Składniki: 2 jajka 6 żółtek 2 łyżki cukru pudru 1/2 laski wanilii 250ml gęstej kwaśnej śmietany 2 kieliszki spirytusu 1 łyżka masła 1 łyżka ocetu ok. 70 dag mąki szczypta soli 1,5 kg smalcu szklanka cukru pudru Do dużej miski wbić całe jajka oraz żółtka, dodać cukier i nasiona z 1/4 laski wanilii. Utrzeć wszystko do białości. Do puszystej masy dodać śmietanę, masło, sól, ocet i spirytus, Dokładnie wymieszać i stopniowo dosypywać mąkę, powinno mieć konsystencje ciasta makaronowego. Wyrobione ciasto powinno być gładki... czytaj dalej...
Według chrześcijańskiego kalendarza jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również pod inną nazwą „zepsuty czwartek”.
Czytaj dalej...