szczaw - 329 przepisów (strona:5/22)

Kalendarz owoców i warzyw - podział na pory roku 189

września) Rzodkiewka- (lipiec, sierpień, I połowa września) Rzepa- (sierpień, I połowa września) Szczypiorek- (lipiec, sierpień, I połowa września) Szparagi- (lipiec, sierpień) Szpinak- (lipiec) Słonecznik bulwiasty- (sierpień, I połowa września) Szczaw- (lipiec, sierpień, I połowa września) Ziemniaki- wczesne odmiany (lipiec) normalna odmiana (sierpień, I połowa września) Jesień: Brokuł- (II połowa września, październik) Brukselka- (październik, listopad, I połowa grudnia) Burak ćwikłowy(...)połowa września, październik) Rzodkiewka- (II połowa września, październik) Rzepa- (II połowa września, październik) Szczypiorek- (II połowa września) Słonecznik bulwiasty- (II połowa września) zakopcowany (październik, listopad, I połowa grudnia) Szczaw- (II połowa września) Ziemniaki- (II połowa września, październik

Krakowskie smaki Ani
Szczawiowa z ryżem 143

Szczaw dokładnie umyć osączyć  i pokroić na mniejsze kawałki o szerokości około3-4 centymetrów. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Masło przełożyć do rondelka i roztopić. Przełożyć do niego szczaw i czosnek. Smażyć razem na małym ogniu przez około 5 minut.  Do gotowego wywaru dodać szczaw z czosnkiem, razem wymieszać i zagotować .  Przyprawić do smaku solą

w mojej kuchni
Zupa szczawiowa z kalarepą 116

obraniu) 150 g świeżego szczawiu 1 marchewka 1 l bulionu, miałam drobiowy 100 ml śmietanki 30 % sól do smaku Kalarepki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Szczaw posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Do garnka wlać bulion i zagotować. Wrzucić kalarepę i gotować aż będzie miękka, nie potrwa to długo ok 10 minut. Gdy kalarepka będzie już miękka dodać posiekany szczaw oraz startą marchewkę.  Gotować jeszcze ok 5 minut dosolić do smaku jeśli potrzeba. Następnie zupę zabielić śmietanką

Monia miesza i gotuje
Wiosenna zupa ze szczawiem 150

Młody szczaw jest kwaśnawy i bardzo smaczny. Jego smak świetnie komponuje się z młodymi warzywami: groszkiem, szpinakiem i kalafiorem. Zupa jest pełna smaku, lekka i pyszna! Składniki: Podwójna pierś z kurczaka opcjonalnie 1,5l bulionu 5-6 listków laurowych Łyżeczka ziela angielskiego Łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego Gałązka świeżego lubczyku (lub dwie 😉) Szklanka zielonego groszku 2 średnie marchewki Kalafior Pęczek(...)umieścić w małym organzowym woreczku aby było łatwo je wyciągnąć. Dokładamy obrane szparagi i gotujmy około 7-8 minut aż będą prawie miękkie. Dokładamy resztę warzyw: groszek, szpinak i szczaw i gotujemy jeszcze około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Nabierkę zupy nalewamy do miseczki i łączymy z śmietanką. Dolewamy do garnka i gotujemy

Pyry na Gaz
Zupa szczawiowa - klasyka kuchni polskiej 132

dokładnie opłukać. Najlepiej umieścić liście w misce z wodą, dokładnie je odmoczyć, poczekać aż piasek opadnie na dno i wyciągnąć liście. Po czym ponownie je wypłukać. Tak przygotowany szczaw pokroić drobno i wrzucić na roztopione masło. Liście poddusić nie dopuszczając do ich przypalenia ani zrumienienia się masła. Do duszenia warto wybrać większy rondel, w który będzie gotowana zupa

Korniszonki
Zielony krem z chrupiącym chipsem z boczku 160

wrzucić do bulionu, gotować do miękkości. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Szczaw i szpinak posiekać. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać posiekany szpinak i szczaw. Smażyć aż liście zmniejszą swoją objętość. Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy dodać podsmażone liście. Gotować jeszcze 10 minut, do smaku doprawić solą. Potem garnek zestawić z ognia

Monia miesza i gotuje
Chłodnik szczawiowy 144

śmietany 12% 200 g jogurtu naturalnego 1-2 łyżki posiekanego koperku świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku Szczaw posiekać. Bulion wlać do garnka i zagotować. Wrzucić posiekany szczaw i gotować 1-2 minuty.Wystudzić. Potem dodać śmietanę i jogurt, dokładnie wymieszać. Dodać też posiekany koperek oraz świeżo zmielony pieprz do smaku. Ponownie wymieszać. Odstawić do lodówki do schłodzenia

Monia miesza i gotuje
zupa szczawiowa 144

tarce o grubych oczkach. Przekładamy do rosołu i gotujemy do miękkości. Szczaw myjemy, osuszamy i siekamy na drobno. Do rosołu z ugotowanymi warzywami dodajemy odcedzone ugotowane ziemniaki oraz szczaw. Całość zagotowujemy. Śmietanę dokładnie mieszamy z mąką oraz chochelką gorącego wywaru. Całość wlewamy do zupy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Opcjonalnie doprawiamy. Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem

Domowy Smak Jedzenia
Pulpety w sosie szczawiowym 163

laurowe i zagotować. Z mięsnej masy uformować małe kulki i wrzucać na wrzątek. Gotować aż mięsko zmieni kolor. W międzyczasie posiekać drobno szczaw. Gdy pulpeciki zmienią kolor dodać szczaw. Całość gotować ok 10 minut. Następnie dodać śmietankę oraz mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowe pulpety podałam z tłuczonymi ziemniakami

Monia miesza i gotuje
Zupa szczawiowa z jajkiem 107

marchewki • 1 cebula • 6 łyżek oliwy • 1/3 szklanki śmietanki 30% • sól, pieprz do smaku • po kilka liści selera, lubczyku i pietruszki • 4 gotowane jajka Wykonanie: • Szczaw umyć, osuszyć, drobno posiekać i przesmażyć na 3 łyżkach oliwy, chwilę poddusić. • Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na oliwie, dodać startą marchewkę na grubej(...)tarce. Podlać ok. 2 litrami wrzątku. • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem, pogotować ok. 10 minut. • Dodać podduszony szczaw, pokrojoną zieleninę i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. • Do śmietany wlać kilka łyżek zupy, wymieszać i wlać do zupy. Zamieszać i już nie gotować

To co kocham
Zupa szczawiowa 107

twardo (ilość wg gustu) Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego. Do garnka wrzucić pokrojone warzywa i całość gotować do miękkości.   Na końcu dodać szczaw (około 5 minut przed końcem jej gotowania). Całość doprawić do smaku(...)zabielić śmietaną. Podawać z uprzednio ugotowanymi (na twardo) i pokrojonymi jajkami. (*) Można użyć świeżego szczawiu - około 200g. Używając ze słoiczka, proporcje dostosujcie do własnego smaku.  Zresztą gotowy szczaw w zależności od producenta - różni się poziomem kwaśności

Di gotuje
Natura i zdrowie w jednej butelce. Zapraszam do świata Mineralnych Wód Leczniczych. 109

niedokwaśności żołądka. Nie stosować w nadczynności tarczycy oraz nadwrażliwości na jod. Zachować ostrożność przy nadciśnieniu tętniczym. Najlepiej stosować w miesięcznej kuracji pitnej, z przerwą miesięczną pomiędzy kuracjami. 2. SZCZAWA I Unikatowy skład chemiczny mineralnej wody leczniczej Szczawa I korzystnie wpływa na schorzenia na tle nerwowym, depresję, nadpobudliwość, alergie, choroby układu oddechowego oraz infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych(...)jest nieocenionym towarzyszem diety na niedobór jodu oraz przy niedoczynność tarczycy . Skuteczna jest również przy zaburzeniach metabolicznych , a także w chorobach krwi . Jak stosować ? Dorośli - pół szklanki wody Szczawa I dopełnić wodą; dzieci – pół szklanki wody Szczawa I rozcieńczyć szklanką wody. Nie zalecamy przekraczać dawki 330 ml na dobę. Przy schorzeniach układu pokarmowego pić na czczo: ciepłą wodę

Słodkie okruszki
Klasyczna zupa szczawiowa, czyli powrót do dzieciństwa 189

szczaw.   Nie wrzucajcie nigdy do zupy szczawiu prosto ze słoika! Popsujecie sobie tylko przyjemność jedzenia tej prostej zupy. Wyłóżcie całą zawartość słoika na sito i przetrzyjcie szczaw do zupy. Zobaczycie sami ile łyka, piasku i fragmentów szczawiu, które nie nadają się do jedzenia, zostanie Wam na sitku. Co by było, gdyby to od razu wylądowało w zupie

Karo in the Kitchen
Zupa krem szczawiowa 222

zupa szczawiowa to coś co trzeba zrobić w wiosenne dni!. Zdaję sobie sprawę że zupa ta ma tyle samo smakoszy co przeciwników dlatego składniki przewidziałem na 2 duże talerze. Szczaw to świetny lek na wątrobę, doskonale reguluje przemianę materii a także jest bogactwem witaminy C i żelaza. Polecam tą świetną zupę ze standardowymi dodatkami: ziemniaczkami i jajkiem; kurzym(...)wolnym ogniu wyjmujemy skrzydło wraz z zielem i liściem. 2/ Dodajemy włoszczyznę i gotujemy 25 minut na małym ogniu. 10 minut przed końcem całkowitego gotowania dodajemy porwany na kawałki szczaw (bez twardych części łodyg). Na koniec gotowania doprawiamy zupę: solą, cukrem i pieprzem. 3/ Miksujemy zupę wraz z dużą łyżką śmietany blenderem na jednolitą całość. Przelewamy do talerzy. Podajemy

Kuchnia PROzdrowotna