zupa szczawiowa to coś co trzeba zrobić w wiosenne dni!. Zdaję sobie sprawę że zupa ta ma tyle samo smakoszy co przeciwników dlatego składniki przewidziałem na 2 duże talerze. Szczaw to świetny lek na wątrobę, doskonale reguluje przemianę materii a także jest bogactwem witaminy C i żelaza. Polecam tą świetną zupę ze standardowymi dodatkami: ziemniaczkami i jajkiem; kurzym(...)wolnym ogniu wyjmujemy skrzydło wraz z zielem i liściem. 2/ Dodajemy włoszczyznę i gotujemy 25 minut na małym ogniu. 10 minut przed końcem całkowitego gotowania dodajemy porwany na kawałki szczaw (bez twardych części łodyg). Na koniec gotowania doprawiamy zupę: solą, cukrem i pieprzem. 3/ Miksujemy zupę wraz z dużą łyżką śmietany blenderem na jednolitą całość. Przelewamy do talerzy. Podajemy
Kuchnia PROzdrowotnajuż szczaw mam zakonserwowany na zimę, w słoikach.I cieszy mnie to , gdyż na pogodę , jak na razie nie mogę powiedzieć dobrego słowa. Dosłownie od dwóch tygodni pada i pada, tylko z niewielkimi przerwami. Gdybym chciała teraz nazrywać sobie szczawiu , to nie byłoby takiej możliwości. A tak, ugotowane, pozamykane i jest:) Składniki: ok 500 g liści szczawiu(...)szklanki wody 4 łyżeczki soli po 1 łyżce oliwy na każdy słoik Wykonanie: Liście szczawiu myję, odcinam twarde części tzw. ogonki, osuszam i kroje w paski. Pokrojony szczaw przekładam do garnuszka i zalewam wodą wymieszaną z solą. wstawiam na palniku i od momentu wrzenia gotuję przez 3-5 min. Gorące wykładam w małe, wyparzone słoiczki po koncentracie
Bea(u)ty kitchencebulę obieram i myję. Zalewam 2 litrami wody i gotuję około 30 minut z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i łyżki masła. W tym czasie obieram i płuczę szczaw. Obrany(...)wkładam do garnka i na łyżce masła podduszam aż uzyska lekko brązowy kolor. Gotuję jajka na twardo. Wyjmuje warzywa z wywaru, marchewkę miksuję ze szczawiem, pozostałe warzywa odkładam. Zmiksowany szczaw i marchewkę dodaje do wywaru, mieszam i podgrzewam około 2-3 minut. Następnie dodaję "mleko" z kiszonych nerkowców. dokładnie mieszam i zestawiam z kuchenki. Jajka kroje na świartki, wkładam
Magiczna kuchnia DariiSzczaw kojarzy mi się z ciepłą wiosną i swojskimi smakami. Myślę jednak o szczawiu świeżym, zerwanym z ogródka, a nie takim kupionym w słoiczku. Bardzo lubię zupę szczawiową, jednak przygotowywaną właśnie z takiego świeżego i pachnącego. Kiedy dostałam od koleżanki torbę szczawiu, młodziutkiego, o delikatnych listkach, to aż mi ślinka leciała na myśl o pysznej zupie. Tym razem(...)garnku stopić 2/3 masła, poddusić na nim warzywa. Zalać je wodą i ugotować do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać opłukany szczaw - przy dużych listkach można je najpierw przesiekać. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Pod koniec dodać cukier, sól i świeżo zmielony pieprz. Kiedy zupa będzie gotowa można w niej
Codzienna kuchnia niecodziennaprzy okazji przepisu na tabbouleh z wiosennymi ziołami. Myślę, że jeszcze Was trochę pomęczę tą książką w najbliższym czasie, bo naprawdę zakochałam się w niej:) Zupa szczawiowa z Francji Szczaw to roślina popularna we Francji , jadana tam głównie wczesną wiosną, ponieważ jest to jedna z pierwszych roślin, które można zbierać na przednówku. Francuska zupa szczawiowa to tak naprawdę zupa(...)przypominać naszą polską wersję. Mój Mąż nie przepada za kremami, dlatego dodałam do zupy ziemniaków pokrojonych w kostkę. Zamiast szczawiu moglibyście dodać tutaj szpinak , również otrzymując smaczną zupę. Czy szczaw jest zdrowy? Wątpliwości dotyczące szczawiu. Na koniec mała uwaga dotycząca szczawiu. Słyszy się, że jest niezdrowy i że powinno się go unikać. Sprawcą całego zamieszania jest związek o nazwie
Chilli Czosnek i Oliwabiała część 3 ziemniaki 500 ml bulionu warzywnego 3 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz nasiona dyni prażone 1/2 pęczka natki pietruszki 2 jajka 1 łyżka octu olej rzepakowy Szczaw myje i siekam nożem. Cebule drobno kroję(...)przesmażam na oleju. Do cebuli dodaję pokrojoną por z krążki i dalej przesmażam. Na końcu dodaję ziemniaki obrane i pokrojone, wlewam bulion i gotuję 15 minut. Na końcu dodaję szczaw i gotuje jeszcze trzy minuty. Do zupy dodaję sól, pieprz, natkę pokrojoną i miksuję blenderem. Do drugiego garnka wlewam litr wody z octem i zagotowuję. Do gotującej wbijam
wesoła kuchniasól do smaku garstka orzechów włoskich – drobno pokrojonych Przepis na twarożek śniadaniowy z rzeżuchą Wszystkie składniki twarożku wymieszać. Podawać z pieczywem. Pasta kanapkowa ze szczawiu i tymianku Szczaw to tylko szczawiowa? A szkoda. Jest przecież pyszny i świetnie pasuje do twarożku. Składniki: 250 g twarogu 2 jajka na twardo 350 g szczawiu – dokładnie umytego i odsączonego lub słoik(...)ugotowanych w mundurkach 6 jajek na twardo – obranych i przekrojonych na pół Składniki na zielony sos frankfurcki: 200 g mieszanych ziół i zieleniny np. natka pietruszki, koperek, szczypiorek, szczaw, kiełki rzeżuchy, ogórecznik 2 posiekane szalotki łyżka oleju po pół łyżeczki chrzanu i musztardy łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego szczypta soli pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu duże
Ugotowane pozamiataneudko z kurczaka/ skrzydełka 2 marchewki, pietruszka, seler średni słoiczek szczawiu* 3 łyżki ryżu pół szklanki śmietany sól, pieprz, domowa vegeta, majeranek jedno jajko na osobę * jeśli mamy świeży szczaw - myjemy go, odcinamy ogonki, kroimy w paski i smażymy na łyżce masła dodając sól, pieprz i czosnek do smaku. Udko zalewamy zimną wodą, gotujemy kilkanaście minut, zbieramy szumowiny, dodajemy(...)marchewkę, seler i pietruszkę i gotujemy. Pod koniec gotowania, gdy warzywa będą półtwarde wrzucamy ryż i gotujemy 10 minut co chwile mieszając. Jajka gotujemy na twardo. Dodajemy przygotowany szczaw, mieszamy i chwilę gotujemy. Wyłączamy kuchenkę, do śmietany dodajemy gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do zupy. Próbujemy, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy z jajkiem. Mmm Pycha
Na moim talerzupęczek koperku sól pieprz 5-6 jajek Wykonanie: 1. Marchew, cebulę i ziemniaki obrać, następnie marchew pokroić w półplasterki, ziemniaki na grubsze kawałki, a cebulę drobno posiekać. 2. Szczaw dokładnie umyć, osuszyć i drobno poszatkować. 3. Jajka ugotować na twardo, a koper drobno posiekać. 4. Cebulę i marchew przełożyć do garnka(...)lekko podsmażyć na maśle, następnie zalać bulionem drobiowym i gotować około 3 minuty. Dodać ziemniaki i gotować do momentu aż warzywa będą al dente. Po tym czasie dodać szczaw i gotować jeszcze 3 minuty. Na samym końcu zupę zagęścić rozrobioną mąką wymieszaną z wodą i śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać posiekany koper, całość dokładnie wymieszać i zagotować
Szalona Kuchnia Ewelinywnętrze łodygi trawy cytrynowej (ew. suszona) pokrojone drobno szczypta curry odrobina cukru brzozowego lub zwykłego sok z 1/4 cytryny pół łyżeczki agaru świeża skórka z cytryny ozdobny liść: szczaw krwisty Przygotowanie: 1/ Przygotuj foremkę najlepiej silikonową na galaretkę. 2/ Do rondelka wlej śmietankę i wodę, zagotuj wraz z liśćmi kafiru i trawą cytrynową. Odstaw(...)dokładnie z agarem - ponownie zagotuj. 4/ Wlej do foremek i odstaw w chłodne miejsce. Wyjmij galaretki z foremek na talerz i zetrzyj skórkę z cytryny na górę oraz połóż szczaw krwisty. Smacznego
Kuchnia PROzdrowotnaprawda szczaw świeży jest jeszcze trudno dostępny, można się zaopatrzyć w szczaw ze słoika. Wybieram taki bez żadnych dodatków i polepszaczy i jest ok . Składniki 2 słoiczki szczawiu 500 g mięsa ( drobiowe,indycze, wieprzowe) pęczek włoszczyzny ( marchew,1/2 średniego selera,pietruszka, kawałek pora, cebula) kilka ziemniaków 2 jajka ugotowane na twardo mały jogurt … Czytaj dalej Zupa szczawiowa
gotuj ze mnąbulionu (z wyjątkiem selerów) i odłóż na bok, zmieniaki obierz ze skórki. Dodaj do wywaru prażony kminek, szczaw i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj do momentu, aż szczaw zwiotczeje i zacznie się rozpadać (zmieni kolor z jaskrawozielonego na ciemnozielony). Używając ręcznego blendera, zmiksuj „na gladko” zawartość garnka. Dodaj śmietanę, sól i pieprz wedle uznania. Gotuj przez
Jem więc Jestemzbierając zioła. Sos ziołowy w każdym domu smakuje inaczej, bo trafiają do niego takie rośliny, jakie akurat udało się zebrać czy kupić. Zwykle jest to natka pietruszki, szczypiorek, szczaw, rzeżucha, oraz ogórecznik i trybula. Różne składniki są też bazą sosu. Niektórzy używają tradycyjnej śmietany, inni dodają nieco twarożku, żeby sos był gęstszy, jeszcze inni decydują się na majonez(...)lżej, bo sos będzie dodatkiem do szparagów. Składniki: pęczek ugotowanych szparagów (końcówki obcinamy, zielonych nie trzeba obierać) 200 g mieszanych ziół i zieleniny np. natka pietruszki, szczypiorek, szczaw, kiełki rzeżuchy, ogórecznik i trybula (jeśli uda nam się je zebrać, ale można zastąpić innymi ziołami) 2 posiekane szalotki – opcjonalnie łyżka oleju po pół łyżeczki chrzanu i musztardy
Ugotowane pozamiatanegotuję aż warzywa będą miękkie. Na patelni na maśle przesmażam por na wolnym ogniu, dodaję umyty i pokrojony szczaw i przesmażam dwie minuty razem. Do ugotowanych warzyw dodaję szczaw. Śmietanę hartuję kilkoma łyżkami zupy. Wlewam do zupy i już nie gotuję. Doprawiam solą, pieprzem czerwonym. Zupę podaję z koperkiem i jajkiem w koszulce. Jajko: W garnku zagotowuję litr
wesoła kuchniatraci kolor. 1 cebula duża 3 ziemniaki 3 garście szczawiu 1 litr wywaru warzywnego sól, pieprz 3 gałązki mięty 1/3 szklanki śmietany słodkiej olej do smażenia 3 jajka Szczaw dokładnie przebieram(...)płuczę. Osączam z wody. Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję do niej obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewam bulionem i gotuję aż ziemniaki będą miękkie.Szczaw przesmażam chwilę na patelni. Dodaję do ziemniaków i miksuję blenderem. Dodaję listki mięty i dalej miksuję. Na końcu dolewam śmietanę. Doprawiam solą, pieprzem, podaję z jajkiem ugotowanym
wesoła kuchnia