szczaw - 329 przepisów (strona:5/22)

Chłodnik szczawiowy 170

śmietany 12% 200 g jogurtu naturalnego 1-2 łyżki posiekanego koperku świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku Szczaw posiekać. Bulion wlać do garnka i zagotować. Wrzucić posiekany szczaw i gotować 1-2 minuty.Wystudzić. Potem dodać śmietanę i jogurt, dokładnie wymieszać. Dodać też posiekany koperek oraz świeżo zmielony pieprz do smaku. Ponownie wymieszać. Odstawić do lodówki do schłodzenia

Monia miesza i gotuje
zupa szczawiowa 163

tarce o grubych oczkach. Przekładamy do rosołu i gotujemy do miękkości. Szczaw myjemy, osuszamy i siekamy na drobno. Do rosołu z ugotowanymi warzywami dodajemy odcedzone ugotowane ziemniaki oraz szczaw. Całość zagotowujemy. Śmietanę dokładnie mieszamy z mąką oraz chochelką gorącego wywaru. Całość wlewamy do zupy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Opcjonalnie doprawiamy. Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem

Domowy Smak Jedzenia
Pulpety w sosie szczawiowym 187

laurowe i zagotować. Z mięsnej masy uformować małe kulki i wrzucać na wrzątek. Gotować aż mięsko zmieni kolor. W międzyczasie posiekać drobno szczaw. Gdy pulpeciki zmienią kolor dodać szczaw. Całość gotować ok 10 minut. Następnie dodać śmietankę oraz mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowe pulpety podałam z tłuczonymi ziemniakami

Monia miesza i gotuje
Zupa szczawiowa z jajkiem 131

marchewki • 1 cebula • 6 łyżek oliwy • 1/3 szklanki śmietanki 30% • sól, pieprz do smaku • po kilka liści selera, lubczyku i pietruszki • 4 gotowane jajka Wykonanie: • Szczaw umyć, osuszyć, drobno posiekać i przesmażyć na 3 łyżkach oliwy, chwilę poddusić. • Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na oliwie, dodać startą marchewkę na grubej(...)tarce. Podlać ok. 2 litrami wrzątku. • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem, pogotować ok. 10 minut. • Dodać podduszony szczaw, pokrojoną zieleninę i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. • Do śmietany wlać kilka łyżek zupy, wymieszać i wlać do zupy. Zamieszać i już nie gotować

To co kocham
Zupa szczawiowa 131

twardo (ilość wg gustu) Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego. Do garnka wrzucić pokrojone warzywa i całość gotować do miękkości.   Na końcu dodać szczaw (około 5 minut przed końcem jej gotowania). Całość doprawić do smaku(...)zabielić śmietaną. Podawać z uprzednio ugotowanymi (na twardo) i pokrojonymi jajkami. (*) Można użyć świeżego szczawiu - około 200g. Używając ze słoiczka, proporcje dostosujcie do własnego smaku.  Zresztą gotowy szczaw w zależności od producenta - różni się poziomem kwaśności

Di gotuje
Klasyczna zupa szczawiowa, czyli powrót do dzieciństwa 233

szczaw.   Nie wrzucajcie nigdy do zupy szczawiu prosto ze słoika! Popsujecie sobie tylko przyjemność jedzenia tej prostej zupy. Wyłóżcie całą zawartość słoika na sito i przetrzyjcie szczaw do zupy. Zobaczycie sami ile łyka, piasku i fragmentów szczawiu, które nie nadają się do jedzenia, zostanie Wam na sitku. Co by było, gdyby to od razu wylądowało w zupie

Karo in the Kitchen
Szczaw solony 161

już szczaw mam zakonserwowany na zimę, w słoikach.I cieszy mnie to , gdyż na pogodę , jak na razie nie mogę powiedzieć dobrego słowa. Dosłownie od dwóch tygodni pada i pada, tylko z niewielkimi przerwami. Gdybym chciała teraz nazrywać sobie szczawiu , to nie byłoby takiej możliwości. A tak, ugotowane, pozamykane i jest:) Składniki: ok 500 g liści szczawiu(...)szklanki wody 4 łyżeczki soli po 1 łyżce oliwy na każdy słoik Wykonanie: Liście szczawiu myję,  odcinam twarde części tzw. ogonki, osuszam i kroje w paski. Pokrojony szczaw przekładam do garnuszka i zalewam wodą wymieszaną z solą. wstawiam na palniku i od momentu wrzenia gotuję przez 3-5 min. Gorące wykładam w małe, wyparzone słoiczki po koncentracie

Bea(u)ty kitchen
Szczawiowa z jajkiem po mojemu:) 156

cebulę obieram i myję. Zalewam 2 litrami wody i gotuję około 30 minut z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i łyżki masła. W tym czasie obieram i płuczę szczaw. Obrany(...)wkładam do garnka i na łyżce masła podduszam aż uzyska lekko brązowy kolor. Gotuję jajka na twardo. Wyjmuje warzywa z wywaru, marchewkę miksuję ze szczawiem, pozostałe warzywa odkładam. Zmiksowany szczaw i marchewkę dodaje do wywaru, mieszam i podgrzewam około 2-3 minut. Następnie dodaję "mleko" z kiszonych nerkowców. dokładnie mieszam i zestawiam z kuchenki. Jajka kroje na świartki, wkładam

Magiczna kuchnia Darii
Zupa szczawiowa na maśle z jajkiem i młodymi ziemniakami z cebulką 427

Szczaw kojarzy mi się z ciepłą wiosną i swojskimi smakami. Myślę jednak o szczawiu świeżym, zerwanym z ogródka, a nie takim kupionym w słoiczku. Bardzo lubię zupę szczawiową, jednak przygotowywaną właśnie z takiego świeżego i pachnącego. Kiedy dostałam od koleżanki torbę szczawiu, młodziutkiego, o delikatnych listkach, to aż mi ślinka leciała na myśl o pysznej zupie. Tym razem(...)garnku stopić 2/3 masła, poddusić na nim warzywa. Zalać je wodą i ugotować do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać opłukany szczaw - przy dużych listkach można je najpierw przesiekać. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Pod koniec dodać cukier, sól i świeżo zmielony pieprz. Kiedy zupa będzie gotowa można w niej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Francuska zupa szczawiowa 237

przy okazji przepisu na tabbouleh z wiosennymi ziołami. Myślę, że jeszcze Was trochę pomęczę tą książką w najbliższym czasie, bo naprawdę zakochałam się w niej:) Zupa szczawiowa z Francji Szczaw to roślina popularna we Francji , jadana tam głównie wczesną wiosną, ponieważ jest to jedna z pierwszych roślin, które można zbierać na przednówku. Francuska zupa szczawiowa to tak naprawdę zupa(...)przypominać naszą polską wersję. Mój Mąż nie przepada za kremami, dlatego dodałam do zupy ziemniaków pokrojonych w kostkę. Zamiast szczawiu moglibyście dodać tutaj szpinak , również otrzymując smaczną zupę. Czy szczaw jest zdrowy? Wątpliwości dotyczące szczawiu. Na koniec mała uwaga dotycząca szczawiu. Słyszy się, że jest niezdrowy i że powinno się go unikać. Sprawcą całego zamieszania jest związek o nazwie

Chilli Czosnek i Oliwa
Szczawiowy krem z ziemniakami 139

biała część 3 ziemniaki 500 ml bulionu warzywnego 3 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz nasiona dyni prażone 1/2  pęczka natki pietruszki 2 jajka 1 łyżka octu olej rzepakowy Szczaw myje i siekam nożem. Cebule drobno kroję(...)przesmażam na oleju. Do cebuli dodaję pokrojoną por z krążki i dalej przesmażam. Na końcu dodaję ziemniaki obrane i pokrojone, wlewam bulion i gotuję 15 minut. Na końcu dodaję szczaw i gotuje jeszcze trzy minuty. Do zupy dodaję sól, pieprz, natkę pokrojoną i miksuję blenderem.  Do drugiego garnka wlewam litr wody z octem i zagotowuję. Do gotującej wbijam

wesoła kuchnia
Najlepsze przepisy na wiosenne dania – jak jeść bardziej sezonowo na wiosnę 139

sól do smaku garstka orzechów włoskich – drobno pokrojonych Przepis na twarożek śniadaniowy z rzeżuchą Wszystkie składniki twarożku wymieszać. Podawać z pieczywem. Pasta kanapkowa ze szczawiu i tymianku Szczaw to tylko szczawiowa? A szkoda. Jest przecież pyszny i świetnie pasuje do twarożku. Składniki: 250 g twarogu 2 jajka na twardo 350 g szczawiu – dokładnie umytego i odsączonego lub słoik(...)ugotowanych w mundurkach 6 jajek na twardo – obranych i przekrojonych na pół Składniki na zielony sos frankfurcki: 200 g mieszanych ziół i zieleniny np. natka pietruszki, koperek, szczypiorek, szczaw, kiełki rzeżuchy, ogórecznik 2 posiekane szalotki łyżka oleju po pół łyżeczki chrzanu i musztardy łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego szczypta soli pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu duże

Ugotowane pozamiatane
Wiosenna zupka :) 161

udko z kurczaka/ skrzydełka 2 marchewki, pietruszka, seler średni słoiczek szczawiu* 3 łyżki ryżu pół szklanki śmietany sól, pieprz, domowa vegeta, majeranek jedno jajko na osobę * jeśli mamy świeży szczaw - myjemy go, odcinamy ogonki, kroimy w paski i smażymy na łyżce masła dodając sól, pieprz i czosnek do smaku. Udko zalewamy zimną wodą, gotujemy kilkanaście minut, zbieramy szumowiny, dodajemy(...)marchewkę, seler i pietruszkę i gotujemy. Pod koniec gotowania, gdy warzywa będą półtwarde  wrzucamy ryż i gotujemy 10 minut co chwile mieszając. Jajka gotujemy na twardo. Dodajemy przygotowany szczaw, mieszamy i chwilę gotujemy. Wyłączamy kuchenkę, do śmietany dodajemy gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do zupy. Próbujemy, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy z jajkiem. Mmm Pycha

Na moim talerzu
Tradycyjna zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami 184

pęczek koperku sól pieprz 5-6 jajek Wykonanie: 1. Marchew, cebulę i ziemniaki obrać, następnie marchew pokroić w półplasterki, ziemniaki na grubsze kawałki, a cebulę drobno posiekać. 2. Szczaw dokładnie umyć, osuszyć i drobno poszatkować. 3. Jajka ugotować na twardo, a koper drobno posiekać. 4. Cebulę i marchew przełożyć do garnka(...)lekko podsmażyć na maśle, następnie zalać bulionem drobiowym i gotować około 3 minuty. Dodać ziemniaki i gotować do momentu aż warzywa będą al dente. Po tym czasie dodać szczaw i gotować jeszcze 3 minuty. Na samym końcu zupę zagęścić rozrobioną mąką wymieszaną z wodą i śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać posiekany koper, całość dokładnie wymieszać i zagotować

Szalona Kuchnia Eweliny