
Kolejna propozycja świąteczna to pyszny mazurek kajmakowy. Składniki: ciasto - 300 g mąki pszennej - 50 g cukru pudru - 200 g masła - 2 łyżki śmietany 36 % - 1 żółtko masa - 1 i 1/2 szklanki mleka - 100 g masła - 300 g cukru oraz - bakalie Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy spód oraz boki blachy o wymiarach 24 cm x 24 cm. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 200 C. Gdy ciasto si... czytaj dalej...

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...
Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...
Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...