Kremowa zupa szczawiowa

Kremowa zupa szczawiowa

Kremowa zupa szczawiowa

Gdy przychodzi maj na naszym stole nie może zabraknąć zupy szczawiowej. Zawsze ją lubiłam. Mama zabielała szczawiową śmietanką i podawała  z ugotowanym na pół twardo jajkiem.   Dodatkiem do tej zupy były ugotowane ziemniaki. Zupa ze szczawiu  jest zupą  sezonową, o kwaskowatym, lekko orzeźwiającym smaku. Jej zgniło zielony kolor nie jest zbyt atrakcyjny wizualnie, ale to powód parzenia szczawiu wrzącym bulionem, który z soczyście zielonego koloru traci swój intensywny kolor. Jej wygląd mogą poprawić dodat... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Jak uratować przesoloną zupę?

Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.