Lussekatter to szwedzkie bułeczki szafranowe wypiekane na święto światła obchodzone 13 grudnia, czyli w dzień św. Łucji z Syrakuz. Tego dnia Szwedzi obdarowują się tymi niezbyt słodkimi maleństwami. Kiedyś w Polsce tego dnia rozpoczynano przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Przepis na te bułeczki wypatrzyłam kilka lat temu na stronie ambasady Szwecji. Niżej podaję składniki w ilościach zmniejszonych do połowy. Składniki (na ok. 30 bułeczek): Ciasto 600 g mąki pszennej szczypta szafranu 20 g drożdży 75 ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...gotuję, bo lubię. Uprawiam własne warzywa i owoce, dlatego mam z czego przygotowywać potrawy na stół ;)