można się sprzeczać, to smak jest bezsprzecznie genialny! A zatem ruszajcie do ogrodów pokręcić się wokół zieleni, za każdym razem kłaniając się pokrzywom. SPANAKOPITA Z POKRZYWĄ 1 opakowanie ciasta filo ok. 200 g listków młodej pokrzywy (zbieramy 4 górne listki) 1-2 ząbki czosnku 1 opakowanie fety ( u mnie 250g) 1 jajko ok. 50 masła sól, pieprz * kilka łyżek(...)przez praskę czosnkiem, jajkiem oraz przyprawami. Wymieszać razem tak, by powstała jednolita masa. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać kilka łyżek śmietany. Masło stopić i smarować nim płaty ciasta filo - jedną warstwę powinny tworzyć 4 płaty ciasta. Tak przygotowane ciasto przeciąć na dwie części - powstaną dwa wąskie prostokąty. Na każdy z nich nałożyć nadzienie z pokrzyw i zwinąć
KUCHARNIAPodsmażcie ją na oliwie. Dobrze się poczuje w towarzystwie czerwonej cebuli. Wybierzcie dojrzałe winogrona, posiekajcie dorodne orzechy. Nie żałujcie octu balsamicznego i przypraw. Otulcie to wszystko ciastem. Otrzymacie chrupiące galette z brukselką, winogronami i orzechami . Tak. Wyobraźcie sobie, że galette wcale nie musi być okrągłe, a brukselka nie jest wyłącznie więźniem własnego stereotypu. Choć to właściwie(...)włoskich 1/3 szklanki czerwonych winogron sól i pieprz do smaku 1/3 szklanki tartego parmezanu krem balsamiczny - do smaku Wszystkie składniki do spodu przełożyć do miski i zagnieść na gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, jeśli trzeba odciąć twardy trzonek i opłukać. Pokroić na połówki lub ćwiartki
KUCHARNIANajpierw rozmowami. Po nitce słów docieramy do domu, który widzę z okien kuchni, a w którym Hania wypiła nie jedną herbatę... Zerkałam przez to okno, gdy razem wyrabiałyśmy ciasto na czekoladowe tagliatelle, które we Francji wymyślił Pierre Herme. Zerkałam też wtedy, gdy mieszałyśmy czekoladowy sos i tarły do niego ziarenko tonki. Czasem trzeba obiec cały świat(...)akcji Czekoladowy Weekend , którą w tym roku prowadzi Anita. CZEKOLADOWE TAGLIATELLE Z TONKĄ * przepis Pierre Herme, znaleziony na tej stronie - klik Do ciasta na makaron dodałam od siebie płatki chili - efekt był wspaniały. Czekolada przełamana ostrością chili i złagodzona aromatem tonki to smak, do którego będę często powracać. Składniki na 6- 8 osób
KUCHARNIAjedno i drugie? Co za pytanie?! Jasne, że tak! Za pysznymi, słodkimi morelami przyjdzie mi jeszcze tęsknić do przyszłego lata. Wybieram więc suszone. Chcę się przekonać czy knedlowe ciasto je polubi. A gdyby tak pójść jeszcze krok dalej i użyć knedlowego ciasta jako nadzienia? Oczywiście wybieram jedno i drugie. Efekt? Doskonałe! Jeśli najdzie Was przypadkiem tęsknota(...)przeze zmiany w przepisie oznaczyłam *. Przepis bierze udział w konkursie dla blogerów kulinarnych organizowanym przez Testa Communications wraz ze Związkiem Farmerów Południowegio Tyrolu - Roter Hahn. Na ciasto: 400g ugotowanych ziemniaków 175g mąki 50g masła 5 łyżeczek kaszy manny razowej * 3 jajka sól 10 suszonych moreli * 75g masła 50g bułki tartej 1 łyżka
KUCHARNIAkwaśnej gęstej śmietany 50 g masła 2 łyżki octu olej do głębokiego smażenia cukier puder Masło rozpuścic i wystudzić. Do miski wsypać mąkę. Dodać żółtka, śmietanę i ocet. Wyrobić ciasto, w międzyczasie dodawać roztopione masło. Ciasto wyrabiać ok 5 minut. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut aby odpoczęło. Następnie ciasto podzielić na kilka części. Każdą część cieniutko rozwałkować i pokroić(...)paski o szerokości ok 3 cm i długości ok 10-12 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż na samym środku i przewlec ciasto formując faworki. Smażyć na złoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem opróczyc cukrem pudrem
Monia miesza i gotujełyżki spirytusu szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypania Zaczynamy! Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą i dodajemy do niej żółtka, śmietanę oraz spirytus. Dobrze zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do odpoczęcia. Po tym czasie następuje mój ulubiony etap, czyli bicie ciasta wałkiem (można się teraz wyżyć!). Powinniśmy(...)robić to dość długo, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza, bo tylko wtedy faworki będą cudownie chrupiące. Gotowe ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy na kuchennym blacie, a następnie kroimy w długie i wąskie prostokąty. Każdy pasek na środku przecinamy i przewlekamy go przez otwór. Faworki smażymy w gorącym oleju na złoty kolor. Jeżeli ciasto zostało dobrze wybite
Food SquareSkładniki: 1000 g ugotowane ziemniaki ,500 g chudy twaróg, 2-4 cebule ,olej do smażenia ,Sól pieprz ,ciasto francuskie ,1-2jajka ==== =========Sos pieczarkowy: 500 g pieczarki(...)samo robimy z twarogiem. Cebulkę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy do masy ziemniaczano-serowej, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dobrze mieszamy. Przestudzoną masę wykładamy na płat ciasta francuskiego- rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Ciasto z farszem zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Przekładamy do foremki i formujemy kształt ślimaka. Ciasto nacinamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 30-35 minut, temp
w mojej kuchniJedynym sposobem pozbycia sie pokusy jest uleganie jej’ - tak madrze powiedzial kiedys Oscar Wilde.=== ,ciasto: * 450 g mąki * 20 g drożdży * szczypta cukru * 1/2 łyżeczki soli * 1 łyżka oleju * 2 łyżki jogurtu(...)Wykonanie: 1,,,, ciasto: Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody, dodajemy sól, olej, jogurt i mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę. 2,,,,nadzienie: Mięso mielone smażymy na oleju, aż będzie kruche, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Dodajemy do niego dymkę, pomidory, paprykę, tymianek i nasiona czarnuszki, mieszamy. Doprawiamy solą
w mojej kuchnizmielonych migdałów (lub siemienia lnianego 1. Do ciepłego mleka dodać drożdże i cukier. Przykryć i pozostawić na 20 minut. 2. Mleko dodajemy do mąki, jajek, soli i masła. Wyrobić ciasto i odstawić na 40-50 minut w ciepłe miejsce. 3. Ciasto podzielić na 3 kulki - duża, średnia i mała. 4. Duża kulę podzielić dodatkowo na 5 mniejszych i każdą wyrabiamy(...)drugi tylko ostatni – smarujemy po bokach. Warstwy układamy na blaszce na której, będziecie piec chleb. 5. Bardzo ostrym nożem, wycinamy 8 trójkątów pozostawiając około 1,5 cm na końcu ciasta. Każdą z części odwracamy na zewnątrz. 6. Powtarzamy te same czynności, ze średnim kawałkiem ciasta - podzielić na 8 mniejszych kulek itd. Przecinamy znowu w trójkąty, ale tym razem trójkąty wkładamy
w mojej kuchniSkładniki na ciasto: - 3 i 1/2 szklanki mąki - 1 szklanka ciepłej wody - tymianek - 1/3 szklanki oleju - 1 łyżeczka soli - 1 jajko - 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek - 10g suszonych drożdży Składniki na farsz: - 2 nogi indycze - 2 marchewki - cebula - 100 g sera żółtego - przecier pomidorowy ,lub świeże pomidory zmiksowane - olej - sól, pieprz, tymianek -łyżka masla(...)bulion, poddusić, wlać śmietanę, posypać tymiankiem. Pozostawić do ostygnięcia. Do miski wsypać mąkę, suche drożdże i sól, wymieszać. Dodać ciepłą wodę, olej i jajko, wszystko połączyć i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto podzielić na kulki, każdą rozwałkować na placuszek, nałożyć nadzienie bolognese i kawałek żółtego sera, zlepić, uformować bułeczkę. Bułeczki ułożyć w blaszce
w mojej kuchnikuchniapepin.blogspot.com/2014/08/tomato-pie.html To pikantne ciasto, nie słodkie, pełne świeżych pomidorów z ogrodu, posypane bazylią i tartymi serami . Przepis dzięki uprzejmości Deen Całkowity czas: 1 h 15 min Przygotowanie: 20 min Wydajność: 6 porcji Poziom: Łatwe SKŁADNIKI NA SPÓD 250 g mąki 1 łyżeczka soli 150 g masła 1 jajko SKŁADNIKI FARSZU masło 4-6 pomidorów , obranych i pokrojonych(...)WYKONANIE Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę ,zrobić w nim wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Zagarniać tylko palcami mąkę do środka, rozcierając ją z masłem. Szybko połączyć składniki w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Formę na tartę o średnicy 26 cm dokładnie posmarować masłem. Ciasto rozwałkować na papierze
w mojej kuchniwągrów i rozszerzonych porów. /źródło: rozanski.li / Pizza z miechunką jadalną Pizza z miechunką jadalną Miechunka ma smak trochę jak poziomki trochę jak pomidory. Wato się nią zainteresować. Składniki: Ciasto: — Mąka chlebowa — 250 g — Mąka zwykła — 250 g — Sól — 1 łyżka — Cukier — 1 łyżka — Olej rzepakowy — 1 łyżka — Drożdże suche — 1 łyżka — Ciepła woda — 1 szklanka Pozostałe składniki: — Miechunka jadalna(...)użyłam zwykłej Philadelphi, ale można zastosować każdy inny, smakowe również, np. ziołowo-czosnkowy też się dobrze sprawdzi. — Mozzarella — ok 200g — Pieprz i kolendra do posypania przed podaniem Sposób przyrządzenia ciasta: — Mieszamy letnią wodę, cukier oraz drożdże i ostawiamy na parę minut w ciepłym miejscu. — Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy: sól, olej oraz powstały rozczyn z drożdży, ale uwaga — trzeba
w mojej kuchnidrożdży świeżych 1 -2 łyżeczki cukru 2-3 łyżki mąki pół szklanki mleka ciepłego Wymieszać składniki i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15-20 minut. Ciasto 1 szklanka puree z marchwi- przepis tutaj pół szklanki mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanka mąki orkiszowej 3 łyżki cukru 1-2 jajka pół łyżeczki soli 70 g rozpuszczonego masła Marchęwkę(...)ugotowaną zmiksować . Do wyrośniętego zaczynu wsypać przesiane mąki, dodać ,wszystkie składniki i zaczyn. Wyrobić dokładnie ciasto. Dodać puree z marchewki i rozpuszczone maslo. .Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Można, w razie potrzeby dodać dodatkową łyżkę mąki. Wszystko zależy od tego jak mokra była marchewka. Na 1 godzine zostawiamy do wyrośnięcia .Ciasto ma podwoić objętość. Po tym czasie ciasto
w mojej kuchnirozpuścić w nim masło. przestudzić Mąkę przesiać do misy miksera, dodać rozczyn, ciepłe mleko i resztę składników. . Wyrobić - u mnie mikserem- ok. 6-8 minut na jednolite gładkie ciasto .Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około(...)Gotowe ciasto ponownie zagnieść na stolnicy oprószonej mąką.Z połowy ciasta zrobić walek jak na kopytka tylko grubszy i podzielić na równe kawałki. Można walkować ,ale ja to robię palcami ,i w środek każdej bułeczki daje 1-2 łyżeczki nadzienia 1.Brzegi zlepić , chowając zlepienie pod spód. Formować okrągłe bułeczki Gotowe bułeczki ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia zachowując
w mojej kuchniCiasta i desery coraz rzadziej goszczą w naszym domu i... na blogu. Jednak karnawał i Walentynki mobilizują mnie do przygotowania słodkich przyjemności.... Składniki na 5-6 tartaletek: Ciasto: 1-1 i 1/4 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki ciemnego kakao 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka 150 g masła płaska łyżeczka proszku do pieczenia ew. 1-2 łyżki zimnej wody Masa(...)cukru waniliowego skórka otarta z połowy cytryny Mus malinowy: 300 g mrożonych malin 2 łyżki cukru łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotować ciasto:mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia oraz cukier i wymieszać. Dodać żółtka i pokrojone masło. Zagnieść palcami, w razoie potrzeby dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Wstawić do lodówki
Czerwień i błękit