Wprawdzie już po świętach, ale pierniczków nigdy dość. Składniki: 0,5kg mąki pszennej tortowej 0,5l miodu 4 łyżeczki przyprawy do piernika 120 g masła 2 łyżki śmietany 2 łyżeczki sody 3 łyżki ciemnego kakao 2 jajka słoiczek powideł śliwkowych Przepis: Sodę mieszamy ze śmietaną i odstawiamy, Miód lekko podgrzewamy, aby się rozpuścił, dodajemy masło i przyprawę do piernika, W dużej misce mieszamy przesianą mąkę z kakao, Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy żółtka i ... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Na każdy piernik jest inna pora. Jedne miękną bardzo szybko, a inne potrzebuje trochę czasu, aby rozpływały się w ustach.
Czytaj dalej...Piernik ma to do siebie, że potrzebuje czasu, aby dojrzeć. Na szczęście są sposoby na przyśpieszenie tego procesu.
Czytaj dalej...