Socca – wytrawne naleśniki z mąki z ciecierzycy (bez glutenu, jajek i mleka)

Socca – wytrawne naleśniki z mąki z ciecierzycy (bez glutenu, jajek i mleka)

Socca to naleśnik, czasem przypominający cienki i chrupki chlebek, tradycyjnie przygotowany z mąki z ciecierzycy, wody i oliwy (znany również jako farinata , torta di ceci lub cecina ). Według niektórych źródeł pochodzenie tych nieskomplikowanych naleśników sięga włoskiej Genui, według innych – południa Francji. Niezależnie od sporów o ich genezę, dzisiaj są znane i lubiane w całym basenie Morza Liguryjskiego. Odznaczają się niezwykłą prostotą w przygotowaniu, są naturalnie bezglutenowe, bezjajeczne i bezmleczne, a ...

Czytaj dalej na blogu Even Better Food

Warto przeczytać

Dieta Pegan - na czym polega?

Dieta Pegan inaczej Paleo-Vegan powstała z połączenia wegańskich zwyczajów i diety paleo, która opiera się na jedzeniu mięsa i ryb. Na czym to polega?

Czytaj dalej...

Dieta śródziemnomorska – przepis na długie i zdrowe życie

Średnia wieku mieszkańców Grecji, Włoch lub Hiszpanii jest wyższa, dlatego gdyż ich dieta opiera się w szczególności na rybach, warzywach i owocach morza.

Czytaj dalej...

Autor

Even Better FoodEven Better Food

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

naleśniki, naleśnik, ciasto, rukola, feta, pasty, bezglutenowe, pasta, diety, sałata, dieta, ciasto na naleśniki, ciasto naleśnikowe, ser feta, placki, szpinak, pieczarki, papryka, wegańskie, placuszki, naleśniki z warzywami, warzywa na patelnie, dania mięsne, naleśniki z pieczarkami, placek z serem, pieczarki w cieście, ciasta bez pieczenia, ciasto bez pieczenia, bez pieczenia, drugie danie

Inne przepisy z Even Better Food

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.