Socca to naleśnik, czasem przypominający cienki i chrupki chlebek, tradycyjnie przygotowany z mąki z ciecierzycy, wody i oliwy (znany również jako farinata , torta di ceci lub cecina ). Według niektórych źródeł pochodzenie tych nieskomplikowanych naleśników sięga włoskiej Genui, według innych – południa Francji. Niezależnie od sporów o ich genezę, dzisiaj są znane i lubiane w całym basenie Morza Liguryjskiego. Odznaczają się niezwykłą prostotą w przygotowaniu, są naturalnie bezglutenowe, bezjajeczne i bezmleczne, a ...
Dieta Pegan inaczej Paleo-Vegan powstała z połączenia wegańskich zwyczajów i diety paleo, która opiera się na jedzeniu mięsa i ryb. Na czym to polega?
Czytaj dalej...Średnia wieku mieszkańców Grecji, Włoch lub Hiszpanii jest wyższa, dlatego gdyż ich dieta opiera się w szczególności na rybach, warzywach i owocach morza.
Czytaj dalej...