Jednak wróciłam do nałogu czyli do fajek.. no cóż nikt nie jest idealny . Dzisiaj przepis na sernik z brzoskwiniami.. Jeszcze cieplutki a już znika.. ;-) Składniki na ciasto: 1 kostka masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki czubate kakao 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki Składniki na masę serową(...)budyniu waniliowego 125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej 3 jajka 1 szklanka cukru Łyżeczka zapachu waniliowego Ponadto: 1 puszka brzoskwiń 1 gorzka czekolada Sposób wykonania ciasta: Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na blasze, u mnie 25 x 40 i podpiec w temperaturze 180 stopni ok. 10 minut. Wyjąć, ostudzić. Drugą
Na słodko lub wytrawnieprzywitanie naszej złotej jesieni. Jako, że Christopher jest mistrzem kuchni, poprosiłam go, żeby to on przedstawił jakiś swój przepis. Wybór padł na nadziewane jabłka w cieście. Efekt.. wspaniały, czegoś tak wspaniałego jeszcze nie jadłam. Dzięki Christopher za ten wspaniały przepis, na pewno wrócę do niego nie raz :) A teraz zdjęcia Christchopera: i moje a teraz(...)5szkl. śmietany 18% 2 dag drożdży 1 łyżeczka cukru konfitura wiśniowa migdały płatki cukier cynamonowy jabłka,najlepiej antonówki,reneta,kruche. ( u mnie 6 sztuk bo na tyle starczyło ciasta ) Sposób wykonania: Jabłka wydrążyć i nadziać konfiturą. Tłuszcz posiekać z mąką,dodać drożdże ze śmietaną i cukrem. Ciasto zagnieść i rozwałkować.Pokroić na kwadraty 2x większe od jabłek. Na każdy kwadrat
Na słodko lub wytrawniebabeczki więc prezentuję tylko te waniliowe.. Chociaż nie wyglądają za okazale to i tak szybko zniknęły... To może nie było aż tak źle ;-) Podaję przepis : Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka 20 g masła lub margaryny. Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić(...)lodówki. Roztopić odrobinę masła i maczając w nim pędzelek natłuścić foremki. Można rozwałkować ciasto i wykroić foremkami ciasto, ja natomiast wylepiam ciastem foremki bez żadnego rozwałkowywania. Gotowe foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni C ok. 12 minut. Przygotować budyń: 2 budynie mleko cukier Każdy budyń ugotować oddzielnie, dodając pół szklanki mniej mleka ( jeżeli przepis
Na słodko lub wytrawniewięc z TEJ strony przepis. Wprawdzie jest pracochłonny, ale efekt końcowy przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Wspaniałe w smaku.. jedno z najlepszych jakie robiłam :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka jasnego brązowego cukru 230 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki szczypta soli 1 i 1/2 szklanki orzechów pekan (lub włoskich) 1 i 1/2 szklanki(...)płatków owsianych Sposób wykonania: Orzechy drobno posiekać. Z podanych składników zagnieść ciasto do momentu aż zaczną się tworzyć wilgotne grudki. Z przygotowanych wilgotnych okruszków odłożyć 2 szklanki przygotowanego „ciasta”. Pozostałą ilość okruszków wyłożyć na posmarowanej tłuszczem dużej blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Odłożone dwie szklanki okruszków podpiec na rumiano oddzielnie
Na słodko lub wytrawnierazem mazurek pomarańczowy. Nie powiem wam jak smakuje bo jestem uczulona na cytrusy, ale ładnie wygląda i pachnie ;-) Przepis wzięłam z jednego z numerów miesięcznika Burda. Składniki na ciasto: 350 g mąki krupczatki 200 g masła lub margaryny 2 jajka 100 g cukru pudru ½ łyżeczki esencji arakowej Masa: 3 pomarańcze (około 45 dag) 1 cytryna ( około(...)dżemu można przybrać przybrać także gotową masę marcepanową Masa marcepanowa: 25 dag migdałów 250 g cukru sok z 1 cytryny ½ łyżki octu ½ szklanki wody Sposób wykonania: Przygotować ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto a następnie zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm i ułożyć
Na słodko lub wytrawniedobrze, bo można chwilę odetchnąć. W wolnej chwili podam przepis na jagodzianki z kruszonką. Przepis wzięłam z TEJ strony. Składniki na 10 – 12 jagodzianek ( w zależności od wielkości). Ciasto : · 2 szklanki mąki pszennej · 50 g rozpuszczonego masła lub margaryny(...)rozmącone jajko. Sposób wykonania: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Przesiać mąkę, dodać do niej mleko z drożdżami, cukier, rozpuszczone i schłodzone masło lub margarynę oraz jajka. Całość dokładnie wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Gotowe ciasto włożyć do głębokiej miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia 2 godziny, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przygotować farsz: jagody
Na słodko lub wytrawnieoliwek 2 łyżeczki suszonych drożdży 2 łyżeczki kminku 1 czubata łyżeczka granulowanego czosnku Dodatkowo: 2 łyżki oliwy do smarowania paluszków. Sposób wykonania: Połączyć wszystkie składniki i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, dzielić na niewielkie części z których należy wałkować paluszki(...)podsypując mąką. Paluszki muszą być dość cienkie, należy pamiętać, że ciasto urośnie podczas pieczenia. Długość paluszków powinna być trochę krótsza nić długość blachy. Gotowe wałeczki układać w małych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować paluszki olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 minut w temperaturze 200 stopni C. Gdy się lekko przyrumienią wyjąć
Na słodko lub wytrawnieprzybrania: cukier puder marmolada z róży Sposób wykonania Mąkę przesiać, dodać do niej masło lub margarynę, żółtka, jajko, śmietanę i rum i szczyptę soli i dokładnie zagnieść jednolite ciasto. Gdy ciasto będzie elastyczne należy kilka minut je zbić wałkiem aby ciasto się napowietrzyło. Z gotowego ciasta odłożyć część do wałkowania a resztę zawinąć w folię, żeby nam nie wyschło. Rozwałkować(...)ciasto bardzo cienko podsypując mąką. Wykrawać kolejno najpierw duże, średnie i małe kółka a następnie je ponacinać w kilku miejscach na brzegach. Wykrojone kółka składać po trzy. Najpierw duże, na nie położyć średnie i na wierzch najmniejsze. Docisnąć palcem pośrodku, żeby się skleiły ze sobą. Olej rozgrzać dobrze w garnku. Można sprawdzić kawałkiem ziemniaka, czy już jest wystarczająco gorący
Na słodko lub wytrawnieJuż dawno nie piekłam ciast drożdżowych, postanowiłam więc, że upiekę babę drożdżową. Przepis wzięłam z tej strony. . Z podanego przepisu wychodzą dwie średniej wielkości babki. Początkowo miałam zmniejszyć ilość składników o połowę, ale całe szczęście, że tego nie zrobiłam bo babka zniknęła w dwa dni. Jest tak delikatna i puszysta, że nie mogliśmy się jej oprzeć :-) Składniki na dwie babki(...)cukier i sól i wszystko wymieszać. Dodać rozmącone żółtka i jajko, mleko, ekstrakt cytrynowy i rozpuszczone, schłodzone masło lub margarynę. Całość zmiksować bardzo dokładnie. Pod koniec miksowania dodać rodzynki. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 1 – 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze raz i przełożyć do dobrze natłuszczonych i posypanych bułką tartą
Na słodko lub wytrawniepokruszyć i wymieszać z ciepłą śmietaną, suszone drożdże także i pozostawić na około 15 minut. Mąkę przesiać, dodać masę jajeczną, drożdże oraz pozostałe składniki i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 1 godzinę, po tym czasie ponownie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 2 – 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować na placek(...)grubości ok 1,5 cm, podsypując lekko mąką. Szklanką wykrawać krążki. Gotowe krążki pozostawić do napuszenia się ok 20 minut. Nie za długo, żeby ciasto nie było przerośnięte. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz ( powinien mieć temperaturę około 180 stopni). Smażyć pączki z obu stron do momentu aż się zarumienią. Jeszcze ciepłe nadziewać marmoladą za pomocą szprycy. Ja rozrzedzam trochę marmoladę
Na słodko lub wytrawniesera, wyszła mi duża blacha a i tak uważam, że to za mało bo taki był pyszny :-) Nie obyło się bez modyfikacji. Przepis na przepyszne kruche ciasto do serników dostałam od mojej koleżanki z pracy i postanowiłam go upiec do tego sernika :-) Przepis na ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki cukru(...)łyżki śmietany 95 g stopionego masła lub margaryny Sposób wykonania spodu: Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na placek o wielkości dużej blachy. Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika żeby podpiec. Piec 12 minut
Na słodko lub wytrawniedawno nie jadłam tak pysznego sernika. Niesamowicie delikatny, puszysty, nie za słodki, po prostu idealny pod każdym względem. W oryginalnej wersji jest bez polewy. Przepis na dużą blachę ciasta. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanka mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru pudru 150 g masła lub margaryny 2 jaja ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tłuszcz i bułka(...)kremówki 30 % 8 jaj Szczypta soli Puszka ananasa Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki mleka 3 łyżki masła lub margaryny 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru pudru Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto a następnie równomiernie rozprowadzić na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszce. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 – 15 minut w temperaturze
Na słodko lub wytrawnieciastkach jest bardzo mało a i na wierzchu można zrezygnować z posypywania cukrem pudrem. Z podanego przepisu wyszło mi ponad 40 sztuk.. Ciasteczka przygotowuje się dzień wcześniej bo ciasto musi przez noc być w lodówce. Składniki na ciasto krucho drożdżowe: 350 g mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 1/2 łyżki cukru 100 g kwaśnej śmietany 1 jajko(...)żółtko 1 łyżeczka suszonych drożdży szczypta soli, Dodatkowo: 50 g jabłek 1 – łyżeczki cynamonu cukier puder Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia obrać jabłka pokroić, na ćwiartki i posypać cynamonem. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek
Na słodko lub wytrawniemasą makową, postanowiłam ją wykorzystać do drożdżówek lecz bez śliwek bo akurat nie miałam. Drożdżówki wyszły przepyszne. Niesamowicie puszyste i delikatne. Polecam. Przepis na 12 drożdżówek: Składniki na ciasto: 2 i 1,2 szklanki mąki 15 g suszonych drożdży 4 łyżki cukru 2/3 szklanki mleka 1/3 kostki masła lub margaryny 1 torebka cukru waniliowego 1 jajko Nadzienie(...)posmarowania Sposób wykonania: Masło lub margarynę rozpuścić, dodać mleko i wymieszać. Mleko z margaryną powinno być lekko ciepłe. Do mleka margaryny dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Uformować kulę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na dwie części
Na słodko lub wytrawniepara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Ponieważ jeszcze są truskawki, postanowiłam upiec jakieś ciasto z ich dodatkiem. Wypatrzyłam przepis na tym blogu. Babeczki są wspaniałe, niesamowicie puszyste i delikatne. Nawet na drugi dzień nie tracą nic na swojej wartości. Polecam :-) Z podanego przepisu wyszło(...)babeczek: Do letniego mleka dodać łyżkę cukru, mąki i całe drożdże a następnie odstawić do momentu aż ruszą. Do drożdży dodać pozostałe składniki i wyrobić dokładnie gładkie i jednolite ciasto. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do podwojenia składników. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 – 12 równych części (każda o wadze 45 – 50 g). Z każdej części
Na słodko lub wytrawnie