Kruche tureckie ciasteczka Şekerpare w cytrynowym syropie

Kruche tureckie ciasteczka Şekerpare w cytrynowym syropie

Kruche tureckie ciasteczka Şekerpare w cytrynowym syropie

Przepis na : deser

Rozpływające się w ustach ciasteczka w syropie Şekerpare – “szekerpare” to pyszne, rozpływające się w ustach tureckie ciasteczka nasączone w syropie. Syrop przygotowujemy z wody, cukru i soku z cytryny. Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna Stambuł do zjedzenia . Kiedy przygotowałam ciastka z podanej w książce receptury okazało się, że zostało mi połowę syropu. Nic sie jednak nie zmarnowało. Na drugi dzień upiekłam kolejną porcję ciastek i wykorzystał pozostały syrop. W podanym przepisie ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Tajemnice Smaku

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.