CHLEB PSZENNO-ŻYTNI. NA PODMŁODZIE

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI. NA PODMŁODZIE

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI. NA PODMŁODZIE

Coż to jest ta dziwnie brzmiąca "podmłoda" 😎 To nic innego jak pre-ferment czyli wcześniej przygotowany zaczyn z drożdży, wody i mąki, który odstawiamy do powolnej, kilkunastogodzinnej fermentacji. Po upływie tego czasu (najczęściej następnego dnia) dodajemy do niej pozostałe składniki i powstaje w tej sposób ciasto właściwe. Chleb przygotowany na podmłodzie daje nam gwarancję chrupiącej skórki i miękkiego, delikatnego miąższu. Wypiek chleba na podmłodzie jest bardzo prosty, tylko trochę rozciągnięty w czasi... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Walijskie Pichcenie

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.