Piernik

Piernik

Piernik

zrobiony  i czeka w lodowce na swoj czas 5-6 tygodni  Składniki • 0,5 l miodu • 2 niepełne szklanki cukru • 1 kostka masła (250g) • 1 kg + 1 szklanka mąki tortowej • 3 jajka • 3 łyżeczki sody • 1/2 szklanki mleka • szczypta soli • 2 lub 3 opakowania przypraw do piernika-lub wlasnej roboty z tej strony Wykonanie Miód, cukier i maslo ogrzewać w garnku do rozpuszczenia cukru.. Nie gotować. Zostawić masę do ostudzenia. Następnie dodać mąkę wymieszaną z przyprawami, szczyptę soli, jajka i sodę rozmieszaną w m... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu mojej kuchni

Warto przeczytać

Kiedy upiec pierniczki? Najlepszy czas na pieczenie.

Na każdy piernik jest inna pora. Jedne miękną bardzo szybko, a inne potrzebuje trochę czasu, aby rozpływały się w ustach.

Czytaj dalej...

Co zrobić, by pierniczki szybciej zmiękły?

Piernik ma to do siebie, że potrzebuje czasu, aby dojrzeć. Na szczęście są sposoby na przyśpieszenie tego procesu.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.