mogłam uwierzyć, kiedy kilka dni temu ujrzałam piękny, jędrny i świeżutki szczaw w moim tureckim warzywniaku. W głowie natychmiast pojawiła się wizja zupy szczawiowej z jajeczkiem i przysłoniła mi wszystkie inne fantastyczne, mniej i bardziej egzotyczne warzywa i owoce (a muszę przyznać, że sklep jest pod tym względem wspaniały) tudzież obracając w gruzy moje, tak pieczołowicie opracowane, kulinarne(...)Warzywa kroimy w drobną kostkę, pietruszkę selera i marchew gotujemy do miękkości w bulionie. Jajeczka przepiórcze gotujemy na twardo (ok. 5 minut). Obieramy ze skorupek, przekrawamy na połówki. 2. Szczaw siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pora, smażymy aż się zeszkli, dodajemy szczaw, dusimy 3 minuty na średnim ogniu. 3. Do bulionu dodajemy szczaw i pora, zagotowujemy
Kuchnia Prezydentowejokoło 250 g). Odcinamy łodygi, a liście drobno siekamy. Wrzucamy do miski i zasypujemy solą. 1 łyżeczka soli na każdy 1 pęczek szczawiu. Mieszamy i ściskamy porządnie szczaw i zostawiamy na godzinę żeby puścił soki. Po tym czasie odciskając szczaw z soków przekładamy do słoików. Na koniec jak już zostanie nam sam odciek to przelewamy(...)powierzchnię szczawiu. Zakręcamy i to tyle. Olej zapewni nam możliwość przechowywania szczawiu bardzo długo. A jak będziemy chcieli zrobić z tego szczawiu zupę to po prostu zlewamy olej i szczaw nadaje się do użycia. A resztki oleju w zupie dodadzą tylko walorów smakowych. Gotowe słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu, jak np. piwnica. Jeśli takiego miejsca nie mamy to możemy
Marder&Marder ManufactureSzczaw w kuchni ma swoje miejsce od tysiącleci. Chętnie sięgali po niego starożytni Rzymianie. Pisał o nim nawet Hipokrates, który doceniał walory lecznicze tej rośliny. W kuchni staropolskiej szczaw był podawany przede wszystkim w formie szczawiówki – smacznej, lekko kwaskowatej zupy. ( źródło ) Ja dziś przedstawiam swój ulubiony przepis z użyciem tej pysznej i zdrowej roślinki- przecier do słoików. Choć(...)składa się zaledwie z dwóch składników to jest bardzo użyteczny. Tak przygotowany szczaw dodaję do zup, sosów itp. Składniki: 1 kg młodego szczawiu 2 dag soli Wykonanie: Szczaw przebrać, dokładnie opłukać, osączyć i przepuścić przez maszynkę. Następnie posolić do smaku, włożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i pasteryzować około 20 minut
Tradycyjna KuchniaJeśli ktoś choć trochę obserwuje naszą scenę polityczną ten wie, że szczaw stał się swojego czasu tematem wyśmiewanym i jawił się w tych chichach jako element pożądania. Lubicie szczaw? Składniki: wywar warzywny lub mięsny (tu był użyty wywar na żeberkach) 3-4 garście szczawiu 3-4 duże ziemniaki 2 łyżki masła sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie jajko(...)ugotowane na twardo Opcjonalnie: śmietana Gotujemy wywar. I tu każdy może zrobić taki, jaki lubi. Ten do naszej szczawiowej robiony był na żeberkach. Szczaw dokładnie opłukać i porwać na mniejsze kawałki usuwając twardsze ogonki. Na patelni stopić masło i przez chwilę podsmażyć na nim szczaw, który następnie wrzucić do wywaru razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!owocami jest naprawdę genialne! Liczba porcji: 4 300 gram przetartego szczawiu 1 łyżka masła 200 gram śmietany (12-18%) 1 łyżeczka soli 2 czubate łyżeczki cukru 2 łyżeczki mąki Szczaw przełożyć do rondelka i lekko zasmażyć. W drugim rondlu rozpuścić masło. Gdy lekko zacznie skwierczeć dodać mąkę i ją lekko zasmażyć. Dodać śmietanę, wymieszać. Doprawić solą i cukrem. Dodawać(...)partiami szczaw. Wymieszać bardzo dokładnie. Całość podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Podawać na ciepło. marcelina
Czerwony Gupikszczaw. Od razu przyszła mi na myśl zupa szczawiowa, taka jaką robiła nam mama i babcia gdy byliśmy mali. I udała mi się zupka – rewelacyjnie Składniki: szczaw jajka ugotowane na twardo 2 skrzydełka z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka mały kawałek selera sól pieprz śmietana 18% mąka W garnku z wodą gotuję wywar z kurczaka i warzyw(...)kurczak i warzywa oddadzą swój smak, solę wywar. Dodaję umyty, posiekany drobno szczaw, gotuję przez 3 minuty. W kubeczku umieszczam śmietanę (1 łyżka), dodaję mąkę (2 łyżeczki), odrobinę zimnej wody, rozcieńczam śmietanę i mąkę tak żeby nie było grudek. Wlewam do zupy – powinna się wtedy dobrze gotować. Doprawiam pieprzem. Podaję zupę z ugotowanym jajkiem. Pyyyycha. Artykuł Zupa
MojaQchnia.plwapnia, choć z drugiej strony zawiera też szczawiany, które budzą wiele kontrowersji. Wszystko jest dla ludzi, gdy zachowa się umiar, czyli w tym wypadku, gdy spożywa się produkty (szczaw, szpinak, rabarbar, botwinka, kakao, herbata itp.) zawierające te związki od czasu do czasu oraz dba się, by łączyć je z pokarmami zawierającymi wapń (śmietana, jajka). Składniki : Wywar warzywny(...)warzywa oraz lubczyk. Zalać 0,7 l wody. Gotować na palniku o małej mocy. Wywar warzywny doprawić do smaku solą i pieprzami. W miseczkach umieścić jajka pokrojone w kosteczkę, szczaw pokrojony drobno i śmietanę. Zalać je wywarem warzywnym. Wymieszać. Poza szczawiem w daniu wykorzystałam świeży lubczyk, spowalnia fermentację w jelitach, regulując procesy trawienne. W kwietniu czytałam " Francuskie zlecenie " Anny
Weekendy w domu i ogrodziekwaśna, taką najbardziej lubię według mnie zupa szczawiowa muś być kwaśna, wiosenna zupa, najlepiej smakuje gdy samodzielnie zbierzemy szczaw ;). A ile tego szczawiu pytałam zawsze Mamę idąc zbierać szczaw - odpowiadała tyle żeby nie mieściło się w dłoniach ; ) ehh i jak tu uzbierać odpowiednią ilość szczawiu? Błyskawicznie się ją gotuje, rewelacyjnie smakuje na zimno więc można zabrać(...)się szumowina zebrać ją. Do wywaru mięsnego dodać umytą obraną i pokrojona włoszczyznę oraz ziemniaki gotować aż mięso będzie miękkie. Gdy wszystkie składniki będą już miętkę dodać drobno pokropiony szczaw wrzucić. Na końcu dodać śmietanę zaharowaną paroma łyżkami gorącej zupy, dokładnie wymieszać z zupą i gotować jeszcze około 10 minut. Zupę podawać z ugotowanymi na twardo jajkami Smacznego
RAROSSAjakiejś łąki. Na szczęście dzięki mojej determinacji udało mi się nieco właśnie takiego zdobyć. Ne miałam go za wiele no ale cóż – musiało wystarczyć. Zupa szczawiowa szczaw ( ile się da bo bardzo maleje podczas obsmażania czy też gotowania ) mięso drobiowe ale można dodać dowolne włoszczyzna ziemniaki czosnek 2 łyżki masła śmietana przyprawy – u mnie sól, pieprz, czosnek(...)jajka Z mięsa i warzyw gotujemy wywar, jak mięso będzie miękkie dodajemy ziemniaki. W między czasie podduszamy na maśle uprzednio umyty i pokrojony w paski szczaw oraz przeciśnięty czosnek. Całość dodajemy do wywaru i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Osobno gotujemy jajka na twardo, które dodajemy na sam koniec po jednym do każdej porcji. Do tej zupy pasuje również
Pieguskowa KuchniaSZCZAW to roślina szczególnie lubiana w okresie wiosenno-letnim. Spotyka się różne odmiany szczawiu m.in. szczaw zwyczajny, lancetowaty, kędzierzawy, tępolistny. Ma zastosowanie zarówno kulinarne jak i lecznicze. Przede wszystkim zawiera dużo witaminy C, pomaga przyswajać żelazo, poza tym zapobiega biegunkom i zmniejsza ich objawy. Spożywając zupę szczawiową możemy ograniczyć występowanie wzdęć. Roślina ta wspomaga również gojenie się(...)przez lekarzy osobom cierpiącym na zaburzenia pracy jelit. Wspomaga również pracę wątroby oraz łagodzi delikatne zaburzenia trawienne. Ponadto sprawdza się również w leczeniu kataru i kaszlu. Mimo, iż szczaw pozytywnie wpływa na nasz organizm, nie należy przesadzać z częstotliwością jego spożywania. Zawiera bowiem kwas szczawiowy, który w nadmiernych ilościach powoduje wypłukiwanie z organizmu wapnia oraz może powodować ból
wege i kropkaduży pęczek szczawiu świeżego 6-8 sztuk liście szałwii kawałek boczku,kiełbasy Wykonanie Umyć ,osuszyć ,pokroić szczaw. Cebulę obrać i pokroić w kostkę . Olej rozgrzać,podsmażyć cebulę i szczaw. Do wywaru dodać szczaw i cebulę ,razem zagotować około 15 minut. Dodać parę liści szałwii ( nadaje lekki orzeźwiający, ciekawy smak zupie). Wziąć część zupy do miseczki ,połączyć
w mojej kuchnisię do garnka co ma się pod ręką i już obiad na 2 dni gotowy. Zupa szczawiowa, to jedna z najprostszych i najtańszych (tym bardziej, jeśli się ma swój szczaw) zup jakie robiłam. W moim rodzinnym domu zawsze zupę szczawiową podawało się z ziemniakami , tym razem jednak postanowiłam ziemniaki pominąć a urozmaicić jajka . Dzięki napełnieniu ich farszem zupa(...)mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 plaster szynki kawałek czerwonej papryki 2 łyżki kwaśnej śmietany kilka gałązek natki pietruszki sól, pieprz cukier Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Bulion zagotowujemy. Szczaw oczyszczamy, pozbawiamy łodyżek. Masło roztapiamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Czosnek smażymy na maśle do czasu aż uwolni swój aromat. Dodajemy oczyszczony szczaw. Czekamy aż zbrunatnieje
Pobite gary Barbarylaurowe 2-3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka domowej vegety 1 łyżka klarowanego masła 1 cebula 4 jajka 100ml śmietany 18% sól pieprz opcjonalnie: 1-2 ziemniaki Pokrzywy i szczaw opłukać, pokroić drobno. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w półtalarki. W garnku zagotować 1-1,5 litra wody (w zależności jak duże były garście szczawiu i pokrzyw), wrzucić(...)Jeśli chcemy, by zupa była z mieniakami - kroimy je w kostkę i gotujemy razem z warzywami. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na maśle. Do wywaru dodać pokrzywy i szczaw, gotować ok 304 minut. Dodać zrumienioną cebulę, doprawić vegetą, pieprzem. Śmietanę rozmieszać z niewielką ilością soli i zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlać do garnka, wymieszać. Jajka ugotować
Obiad gotowyszczawiu do słoików. Niektórzy szczaw pasteryzują, inni obgotowują krótko. U nas mieszało się go z solą, ugniatało i wkładało do słoików, z wierzchu zalewając smalcem. I taki szczaw bez problemu można było przechowywać przez całą zimę. Składniki (na 3-4 słoiki 200ml): 1 kg szczawiu 3 łyżeczki soli olej lub smalec Szczaw dokładnie przebrać, oderwać łodygi
Obiad gotowynikt wtedy nie wiedział, że zawiera kwas szczawiowy. Nadmiar tego kwasu tworząc nierozpuszczalne kryształki szczawianu wapnia, utrudnia jego wchłanianie. Aby zneutralizować szkodliwe działanie szczawianów, najlepiej łączyć szczaw z produktami nabiałowymi. Z tego powodu spożywanie zbyt dużych ilości tego warzywa nie jest wskazane dla osób cierpiących na kamicę nerkową, reumatyzm czy artretyzm. Moja propozycja zupki(...)tarce marchewkę i pietruszkę, chwilę poddusić. • Wlać ok. 1,5 litra wody, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. • Na koniec dodać szczaw pokrojony i przesmażony na 2 łyżkach masła. Gotować ok. 10 minut. • Zmiksować zupę na gładki krem, dodać serek śmietankowy i wymieszać, aż się rozpuści. • Zupę
To co kocham