Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pierniki - drobne korzenne ciasteczka, te w czekoladzie, nadziewane, a także tradycyjne z dużej blachy, na miodzie i z aromatycznymi przyprawami. Dzisiaj proponuję piernik prosty, którego przygotowanie nie wymaga zbyt dużego nakładu czasu; bez miodu ale z dodatkiem jabłek oraz przyprawy korzennej, która nadaje temu ciastu smak i charakter piernika. Piernik z jabłkamiSkładniki:2 szklanki mąki1 szklanka cukru12,5 dag margaryny2 jajka50 dag startych jabłek2 łyżeczki przyprawy do p... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Święta Bożego Narodzeniu tuż tuż.. Tak więc większość z nas zastanawia się co przygotować na świąteczne menu.
Czytaj dalej...można też szybko zrobić ciasteczka z mielonych orzechów włoskich i mocno słodkiej piany z białek (jak na bezy) z aromatem np. rumowym - albo i bez. Po prostu do piany sypie się orzechy, aż będzie konsystencja jak na kluski kładzione.Do ciasta nic innego się nie dodaje. Łyżeczką kładzie się kupki na blasze wyłożonej papierem, w każdą wbija się orzeszek laskowy szpicem w górę - i piecze się w 180 ok. 15 - 20 min. Smak niepowtarzalny :)