Ciasto świąteczne portugalskie Bolo Rei

9
  • Ciasto świąteczne portugalskie Bolo Rei
  • Ciasto świąteczne portugalskie Bolo Rei

    Bolo rei to tradycyjne, portugalskie ciasto przygotowywane w okresie świąt Bożego Narodzenia oraz 6 stycznia na Trzech Mędrców (Trzech Króli). Bolo-rei pochodzi od francuskiego ciasta królów (np. duża brioszka przygotowywana w okresie Bożego Narodzenia i na święto Trzech Króli), które dotarło do Portugalii w XIX wieku. Ciasto to okrągły placek z dużą dziurą w środku, przypominającą koronę pokryty karmelizowanymi i suszonymi owocami. Słodkie i syte ciasto. Warte przygotowania chociaż raz. Przepis i wskazówki ... Czytaj dalej na blogu Bernika - moj kulinarny pamietnik


    Tematycznie do tego przepisu

    Inne przepisy z Bernika - moj kulinarny pamietnik

    Dodaj komentarz