Propozycja Zorry ( klik! ) do lutowej piekarni u Amber bardzo mnie zaintrygowała. Drożdże i sól? Ciekawe. Wiem - wbrew obiegowej opinii - że sól nie zabija drożdży (giną pod wpływem wysokiej temperatury), a jedynie hamuje ich namnażanie. Nie wiem, po co stosuje się przetrzymywanie drożdży z solą w lodówce w tym przepisie, ale doświadczyłam, że z przepisu wychodzą bułeczki cudownie pulchne w środku i chrupiące na wierzchu. Idealne! Składniki (na 12 bułeczek): Oryginalny przepis pochodzi z bloga – ... czytaj dalej...
Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.
Czytaj dalej...gotuję, bo lubię. Uprawiam własne warzywa i owoce, dlatego mam z czego przygotowywać potrawy na stół ;)