Share Pinterest Print Chiacchiere to włoskie faworki, które w zależności od regionu mają różne nazwy: w Rzymie frappe , w Toskanii Cenci , Bugie w Piemoncie, na Sycylii i w Neapolu Chiacchiere . Dodaje się do nich startą skórkę z cytryny i alkohol (grappa, brandy, rum lub białe wytrawne wino). Ciasto rozwałkowuje się najcieniej jak się da, składając i wałkując wielokrotnie, najlepiej za pomocą maszynki do makaronu. Dzięki temu Chiacchiere są chrupiące, delikatne i pełne bąbelków. Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki 50 g... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Według chrześcijańskiego kalendarza jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również pod inną nazwą „zepsuty czwartek”.
Czytaj dalej...