Bajgle z makiem

Bajgle z makiem

Bajgle z makiem

  Składniki: 650 g mąki pszennej (+ mąka do oprószenia blatu) 25 g świeżych drożdży 100 ml mleka 250 ml wody 1 jajko 2 łyżki oleju  1 łyżeczka soli 1 białko z jajka do smarowania bajgli mak do posypania bajgli (około 2 łyżek) Sposób wykonania: Drożdże kruszymy, posypujemy cukrem i rozcieramy. Dodajemy letnią wodę, mieszamy odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski wrzucamy pozostałe składniki ciasta, dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy elastyczne ciasto.  Przykrywamy miskę z ciastem ściereczk... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Qchnia po prostu

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Jak zrobić kluski z makiem na Wigilię?

Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.

Czytaj dalej...

Idealne ciasto drożdżowe

Co zrobić aby ciasto drożdżowe było idealne?

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.