, wielu osobom do dziś kojarzy sięz niesmaczną zupą ze szkolnej stołówki. Stąd też zapewne wynika niezbyt duża popularność tej rośliny na polskich stołach – a to duży błąd! Szczaw bowiem, jest bardzo zdrowy – zawiera witaminy, mikro- i makroelementy niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie można też zapomnieć o jego wyjątkowych właściwościach kulinarnych – odpowiednio podany na pewno zatrze złe(...)wspomnienia z dzieciństwa. Jakie są właściwości szczawiu i co można z niego przyrządzić? Szczaw – najważniejsze informacje Szczaw to roślina o bardzo szerokim zakresie występowania. Ten pospolity, dziko rosnący często jest nawet uważany za chwast. Można go spotkać na terenie niemal całej Europy, na większości obszaru Azji, Afryki Północnej, a nawet Australii. Wraz z europejskimi osadnikami, szczaw przybył
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pochodzącymi z przydomowej hodowli kurek dziadka Franka. Takie jajka to czyste złoto (także ze względów odżywczych), które na tle zielonej tafli zupy szczawiowej wygląda malarsko! Warto jeść szczaw Szczaw to roślina niedoceniana w naszej diecie. Szkoda, bo jest bardzo zdrowa i nadaje potrawom wyrazisty smak. Wiedzieli o tym już starożytni Rzymianie. O leczniczych zaletach szczawiu pisał Hipokrates. Roślina(...)znana była też w kuchni staropolskiej. Podawano ją w postaci kwaskowatej zupy. Dlaczego warto jeść szczaw? Agata wyjaśnia: bo zawiera witaminę A, C, witaminy z grupy B oraz wapń, żelazo, magnez, potas i krzem. Jedzenie szczawiu to samo zdrowie. Szczaw wzmaga apetyt, pobudza trawienie, usprawnia pracę wątroby i nerek, pomaga przy schorzeniach serca. Działa też bakteriobójczo i moczopędnie
KulinarneImpresje.plmoja babcia ze szczawiu uzbieranego na działce. Zbieranie samemu jest jednak dość uciążliwe, bo jestem kiepska z botaniki i muszę próbować każdego listka, żeby sprawdzić czy to na pewno szczaw, a nie np. babka lancetowata. Najprościej jest kupić szczaw na bazarze. Mają go zwykle starsze panie, w plastikowych siatkach. Jest to też wygodniejsze, bo babcie mają już odmierzoną(...)porcję dokładnie na duży garnek szczawiu – ok 200-300 g lub cała plastikowa siatka. Szczaw przypomina szpinak – wydaje nam się, że mamy porcję dla pułku wojska, ale po ugotowaniu pozostaje mała garstka. Ważne jest, żeby dokładnie umyć szczaw, bo zwykle jest cały w piachu. Składniki: 200 -300 g szczawiu – dokładnie umytego i odsączonego cebula
Ugotowane pozamiatanemnie najlepiej smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo. Przednówek to co prawda nie sezon na świeży szczaw, jednak do zupy szczawiowej bardzo dobrze sprawdzi się marynowany szczaw ze słoiczka. O tej porze roku często brakuje nam witamin i dlatego warto uzupełniać je korzystając z zakonserwowanych lub mrożonych warzyw i owoców. Istnieje wiele odmian szczawiu, który znany(...)wykorzystywany jest od starożytności. Szczaw zawiera sporo witaminy A i C oraz minerałów takich jak potas czy magnez. Szczaw mimo, że bardzo smaczny i zdrowy powinien być spożywany z umiarem, szczególnie przez osoby mające problemy z nerkami, reumatyzmem, osteoporozą czy pęcherzykiem żółciowym. Szczaw wiąże zawarty w pokarmie wapń i sprawia, że przestaje on być przyswajalny przez organizm
Codzienne Gotowaniemroże już uduszony szczaw na maśle a potem tylko wyjmuje z zamrażarki i jest jak znalazł. Ale teraz zamiast korzystać z mrożonego wystarczy udać się na spacer i szczaw przynieść ze sobą, przyjemne z pożytecznym. A pyszna zupa zadowoli każdego. Składniki; 20 dag szczawiu (same liście) 1 marchewka mały kawałek selera 1 laska kiełbasy (może być parówka, zwyczajna(...)macie) 2 łyzki masła sól, pieprz, przyprawa uniwersalna jajka 1 łyżka oleju śmietana 18% koperek Szczaw płukamy i odcinamy ogonki. Nastepnie drobno kroimy i wrzucamy na patelnie, dusimy chwile na maśle do czasu az szczaw już zupełnie straci swoją objętośc i kolor ;-) Do garnka wlewamy wode i wrzucamy pokrojoną w kostke marchew i seler. Gotujemy
Radość kipiąca uśmiechem.jeśli w zimie mamy niektóre składniki dostępne tylko w słoikach, tak jak szczaw – koniecznie zróbcie zupę ze świeżego szczawiu. Delikatniejszą, ale wyrazistszą i lżejszą niż ta ze słoika. Szczaw dokładnie myjemy z piasku pod bieżącą wodą. Odcinamy twarde łodyżki a liście kroimy w poprzek w cienkie wstążki. Cebulę obieramy, drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Smażymy(...)cebulę do zeszklenia i lekkiego zrumienienia. Do gotowej cebuli wsypujemy pokrojony szczaw. Smażymy, mieszając, aż zmięknie, straci objętość i zmieni kolor – kolorem zacznie przypominać to, co znacie ze słoika – brunatnozieloną papkę w kolorze Rudego 102 Przesmażony szczaw z cebulą odkładamy. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę – ziemniaki w odrobinę większą. Warzywa zalewamy gorącą wodą i dodajemy kostki
Karo in the KitchenWiosenna, pyszna, lekka i orzeźwiająca zupa szczawiowa. Szczaw jest niedoceniany i lekceważony, a całkiem niesłusznie. Warto wzbogacić wiosenne menu o szczaw. Oprócz sporego zastrzyku witamin i minerałów posiada również działanie lecznicze. Antyoksydanty oczyszczą organizm z toksyn, działa przeciwstarzeniowo na skórę, pobudza pracę układu trawiennego, wzmocni dziąsła i zęby, pomoże przy bezsenności, działa przeciwzapalnie, witamina A poprawi ostrość wzroku(...)przeciętą i podpieczoną na "czarno" cebulę. Gotować około 30 minut ugotować jajka na twardo (8 minut do zimnej wody) w tym czasie dokładnie opłukać i odsączyć z nadmieru wody szczaw. Obciąć ogonki. Szczaw drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Podsmażenie szczawiu na maśle da zupie świetnego smaku wywar przecedzić, dodać podsmażony szczaw. Na patelni powtórnie rozgrzać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki kości wieprzowe- 0,5 kg masło - 1 łyżka szczaw -1,5 garści śmietana -170 ml mąka -1 łyżka sól i pieprz wegeta jajka -4 Opis wykonania: Kości umyć, przełożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, ugotować. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połowę. Szczaw przebrać, odciąć twarde ogonki, umyć, opłukać, pokroić. Na patelni(...)rozpuścić masło, dodać szczaw, przesmażyć. Wywar z kości przecedzić na sicie, do wywaru dodać szczaw, przyprawy, gotować. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, wlać do wywaru, zagotować. Zupę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia Danusinazbierać i zamknąc w słoiczku na zimę,żeby cieszyć się prawdziwą szczawiówką cały rok. Poniżej moje dwa sposoby na przechowanie szczawiu: pasteryzowanie i mrożenie.Może ktoś wykorzysta? 1.PASTERYZOWANIE: szczaw sól Szczaw płukamy, kroimy na niezbyt drobne kawałki. W miseczce posypujemy dość sporo solą,szczaw układamy do słoiczków( ja wkładam do takich np po musztardzie, tyle mi wystarcza(...)szykji słoika. Zakręcamy. Słoiki ustawiamy w garnku z wodą, po zagotowaniu wody pasteryzujemy ok. 15 minut, wyjmujemy,odwracamy do góry dnem.Przechowujemyw piwnicy. 2. MROŻENIE: Umyty i wysuszony szczaw kroimy na niezbyt drobne kawałki, wkładamy do niewielkich torebek foliowych do mrożonek. Mrozimy.Można przechowywac nawet do następnego sezonu
Z Majeczką w kuchniosuszamy na sicie, a następnie papierowym ręczniku. Przesmażamy na rozgrzanym maśle tylko do utraty sprężystości. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy żeberko, obieramy z mięsa, połowę dodajemy do wywaru. Dorzucamy także szczaw. Włączamy Companiona na 5 minut, prędkość 8, temperatura 80⁰C. Do odmierzonej ilości śmietanki dodajemy odrobinę zupy, hartujemy i wlewamy do reszty. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Włączamy program(...)minuta. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i odrobiną wędzonego żeberka. Sposób przygotowania tradycyjny: Żeberko oraz pokrojone drobno warzywa zalewamy wodą. Gotujemy ok 45 minut pod częściowym przykryciem. Szczaw płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy na sicie, a następnie papierowym ręczniku. Przesmażamy na rozgrzanym maśle tylko do utraty sprężystości. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy żeberko, obieramy z mięsa, połowę dodajemy
Kuchnia w czekoladzieSzczaw to roślina znana już przez starożytnych Egipcjan i Rzymian,... Artykuł SZCZAW – KWAŚNY OD TYSIĄCLECI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINErozdziale poświęconym wiośnie (bo oczywiście od niego rozpoczęłam wertowanie książki) natrafiłam na bardzo ciekawe przepisy zawierające szczaw , określany przez autorkę "jednym z wiosennych ziół". Jedliście kiedyś szczaw? Moja Mama gotowała z niego smaczną zupę , jednak na tym kończy się moja znajomość z tą kwaśną roślinką. W ciągu moich majowych wypraw na targ kilkakrotnie proponowano(...)zawsze odmawiałam, bo przecież co ja z tego zrobię? Jednak przepięknie ilustrowane przepisy w mojej nowej książce tak mnie zainspirowały, że szybko pobiegłam na targ modląc się, aby szczaw był jeszcze w sprzedaży (bo jednak maj już się kończy). Na szczęście kupiłam szczaw na targu i przygotowałam dwa przepisy z książki - francuską zupę szczawiową (już wkrótce) oraz
Chilli Czosnek i Oliwaszczaw. Tak, tak, polny, bo ten ogrodowy nie ma takiego smaku. Kochani jak i gdzie spędzacie majówkę ? Jeśli gdzieś w pobliżu macie łąkę to koniecznie nazrywajcie szczawiu. Młody szczaw aż się prosi, żeby zrobić z niego pyszną, wiosenną zupę. Taka zupka oprócz tego że jest bardzo smaczna, to w dodatku jest bardzo zdrowa i tania. Zupa szczawiowa najsmaczniejsza(...)ugotowane na twardo sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Rozpoczynamy od dokładnego umycia i osuszenia liści szczawiu. Jajka gotuję na twardo. Do wywaru mięsnego dodaję ryż i gotuję do miękkości. Szczaw siekam nożem. Pokrojony szczaw dodaję do garnka z wywarem i ryżem. Gotuję ok 3 minut. Śmietanę wlewam do osobnego naczynia, dodaje kilka łyżek gorącej zupy i mieszam
Kasia i jej kobiecy światPierwsze zbiory śliwek i porzeczek. LIPIEC Warzywa: botwinka, bób, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, groszek zielony, groszek cukrowy, kalafior, kalarepa, marchewka, natka pietruszki, ogórek, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory bakłażana, młodych buraków, fenkuł, kukurydzy, papryki. Pod koniec miesiąca pomidory. Owoce: agrest, arbuz, czereśnie, maliny, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory brzoskwiń i nektarynek(...)SIERPIEŃ Warzywa: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, kalarepa, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, pomidory, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory fasoli, młodej kapusty i patisona. Owoce: maliny, nektarynki, porzeczki, poziomki, agrest, arbuz, brzoskwinie, czereśnie, śliwki, truskawki. Pierwsze jagody i winogrona WRZESIEŃ Warzywa: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł
Zielona KuchniaPrzyznam, że nie spodziewałam się, że będą aż takie smaczne. Mięso jest kruche, soczyste, dodatkowo bekon i szczaw nadały roladkom niezwykłego smaku. Koniecznie spróbujcie :) Do roladek wykorzystałam szczaw siekany , który otrzymałam od Dagoma . Składniki: * 2 połówki piersi z kurczaka * sól i pieprz do smaku * garść żółtego startego na tarce o dużych oczkach sera * szczaw siekany(...)plastry bekonu Wykonanie: Pierś z kurczaka rozkroić wzdłuż ale nie do końca. Roztłuc za pomocą tłuczka. Doprawić do smaku. Na środku wyłożyć szczaw i posypać serem. Mięso zawinąć z roladkę. Owinąć plastrami bekonu. Piekarnik nagrzać do 180'C. Roladki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut, co jakiś czas obracając je na drugą stronę
Zrób to smaczniewiosną zbieram sporo liści szczawiu, pasteryzuję je w słoiczkach lub mrożę i teraz są jak znalazł, ale można również użyć takich kupnych ze słoika (tylko należy pamiętać by wybierać szczaw siekany, a nie mielony). Zachęcam do spróbowania, bo jest naprawdę pyszna!!! Składniki na polską zupę szczawiową 2 ćwiartki z kurczaka lub szyja indycza, lub kości na zupę 3 marchewki(...)pietruszka 1 nieduży seler 1 por 3-4 ziemniaki 1 pęczek szczawiu lub szczaw w słoiku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu sól 6 jajek ugotowanych na twardo 2 -3 łyżki mąki 100-125 ml słodkiej śmietany 18% do zup i sosów 1 łyżka koperku Mięso lub kości zalewamy
Rozpustne gotowaniemogłam uwierzyć, kiedy kilka dni temu ujrzałam piękny, jędrny i świeżutki szczaw w moim tureckim warzywniaku. W głowie natychmiast pojawiła się wizja zupy szczawiowej z jajeczkiem i przysłoniła mi wszystkie inne fantastyczne, mniej i bardziej egzotyczne warzywa i owoce (a muszę przyznać, że sklep jest pod tym względem wspaniały) tudzież obracając w gruzy moje, tak pieczołowicie opracowane, kulinarne(...)Warzywa kroimy w drobną kostkę, pietruszkę selera i marchew gotujemy do miękkości w bulionie. Jajeczka przepiórcze gotujemy na twardo (ok. 5 minut). Obieramy ze skorupek, przekrawamy na połówki. 2. Szczaw siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pora, smażymy aż się zeszkli, dodajemy szczaw, dusimy 3 minuty na średnim ogniu. 3. Do bulionu dodajemy szczaw i pora, zagotowujemy
Kuchnia Prezydentowejokoło 250 g). Odcinamy łodygi, a liście drobno siekamy. Wrzucamy do miski i zasypujemy solą. 1 łyżeczka soli na każdy 1 pęczek szczawiu. Mieszamy i ściskamy porządnie szczaw i zostawiamy na godzinę żeby puścił soki. Po tym czasie odciskając szczaw z soków przekładamy do słoików. Na koniec jak już zostanie nam sam odciek to przelewamy(...)powierzchnię szczawiu. Zakręcamy i to tyle. Olej zapewni nam możliwość przechowywania szczawiu bardzo długo. A jak będziemy chcieli zrobić z tego szczawiu zupę to po prostu zlewamy olej i szczaw nadaje się do użycia. A resztki oleju w zupie dodadzą tylko walorów smakowych. Gotowe słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu, jak np. piwnica. Jeśli takiego miejsca nie mamy to możemy
Marder&Marder ManufactureSzczaw w kuchni ma swoje miejsce od tysiącleci. Chętnie sięgali po niego starożytni Rzymianie. Pisał o nim nawet Hipokrates, który doceniał walory lecznicze tej rośliny. W kuchni staropolskiej szczaw był podawany przede wszystkim w formie szczawiówki – smacznej, lekko kwaskowatej zupy. ( źródło ) Ja dziś przedstawiam swój ulubiony przepis z użyciem tej pysznej i zdrowej roślinki- przecier do słoików. Choć(...)składa się zaledwie z dwóch składników to jest bardzo użyteczny. Tak przygotowany szczaw dodaję do zup, sosów itp. Składniki: 1 kg młodego szczawiu 2 dag soli Wykonanie: Szczaw przebrać, dokładnie opłukać, osączyć i przepuścić przez maszynkę. Następnie posolić do smaku, włożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i pasteryzować około 20 minut
Tradycyjna KuchniaJeśli ktoś choć trochę obserwuje naszą scenę polityczną ten wie, że szczaw stał się swojego czasu tematem wyśmiewanym i jawił się w tych chichach jako element pożądania. Lubicie szczaw? Składniki: wywar warzywny lub mięsny (tu był użyty wywar na żeberkach) 3-4 garście szczawiu 3-4 duże ziemniaki 2 łyżki masła sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie jajko(...)ugotowane na twardo Opcjonalnie: śmietana Gotujemy wywar. I tu każdy może zrobić taki, jaki lubi. Ten do naszej szczawiowej robiony był na żeberkach. Szczaw dokładnie opłukać i porwać na mniejsze kawałki usuwając twardsze ogonki. Na patelni stopić masło i przez chwilę podsmażyć na nim szczaw, który następnie wrzucić do wywaru razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!