 Zupa szczawiowa z lanymi kluskami i karmelizowaną fasolką szparagową. 252
Zupa szczawiowa z lanymi kluskami i karmelizowaną fasolką szparagową. 252śmietanka 18% Z gotującego się bulionu odlewamy dwie chochle i gotujemy w nich fasolkę do miękkości. Odcedzamy i podsmażamy na patelni z łyżeczką cukru. Do mniejszego garnka wrzucamy szczaw, zalewamy odcedzonym bulionem i gotujemy 15 minut. Jajko roztrzepujemy dodajemy łyżkę mąki i łączymy w jedną masę, można dodać kapkę mleka. Zupę mieszamy, tak by powstał wir, słodzimy i wlewamy
BaRepas Sałatka z awokado, szczawiu i mozzareli z miodowym dresingiem 151
Sałatka z awokado, szczawiu i mozzareli z miodowym dresingiem 151kulka mozzarelli 1 dojrzałe awokado 1/2 papryczki chili Dresing: 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki oliwy szczypta grubo mielonego pieprzu szczypta soli morskiej Sposób przygotowania: Szczaw przebrac, poobrywać gałązki, umyć i osuszyć. Ułożyć na półmisku, pozypać drobniutko pokrojoną papryczką chili. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę za pomocą noża uderzając nim w pestkę.Wyjąć miąż
Gosia gotuje Zupa szczawiowa z chrzanem na żeberkach 213
Zupa szczawiowa z chrzanem na żeberkach 213wody, dodać pokrojona w kostkę marchewkę, cebulę i gotować przez 30 minut. Po tym czasie dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować aż będą prawie miękkie. Na koniec dodać pokrojony szczaw i gotować kolejne 10-15 minut. Doprawić solą, pieprzem i startym na drobnej tarce chrzanem. Zdjąc garnek z palnika i wlać smietanę. Jajka ugotować na twardo, dwa zetrzeć
Gosia gotuje Zupa szczawiowa 268
Zupa szczawiowa 268cebulę, gotowac do momentu, aż korpus będzie miękki...około 35 minut. Po tym czasie korpus wyjąć, dodać pokrojone ziemniaki i gotować 10 minut. Dodać oczyszczony z łodyg, pokrojony szczaw i gotować kolejne 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Dodać śmirtanę, wyciśnięty przez praskę czosnek i wyłączyć gaz. Jajka ugotować na twardo, dwa drobniutko posiekać i dodać
Gosia gotuje Chłodnik szczawiowo miętowy 178
Chłodnik szczawiowo miętowy 178świeżej mięty 1/2 l słodkiej śmietany do zup 1/2 l maślanki 5 jajek ugotowanych na twardo 1 pęczek szczypiorku sól i pieprz do smaku ziiemniaki w mundurkach Sposób przygotowania: Szczaw obrać z twardych gałązek, umyć, pokroić i wrzucić do garnka. Zalać 1 l zimnej wody i gotować 20 minut. Ostudzić, dodać pokrojony drobno szczypiorek i miętę. Dolać maślankę
Gosia gotuje Bez, bezy i jeszcze trochę czekania . . . 217
Bez, bezy i jeszcze trochę czekania . . . 217wiem jak Wy, ale ja zupełnie straciłam głowę.... Dla wiosny, oczywiście. Jeśli nie ciałem, to myślami krążę po łąkach całymi dniami.... Zbieram szczaw, odliczam kwiaty mniszka, by zamienić je w cudny syrop, ale przede wszystkim wącham bzy... Ich cudny zapach, jak najlepsze perfumy, ubiera każdy dzień w najpiękniejszą wiosenną kreację. Jeszcze kilka dni i dołączy
KUCHARNIA ZUPA Z PATELNI 154
ZUPA Z PATELNI 154piórka i smażymy do zarumienienia.Nastepnie dodajemy marchewke ,pietruszke i seler starkowane na dużych oczkach.Wszystko smażymy i dusimy pod przykryciem.Gdy warzywa są juz miękkie dodajemy dokładnie wymyty świeży szczaw ,pokrojony w paski,oraz pokrojona drobno paprykę.Po kilku minutach duszenia, dolewamy gorący bulion. Gotujemy około 8-12 minut.W garnuszku mieszamy śmietane z paroma łyżkami zupy i wlewamy
w mojej kuchni Zupa szczawiowa-kremowa 530
Zupa szczawiowa-kremowa 530podudzi około 40 min na bulion ) Jajka Wykonanie: Z ugotowanego bulionu wyciągamy udka. Wrzucamy pokrojone warzywa- marchew, pietruszke, por i ziemniaki. Gotujemy 20 min. Po tym czasie dodajemy szczaw i śmietanę. Zciagamy z gazu i miksujemy blenderem. Po zmiksowaniu, kładziemy na gaz- zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy dodatkowe 10 min. Zupa gotowa. Do każdej porcji zupy
Smaki Edyty Zupa krem ze szczawiu (szczawiowa) 204
Zupa krem ze szczawiu (szczawiowa) 204wodzie włoszczyznę. W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru z włoszczyzny. Gdy włoszczyzna będzie miękka dokładamy dokładnie umyty i drobno pokrojony szczaw. Gotujemy około 20 minut. W odrobinie wody rozrabiamy mąkę i dodajemy do zupy nadal gotując. Zdejmujemy zupę z ognia i wlewamy śmietankę. Doprawiamy pieprzem. Gdy przestygnie miksujemy zupę, podajemy
Bon Appetit Małgorzaty Szczawiowa z pokrzywą i rabarbarem podana z naleśnikiem 188
Szczawiowa z pokrzywą i rabarbarem podana z naleśnikiem 188włoszczyzny. Gdy włoszczyzna będzie miękka wyciągamy ją z zupy . W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru. Dodajemy także umyty i drobno pokrojony szczaw. Gotujemy około 20 minut. Następnie podsmażamy na maśle posiekaną młodą pokrzywę oraz plasterki rabarbaru. Do momentu aż rabarbar będzie miękki. Dodajemy podsmażoną pokrzywę i rabarbar do zupy
Bon Appetit Małgorzaty Grüne-Sauce-Kräuter-Zielony sos frankfurcki 213
Grüne-Sauce-Kräuter-Zielony sos frankfurcki 213Frankfurtu i regionu o tytul "Grüne-Sauce-Königs". O jego niepowtarzalnym smaku decyduje dobor ziol .Oto siedem ziol,ktore tworza Grüne-Sauce: Petersilie-natka pietruszki Borretsch-ogorecznik lekarski Sauerrampfer-szczaw zwyczajny Kerbel-trybula Kresse-rzezucha Pimpinelle -krwisciag mniejszy Schittlauch-szczypiorek Ta swieza kompozycja ziol zawiera sporo witamin,skladnikow mineralnych,aromatychnych olejkow roslinnych-jest zatem swietna baza,bysmy wzmocnieni,odswiezeni
Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Zupa szczawiowa z mięsnymi kulkami 213
Zupa szczawiowa z mięsnymi kulkami 213poprzeczne paski. Siekamy koperek. Do garnka z wrzącą wodą dodajemy warzywko, ziemniaki i marchew. Chwilę gotujemy i dodajemy mięsna kulki a kiedy ziemniaki zmiękną dorzucamy szczaw. Po ok. 5 minutach dolewamy śmietanę. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku i dodajemy koperek. Dodajemy gotowane jajka i zupa gotowa. Smacznego
Maminek kulinarny ZUPA SZCZAWIOWO- SZPINAKOWA Z JAJEM 206
ZUPA SZCZAWIOWO- SZPINAKOWA Z JAJEM 206ziołami Kamis śmietana do zabielenia ( niekoniecznie) pieprz młotkowany z kolendrą Kamis Wykonanie: Na rozgrzany olej wrzucamy szpinak, podsmażamy, dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładamy porwany na mniejsze kawałeczki szczaw. Mieszamy, podsmażamy ok 5 minut. Do bulionu dodajemy podsmażony szpinak ze szczawiem,całość blenderujemy. Dokładamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki.Gotujemy ok.20 minut, doprawiamy solą , pieprzem. Jeśli lubimy zabielamy zupkę. Lubię szpinak
Z Majeczką w kuchni Zupa Szczawiowa / Soup with Sorrel 227
Zupa Szczawiowa / Soup with Sorrel 227mielony tylko pokrojony. - pół szklanki słodkiej śmietany 12% lub tłuściejszej - sól, pieprz, natka pietruszki lub koperku. Do gotującego się wywaru wrzuć ziemniaki, gotuj do miękkości. ok.10-15 minut. Dodaj szczaw, zagotuj i dopraw w/g własnych upodobań, wrzuć pokrojone warzywa i mięso, jeżeli wywar był przygotowany wcześniej, a jak już nie masz to wrzuć razem z ziemniakami, pokrojone w kostkę. Dodaj
Pasje Jolki KREM ZE ŚWIEŻEGO SZCZAWIU Z PESTKAMI DYNI 216
KREM ZE ŚWIEŻEGO SZCZAWIU Z PESTKAMI DYNI 216sól pieprz śmietana słodka 18% do posypania: pestki dyni jajka Wykonanie: Udka myjemy, zalewamy wodą. Dodajemy obrane warzywa, sól, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy ok 20 minut. Szczaw dokładnie myjemy, kroimy w paski dorzucamy do bulionu i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie udka i warzywa wyjmujemy z zupy. Udka obieramy z mięsa, które możemy później wrzucić
Walijskie Pichcenie