Szarlotka

Szarlotka

Zagnieść ciasto: 2 szklanki mąki, 125 gr. Masła, 2-3 żółtka, 2 łyżki cukru, łyżeczkę spirytusu (opcjonalnie), sody na końcu noża, trochę letniej wody i odrobinę soli. Ciasto rozbić w zimnym miejscu, rozwałkować cienko, wyłożyć tem ciastem spód i boki rondelka, włożyć w środek poprzednio uduszone drobno krajane jabłka, zmieszane z cukrem i, jeżeli kto lubi, z cynamonem.Jabłka powinny być zupełnie zimne, bo inaczej robi się zakalec. Nałożywszy pełno jabłek, przykryć ciastem i wstawić do gorącego pieca. Wierzch ...

Czytaj dalej na blogu Kulinarna rozmowa

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

Idealne ciasto drożdżowe

Co zrobić aby ciasto drożdżowe było idealne?

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.