ciasto - 163312 przepisów (strona:3371/10888)

Jesienne drożdżówki z jeżynami i białą czekoladą 193

ogromne i maja w porównaniu z leśnymi dużo mnie pestek.Nie poswięcam się też zbierając je,ponieważ gałązki nie mają kolców.Normalnie do końca października lądują w kompotach,owsiankach i ciastach owocowych.Tego roku fatalna pogoda przerwała ich owocowanie.Drożdżówki sa bardzo łatwe do przygotowania i właściwie dwuskładnikowe: ciasto  i owoce,bez dodatku serka cyz budyniu. Składniki: 400 g mąki(...)masła 50 g cukru 1 op,suchych drożdży 1/3 łyżeczki soli białko do posmarownia około 400 g jeżyn 60 g białej czekolady+1-2 łyżyki śmietany kremówki Wykonanie: przygotować ciasto drożdżowe.W garnuszku lekko podgrzać mleko.Pod koniec dorzucić masło pokrojone w małe kawałki.Zestawic z palnika do misy miksera odważyć suche składniki,dodać mleko z masłem i żółtka.Przy pomocy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placek jabłkowy Róży 255

Przepis na jabłecznik do którego ciągle wracam,przepis nie przekombinowany,a ciasto zachwyca prostotą i smakiem.Ten jabłecznik podbije kubki najbardziej wybrednych smakoszy.Ciasto jest niezwykle delikatne i rozpływające się w ustach,a w połaczeniu z delikatnym ,lekko cynamonowym nadzieniem z jabłek zachwyci każdego.Jestem pewna że na jednym kawałku nie poprzestaniesz.Smiało mogę go nazwać jabłecznikiem królewskim.Przepis pochodzi z "Nowej(...)żółtka.Gdy masa jest puszysta,a cukier roztarty,dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę wymieszać i dodać ubite na pianę białka.Delikatnie połączyć je z ciastem do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć 1/3 ciasta,na nie nałożyć ostudzony farsz jabłkowy i przykryć pozostałym ciastem piec około 45 minut w 180`C przed podaniem posypać ciasto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Torcik W-Z z kremem serowym 154

etka,tym razem zamiast tradycyjnej prostokątnej formy upieczona w tortownicy,W-Z torcik.Zmieniłam również spód ciasta ,z przepisu tutaj , na ciasto z mniejszą zawartością tłuszczu.Zamiana ta wymaga jednak napączowania spodu ,w innym przypadku pozostałoby zbyt suche.Ciasto jest równie smaczne,jednak przgotowane w okrągłej foremce jako tort prezentuje się bardziej odświętnie. Składniki na spód: 6 jajek 150 g cukru(...)puszysty krem.Białka ubić na sztywno,pod koniec ubijania dodać resztę cukru.Wymieszać delikatnie żółtka z białkami przy pomocy szpatatułki,wmieszać mąkę wymieszaną z kakao.Na końcu dodać masło.Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,boku nie smarować masłem.Piec w 180`C 30 minut,do suchego patyczka.Autorka proponuje tortownicę o przekroju 23 cm,proponowałabym  jednak użyć większej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto z jabłkami i orzechami 314

Przepis na ciasto z jabłkami i orzechami dostałam od siostry, która znalazła je w jakiejś gazecie. Wykorzystałam go zaraz po powrocie z wakacji, kiedy nie zdążyłam jeszcze zrobić zakupów, a okazało się że goście już w drodze… a tu trzeba jeszcze posprzątać… Proste składniki, szybkie przygotowanie a ciasto rewelacyjne :)! Ciasto z jabłkami i orzechami – składniki: 2 jabłka(...)tartą. Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 40 minut, ale sprawdzam patyczkiem czy w środku jest już suche. Posypuję po upieczeniu cukrem pudrem.   Smacznego Post Ciasto z jabłkami i orzechami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Tarta z łososiem 138

choć pewnie do tego czasu i przepisów przybędzie, i… (oby nie!) kilogramów ;). Na razie polecam cudowną tartę z łososiem, porem i koperkiem… Tarta z łososiem – składniki: Ciasto: 200 g mąki 100 g masła (schłodzonego) szczypta soli około 50 ml wody Masa: 300 g świeżego łososia 250 g białych części pora 2-3 łyżki masła 2-3 ząbki(...)jajka sok z połowy cytryny kilka gałązek świeżego koperku sól, pieprz Masło z mąką i szczyptą soli rozcieram w palcach na okruchy, po czym po trochu dolewam wody aby ciasto się połączyło i było zwarte. Owijam ciasto w folię i wkładam do lodówki na pół godziny. Następnie wyjęte ciasto wykładam na formę do tarty. Dziurkuję widelcem. Na wyłożone ciasto wykładam

UgotujmyTo.pl
Makowiec 146

prawda tradycyjny makowiec to przeważnie „zawijaniec”, ja proponuję dzisiaj nieco inną formę – makowiec przekładany, tak dla urozmaicenia. Smakuje równie dobrze, serdecznie zapraszam. Makowiec – składniki: Ciasto : 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki maki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Masa makowa: 1 puszka masy makowej(...)szklanka bakalii (dowolne) Polewa: zobacz tutaj   Białka ubijać z cukrem i po jednym dodawać żółtka a następnie mąkę (wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia) i kakao. Wyłożyć ciasto na dużą blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni ok 30 minut. Po przestygnięciu przekroić na pół. W rondelku o grubym dnie rozpuścić masło, wymieszać

UgotujmyTo.pl
Bagietka ekspresowa 224

wersję tych bagietek! Wersji pszennej jednak też warto spróbować… dla późniejszego porównania Bagietka ekspresowa Składniki: 450 g przesianej mąki pszennej (+ dodatkowe około 200 g do późniejszej pracy z ciastem) 14 g drożdży suszonych 250 ml ciepłego mleka 100 ml chłodnej, przegotowanej wody 2 łyżki masła niesolonego 2 płaskie łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki cukru kilka kropli oleju(...)ciepłym mleku rozpuścić masło, cukier i sól. Dodać wodę i suche drożdże i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać -ciągle mieszając- mąkę aż ciasto będzie miało gładką konsystencję. 2. Miskę natłuścić olejem, przełożyć ciasto, przykryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. 3.Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypany mąką blat. Posypać mąką i spłaszczyć rękoma. Złożyć

UgotujmyTo.pl
Knedle serowe z morelami 169

przynajmniej dla mnie – odsłonie, a mianowicie knedle serowe z morelami. Jak znalazłam przepis na AZgotuj! , to od razu zapisałam je w folderze do zrobienia:). Zwykle na knedle robię ciasto ziemniaczane lub ziemniaczano-serowe więc ciekawa byłam jak smakuje takie połączenie. Wyszła pyszna kombinacja ciasta, dość zwartego, serowego z delikatną morelą, a do tego aromatyczna posypka z prażonych migdałów(...)mąki pszennej szczypta soli 5 łyżki mielonych migdałów 3 łyżki cukru trzcinowego Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki miodu pół łyżeczki cynamonu mielone migdały do obtoczenia 1. Składniki na ciasto przełożyć do miski (ja ser przecisnęłam przez praskę) i wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć na blat i uformować wałek. Podzielić ciasto na pół a każdą połówkę na 6 części tak żeby

UgotujmyTo.pl
Bułki drożdżowe całonocne 167

przesiać do miski. Dodać mąkę pełnoziarnistą. Wlać wodę i rozpuszczone drożdże. Wymieszać i dodać sól. Wymieszać dobrze ręką, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na całą noc. 3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na obficie posypany mąką blat/stolnicę. Ciągniemy za każdy bok i składamy jak paczkę. Przykryć miską w której rosło ciasto i zostawić na 45 min. 4. Wyrośnięte ciasto, posypać(...)mąką i przekroić na mniejsze kawałki używając ostrego noża lub specjalnej „szpachelki” do ciasta jak u mnie. Należy tylko pamiętać, że cięcie ma być w dół i od razu na boki- w jednym ruchu, bo inaczej ciasto przykleja się do noża. 5. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni

UgotujmyTo.pl
Bułeczki śniadaniowe na zakwasie 172

dobrze wymieszać (bez soli). 2. Przykryć folią i zostawić na 45 min. 3. Dodać sól i dobrze wyrobić. 4. Przykryć folią i zostawić na 30 minut po czym złożyć ciasto kilka razy w kopertę. 5. Ponownie przykryć folią i zostawić na 30 minut po czym znowu złożyć ciasto kilka razy w kopertę. 6. Przykryć folią i zostawić w temperaturze pokojowej(...)następnego ranka. 7. Rano nagrzać piekarnik do 250 stopni. Ciasto przełożyć na blat oprószony dobrze mąką i złożyć w kopertę. Zostawić na 10 minut i złożyć ponownie. Delikatnie odwrócić ciasto góra-dół i zostawić na 40-60 minut -oprószone mąką i przykryte ściereczką. 8. Pokroić ciasto ostrym nożem – lub specjalną szpachelką (zobacz np. bułki całonocne ) – na mniejsze kawałki

UgotujmyTo.pl
Tartaletki gruszkowo-orzechowe 177

octu balsamicznego 150 ml śmietany kremówki 1 jajko garść orzechów włoskich 50 g sera (u mnie pleśniowy) zioła prowansalskie sól, pieprz 1. Z mąki, Palmy, żółtka i soli zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody. Owinąć ciasto folią i wstawić do lodówki na około 30 minut. 2. Gruszki podzielić wzdłuż na ósemki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię grillową(...)gruszki są już gotowe wlać 2 łyżki miodu i 2 łyżki octu balsamicznego. Wymieszać wszystko i potrzymać na patelni chwilę aż wszystko się wchłonie. Odstawić do wystygnięcia. 3. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na kilka części. Każdy kawałek rozwałkować i wylepić formy do tartaletek. Docisnąć ciasto i ściąć nadmiar. Nakłuć widelcem. Każdą foremkę przykryć folią lub papierem do pieczenia

UgotujmyTo.pl
Drożdżówki z rabarbarem 212

Dobre drożdżówki nie są z złe ;)! Szczególnie jak ciasto drożdżowe jest delikatne i połączone z kwaskowatym rabarbarem i kruszonką. Choć przygotowywałam te drożdżówki również z jagodami i malinami i były równie pyszne. Przepis znalazłam u Kasi i oczywiście na stałe zagości w moim kulinarnym repertuarze. Jeśli szukacie dobrego i sprawdzonego przepisu na drożdżówki to koniecznie wypróbujcie ten, na drożdżówki(...)rozpuszczamy drożdże i mieszamy z 2 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. Resztę składników łączymy ze sobą w dużej misce, dodajemy wyrośnięty zaczyn i zagniatamy ciasto około 10 minut aż zrobi się elastyczne. Oprószamy ciasto mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę. Kruszonka: Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy miękkie masło i wcieramy

UgotujmyTo.pl
Bajgle cynamonowe z rodzynkami 190

minimum 30 minut. Następnie odcedzić i delikatnie osuszyć na ręczniku papierowym. 2. Do miski wsypać mąkę, drożdże, miód/cukier i cynamon. Dolać letnią wodę i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Dodać odsączone rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiać aż połączą się z ciastem. Przełożyć ciasto do wysmarowanej olejem miski, przykryć i zostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto(...)każdej uformować kulkę. Ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawić na 20 minut. Następnie w każdej kulce zrobić palcem otwór i powiększyć ten otwór, kręcąc ciastem wokół palca jak hula – hop. Zostawić ponownie do wyrośnięcia na 40 minut. 4. W dużym rondelku zagotować wodę z dodatkiem miodu, melasy lub golden syrup, ja dodałam cukier. Delikatnie wrzucać wyrośnięte bajgle

UgotujmyTo.pl
Jagodzianki 165

będzie letni. 2. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać drożdże. Wlać letnie mleko, żółtka i jajko i sól. Wyrabiać mikserem około 10 minut (lub ręcznie około 20…) aż ciasto będzie elastyczne. Przełożyć ciasto do miski lekko wysmarowanej oliwą i wierzch ciasta również delikatnie posmarować oliwą. Przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia aż ciasto podwoi objętość ( u mnie niecała godzina(...)Jagody/borówki opłukać i osuszyć. Cukier waniliowy, cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszać i taką mieszanką obsypać jagody delikatnie je mieszając. 4. Kawałki wyrośniętego ciasta odrywać i delikatnie rozwałkować na grubszy placek. Wykrawać kółka, które po delikatnym spłaszczeniu powinny mieć wielkość dłoni. Na każde kółko nakładać czubatą łyżkę jagód. Skleić dobrze brzegi i układać jagodzianki, zlepieniem na dół, na blasze wyłożonej

UgotujmyTo.pl
Tarta z dynią i kozim serem 198

prowansalskie i wyszła przepyszna tarta jako danie na obiad czy ciepłą kolację a na zimno na pyszną przekąskę. Danie zdecydowanie warte powtórzenia ! Tarta z dynią i kozim serem Składniki: Ciasto: na formę 20×30 cm 400 g mąki pszennej 200 g masła, zimnego 2 żółtka + 1 całe jajko do smarowania 1-2 łyżki zimnej wody szczypta soli Masa(...)koziego 200 ml śmietany 36% 2 jajka sól, pieprz, zioła prowansalskie 1. Mąkę przesiać, dodać 2 żółtka, szczyptę soli i posiekać aż zrobi się drobna kruszonka. Następnie zagnieść krótko ciasto (w razie konieczność dodać 1-2 łyżki zimnej wody) żeby całość się połączyła, zawinąć w folię i wstawić na min 60 min do lodówki. Wyjąć i rozwałkować (najłatwiej między dwoma

UgotujmyTo.pl