należy dbać o : urozmaicenie jedzonych posiłków, NAWADNIANIE ORGANIZMU, prawidłową wagę, RUCH oraz równomierne obciążanie stawów. Unikać natomiast należy: *Stresu. *Nadmiaru soli. *Mocnej kawy, herbaty oraz ALKOHOLU. *Szczawianów (szczaw, szpinak, rabarbar). *Produktów wysokoprzetworzonych. *Fas-food'ów. *Nadmiaru kwasów omega-6, blokujących działanie omega-3. *Tłustych mięs wieprzowych oraz wołowych. *Białego pieczywa. *Nadmiaru cukrów. Prawidłowa dieta oraz ruch pomaga przy
Życie na widelcuśmietanka 18% Z gotującego się bulionu odlewamy dwie chochle i gotujemy w nich fasolkę do miękkości. Odcedzamy i podsmażamy na patelni z łyżeczką cukru. Do mniejszego garnka wrzucamy szczaw, zalewamy odcedzonym bulionem i gotujemy 15 minut. Jajko roztrzepujemy dodajemy łyżkę mąki i łączymy w jedną masę, można dodać kapkę mleka. Zupę mieszamy, tak by powstał wir, słodzimy i wlewamy
BaRepaskulka mozzarelli 1 dojrzałe awokado 1/2 papryczki chili Dresing: 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki oliwy szczypta grubo mielonego pieprzu szczypta soli morskiej Sposób przygotowania: Szczaw przebrac, poobrywać gałązki, umyć i osuszyć. Ułożyć na półmisku, pozypać drobniutko pokrojoną papryczką chili. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę za pomocą noża uderzając nim w pestkę.Wyjąć miąż
Gosia gotujewody, dodać pokrojona w kostkę marchewkę, cebulę i gotować przez 30 minut. Po tym czasie dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować aż będą prawie miękkie. Na koniec dodać pokrojony szczaw i gotować kolejne 10-15 minut. Doprawić solą, pieprzem i startym na drobnej tarce chrzanem. Zdjąc garnek z palnika i wlać smietanę. Jajka ugotować na twardo, dwa zetrzeć
Gosia gotujecebulę, gotowac do momentu, aż korpus będzie miękki...około 35 minut. Po tym czasie korpus wyjąć, dodać pokrojone ziemniaki i gotować 10 minut. Dodać oczyszczony z łodyg, pokrojony szczaw i gotować kolejne 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Dodać śmirtanę, wyciśnięty przez praskę czosnek i wyłączyć gaz. Jajka ugotować na twardo, dwa drobniutko posiekać i dodać
Gosia gotujeświeżej mięty 1/2 l słodkiej śmietany do zup 1/2 l maślanki 5 jajek ugotowanych na twardo 1 pęczek szczypiorku sól i pieprz do smaku ziiemniaki w mundurkach Sposób przygotowania: Szczaw obrać z twardych gałązek, umyć, pokroić i wrzucić do garnka. Zalać 1 l zimnej wody i gotować 20 minut. Ostudzić, dodać pokrojony drobno szczypiorek i miętę. Dolać maślankę
Gosia gotujewiem jak Wy, ale ja zupełnie straciłam głowę.... Dla wiosny, oczywiście. Jeśli nie ciałem, to myślami krążę po łąkach całymi dniami.... Zbieram szczaw, odliczam kwiaty mniszka, by zamienić je w cudny syrop, ale przede wszystkim wącham bzy... Ich cudny zapach, jak najlepsze perfumy, ubiera każdy dzień w najpiękniejszą wiosenną kreację. Jeszcze kilka dni i dołączy
KUCHARNIApiórka i smażymy do zarumienienia.Nastepnie dodajemy marchewke ,pietruszke i seler starkowane na dużych oczkach.Wszystko smażymy i dusimy pod przykryciem.Gdy warzywa są juz miękkie dodajemy dokładnie wymyty świeży szczaw ,pokrojony w paski,oraz pokrojona drobno paprykę.Po kilku minutach duszenia, dolewamy gorący bulion. Gotujemy około 8-12 minut.W garnuszku mieszamy śmietane z paroma łyżkami zupy i wlewamy
w mojej kuchnipodudzi około 40 min na bulion ) Jajka Wykonanie: Z ugotowanego bulionu wyciągamy udka. Wrzucamy pokrojone warzywa- marchew, pietruszke, por i ziemniaki. Gotujemy 20 min. Po tym czasie dodajemy szczaw i śmietanę. Zciagamy z gazu i miksujemy blenderem. Po zmiksowaniu, kładziemy na gaz- zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy dodatkowe 10 min. Zupa gotowa. Do każdej porcji zupy
Smaki Edytywodzie włoszczyznę. W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru z włoszczyzny. Gdy włoszczyzna będzie miękka dokładamy dokładnie umyty i drobno pokrojony szczaw. Gotujemy około 20 minut. W odrobinie wody rozrabiamy mąkę i dodajemy do zupy nadal gotując. Zdejmujemy zupę z ognia i wlewamy śmietankę. Doprawiamy pieprzem. Gdy przestygnie miksujemy zupę, podajemy
Bon Appetit Małgorzatywłoszczyzny. Gdy włoszczyzna będzie miękka wyciągamy ją z zupy . W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru. Dodajemy także umyty i drobno pokrojony szczaw. Gotujemy około 20 minut. Następnie podsmażamy na maśle posiekaną młodą pokrzywę oraz plasterki rabarbaru. Do momentu aż rabarbar będzie miękki. Dodajemy podsmażoną pokrzywę i rabarbar do zupy
Bon Appetit MałgorzatyFrankfurtu i regionu o tytul "Grüne-Sauce-Königs". O jego niepowtarzalnym smaku decyduje dobor ziol .Oto siedem ziol,ktore tworza Grüne-Sauce: Petersilie-natka pietruszki Borretsch-ogorecznik lekarski Sauerrampfer-szczaw zwyczajny Kerbel-trybula Kresse-rzezucha Pimpinelle -krwisciag mniejszy Schittlauch-szczypiorek Ta swieza kompozycja ziol zawiera sporo witamin,skladnikow mineralnych,aromatychnych olejkow roslinnych-jest zatem swietna baza,bysmy wzmocnieni,odswiezeni
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!poprzeczne paski. Siekamy koperek. Do garnka z wrzącą wodą dodajemy warzywko, ziemniaki i marchew. Chwilę gotujemy i dodajemy mięsna kulki a kiedy ziemniaki zmiękną dorzucamy szczaw. Po ok. 5 minutach dolewamy śmietanę. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku i dodajemy koperek. Dodajemy gotowane jajka i zupa gotowa. Smacznego
Maminek kulinarnyziołami Kamis śmietana do zabielenia ( niekoniecznie) pieprz młotkowany z kolendrą Kamis Wykonanie: Na rozgrzany olej wrzucamy szpinak, podsmażamy, dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładamy porwany na mniejsze kawałeczki szczaw. Mieszamy, podsmażamy ok 5 minut. Do bulionu dodajemy podsmażony szpinak ze szczawiem,całość blenderujemy. Dokładamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki.Gotujemy ok.20 minut, doprawiamy solą , pieprzem. Jeśli lubimy zabielamy zupkę. Lubię szpinak
Z Majeczką w kuchnimielony tylko pokrojony. - pół szklanki słodkiej śmietany 12% lub tłuściejszej - sól, pieprz, natka pietruszki lub koperku. Do gotującego się wywaru wrzuć ziemniaki, gotuj do miękkości. ok.10-15 minut. Dodaj szczaw, zagotuj i dopraw w/g własnych upodobań, wrzuć pokrojone warzywa i mięso, jeżeli wywar był przygotowany wcześniej, a jak już nie masz to wrzuć razem z ziemniakami, pokrojone w kostkę. Dodaj
Pasje Jolki