ciasto - 163312 przepisów (strona:3376/10888)

Bułeczki z parówką i baczkiem 230

mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić na jakieś 15 min. Następnie do miski z mąką dać sól i wymieszać. Potem dać nasz pracujący zaczyn. Następnie dać resztę mleka, jajko wyrobić ciasto. W między czasie dać 2 łyżki oleju. Ciasto powinno być miękkie, i gęste. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinki. Kiedy nasze ciasto już podrośnie, nasze parówki tniemy na pół(...)obaczmy je w plasterku boczku. następnie kładziemy na patelnie i obsmażamy na złoto. Pod koniec posypujemy je ziołami prowansalskimi. Z naszego wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki i obtaczamy w nim paróweczki. Robimy takie podłużne bułeczki.  Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. A ciasto odstawiamy, aby trochę podrosło. Potem pieczemy je ok. 25-30 minut. Pyszne z ogóreczkiem kiszonym lub surówką

Moje pyszne gotowanie
Domowy rosół z domowym makaronem 363

makaronem. Składniki na makaron: około 40 dkg. mąki , 2 całe jajka , 4 żółtka , płaska łyżeczka soli . Mąkę przesiewam do miski. Wsypuję sól i wbijam jajka. Zagniatam ciasto. Kiedy będzie już jednolite, przekładam na stolnicę i wyrabiam podsypując lekko mąką, żeby się nie przyklejało. Musimy je bardzo dokładnie połączyć, aż stanie(...)się elastyczne. Trwa to mniej więcej 10 minut.  Wyrobioną dokładnie kulkę ciasta pozostawiamy na stolnicy przykryte miską lub przekładamy do woreczka. My odpoczywamy przed dalszą pracą, a ciasto przed wałkowaniem ;)  Po około 20 minutach zabieramy się do wałkowania. Ja nie posiadam żadnej maszynki, wiec wszystko robię tradycyjną metodą. Odkrawam kawałek ciasta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z papryką na otrębach 142

się lekko pomarszczyła. Na leczo chęci nie miałam, więc pomyślałam, ze zrobię tartę z farszem paprykowym. Szybko, smacznie i kolorowo :) Przepis znalazłam na opakowaniu otrębów firmy Sante. Ciasto: 20 dkg mąki , 10 dkg masła lub margaryny, szczypta soli , 5 dkg otrąb - ja użyłam żytnich. Farsz: 2 kolorowe papryki , 1 cebula , 4-5 ząbków czosnku , 3 łyżki oliwy(...)suszonego tymianku ,   1 łyżeczka suszonego estragonu , sól , pieprz - do smaku, 1 szklanka naturalnego jogurtu , 2 jajka , około 10 dkg żółtego sera . Mąkę, tłuszcz i sól zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić na 10 minut. Formę do tarty wysmarować tłuszczem i wylepić dno ciastem, zakładając niewielki margines na ścianki foremki. Tak przygotowaną foremkę wstawić do lodówki na pół godziny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza z otrębami żytnimi - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 173

dziesiątkę! Wszyscy w domu zajadali się nią ze smakiem. Krucha, ale jednocześnie delikatna i miękka. Musicie jej spróbować :) Przepis nieco zmodyfikowałam, ale myślę, że Aggie nie obrazi się ;) Składniki ciasta na dwie duże pizze: 5 dkg drożdży , 3 łyżki oleju lub oliwy , 1 łyżka cukru , 1 szklanka ciepłej wody , 3 szklanki mąki tortowej , 1 czubata łyżeczka soli , 1 łyżka(...)akurat takie miałam pod ręką ;) Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać oliwę i wodę - wymieszać. Resztę składników (sypkich) wymieszać w oddzielnym naczyniu. Wlać do nich płynne składniki i dokładnie zagnieść ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać (wraz z blachą, na której będzie się piekła pizza) do temperatury 250 stopni.  Połowę ciasta dłońmi nasmarowanymi olejem, rozłożyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pomarańczowe ciasteczka dla Mikołaja 271

taka chwila oddechu od codzienności... Mimo wszystko, warto Mikołajowi zostawić dzisiaj kilka ciasteczek. Ja przygotowałam pomarańczowe - u innych naje się z pewnością pierników do woli. Przepis znalazłam w gazetce Ciasta i desery , nr 4/2008; kusił mnie od dawna. Nie trzeba ciasta wałkować, całość przygotowuje się dość szybko i łatwo. Jedynym problemem było dla mnie obtaczanie ciasteczek w cukrze(...)otarta z 1/2 pomarańczy Cukier utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Dodać skórkę z pomarańczy, zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z migdałami. Partiami dodawać do ciasta. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto dzielić na porcje, formować wałeczki grubości palca. Ciąć je na 5-centymetrowe kawałki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Naleśniki z beszamelem 150

chrupiące naleśniki według przepisu mojej babci z doskonałym farszem na bazie beszamelu z dodatkiem pieczarek, boczku (lub szynki) i zielonej pietruszki. Więcej chyba pisać nie trzeba. Zapraszam do wypróbowania. ;) Ciasto naleśnikowe*: 4 jajka 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju lub klarowanego masła 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka mleka szczypta soli Wszystkie składniki na ciasto włożyć do misy lub garnka(...)ubić mikserem. Ciasto po zanurzeniu łyżki powinno z niej spływa, a jednocześnie pokrywać jej powierzchnię. Naleśniki smażymy na suchej teflonowej patelni (w razie potrzeby można ją skropić oliwą). *Ciasto naleśnikowe zazwyczaj robię na oko tak, aby uzyskać żądaną konsystencję. Podane ilości są przybliżone. Jeżeli ciasto wyjdzie za gęste, dodajcie mleka lub wody, gdy za rzadkie - mąki. Sami będziecie wiedzieć. Farsz

Food Square
Ravioli z grzybami i ricottą 188

koniec przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem oraz rozmarynem. Zdjąć z ognia, dodać parmezan i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Do grzybów dodać pietruszkę oraz ricottę. Wszystko razem wymieszać. Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 3 całe jajka 3-4 łyżki wody 1 łyżeczka soli Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto jak na makaron. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody(...)Dodatkowo: roztrzepane jajko otarty parmezan masło gałązki świeżego rozmarynu świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Ciasto rozwałkować na dwa duże, cienkie placki (trochę cieńsze niż na pierogi) tej samej wielkości (można je podzielić również na mniejsze części). Na pierwszym z nich, w równych odstępach, wykładać farsz łyżeczką. Odstępy na cieście posmarować jajkiem. Przykryć drugim kawałkiem ciasta i zlepić każdy fragment z farszem

Food Square
Sernik z owocami 196

owoców. Można wykorzystać owoce sezonowe lub owoce z puszki, np. brzoskwinie. My dodaliśmy jabłka i banany oraz dżemik z pigwy. Potrzebne produkty:        na kruche ciasto: -1,5 szklanki mąki -0,5 szklanki cukru pudru -10 dkg margaryny -1 jajko -łyżeczka proszku do pieczenia -aromat śmietankowy Wszystkie produkty łączymy ze sobą zagniatając ciasto. Jeśli nie korzystamy(...)nasz mikser odleciał w niebyt. Jednym słowem mechanizmy utraciły możliwość dalszej pracy. Masę twarogową musieliśmy domiksować ręcznie-łyżką. Należy więc połączyć białka z masą twarogową.    Nasze kruche ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Na ciasto wykładamy niewielką ilość dżemiku, np. z pigwy, na to owoce.    Następnie wykładamy masę twarogową a na niej, ale niekoniecznie - paseczki

Maminek kulinarny
Brukowiec 136

wielu. U nas będzie to dżemik z pigwy, smażone wiśnie i masa serowa a wszytko po to, aby każda oderwana bułeczka była niespodzianką. Czas przystąpić do działania. Składniki na ciasto: -1 kg mąki -3 jajka -2 szklanki mleka -4 łyżki cukru -5 dkg drożdży -5 dkg margaryny -olej -aromat śmietankowy -szczypta soli    Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę(...)smaku -odrobina stopionej margaryny Wszystko łączymy i gotowe.    Do wyrośniętych drożdży dodajemy jajka, sól, aromat, pozostałe mleko i stopniowo mąkę. Na koniec roztopioną margarynę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wykładamy na stolnicę, wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy krążki o średnicy  ok. 5-6 cm.    Krążki ciasta napełniamy dżemem lub serem

Maminek kulinarny
Kafelki drożdżowe z rodzynkami 126

Jedno z najprostszych a jednocześnie smacznych i efektownych. Produkty na ciasto: -ok. 3 i 1/2 szklanki mąki -1-2 łyżki cukru -1 szklanka mleka -1 jajko -3 dkg margaryny -szczypta soli -aromat śmietankowy -10 dkg rodzynek -4 dkg drożdży Dodatki: -brązowy cukier -wiórki kokosowe -2 łyżki stopionego masła -1 jajko do smarowania    Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy ciepłe(...)zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach odcedzamy, osuszamy, kroimy na drobniejsze cząstki i posypujemy mąką.    Do wyrośniętego rozczynu drożdżowego dodajemy jajko, szczyptę soli, aromat i pozostałą mąkę. Zagniatamy ciasto, dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy i dodajemy rodzynki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.    Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm.    Smarujemy roztopionym masłem lub olejem.    Posypujemy

Maminek kulinarny
Pierogi z grzybami 208

zebrane, czyli: -0,5 kg odgotowanych mrożonych opieniek ( jeśli ich nie mamy możemy wykorzystać pieczarki) -5 dkg grzybów suszonych a do tego: -3 cebule -sól, pieprz i olej Na ciasto: -4 szklanki mąki i dodatkowo mąka do posypywania -1,5 szklanki ciepłej wody -jedno żółtko -2 łyżki oleju -2 dkg drożdży -2 łyżki wody -1/4 łyżeczki cukru(...)ilością oleju, aby odparować pozostałą wodę. Farsz musi być gęsty i lekko zrumieniony. Studzimy. Farsz możemy również wykorzystać do pierogów z pieca ( są na naszym blogu).    Teraz ciasto. Rozcieramy drożdże z odrobiną cukru, dodajemy 2 łyżki ciepłej wody, łyżkę mąki, mieszamy i pozostawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, wlewamy 1,5 szklanki ciepłej wody

Maminek kulinarny
Naleśniki z mięsem i pieczarkami 365

mięsa -6 pieczarek lub 15 dkg pieczarek mrożonych -cebula -5-7 dkg żółtego sera -sól, pieprz, przyprawa do mięs -olej lub masło klarowane do smażenia    Składniki na ciasto naleśnikowe: -2 szklanki mleka -1,5 szklanki mąki -2 jajka -2 łyż ki oleju -szczypta soli i cukru -dodatkowo bułka tarta do panierowania    Pieczarki i cebulę drobno kroimy(...)Kiedy pieczarki się podsmażą dodajemy nasze mięso. Chwilę smażymy razem.    Przekładamy do miski i studzimy a następnie dodajemy tarty żółty ser i mieszamy.    Teraz przygotowujemy ciasto na naleśniki.     Miksujemy wszystkie składniki i ciasto gotowe.     Na rozgrzanej patelni smażymy placki naleśnikowe.    Placki przekładamy na talerz i na każdy placek nakładamy farsz

Maminek kulinarny
Babeczki z grzybowym farszem 191

Babeczki można wypełnić dowolnym farszem. My dziś wykorzystamy farsz grzybowy. Składniki na ciasto: -3 szklanki mąki -10 dkg margaryny -2 solidne łyżki kwaś nej śmietany -2 żółtka i jedno całe jajko -rozczyn z 2 dkg drożdży, 1/4 łyżeczki cukru i 2 łyżek ciepłej wody -szczypta soli Składniki na farsz: -40 dkg odciśniętych, obgotowanych grzybów ( my wykorzystaliśmy ubiegłoroczne, zamrożone opieńki(...)olej  Jeszce 1 roztrzepane jajko do smarowania babeczek.    Do mąki dodajemy 2 żółtka i jedno jajko, margarynę, śmietanę, szczyptę soli,  przygotowany rozczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto.  Zawijamy  w folię spożywczą i wkładamy do lodówki   do czasu przygotowania farszu.    Dowolnie kroimy cebulę i świeże pieczarki.    Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy

Maminek kulinarny
Paszteciki z grzybami 184

pasztecików.    Składniki na farsz: -70 dkg obgotowanych grzybów -5 dkg grzybów suszonych -1-2 cebule -pieprz, warzywko -olej do smażenia         Składniki na ciasto: -3 szklanki mąki -10 dkg masła -2 żółtka oraz 1 całe jajko -2 łyżki kwaśnej śmietany -1 dkg drożdży -1/2 łyżeczki cukru -szczypta soli -1 łyżka wody    Drożdże(...)cukier i mąkę mieszamy. Drożdże nie muszą rosnąć.    Wszystkie składniki ciasta razem z drożdżami mieszamy i zagniatamy ciasto.    Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na czas przygotowania farszu.    Cebulę kroimy w grube plastry. Suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie a następnie odciskamy. Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy

Maminek kulinarny
Naleśniki z grzybowym farszem 257

aromatyczny farsz grzybowy.     Składniki na farsz: -40 dkg odciśniętych gotowanych grzybów  -5 dkg grzybów suszonych -3 cebule -sól, pieprz -pieprz ziołowy -olej     Składniki na ciasto naleśnikowe: -1,5 szklanki mąki pszennej -2 szklanki mleka -1/4 łyżeczki cukru -1 łyżka oleju -2 jajka -bułka tarta    Grzyby suszone moczymy. Cebulę kroimy w grube półplastry(...)wody.    Grzyby i cebulę mielimy w maszynce.    Przekładamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym  i podsmażamy do delikatnego zrumienienia.    Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Składniki miksujemy.    Smażymy placki naleśnikowe.    Nakładamy porcje farszu.    Zawijamy naleśniki.      Jeśli pozostało trochę ciasta naleśnikowego, dolewamy odrobinę mleka a jeśli

Maminek kulinarny