składniki: 2-3 cebule 150 g mąki orkiszowej lun pszennej 250 ml mleka 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia bułka tarta tłuszcz go głębokiego smażenia wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w krążki ok. 3-4 mm grubości. Obtaczamy je w mące. Do garnka przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, mleko oraz jajko i dokładni mieszamy (ciasto o gęstości jak na naleśniki). Obtoczone w mące krążki cebuli macamy w ciecie a następnie oprószamy bułką tartą. Rozgrzewamy tłuszcz i partiami smażymy na ... czytaj dalej...
Według chrześcijańskiego kalendarza jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również pod inną nazwą „zepsuty czwartek”.
Czytaj dalej...Nie ma nic lepszego na każdej domowej imprezie, jak szybkie przekąski. Minimum wysiłku, a maximum smaku, to główna ich zaleta.
Czytaj dalej...