Pomarańcze i czekolada to jedno z tych idealnych połączeń smakowych w cukiernictwie :) Takiego też postanowiłam w tym roku zrobić mazurka na święta i testy wyszły nadzwyczaj pyszne! :) Składniki (blaszka około 30x20 cm.): Spód: 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka 150 g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany Orange curd: 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 1 jajko 1 żółtko 50 g cukru 50 g masła 3 łyżeczki zimnej wody 1/2 łyżeczki żelatyny Krem czekoladowy: 350 ml śmietanki 30... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...