szczaw - 329 przepisów (strona:15/22)

Botwinka z dodatkiem szczawiu 147

małe kawałaki. Czosnek pokroić w plasterki a cebulę w dużą kostkę. Wszystko przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować do miękkości. Gdy buraczki będa już miękkie dodać pokrojony szczaw i gotować jeszcze 5 minut. Dosolić do smaku jeśli potrzeba. Następnie zupkę zabielić. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru z zupy. Wlać do zupki, dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki

Monia miesza i gotuje
Barszcz szczawiowy z jajkiem 195

jajka ugotowane na twardo gotowane lub smażone ziemniaki Wykonanie: W rondlu rozgrzałam masło, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyłam chwilkę pilnując, aby czosnek się nie zrumienił, po czym dodałam szczaw ze słoiczka. Kilka chwil razem dusiłam, a w międzyczasie dokładnie wymieszałam śmietanę z mąką ziemniaczaną. Mieszaninę dodałam do szczawiu, roztrzepałam i zaczęłam porcjami wlewać rosół, energicznie mieszając, żeby

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa szczawiowa 110

szczawiu (około 250 g) opcjonalnie dla zwiększenia smaku: 2 łyżki domowej bulionetki z naszego przepisu Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę i gotujemy wszystko razem, oprócz szczawiu. To ważne, żeby szczaw dodać później, na samym końcu. Jak się będzie robił szum, taki jak przy rosole to go oczywiście wyławiamy. Gotujemy aż ziemniaki będą prawie miękkie. Wtedy ze szczawiu odkrajamy łodygi

Marder&Marder Manufacture
Szczawiowa zupa nic (prostszego), czyli fastfood na upały 167

czasu do czasu - pyszna sprawa. 2 litry bulionu warzywnego  0,7 litra szczawiu (nieupchane liście w słoiku) ugotowane na twardo jajka kilka ziemniaków sól, pieprz do smaku Szczaw dokładnie przepłukujemy na sicie, po  czym odstawiamy, by woda nieco odciekła. Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia. Liście szczawiu siekamy dość grubo, po czym wrzucamy do bulionu. Gotujemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa fasolowa ze szczawiem 104

białej, 1 pęczek szczawiu, 1 łyżka masła, ½ szklanki śmietany kwaśnej, 1 litr wody, sól do smaku, 1 łyżeczka majeranku. Wykonanie: Fasolę przetrzeć przez sito, osobno udusić na maśle pokrojony szczaw. Połączyć fasolę ze szczawiem , wlać przegotowaną wodę, doprawić solą i majerankiem. Zaprawić śmietaną i podawać np. z grzankami

Tradycyjna Kuchnia
Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 138

Sałatka warzywna z zielonymi pomidorami Porzeczka Żel porzeczkowy Sałatki/ surówki Warzywna w przecierze własnym Warzywna z burakami Warzywna z zielonymi pomidorami Z cukinii i buraków Sos Słodko- kwaśny- relish Szczaw Przecier Śledzie Marynowany w winie W piwno- cynamonowej marynacie Śliwka Ketchup śliwkowy Śliwki z alkoholem Truskawki Konfitura z kiwi Wiśnia W żelu Żurawina Konfitura Z dynią

Tradycyjna Kuchnia
Botwina zasmażana pod beszamelem 138

Dobrodziejstwo maja polega na tym że świeże warzywa na straganach są i żal byłoby z nich nie skrzystać. Szparagi, botwinka, świeże zioła, rabarbar, szpinak czy szczaw jest w czym wybierać. Moja propozycja na dodatek do obiadu to zasmażana botwinka z chrupiącymi listkami i kremowymi małymi bulwami, miód dla ciała, polecam serdecznie. Botwina zasmażana pod beszamelem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Wiosna na talerzu! 106

końcu się doczekałam! Sezon na szparagi został rozpoczęty!  Na targu robi się już pięknie kolorowo - świeży szpinak, szczaw, botwinka, rzodkiewki, duże pęczki natki pietruszki, koperku i szczypiorku! Tak pysznie! Dzisiejszy wpis sponsoruje moje uwielbienie do kanapek, świeżości warzyw i ich pięknych kolorów :)  Składniki: mała bagietka, kilka zielonych szparagów, mała cukinia, ząbek czosnku, pomidorki koktajlowe, świeża bazylia

Plate of Joy
Placki ze szpinaku 109

oczyszczonego szpinaku, 250 g oczyszczonego szczawiu*, 5 niedużych jajek lub 4 duże, 75 g maki ryżowej, masło lub oliwa do smażenia Szczaw i szpinak sparzyć, posiekać. Żółtka wymieszać z mąką, dodać do szpinaku. Doprawić do smaku solą. Białka ubić na sztywna pianę. Delikatnie wymieszać białko ze szpinakiem. Łyżką kłaść placki na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na rumiano z obu stron

królestwo garów
Zupa szczawiowa 110

łyżki posiekanego koperku 250 ml śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: Do gotującego się bulionu dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler i drobno pokrojony szczaw. Gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą i pieprzem. Kiedy zupa będzie gotowa wlać śmietanę i posypać koperkiem. Jajka ugotować na twardo i podawać wraz z zupą. zupa szczawiowa

O kuchni z uczuciem
Zupa szczawiowa z jajkiem 149

litry wody. Dodaję pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Wsypuję przyprawę uniwersalną. Gotuję 30 minut na małym ogniu. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Dodaję do zupy. Gotuję 15 minut. 2. Szczaw drobno siekam i wrzucam do wywaru. Wlewam śmietanę i gotuję 5 minut. Zupę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w ćwiartki. Zupę

Tradycyjna kuchnia Kasi
4 urodziny Food & Friends 116

doznania smakowe, Second course – drugie dania, Desserts – desery. Amuse: szynka „kumpiak” (z litewskiego „kumpis” - szynka surowa, solona, podsuszana, z całych udźców wieprzowych, z tłuszczem i skórą, wyrabiana na Podlasiu), szczaw; seler, grzyby; czarny ryż z ostrygami; beza, drobiowe parfait, piklowane jabłka. First course: kasza gryczana, tłuszcz wieprzowy, langustynki, soliród; szpik kostny, foie gras, brązowe masło. Intermezzo: lody jabłkowe, herbata

królestwo garów
Szczawiowa z jajkiem 138

pokrojonego 2 litry bulionu jarzynowego wraz z 1 łyżką masła 50 ml śmietany 18% 4 młode ziemniaki 2 jajka ugotowane na twardo Młodą marchewkę chwilę podgotować w bulionie. Dodać szczaw. Jeśli używamy młodej marchewki i pietruszki nie musimy ich podgotowywać, gotujemy je w bulionie razem ze szczawiem.  Wszystkie warzywa gotować do miękkości, przez kilka minut. Dodać ugotowane ziemniaki

MarciochaKucharzy
Zupa szczawiowa z grzankami i jajkiem 187

jeśli ma być w wersji ekspresowej, 2 litry wody i 2 – 4 kostki rosołowe, Dodatkowo: 4 jajka ugotowane na twardo 2 – 3 kromki czerstwego chleba Ok. 30g margaryny Szczaw myjemy, kroimy dość drobno, po czym wsypujemy do garnka z gorącym bulionem i gotujemy około 10 minut od zagotowania, na wolnym ogniu. W ½ szklanki zimnej wody rozpuszczamy mąkę (najlepiej wodę

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania