mniejsze 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 500 ml wody 2 łyżki bułkki tartej 5 łyżek śmietanki 30 % sól z pieprzem Kamis do zagęszczenia sosu mąka ryżowa ryż basmati RISANA Wodę wlać do rondelka i zagotować. Marchewkę i cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka. Mięso mielone wymieszać z bułką tartą, doprawić do smaku solą(...)pokrywką i dusić ok 15 minut. Potem dodać koperek, doprawić do smaku solą, dodać śmietankę. Mąkę ryżową ok 1 łyżeczkę wymieszać z odrobiną wody i zagęścić sos. Podawać z ryżem lub ziemniakami
Monia miesza i gotujemięso. Następnie zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać słodką śmietanką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut. Ja swoje mięsko podałam z brązowym ryżem. Oczywiście jeśli nie mamy takiego zestawu przypraw możemy, sami go skomponować z pojedyńczych przypraw, będzie potrzeba mniej więcej po jednej łyżeczce słodkiej papryki, granulowanego czosnku, tymianku, rozmarynu i szałwii
Monia miesza i gotujeSmaczny i prosty obiadek. Paski kurczaka w ziołowej przyprawie, które można usmażyć lub ugrillować czy też upiec w piekarniku. Do tego żółty ryż(...)ugotowany z dodatkiem kurkumy i suróweczka z sałaty lodowej z nutą czosnku . składniki: 1 podwójna pieś kurczaka przyprawa grill ziołowy Kamis olej do smażenia 2 woreczki białego ryżu 1 łyżeczka kurkumy Kamis Pierś kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paski. Pokrojone mięso oprószyć przyprawą i odstawić na minimum pół godzinki. Ryż ugotować z dodatkiem kurkumy. Kurczaka (można
Monia miesza i gotujelodówki, rozwałkować je, wyłożyć do formy, po nakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku 15 minut w temperaturze 200 stopni. Aby tarta nie urosła można ją obciążyć specjalnymi kulkami, grochem bądź ryżem. Ja swojej nie obciążałam, bo nic nie miałam, ale na szczęście nie urosła. Następnie wykładamy na spód usmażone mięso z warzywami, rozprowadzić go po formie. Teraz należy przygotować
Fabryka pomysłówtarty wysmarować margaryną oraz posypać bułką tarta. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je, wyłożyć do formy, po nakłuwać widelcem. Na cieście położyć papier do pieczenia, obciążyć tarte grochem lub ryżem, aby nie urosła. Piec na złoty kolor w temperaturze 200 stopni. Dynię i brzoskwinię obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka Cytrynę przekroić na pół, wycisnąć z niej
Fabryka pomysłówrosołem, a wręcz nie lubię. Dlatego zawsze, gdy jest on w domu na obiad, to przyrządzam sobie smaczny sosik z mięsa kurzego. Wg mnie najlepiej pasuje do ziemniaków lub ryżu. Składniki na 3-4 porcje: 2 pałki z kurczaka – ugotowane z rosołu Dowolne warzywa – u mnie mrożonka jarzyn wiosennych hortex (marchewka, kalafior, fasola szparagowa, groszek, brukselka ), brukselki nie dodałam
Fabryka pomysłówsosem sojowym. Dodać paprykę (ja wolę ją twardszą, dlatego dodaje na smak koniec gotowania). Mąkę rozrobić z wodą za pomocą trzepaczki. Dodać do wywaru w celu zagęszczenia. Podawać z ryżem. Smacznego
Fabryka pomysłówsuszonymi pomidorami Hortex (wraz z saszetką z przyprawą meksykańską) Pół piersi z kurczaka 1 torebka ryżu parboiled 0,5 łyżeczki przyprawy do kuchni meksykańskiej Kamis Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokroić(...)kostkę, chwilę podsmażyć. Posolić i popieprzyć. Dodać warzywa. Smażyć je do miękkości. Teraz należy dodać saszetkę meksykańską i przyprawę Kamis. Opcjonalnie można rozkruszyć pół kostki rosołowej. Wymieszać. Wsypać ryż, wszystkie składniki ze sobą połączyć. Smacznego
Fabryka pomysłówmogłam się powstrzymać. Naszą uwagę przykuje na pewno dość ciekawy smak – ostro-słodki. Tym razem wybrałam wieprzowinę, ale równie dobrze można użyć do niego kurczaka. Świetnie komponuje się z ryżem. Składniki na 3-4 porcje: 40 dag chudego mięsa wieprzowego (u mnie szynka) 1,5 paczki mrożonych warzyw (mieszanka chińska lub orientalna) 3 łyżki sosu sojowego 1,5 łyżeczki przyprawy
Fabryka pomysłówszybkie ze względu na burzliwy okres z nauką. Stąd dzisiejsza wersja to sposób na kotlety inaczej. Podaję je na różne sposoby: z frytkami i sałatką albo z ryżem i sosem słodko kwaśnym, z którym idealnie się komponują. Po prostu odkąd zrobiłam je pierwszy raz, weszły na stałe do mojego menu. Przepis pochodzi z Internetu, jednak nie pamiętam dokładnie źródła
Fabryka pomysłówtarty wysmarować margaryną oraz posypać bułką tarta. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je, wyłożyć do formy, po nakłuwać widelcem. Na cieście położyć papier do pieczenia, obciążyć tarte grochem lub ryżem, aby nie urosła. Pod koniec pieczenia go zdejmuję (ok. 5 ostatnich minut) i wstawiam na jeszcze chwilę. Piec w temperaturze 200 stopni. Ostudzić ciasto. Krem: Do garnka wlać kremówkę, zagotować
Fabryka pomysłówprzygotowałam. Ta potrawa jest tak prosta, że nie da się tu nic innego stworzyć. Swoje danie podałam z frytkami, surówką z marchewki oraz sosem czosnkowym. Świetna będzie również z ryżem ugotowanym z dodatkiem curry lub kurkumy. Składniki na 3 porcje: ok. 70 dag piersi z kurczaka olej – 2-3 łyżki przyprawa kuchni arabskiej Kebab/Shoarma (Kamis) – ok. 1,5-2 łyżki
Fabryka pomysłówżaroodpornego, na to układamy kurczaka i wlewamy bulion. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach przez 45-60 minuty. 15 minut przed końcem odkrywamy, aby skórka była chrupiąca. Podajemy z ryżem albo młodymi ziemniakami. Mi zostało tego kurczaka jeszcze na drugi dzień, jako że było sporo płynu to zagęściłam go mąką ziemniaczaną, uprzednio dodając odrobinę jogurtu naturalnego
Fabryka pomysłówbyć szybki, coś jeść w końcu trzeba. Postawiłam tym razem na klasykę, pierś z kurczaka połączona z pomidorami i papryczką chili. Jest to zgrany zestaw, który pasuje do ziemniaków, ryżu czy makaronu. Ps. przypominam, że akcja gotowanie za głosowanie trwa do jutra (piątek) do godziny 22. Składniki na 2-3 porcje: Pół piersi z kurczaka (ok. 30 dag) 400g świeżych
Fabryka pomysłówminut do zamrażalnika. Następnie wyjąć, rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone. Potem zdejmuję i piekę bez, aby spód nabrał koloru - kolejne około 10 minut. Ostudzić. Krem budyniowy
Fabryka pomysłów