Zupa szczawiowa z lanymi kluskami i karmelizowaną fasolką szparagową. 252śmietanka 18% Z gotującego się bulionu odlewamy dwie chochle i gotujemy w nich fasolkę do miękkości. Odcedzamy i podsmażamy na patelni z łyżeczką cukru. Do mniejszego garnka wrzucamy szczaw, zalewamy odcedzonym bulionem i gotujemy 15 minut. Jajko roztrzepujemy dodajemy łyżkę mąki i łączymy w jedną masę, można dodać kapkę mleka. Zupę mieszamy, tak by powstał wir, słodzimy i wlewamy
BaRepas
Sałatka z awokado, szczawiu i mozzareli z miodowym dresingiem 151kulka mozzarelli 1 dojrzałe awokado 1/2 papryczki chili Dresing: 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki oliwy szczypta grubo mielonego pieprzu szczypta soli morskiej Sposób przygotowania: Szczaw przebrac, poobrywać gałązki, umyć i osuszyć. Ułożyć na półmisku, pozypać drobniutko pokrojoną papryczką chili. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę za pomocą noża uderzając nim w pestkę.Wyjąć miąż
Gosia gotuje
Zupa szczawiowa z chrzanem na żeberkach 213wody, dodać pokrojona w kostkę marchewkę, cebulę i gotować przez 30 minut. Po tym czasie dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować aż będą prawie miękkie. Na koniec dodać pokrojony szczaw i gotować kolejne 10-15 minut. Doprawić solą, pieprzem i startym na drobnej tarce chrzanem. Zdjąc garnek z palnika i wlać smietanę. Jajka ugotować na twardo, dwa zetrzeć
Gosia gotuje
Zupa szczawiowa 268cebulę, gotowac do momentu, aż korpus będzie miękki...około 35 minut. Po tym czasie korpus wyjąć, dodać pokrojone ziemniaki i gotować 10 minut. Dodać oczyszczony z łodyg, pokrojony szczaw i gotować kolejne 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Dodać śmirtanę, wyciśnięty przez praskę czosnek i wyłączyć gaz. Jajka ugotować na twardo, dwa drobniutko posiekać i dodać
Gosia gotuje
Chłodnik szczawiowo miętowy 178świeżej mięty 1/2 l słodkiej śmietany do zup 1/2 l maślanki 5 jajek ugotowanych na twardo 1 pęczek szczypiorku sól i pieprz do smaku ziiemniaki w mundurkach Sposób przygotowania: Szczaw obrać z twardych gałązek, umyć, pokroić i wrzucić do garnka. Zalać 1 l zimnej wody i gotować 20 minut. Ostudzić, dodać pokrojony drobno szczypiorek i miętę. Dolać maślankę
Gosia gotuje
Bez, bezy i jeszcze trochę czekania . . . 217wiem jak Wy, ale ja zupełnie straciłam głowę.... Dla wiosny, oczywiście. Jeśli nie ciałem, to myślami krążę po łąkach całymi dniami.... Zbieram szczaw, odliczam kwiaty mniszka, by zamienić je w cudny syrop, ale przede wszystkim wącham bzy... Ich cudny zapach, jak najlepsze perfumy, ubiera każdy dzień w najpiękniejszą wiosenną kreację. Jeszcze kilka dni i dołączy
KUCHARNIA
ZUPA Z PATELNI 154piórka i smażymy do zarumienienia.Nastepnie dodajemy marchewke ,pietruszke i seler starkowane na dużych oczkach.Wszystko smażymy i dusimy pod przykryciem.Gdy warzywa są juz miękkie dodajemy dokładnie wymyty świeży szczaw ,pokrojony w paski,oraz pokrojona drobno paprykę.Po kilku minutach duszenia, dolewamy gorący bulion. Gotujemy około 8-12 minut.W garnuszku mieszamy śmietane z paroma łyżkami zupy i wlewamy
w mojej kuchni
Zupa szczawiowa-kremowa 530podudzi około 40 min na bulion ) Jajka Wykonanie: Z ugotowanego bulionu wyciągamy udka. Wrzucamy pokrojone warzywa- marchew, pietruszke, por i ziemniaki. Gotujemy 20 min. Po tym czasie dodajemy szczaw i śmietanę. Zciagamy z gazu i miksujemy blenderem. Po zmiksowaniu, kładziemy na gaz- zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy dodatkowe 10 min. Zupa gotowa. Do każdej porcji zupy
Smaki Edyty
Zupa krem ze szczawiu (szczawiowa) 204wodzie włoszczyznę. W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru z włoszczyzny. Gdy włoszczyzna będzie miękka dokładamy dokładnie umyty i drobno pokrojony szczaw. Gotujemy około 20 minut. W odrobinie wody rozrabiamy mąkę i dodajemy do zupy nadal gotując. Zdejmujemy zupę z ognia i wlewamy śmietankę. Doprawiamy pieprzem. Gdy przestygnie miksujemy zupę, podajemy
Bon Appetit Małgorzaty
Szczawiowa z pokrzywą i rabarbarem podana z naleśnikiem 187włoszczyzny. Gdy włoszczyzna będzie miękka wyciągamy ją z zupy . W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru. Dodajemy także umyty i drobno pokrojony szczaw. Gotujemy około 20 minut. Następnie podsmażamy na maśle posiekaną młodą pokrzywę oraz plasterki rabarbaru. Do momentu aż rabarbar będzie miękki. Dodajemy podsmażoną pokrzywę i rabarbar do zupy
Bon Appetit Małgorzaty
Grüne-Sauce-Kräuter-Zielony sos frankfurcki 212Frankfurtu i regionu o tytul "Grüne-Sauce-Königs". O jego niepowtarzalnym smaku decyduje dobor ziol .Oto siedem ziol,ktore tworza Grüne-Sauce: Petersilie-natka pietruszki Borretsch-ogorecznik lekarski Sauerrampfer-szczaw zwyczajny Kerbel-trybula Kresse-rzezucha Pimpinelle -krwisciag mniejszy Schittlauch-szczypiorek Ta swieza kompozycja ziol zawiera sporo witamin,skladnikow mineralnych,aromatychnych olejkow roslinnych-jest zatem swietna baza,bysmy wzmocnieni,odswiezeni
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa szczawiowa z mięsnymi kulkami 212poprzeczne paski. Siekamy koperek. Do garnka z wrzącą wodą dodajemy warzywko, ziemniaki i marchew. Chwilę gotujemy i dodajemy mięsna kulki a kiedy ziemniaki zmiękną dorzucamy szczaw. Po ok. 5 minutach dolewamy śmietanę. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku i dodajemy koperek. Dodajemy gotowane jajka i zupa gotowa. Smacznego
Maminek kulinarny
ZUPA SZCZAWIOWO- SZPINAKOWA Z JAJEM 205ziołami Kamis śmietana do zabielenia ( niekoniecznie) pieprz młotkowany z kolendrą Kamis Wykonanie: Na rozgrzany olej wrzucamy szpinak, podsmażamy, dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładamy porwany na mniejsze kawałeczki szczaw. Mieszamy, podsmażamy ok 5 minut. Do bulionu dodajemy podsmażony szpinak ze szczawiem,całość blenderujemy. Dokładamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki.Gotujemy ok.20 minut, doprawiamy solą , pieprzem. Jeśli lubimy zabielamy zupkę. Lubię szpinak
Z Majeczką w kuchni
Zupa Szczawiowa / Soup with Sorrel 227mielony tylko pokrojony. - pół szklanki słodkiej śmietany 12% lub tłuściejszej - sól, pieprz, natka pietruszki lub koperku. Do gotującego się wywaru wrzuć ziemniaki, gotuj do miękkości. ok.10-15 minut. Dodaj szczaw, zagotuj i dopraw w/g własnych upodobań, wrzuć pokrojone warzywa i mięso, jeżeli wywar był przygotowany wcześniej, a jak już nie masz to wrzuć razem z ziemniakami, pokrojone w kostkę. Dodaj
Pasje Jolki
KREM ZE ŚWIEŻEGO SZCZAWIU Z PESTKAMI DYNI 215sól pieprz śmietana słodka 18% do posypania: pestki dyni jajka Wykonanie: Udka myjemy, zalewamy wodą. Dodajemy obrane warzywa, sól, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy ok 20 minut. Szczaw dokładnie myjemy, kroimy w paski dorzucamy do bulionu i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie udka i warzywa wyjmujemy z zupy. Udka obieramy z mięsa, które możemy później wrzucić
Walijskie Pichcenie