szczaw - 329 przepisów (strona:2/22)

Zupa szczawiowa 129

szczaw. Tak, tak, polny, bo ten ogrodowy nie ma takiego smaku. Kochani jak i gdzie spędzacie majówkę ? Jeśli gdzieś w pobliżu macie łąkę to koniecznie nazrywajcie szczawiu. Młody szczaw aż się prosi, żeby zrobić z niego pyszną, wiosenną zupę. Taka zupka oprócz tego że jest bardzo smaczna, to w dodatku jest bardzo zdrowa i tania. Zupa szczawiowa najsmaczniejsza(...)ugotowane na twardo sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Rozpoczynamy od dokładnego umycia i osuszenia liści szczawiu. Jajka gotuję na twardo. Do wywaru mięsnego dodaję ryż i gotuję do miękkości. Szczaw siekam nożem. Pokrojony szczaw dodaję do garnka z wywarem i ryżem. Gotuję ok 3 minut. Śmietanę wlewam do osobnego naczynia, dodaje kilka łyżek gorącej zupy i mieszam

Kasia i jej kobiecy świat
Sezonowość owoców i warzyw - kalendarz 182

Pierwsze zbiory śliwek i porzeczek. LIPIEC Warzywa: botwinka, bób, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, groszek zielony, groszek cukrowy, kalafior, kalarepa, marchewka, natka pietruszki, ogórek, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory bakłażana, młodych buraków, fenkuł, kukurydzy, papryki. Pod koniec miesiąca pomidory. Owoce: agrest, arbuz, czereśnie, maliny, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory brzoskwiń i nektarynek(...)SIERPIEŃ Warzywa: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, kalarepa, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, pomidory, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory fasoli, młodej kapusty i patisona. Owoce: maliny, nektarynki, porzeczki, poziomki, agrest, arbuz, brzoskwinie, czereśnie, śliwki, truskawki. Pierwsze jagody i winogrona WRZESIEŃ Warzywa: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł

Zielona Kuchnia
ROLADKI DROBIOWE ZE SZCZAWIEM I SEREM ZAWIJANE W BEKONIE 112

Przyznam, że nie spodziewałam się, że będą aż takie smaczne. Mięso jest kruche, soczyste, dodatkowo bekon i szczaw nadały roladkom niezwykłego smaku. Koniecznie spróbujcie :) Do roladek wykorzystałam  szczaw siekany , który otrzymałam od  Dagoma . Składniki: * 2 połówki piersi z kurczaka * sól i pieprz do smaku * garść żółtego startego na tarce o dużych oczkach sera * szczaw siekany(...)plastry bekonu Wykonanie: Pierś z kurczaka rozkroić wzdłuż ale nie do końca. Roztłuc za pomocą tłuczka. Doprawić do smaku. Na środku wyłożyć szczaw i posypać serem. Mięso zawinąć z roladkę. Owinąć plastrami bekonu. Piekarnik nagrzać do 180'C. Roladki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut, co jakiś czas obracając je na drugą stronę

Zrób to smacznie
Polska zupa szczawiowa. 162

wiosną zbieram sporo liści szczawiu, pasteryzuję je w słoiczkach lub mrożę i teraz są jak znalazł, ale można również użyć takich kupnych ze słoika (tylko należy pamiętać by wybierać szczaw siekany, a nie mielony). Zachęcam do spróbowania, bo jest naprawdę pyszna!!! Składniki na polską zupę szczawiową 2 ćwiartki z kurczaka lub szyja indycza, lub kości na zupę 3 marchewki(...)pietruszka 1 nieduży seler 1 por 3-4 ziemniaki 1 pęczek szczawiu lub szczaw w słoiku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu sól 6 jajek ugotowanych na twardo 2 -3 łyżki mąki 100-125 ml słodkiej śmietany 18% do zup i sosów 1 łyżka koperku      Mięso lub kości zalewamy

Rozpustne gotowanie
Zupa szczawiowa wykwintna 165

mogłam uwierzyć, kiedy kilka dni temu ujrzałam piękny, jędrny i świeżutki szczaw w moim tureckim warzywniaku. W głowie natychmiast pojawiła się wizja zupy szczawiowej z jajeczkiem i przysłoniła mi wszystkie inne fantastyczne, mniej i bardziej egzotyczne warzywa i owoce (a muszę przyznać, że sklep jest pod tym względem wspaniały) tudzież obracając w gruzy moje, tak pieczołowicie opracowane, kulinarne(...)Warzywa kroimy w drobną kostkę, pietruszkę selera i marchew gotujemy do miękkości w bulionie. Jajeczka przepiórcze gotujemy na twardo (ok. 5 minut). Obieramy ze skorupek, przekrawamy na połówki. 2. Szczaw siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pora, smażymy aż się zeszkli, dodajemy szczaw, dusimy 3 minuty na średnim ogniu. 3. Do bulionu dodajemy szczaw i pora, zagotowujemy

Kuchnia Prezydentowej
Szczaw w słoikach na zimę 121

około 250 g).  Odcinamy łodygi, a liście drobno siekamy. Wrzucamy do miski i zasypujemy solą. 1 łyżeczka soli na każdy 1 pęczek szczawiu. Mieszamy i ściskamy porządnie szczaw i zostawiamy na godzinę żeby puścił soki. Po tym czasie odciskając szczaw z soków przekładamy do słoików. Na koniec jak już zostanie nam sam odciek to przelewamy(...)powierzchnię szczawiu. Zakręcamy i to tyle. Olej zapewni nam możliwość przechowywania szczawiu bardzo długo. A jak będziemy chcieli zrobić z tego szczawiu zupę to po prostu zlewamy olej i szczaw nadaje się do użycia. A resztki oleju w zupie dodadzą tylko walorów smakowych. Gotowe słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu, jak np. piwnica. Jeśli takiego miejsca nie mamy to możemy

Marder&Marder Manufacture
Przecier szczawiowy do słoi 117

Szczaw w kuchni ma swoje miejsce od tysiącleci. Chętnie sięgali po niego starożytni Rzymianie. Pisał o nim nawet Hipokrates, który doceniał walory lecznicze tej rośliny. W kuchni staropolskiej szczaw był podawany przede wszystkim w formie szczawiówki – smacznej, lekko kwaskowatej zupy. ( źródło ) Ja dziś przedstawiam swój ulubiony przepis z użyciem tej pysznej i zdrowej roślinki- przecier do słoików. Choć(...)składa się zaledwie z dwóch składników to jest bardzo użyteczny. Tak przygotowany szczaw dodaję do zup, sosów itp. Składniki: 1 kg młodego szczawiu 2 dag soli Wykonanie: Szczaw przebrać, dokładnie opłukać, osączyć i przepuścić przez maszynkę. Następnie posolić do smaku, włożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i pasteryzować około 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Zupa szczawiowa 131

Jeśli ktoś choć trochę obserwuje naszą scenę polityczną ten wie, że szczaw stał się swojego czasu tematem wyśmiewanym i jawił się w tych chichach jako element pożądania. Lubicie szczaw? Składniki: wywar warzywny lub mięsny (tu był użyty wywar na żeberkach) 3-4 garście szczawiu 3-4 duże ziemniaki 2 łyżki masła sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie jajko(...)ugotowane na twardo Opcjonalnie: śmietana Gotujemy wywar. I tu każdy może zrobić taki, jaki lubi. Ten do naszej szczawiowej robiony był na żeberkach. Szczaw dokładnie opłukać i porwać na mniejsze kawałki usuwając twardsze ogonki. Na patelni stopić masło i przez chwilę podsmażyć na nim szczaw, który następnie wrzucić do wywaru razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sos szczawiowy 162

owocami jest naprawdę genialne! Liczba porcji: 4 300 gram przetartego szczawiu 1 łyżka masła 200 gram śmietany (12-18%) 1 łyżeczka soli 2 czubate łyżeczki cukru 2 łyżeczki mąki Szczaw przełożyć do rondelka i lekko zasmażyć. W drugim rondlu rozpuścić masło. Gdy lekko zacznie skwierczeć dodać mąkę i ją lekko zasmażyć. Dodać śmietanę, wymieszać. Doprawić solą i cukrem. Dodawać(...)partiami szczaw. Wymieszać bardzo dokładnie. Całość podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Podawać na ciepło. marcelina

Czerwony Gupik
Zupa szczawiowa jak u mamy 110

szczaw. Od razu przyszła mi na myśl zupa szczawiowa, taka jaką robiła nam mama i babcia gdy byliśmy mali. I udała mi się zupka – rewelacyjnie Składniki: szczaw jajka ugotowane na twardo 2 skrzydełka z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka mały kawałek selera sól pieprz śmietana 18% mąka W garnku z wodą gotuję wywar z kurczaka i warzyw(...)kurczak i warzywa oddadzą swój smak, solę wywar. Dodaję umyty, posiekany drobno szczaw, gotuję przez 3 minuty. W kubeczku umieszczam śmietanę (1 łyżka), dodaję mąkę (2 łyżeczki), odrobinę zimnej wody, rozcieńczam śmietanę i mąkę tak żeby nie było grudek. Wlewam do zupy – powinna się wtedy dobrze gotować. Doprawiam pieprzem. Podaję zupę z ugotowanym jajkiem. Pyyyycha.   Artykuł Zupa

MojaQchnia.pl
Zupa szczawiowa i "Francuski klejnot" 144

wapnia, choć z drugiej strony zawiera też szczawiany, które budzą wiele kontrowersji. Wszystko jest dla ludzi, gdy zachowa się umiar, czyli w tym wypadku, gdy spożywa się produkty (szczaw, szpinak, rabarbar, botwinka, kakao, herbata itp.) zawierające te związki od czasu do czasu oraz dba się, by łączyć je z pokarmami zawierającymi wapń (śmietana, jajka).  Składniki : Wywar warzywny(...)warzywa oraz lubczyk. Zalać 0,7 l wody. Gotować na palniku o małej mocy. Wywar warzywny doprawić do smaku solą i pieprzami. W miseczkach umieścić jajka pokrojone w kosteczkę, szczaw pokrojony drobno i śmietanę. Zalać je wywarem warzywnym. Wymieszać. Poza szczawiem w daniu wykorzystałam świeży lubczyk, spowalnia fermentację w jelitach, regulując procesy trawienne. W kwietniu czytałam " Francuskie zlecenie " Anny

Weekendy w domu i ogrodzie
ZUPA SZCZAWIOWA 144

kwaśna, taką najbardziej lubię według mnie zupa szczawiowa muś być kwaśna, wiosenna zupa, najlepiej smakuje gdy samodzielnie zbierzemy szczaw ;). A ile tego szczawiu pytałam zawsze Mamę idąc zbierać szczaw - odpowiadała tyle żeby nie mieściło się w dłoniach ; ) ehh i jak tu uzbierać   odpowiednią ilość szczawiu? Błyskawicznie się ją gotuje, rewelacyjnie smakuje na zimno więc można zabrać(...)się szumowina zebrać ją. Do wywaru mięsnego dodać umytą obraną i pokrojona włoszczyznę oraz ziemniaki gotować aż mięso będzie miękkie. Gdy wszystkie składniki będą już miętkę dodać drobno pokropiony szczaw wrzucić. Na końcu dodać śmietanę zaharowaną paroma łyżkami gorącej zupy, dokładnie wymieszać z zupą i gotować jeszcze około 10 minut. Zupę podawać z ugotowanymi na twardo jajkami Smacznego

RAROSSA
Szczawiowa 101

jakiejś łąki. Na szczęście dzięki mojej determinacji udało mi się nieco właśnie takiego zdobyć. Ne miałam go za wiele no ale cóż – musiało wystarczyć. Zupa szczawiowa szczaw ( ile się da bo bardzo maleje podczas obsmażania czy też gotowania ) mięso drobiowe ale można dodać dowolne włoszczyzna ziemniaki czosnek 2 łyżki masła śmietana przyprawy – u mnie sól, pieprz, czosnek(...)jajka Z mięsa i warzyw gotujemy wywar, jak mięso będzie miękkie dodajemy ziemniaki. W między czasie podduszamy na maśle uprzednio umyty i pokrojony w paski szczaw oraz przeciśnięty czosnek. Całość dodajemy do wywaru i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Osobno gotujemy jajka na twardo, które dodajemy na sam koniec po jednym do każdej porcji. Do tej zupy pasuje również

Pieguskowa Kuchnia
ZUPA - KREM SZCZAWIOWA Z JAJKIEM 117

SZCZAW to roślina szczególnie lubiana w okresie wiosenno-letnim. Spotyka się różne odmiany szczawiu m.in. szczaw zwyczajny, lancetowaty, kędzierzawy, tępolistny. Ma zastosowanie zarówno kulinarne jak i lecznicze. Przede wszystkim zawiera dużo witaminy C, pomaga przyswajać żelazo, poza tym zapobiega biegunkom i zmniejsza ich objawy. Spożywając zupę szczawiową możemy ograniczyć występowanie wzdęć.  Roślina ta wspomaga również gojenie się(...)przez lekarzy osobom cierpiącym na zaburzenia pracy jelit. Wspomaga również pracę wątroby oraz łagodzi delikatne zaburzenia trawienne. Ponadto sprawdza się również w leczeniu kataru i kaszlu.  Mimo, iż szczaw pozytywnie wpływa na nasz organizm, nie należy przesadzać z częstotliwością jego spożywania. Zawiera bowiem kwas szczawiowy, który w nadmiernych ilościach powoduje wypłukiwanie z organizmu wapnia oraz może powodować ból

wege i kropka
zupa szczawiowa z szalwia 134

duży pęczek szczawiu świeżego 6-8 sztuk liście szałwii kawałek boczku,kiełbasy Wykonanie Umyć ,osuszyć ,pokroić szczaw. Cebulę obrać i pokroić w kostkę . Olej rozgrzać,podsmażyć cebulę i szczaw. Do wywaru dodać szczaw i cebulę ,razem zagotować około 15 minut. Dodać parę liści szałwii ( nadaje lekki orzeźwiający, ciekawy smak zupie). Wziąć część zupy do miseczki ,połączyć

w mojej kuchni
Zupa szczawiowa z faszerowanym jajkiem 148

się do garnka co ma się pod ręką i już obiad na 2 dni gotowy. Zupa szczawiowa, to jedna z najprostszych i najtańszych (tym bardziej, jeśli się ma swój szczaw) zup jakie robiłam. W moim rodzinnym domu zawsze zupę szczawiową podawało się z ziemniakami , tym razem jednak postanowiłam ziemniaki pominąć a urozmaicić jajka .  Dzięki napełnieniu ich farszem zupa(...)mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 plaster szynki kawałek czerwonej papryki 2 łyżki kwaśnej śmietany kilka gałązek natki pietruszki sól, pieprz cukier Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Bulion zagotowujemy. Szczaw oczyszczamy, pozbawiamy łodyżek. Masło roztapiamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Czosnek smażymy na maśle do czasu aż uwolni swój aromat. Dodajemy oczyszczony szczaw. Czekamy aż zbrunatnieje

Pobite gary Barbary
Zupa pokrzywowo-szczawiowa 122

laurowe 2-3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka domowej vegety 1 łyżka klarowanego masła 1 cebula 4 jajka 100ml śmietany 18% sól pieprz opcjonalnie: 1-2 ziemniaki Pokrzywy i szczaw opłukać,  pokroić drobno. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w półtalarki. W garnku zagotować 1-1,5 litra wody (w zależności jak duże były garście szczawiu i pokrzyw), wrzucić(...)Jeśli chcemy, by zupa była z mieniakami - kroimy je w kostkę i gotujemy razem z warzywami. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na maśle. Do wywaru dodać pokrzywy i szczaw, gotować ok 304 minut. Dodać zrumienioną cebulę, doprawić vegetą, pieprzem. Śmietanę rozmieszać z niewielką ilością soli i zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlać do garnka, wymieszać. Jajka ugotować

Obiad gotowy
Szczaw do słoików na zimę 174

szczawiu do słoików.  Niektórzy szczaw pasteryzują, inni obgotowują krótko. U nas mieszało się go z solą, ugniatało i wkładało do słoików, z wierzchu zalewając smalcem. I taki szczaw bez problemu można było przechowywać przez całą zimę. Składniki (na 3-4 słoiki 200ml): 1 kg szczawiu 3 łyżeczki soli olej lub smalec Szczaw dokładnie przebrać, oderwać łodygi

Obiad gotowy
Zupa krem szczawiowo-serowy 112

nikt wtedy nie wiedział, że zawiera kwas szczawiowy. Nadmiar tego kwasu tworząc nierozpuszczalne kryształki szczawianu wapnia, utrudnia jego wchłanianie. Aby zneutralizować szkodliwe działanie szczawianów, najlepiej łączyć szczaw  z produktami nabiałowymi. Z tego powodu spożywanie zbyt dużych ilości tego warzywa nie jest wskazane dla osób cierpiących na kamicę nerkową, reumatyzm czy artretyzm. Moja propozycja zupki(...)tarce marchewkę i pietruszkę, chwilę poddusić. • Wlać ok. 1,5 litra wody, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. • Na koniec dodać szczaw pokrojony i przesmażony na 2 łyżkach masła. Gotować ok. 10 minut. • Zmiksować zupę na gładki krem, dodać serek śmietankowy i wymieszać, aż się rozpuści. • Zupę

To co kocham
Wiosenny koktajl ze szczawiem 144

należy przesadzać z ilością spożywanego szczawiu. Składniki: 2 garście szczawiu 1/4 melona 1 gruszka 1 banan 1 cm kawałek imbiru 1 łyżka oleju lnianego niecała szklanka wody mineralnej Wykonanie: szczaw dokładnie wypłukać, obciąć ogonki owoce obrać ze skórki, melon i gruszkę pozbawić pestek i pokroić na mniejsze cząstki. Obrać i rozdrobnić imbir na dno blendera kielichowego wlać wodę, następnie(...)dodać owoce i szczaw i zmiksować do pożądanej konsystencji wypić najlepiej zaraz po przygotowaniu                                                                    NA ZDROWIE

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa szczawiowa 242

już miękkie, do zupy dodać zahartowaną śmietanę (tj. wymieszaną z mąką i zupą) i gotować razem, na małym ogniu, przez około 5 minut.  Następnie do zupy dodać podsmażony szczaw i drobno posiekany koperek. Gotować razem, na małym ogniu, przez około 10 minut. Zupę zestawić z ognia i pozostawić, aby delikatnie przestygła. Żółtko jaja wlać do szklanki(...)smaku. Ugotowaną zupę podawać z połówkami jaj ugotowanymi na twardo i np. pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,5 litra zupy. Zupę, jeśli szczaw nie nadał odpowiedniej kwasowości, można doprawić sokiem wyciśniętym z cytryny. Z dodatku koperku czy rozmąconego żółtka można zrezygnować, a śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym. Ilość szczawiu mocno się zmniejsza podczas smażenia

Gospodyni Miejska
Sałatka FIT ze szczawiem i łososiem 225

świeży szczaw który swoim kwaskowym posmakiem rewelacyjnie sprawdzi się w sałatce. Wraz z wędzonym łososiem, świeżą miętą, sałatą czy też pomidorkami malinowymi z pewnością urzekną Wasze podniebienie. Szczaw to zasoby witamin A, C czy B, to źródło: krzemu, żelaza czy też wapnia i magnezu. Łosoś to znakomita porcja białka i witaminy E. Cała sałatka jest tak skomponowana(...)Kilkanaście owoców suszonej żurawiny Sos: Wymieszać:4 porcje oleju ryżowego, 1 porcje soku z cytryny, odrobinę cukru, soli i pieprzu Przygotowanie: 1/ Rwiemy na mniejsze kawałki umytą sałatę i szczaw, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, listki mięty, kawałki łososia, płatki migdałowe oraz suszoną żurawinę. Lekko mieszamy 2/ Polewamy wszystko sosem i gotowe. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Zupa szczawiowa 101

mogłam się doczekać, kiedy się pojawi młody szczaw, gdyż taka zupa jest jedną z moich ulubionych. Wcześniej próbowałam zrobić zupę ze szczawiu ze słoika, ale nie znajdziecie jej na blogu, gdyż wcale smaczna nie była. Teraz dostałam sporą torbę szczawiu prosto z łąki, więc część zamroziłam i mam nadzieje, że zamrożony nie straci smaku. Składniki: duża marchew pietruszka zielona(...)kroimy w kostkę. Warzywa układamy w garnku, zalewamy ok 2,5 litra wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, por i lubczyk. Wywar zagotowujemy, następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Szczaw oczyszczamy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Kiedy ziemniaki staną się miękkie, wyjmujemy por i lubczyk i dodajemy szczaw. Przyprawiamy do smaku. Następnie mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej

e-PrzepisyKulinarne