkę + jajko i tarta(...)garnka wlać wodę , dodać sól i masło. Kiedy woda się zagotuje , ciągle mieszając dodajemy mąkę. Całość gotujemy przez ok. 6 minut (cały czas mieszając), aż ciasto zacznie odstawać od ścianek i uformuje kulę . Dobrze zaparzona mąka nie przylepia się do ścian garnka i łyżki. Masę odkładamy do przestudzenia. Przestudzone ciasto lekko podsypujemy mąką i wałkujemy
Stare Garyzrobić kolejne podejście do chleba drożdżowego. No cóż. Jeżeli pieczecie w domu chleb na zakwasie, to niestety w większości przypadków chleb na drożdżach przegrywa. Ten ma tę zaletę że ciasto wyrabia się szybko i przyjemnie, szybko rośnie i szybko jest gotowy do jedzenia. I oczywiście mimo pewnych braków - wiemy co jemy , a to chyba ważne. Tak więc jako(...)łyżeczka miodu 600 ml ciepłej wody nasiona sezamu do posypania przygotowanie W misce wymieszać mąkę z solą, dodać drożdże , wymieszać. Wlać oliwę , miód i wodę. Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski ( pok 5 -10 min) Wyrabiałam drewnianą łyżką , ciasto było dosyć klejące. Dwie foremki o wymiarach 21 x 10 posmarować masłem i wysypać otrębami. Przełożyć
Stare GaryPrzepis na bułeczki wzięłam ze strony Moje Wypieki . Smaczne, delikatne bułki, idealne z marmoladą. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Składniki na 12 bułeczek: 450 g mąki chlebowej 2 łyżeczki soli 1 łyżka drobnego cukru 50 g masła 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 280 ml ciepłego mleka + 1 łyżka do smarowania przygotowanie Mąkę(...)przesiać do dużej miski, dodać cukier, miękkie masło i rozetrzeć jak na kruszonkę. Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach mleka, dodać pozostałe mleko i wymieszać z zawartością miski, formując miękkie ciasto. Wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść
Stare Garyjedną większą tartę. Są przepyszne na zimno, a więc idealne do piknikowego koszyka. Z kieliszkiem białego, wytrawnego wina - super! Inspiracją był przepis na Bon Appetit składniki ( 4 sztuki) ciasto kruche 200 g mąki 50 g masła 50 g smalcu 2 - 3 łyżki zimnej wody szczypta soli nadzienie 8 szt zielonych szparagów 2 cebulki dymki, biała i zielona część(...)szalotki + szczypior kozi serek podzielony na male kawałki 2 spore łyżki śmietany 2 jaja sól pieprz przygotowanie ciasto . Wszystkie składniki umieścić w malakserze, mieszać tak długo aż utworzą kulę. Ciasto wyjąć, owinąć folią i schować do lodówki na 30 minut. Farsz Szparagi: szparagi umyć, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć lub ułamać. Zielonych
Stare Garysmak chleba. Jest mocno kminkowy, długo utrzymuje świeżość i nie jest pracochłonny (wymaga jedynie czasu). Z gęsim smalcem - pychota! Polecam! Przepis cytuję ze strony Amber porcja ciasta na 2 formy keksowe Źródło przepisu Mirabbelka 50 g zakwasu 130 g mąki żytniej 120 g wody Składniki wymieszać i odstawić na 8 – 12 godzin. cały zaczyn 90 g mąki(...)patelni, by nabrała brązowego koloru, należy uważać, by się nie przypaliła. Następnie wymieszać w misce cały zaczyn, z resztą składników, oprócz soli, mieszać należy tylko do połączenia składników. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna. Przy mieszaniu mikserem nie może tworzyć się bryła ciasta. W odrobinie wody rozpuścić sól, dodać do ciasta i lekko wymieszać całość. Ciastem napełnić foremki prostokątne
Stare GaryZnakomity dodatek do wigilijnego barszczu. Właściwie to pierożki są pyszne i bez barszczu. Ciasto ładnie się wałkuje i formuje. Mogłam pewnie jeszcze chwilę poczekać żeby trochę bardziej się zrumieniły, ale nie wytrzymałam. sama nie wiem co lepsze - takie pierożki czy uszka. Może trzeba zrobić i jedne i drugie? Polecam. składniki ciasto kruche (ok 24 szt) 200 g mąki(...)łyżeczki soli farsz ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów) 1 mała cebula 1 łyżka tartej bułki 1 całe surowe jajo sól pieprz masło przygotowanie ciasto Wszystkie składniki połączyć siekając je nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. farsz Grzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Bardzo drobno
Stare Gary