ciasto - 163312 przepisów (strona:3369/10888)

Drożdżówki z jagodami i serem 228

blog Galeria chleba i tam znalazłam fajną recepturę. Polecam wszystkim, którzy lubią połączenie drożdży z serem i jagodami! Przepis podaję z moimi modyfikacjami. Składniki: (wyszło mi 8 drożdżówek) Ciasto: 250 g mąki pszennej - dałam troszkę więcej do podsypania 20 g świeżych drożdży 1 jajko 125 ml letniego mleka 1/4 szklanki cukru - w oryginale miód 50 g masła sól(...)dodajemy 1 łyżkę mąki - mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól, cukier, roztopione letnie masło. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto - podsypujemy mąką, jeśli ciasto jest kleiste lub za rzadkie. Gładkie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. 3. Składniki na masę serową miksujemy. Pamiętajmy, aby zostawić trochę rozbełtanego jajka

Kuchnia domowa Ani
Pizza mięsna uczta 303

czyli coś dla wielbicieli mięsa :) Składniki: Ciasto:   1,5 szklanki mąki   0,5 szklanki ciepłej wody   1 łyżeczka cukru   szczypta soli   30 g drożdży   3 łyżki oleju   1 łyżeczka suszonej bazylii Farsz:   150 g boczku wędzonego w plastrach mięso z udka z kurczaka z rosołu kawałek cienkiej kiełbasy 2-3 ogórki kiszone(...)Boczek, kiełbasę kroimy i rumienimy delikatnie na patelni. Dodajemy mięso z kurczaka i chwilę razem smażymy. 2. Ogórki kiszone kroimy w plasterki, a cebulkę w piórka. 3.  Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty

Kuchnia domowa Ani
Pizza familijna 319

nasza ulubiona pizza rodzinna. W ubiegłym tygodniu robiłam ją 2 razy na obiad - robi się szybko, a smakuje wprost rewelacyjnie! Polecam do pizzy podać domowy sos czosnkowy :) Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru szczypta soli 30 g drożdży 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonej bazylii Sos: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka(...)piórka, ogórka kiszonego ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a oliwki i pomidory kroimy na plasterki. 3. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. 4.  Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn

Kuchnia domowa Ani
Buchty z marmoladą 163

dużej miski, na środku robimy wgłębienie, dodajemy jajko, żółtka, cukier, pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier z wanilią i skórkę z cytryny. Całość  zalewamy wyrośniętym zaczynem drożdżowym. Wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz dobrze wyrabiamy i dzielimy na równe części, ilość zależna  wielkości(...)bułeczek jakie chcemy uzyskać. Z podzielonego ciasta formułujemy kule, w każdej z nich robimy wgłębienie,   dodajemy marmoladę i ciasto zlepiamy. Buchty układamy   jedną koło drugiej do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia. Układamy stroną zlepioną do dołu. Buchty przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 15 min. Masło topimy, studzimy i smarujemy nim buchty, co zapewni

Moniki Smakołyki
Uszka wigilijne z grzybami 212

Wigilię tylko ugotować. Składniki (na ok. 100 sztuk): Na farsz: 3 garści suszonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki) 3 średnie jajka (M) bułka tarta (opcjonalnie) sól, pieprz Na ciasto: 150 g mąki 1 jajko ciepła woda sól Przygotowanie: Grzyby na farsz namaczamy na kilka godzin lub na noc . Gotujemy aż będą miękkie - ok. 1 godziny na małym ogniu. 2 jajka także(...)soli. Mieszamy przy użyciu widelca powoli wlewając wodę, aż do uzyskania jednolitej, dosyć rzadkiej masy. Wszystko przekładamy na stolnicę podsypaną resztą mąki i wyrabiamy ok. 4-5 minut aż ciasto będzie jędrne i gotowe do wałkowania. Ciasto dzielimy na 2 części i jedną z nich wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy lub blacie na grubość ok. 1 mm. Następnie, przy użyciu

Zakręcony Widelec
Pierogi z Kapustą i Grzybami 349

Pierogi z Kapustą i Grzybami to kolejna propozycja idealna zarówno na Wigilijną kolacje jak i pożywny codzienny obiad. Delikatne, aksamitne ciasto i wyśmienity farsz z gotowanej kapusty oraz suszonych grzybów to i dealne połączenie smaków w szczególności dla fascynatów leśnych, aromatycznych grzybów.  Pierogi z kapustą i grzybami to niezwykle smaczne danie, któremu ciężko się oprzeć w szczególności podczas Wigilijnej(...)Grzybami - Składniki: farsz: nieduża główka kapusty (ok. 1 kg) ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej borowików) 3 nieduże cebulę masło do smażenia (ok. 50 g) sól  pieprz ciasto: 600 g mąki ponad szklanka wody (ok. 1 i 1/4) 2 łyżki oleju szczypta soli duża cebula + masło na omastę Pierogi z Kapustą i Grzybami  - Sposób przygotowania: Farsz: Grzyby

Słodka Strona
Ciasteczkowe choinki 217

orzechów , 4 łyżki kakao , szczypta soli . Masło, cukier puder i sól połączyć razem, można to zrobić mikserem lub drewnianą pałką. Dodać mąkę i orzechy wyrobić na gładkie ciasto i podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Obie porcje wyrobić dokładnie - oczywiście oddzielnie :) Można to ciasto przygotować również inaczej: od początku wyrabiać oddzielnie obie porcje. Ciasto zawinąć(...)folię i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Z jasnego ciasta odciąć połowę, podsypując stolnice mąką (żeby ciasto nie kleiło się do niej i do wałka) rozwałkować na placek o grubości około pół cm i wykrawać dowolne kształty. Ja użyłam zestawu różnej wielkości gwiazdek. Układać na blasze włożonej papierem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierniczki alpejskie z powidłami 494

pianę dodawać po jednym żółtku i ubijać aż masa będzie sztywna. Miksując na wolnych obrotach dodać przesianą mąkę, zimną masę miodową, śmietanę i zmiksować na jednolitą masę. Misę z ciastem nakryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować na grubość około 4-5 mm i podzielić ciasto na połowę. Na jednej części układać(...)pół łyżeczki powideł śliwkowych w odstępach aby pomiędzy nie zmieściła się foremka. Przykryć drugą częścią ciasta i dociskać delikatnie ciasto palcami w miejscach wokół powideł. Wycinać foremkami ciastka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w 180*C. Pozostałe ciasto zagnieść, rozwałkować i robić tak jak poprzednio.  Polewa Żelatynę wsypać do zimnej wodzie

Ala piecze i gotuje
Pierogi z kapustą i grzybami 224

tylko lekko przesmażoną kiszoną kapustą z grzybami, ale najlepsze pierogi są z tej długo duszonej, na którą podawałam niedawno przepis. To o takich pierogach marzę przez cały rok. Ciasto musi być koniecznie bardzo cienkie. Najlepiej podawać je z rozpuszczonym masłem lub z cebulką podsmażoną na smalcu/oleju. I muszę się pochwalić. W końcu nauczyłam się robić falbanki – dotychczas umiała(...)pierogu. Myślałam, że nigdy mi się nie uda, ale po prostu trzeba było ćwiczyć – jak opanuję do perfekcji metodę chyba nagram jakiś instruktaż. Efekty mojej pracy na zdjęciach. Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki (430 g) 1 jajko pół łyżeczki soli 1 łyżka masła ok. 3/4 szklanki gorącej wody (tyle ile wchłonie mąka) opcjonalnie: 1/3 łyżeczki suchych drożdży (ciasto

Poezja smaku
Risolos, Rissois czyli smażone pierożki z prażonego ciasta 210

przepis znalazłam na blogu  Kuchnia pod wulkanem  To przepis na pierożki brazylijskie, pyszne, bardzo podobne jadłam w Portugalii, ciasto pierożków było takie samo (rissois to nazwa portugalska) inne było nadzienie  składniki:  na ok 20 pierożków ciasto: 120 g mąki 200 ml wody łyżka masła szczypta soli nadzienie  - mozzarella pokrojona w kosteczkę  + jajko i tarta(...)garnka   wlać   wodę , dodać sól i masło. Kiedy woda się zagotuje ,   ciągle mieszając dodajemy mąkę. Całość gotujemy przez ok. 6 minut (cały czas mieszając), aż ciasto zacznie odstawać od ścianek i uformuje kulę . Dobrze zaparzona mąka nie przylepia się do ścian garnka i łyżki. Masę odkładamy do przestudzenia. Przestudzone ciasto lekko podsypujemy mąką i wałkujemy

Stare Gary
Chleb orkiszowy na drożdżach 337

zrobić kolejne podejście do chleba drożdżowego. No cóż. Jeżeli pieczecie w domu chleb na zakwasie, to niestety w większości przypadków chleb na drożdżach przegrywa. Ten ma tę zaletę że ciasto wyrabia się szybko i przyjemnie, szybko rośnie i szybko jest gotowy do jedzenia.  I oczywiście mimo pewnych braków  - wiemy co jemy , a to chyba ważne. Tak więc jako(...)łyżeczka miodu 600 ml ciepłej wody nasiona sezamu do posypania przygotowanie W misce wymieszać mąkę z solą, dodać drożdże , wymieszać.  Wlać oliwę , miód i wodę.  Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski ( pok 5 -10 min) Wyrabiałam drewnianą łyżką  , ciasto było dosyć klejące. Dwie foremki o wymiarach 21 x 10 posmarować masłem i wysypać otrębami. Przełożyć

Stare Gary
Bułeczki mleczne - Petit Pains Au Lait 230

Przepis na bułeczki wzięłam ze strony  Moje Wypieki .  Smaczne, delikatne bułki, idealne z marmoladą.  Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Składniki na 12 bułeczek: 450 g mąki chlebowej 2 łyżeczki soli 1 łyżka drobnego cukru 50 g masła 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 280 ml ciepłego mleka + 1 łyżka do smarowania przygotowanie Mąkę(...)przesiać do dużej miski, dodać cukier, miękkie masło i rozetrzeć jak na kruszonkę. Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach mleka, dodać pozostałe mleko i wymieszać z zawartością miski, formując miękkie ciasto. Wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść

Stare Gary
tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą - Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 168

jedną większą tartę. Są przepyszne na zimno, a więc idealne do piknikowego koszyka. Z kieliszkiem białego, wytrawnego wina - super! Inspiracją był przepis na  Bon Appetit składniki ( 4 sztuki) ciasto kruche 200 g mąki 50 g masła 50 g smalcu 2 - 3 łyżki zimnej wody szczypta soli nadzienie 8 szt zielonych szparagów 2 cebulki dymki, biała i zielona część(...)szalotki + szczypior kozi serek podzielony na male kawałki 2 spore łyżki śmietany 2 jaja sól pieprz przygotowanie   ciasto . Wszystkie składniki umieścić w malakserze, mieszać tak długo aż utworzą kulę. Ciasto wyjąć, owinąć folią i schować do lodówki na 30 minut.  Farsz Szparagi:  szparagi  umyć, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć lub ułamać.  Zielonych

Stare Gary
Chleb litewski - listopadowa piekarnia 197

smak chleba. Jest mocno kminkowy, długo utrzymuje świeżość i nie jest pracochłonny (wymaga jedynie czasu). Z gęsim smalcem - pychota! Polecam! Przepis cytuję ze strony  Amber  porcja ciasta na 2 formy keksowe Źródło przepisu Mirabbelka 50 g zakwasu 130 g mąki żytniej 120 g wody  Składniki wymieszać i odstawić na 8 – 12 godzin. cały zaczyn 90 g mąki(...)patelni, by nabrała brązowego koloru, należy uważać, by się nie przypaliła. Następnie wymieszać w misce cały zaczyn, z resztą składników, oprócz soli, mieszać należy tylko do połączenia składników. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna. Przy mieszaniu mikserem nie może tworzyć się bryła ciasta. W odrobinie wody rozpuścić sól, dodać do ciasta i lekko wymieszać całość. Ciastem napełnić foremki prostokątne

Stare Gary
Kruche pierożki do barszczu wigilijnego 406

Znakomity dodatek do wigilijnego barszczu. Właściwie to pierożki są pyszne i bez barszczu. Ciasto ładnie się wałkuje i formuje. Mogłam pewnie jeszcze chwilę poczekać żeby trochę bardziej się zrumieniły, ale nie wytrzymałam. sama nie wiem co lepsze - takie  pierożki  czy uszka. Może trzeba zrobić i jedne i drugie? Polecam. składniki ciasto kruche (ok 24 szt) 200 g mąki(...)łyżeczki soli farsz    ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów) 1 mała  cebula 1 łyżka tartej bułki 1 całe surowe jajo sól pieprz masło przygotowanie ciasto Wszystkie  składniki połączyć siekając je nożem, a następnie szybko zagnieść   ciasto, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. farsz Grzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Bardzo drobno

Stare Gary